Page 115 of 131 FirstFirst ... 1565105111112113114115116117118119125 ... LastLast
Results 2,851 to 2,875 of 3267

Thread: Uređenje enterijera - pitanja i savjeti

Thanks Thanks Given 
    151
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    167 Posts

Quote Originally Posted by ice-Ventura View Post
    Krecem da renoviram citav stan kod Maksim Gorki skole, ali bas od 0, stavljam kosuljicu, gore micem plafon (ima vazdusnog prostora skoro 20cm), micem vecinu zidova itd.. Imam arhitektu, vecinu majstora ali sam htio da pitam kolege forumase ko je skoro renovirao stan - Imate li neki savjet u vezi neceg sto ste vi uradili i kasnije se pokajali ili ukapirali da je bio pun pogodak? Nesto sto vas je iznenadilo u tom procesu? Svaki savjet je dobrodosao..
    Dobro, ali dobro porazmisli o elektro instalaciji, broju i poziciji uticnica i rasvjetnih tijela. Razvuci opticka vlakna, koakcijalce i ethernet kablove do svih pozicija gdje smatras da je potrebno. Predlozio bi ti da uradis zidno i podno grijanje u kupatilu (tu sam ja pogrijesio). Odradi instalaciju za klimatizaciju ili za toplotnu pumpu. Promijeni bravariju ako je stara i ne dihtuje dobro
    My Job Is Top Secret. Even I Don't Know What I'm Doing.

2. The Following 2 Users Say Thank You to masster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    76
    Thanks Thanks Received 
    135
    Thanked in
    90 Posts

Krecem da renoviram citav stan kod Maksim Gorki skole, ali bas od 0, stavljam kosuljicu, gore micem plafon (ima vazdusnog prostora skoro 20cm), micem vecinu zidova itd.. Imam arhitektu, vecinu majstora ali sam htio da pitam kolege forumase ko je skoro renovirao stan - Imate li neki savjet u vezi neceg sto ste vi uradili i kasnije se pokajali ili ukapirali da je bio pun pogodak? Nesto sto vas je iznenadilo u tom procesu? Svaki savjet je dobrodosao..
    Ako mene pitaš ozbiljno razmisli o podnom grijanju... Ne znam koji je grad u pitanju ali ako taj stan ima potrebu za grijanje tokom zime vjeruj da se neces pokajati kad vec radis košuljicu

Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk

4. The Following 2 Users Say Thank You to djuka_pv For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    281
    Thanks Thanks Received 
    569
    Thanked in
    287 Posts

Kad postaviš tarket pokrij ga doooobro sa više slojeva kartona. Ja ulazim u novi stan koji mi je već nagrđen od majstora

slikam slike povoljno

6. The Following User Says Thank You to stevann For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    937
    Thanks Thanks Received 
    1,313
    Thanked in
    624 Posts

Quote Originally Posted by masster View Post
    Dobro, ali dobro porazmisli o elektro instalaciji, broju i poziciji uticnica i rasvjetnih tijela. Razvuci opticka vlakna, koakcijalce i ethernet kablove do svih pozicija gdje smatras da je potrebno. Predlozio bi ti da uradis zidno i podno grijanje u kupatilu (tu sam ja pogrijesio). Odradi instalaciju za klimatizaciju ili za toplotnu pumpu. Promijeni bravariju ako je stara i ne dihtuje dobro
    Sve ovo sto je kolega naveo , plus bih dodao kao obavezno da ostruzes komplet sve zidove i da odradis mrezicu i lijepak plus gletovanje. To su stanovi koji su kreceni barem u 10-15 slojeva i tek posle ove operacije mozes racunati da imas zidove kao papir i da neces imati problema sa pukotinama, ljustenjem i sl. . Svakako ako si planirao da razvuces instalaciju za split sistem i da radis izmjenu strujne instalacije onda ti je ovo tek pogodno jer ako samo izgletujes stemane pozicije bice ti razlike na zidu .

Dobro smisli dje ce sta od namjestaja da stoji , da bi znao naspram toga sta ti treba od struje . U kuhinju su ti 99% sve uticnice visoko pa gledaj da iste spustis dolje da ti se ne vide sj kad odradis ugradne elemente. Kupatilo planiraj razmjestaj ako moze bolji da se napravi da imas masinu za susenje i pranje , takodje struju za isto .

Za podno grijanje u kupatilo isto jedan glas plus . Ja sam takodje kiksao sto ga nisam stavio a samo bi me kostalo 120-150e za moje kupatilo al kako se ja nisam nakanio da provjerim dje sto kako na vrijeme , majstor vec krenuo da radi i kasno bilo . Obavezno mijenjanje vodovodne instalacije da sj nebi razmisljao oce li puc neka stara metalkna cijev i da moras lomiti pola kuhinje ili kupatila zbog troska od 300-400e da zamijenis komplet vodovodnu instalaciju...

Sto se tice mreze, kablovske ... idi od ulaznih vrata do TV-a u dnevnu sa koaksijalnim i optickim kablom , dodao bih i dva mrezna . Cisto da sj imas sve opcije za kablovsku i internet a mozes i izvise ulaznih vrata napraviti mini ormarcic dje ces staviti sve rutere a odatle razvuci mrezu do TV pozicija po stanu i jednu uticnicu na neko sto idealnije mjesto dje bi wifi postavio .

Ako ti je parket stari zdrav ili samo na neke djelove propao obavezno ga hobluj i sredi ... to je mnogo bolja opcija nego uklanjanje istog i stavljanje laminata . Jer kvalitet starog parketa se ne moze poredit sa ovim danas sto se prodaje (ako je zdrav i ako nije propao od vlage i vode) . I da znas da ima u NK fabrika koja pravi po narudzbi parket , jer prije su se postavljali skroz neki drugi formati i nov se ne moze naci bez da se pravi . Hobler koji je mene radio parket je povukao 3m2 iz te fabrike i zamijenio mi ispod prozora parket koji je bio propao .

sto se tice zastite parketa i podova , ide prvo najlon debeli pa preko karton .

i da .... naoruzaj se dobro sa strpljenjem i srecno sa radnicima. Ja sam renovirao godinu dana stan i vec sam pred kraj poceo da gubim zivce
    Last edited by Stivi; 27-12-24 at 19:02.
    " If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

8. The Following User Says Thank You to Stivi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,232
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    3,387 Posts

Ako oces u nekoj buducnosti da provuces kabl ili dovedea stavljaj okiten crijeva , unutra su glatka, nemoj buzire rebraste ...posle 3,4 godine nema toga ko ce provuci kabl u kuci xxxputa ja recem covjeku jer mu je neki elektricar garantovao da moze provlacit se da ga zovne, pa onda dodje genije i provlaci sajlu lupam 10 metara pa onda se stema zid otvori rupa i opet nastavlja )))
    Cisto da znas moje iskustvo a imam ga dosta sa instalacijama...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

10. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Sto se toliko lozite na podno grijanje u kupatilu, ja ga uopste ne koristim.

Kao prvo treba mu makar pola dana da zagrije i mora biti stalno upaljeno da bi imalo efekta, trosi mnogo struje.

U kupatilu se uvijek drzi otvoren prozor ili ventilator koji cesto radi pa bi sva ta toplota bjezala napolje, kupatilo se zagrije dok se tusirate i jedina fora je da nakon tusiranja stanete na tople plocice.

Bukvalno jedan peskir bacen na podu stvara bolji ugodjaj, osim sto je toplo - i mekano je.

Thanks Thanks Given 
    937
    Thanks Thanks Received 
    1,313
    Thanked in
    624 Posts

pa sta znam , kad je zima nekako je ljepse pred tusiranje da se upali malo da ugrije kupatilo i kad se istusiras da je toplo . Mada ja nisam zimomoran i nemam problema sa tusiranjem u hladno kupatilo . Mada realno u stan ne moze ni biti prehladno kupatilo , ali zato u kuce je pomet
    " If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Kasno je za savjet ali sam vidio mnogo starogradnje koja je renovirana sto se moglo renovirati u ulozeno grdilo para da stan izgleda kao novogradnja.

Na kraju padne kisa i stan prokisnjava, jedino da se na komplet zgradu sa spoljne strane radi nova fasada, sto je i tesko organizovati ali opet nije garantovano da nece nedje od kakvog komsije procuriti sta.

Thanks Thanks Given 
    937
    Thanks Thanks Received 
    1,313
    Thanked in
    624 Posts

Ja sam jedino cuo da ljudima vlazi i prokisnjava stan koji je zadnji ili je potkrovlje. U moju okolinu ne znam nikog da mu je stan protocio ili ima problema sa vlagom. A i sad svakako krenuo trend demit fasada na starogradnje , svakim danom sve vise i vise zgrada je sa demit fasadom

Inace sto se tice havarija od komsija i sl . nije losa fora osigurati stan . Po kvadratu se krece cijena od 0.5e do 2e koliko kosta najveci paket i placa se godisnje . Mislim da nije neki trosak na godisnjem nivou a opet ako se desi poplava ili nesto dobije se para od osiguranja.
    Last edited by Stivi; 27-12-24 at 20:21.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Ne nego bukvalno po sred zgrade, fasada propadne od godina i to se sliva ko zna odakle, ulozis ogromnu lovu a bude mokro i ne mozes nista da uradis.

Thanks Thanks Given 
    19,076
    Thanks Thanks Received 
    8,896
    Thanked in
    4,328 Posts

Viđi đe ti je povoljna hrana za radnike i imaj bocu rakije i piva za majstore i jednu hoklicu za tebe da śedneš ka čoek s radnicima kad su na pauzu.
    Ajde,svi se dofatili bužira,maltera,instalacija...niko o duši i tijelu ne misli

Sent from my 2201117TY using Tapatalk
    Last edited by joni; 27-12-24 at 20:32.

17. The Following User Says Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Kako mislis hrana za radnike, zar postoji neka specijalna, samo za radnike...

Thanks Thanks Given 
    154
    Thanks Thanks Received 
    62
    Thanked in
    46 Posts

Hvala puno ljudi, dosta ste mi dobrih savjeta dali! Stan je u dosta dobroj zgradi starogradnje kod Maksim Gorki skole (Podgorica), ja i sad zivim blizu, dje je Lida bila i kvalitet vecine zgrada ovuda je bas dobar. Ulazio sam u mnogo stanova novije gradnje cak i zivio neko vrijeme i sto se mene tice, vise sam za opciju renoviranja starog stana nego novogradnje, pogotovo jer sam trazio samo ovaj kvart. Da ne pominjem raspored prostorija u nove stanove, zvucnu izolaciju, komsiluk itd..

Sto se ovog stana konkretno tice, na prvom je spratu i planiram podno grijanje u kupatila, sad je to mnogo lakse i jednostavnije nego nekad, par stotina je cijena i eto valjace makar nekad.
    Zidove bukvalno sve rusim (ostavljam nosece stubove, nema nosecih zidova), podove takodje, stanje je bukvalno izvorno (nema ni klime), svu bravariju, elektro instalacije, vodovodne, bukvalno nista nece u stanu ostati. Parket bih uzeo neki bolji, vidim da ima za oko 80e po m2 dosta dobar parket, takodje plocice cu samo staviti u kupatilo i eventualno u kuhinju (vidim da se i to promijenilo pa se stavlja i tamo parket). Klimu planiram mozda 1 veliku i 3 manje, multisplit system. Bravariju mi rekose da uzmem ovo 3 slojno staklo, 4 season. Inace kakva glupost da mi je boja drveta 30% skuplja u odnosu na bijelu, znaci preko 3K cu morati da dam samo za boju ako se odlucim na to.

Drug mi je arhitetka, zna dosta majstora a i ja, tako da se nadam da tu nece biti problema. Novca treba dosta, preko 500e po m2, bez namjestaja, ali racunam sad kad se to sve uradi miran sam 15-20g.

Najveci mi problem sad predstavlja sto ne mogu izgleda kupatilo da izmjestim koliko bih ja, vec samo 1-2m od trenutnog polozaja, a kao sto rekoh rusim sve zidove, mijenjam i raspored kuhinje i strane soba (na cosak je zgrade pa izlazi na 3 strane).
    Sto se tice osiguranja, to je dobar predlog, samo moram da provjerim sto se desava sa ovim osiguranjem koje sam uzeo zbog kredita, kredit mi je bio 60% cijene, pa sam morao da uzmem tu polisu koja je po meni sumnjivo niska, 300e za 20 godina. Tako da kad sve zavrsim uzeo bih mozda i jos neko osiguranje dodatno.

Thanks Thanks Given 
    1,729
    Thanks Thanks Received 
    1,662
    Thanked in
    1,104 Posts

Hvala puno ljudi, dosta ste mi dobrih savjeta dali! Stan je u dosta dobroj zgradi starogradnje kod Maksim Gorki skole (Podgorica), ja i sad zivim blizu, dje je Lida bila i kvalitet vecine zgrada ovuda je bas dobar. Ulazio sam u mnogo stanova novije gradnje cak i zivio neko vrijeme i sto se mene tice, vise sam za opciju renoviranja starog stana nego novogradnje, pogotovo jer sam trazio samo ovaj kvart. Da ne pominjem raspored prostorija u nove stanove, zvucnu izolaciju, komsiluk itd..

Sto se ovog stana konkretno tice, na prvom je spratu i planiram podno grijanje u kupatila, sad je to mnogo lakse i jednostavnije nego nekad, par stotina je cijena i eto valjace makar nekad.
    Zidove bukvalno sve rusim (ostavljam nosece stubove, nema nosecih zidova), podove takodje, stanje je bukvalno izvorno (nema ni klime), svu bravariju, elektro instalacije, vodovodne, bukvalno nista nece u stanu ostati. Parket bih uzeo neki bolji, vidim da ima za oko 80e po m2 dosta dobar parket, takodje plocice cu samo staviti u kupatilo i eventualno u kuhinju (vidim da se i to promijenilo pa se stavlja i tamo parket). Klimu planiram mozda 1 veliku i 3 manje, multisplit system. Bravariju mi rekose da uzmem ovo 3 slojno staklo, 4 season. Inace kakva glupost da mi je boja drveta 30% skuplja u odnosu na bijelu, znaci preko 3K cu morati da dam samo za boju ako se odlucim na to.

Drug mi je arhitetka, zna dosta majstora a i ja, tako da se nadam da tu nece biti problema. Novca treba dosta, preko 500e po m2, bez namjestaja, ali racunam sad kad se to sve uradi miran sam 15-20g.

Najveci mi problem sad predstavlja sto ne mogu izgleda kupatilo da izmjestim koliko bih ja, vec samo 1-2m od trenutnog polozaja, a kao sto rekoh rusim sve zidove, mijenjam i raspored kuhinje i strane soba (na cosak je zgrade pa izlazi na 3 strane).
    Sto se tice osiguranja, to je dobar predlog, samo moram da provjerim sto se desava sa ovim osiguranjem koje sam uzeo zbog kredita, kredit mi je bio 60% cijene, pa sam morao da uzmem tu polisu koja je po meni sumnjivo niska, 300e za 20 godina. Tako da kad sve zavrsim uzeo bih mozda i jos neko osiguranje dodatno.
    to vjv nije 100% osiguranje nego do iznosa X, a i samo za odredjene tipove steta (vidi nedje u papire, pise sve)

sto se parketa tice, vidi na zabjelo pored multikoma u dadi zgradu se otvorila nova firma koja ima viseslojne podove drvene - rade ih laminirano na sperplocu od breze - brutalni su

sto se kuhinje tice - samo plocice, nemoj iko u ista drugo da te ubjedjuje najlakse se cisti i odrzava, a nalazi se u dijelu kuce dje je podlozno prosipanju hrane, ispadanju teskih predmeta (serpa, tanjiri...) i dje ima dosta vlage
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    152
    Thanks Thanks Received 
    1,660
    Thanked in
    1,040 Posts

Dnevna, trpezarija, kuhinja, sve sam plocice stavio. Najbolja odluka. Prospu djeca, povrate, ma bilo sto, bez trke ikakve ocistis. A ubjedjivali me kako su pomet,kako ce mi vazda bit ledno ledno u noge itd, nidje veze,isto ka laminat ili parket, mozda jeste stepen, dva hladnije, al se to ne primjecuje.

Thanks Thanks Given 
    281
    Thanks Thanks Received 
    569
    Thanked in
    287 Posts

Zlatilo se podno u kupatilu, eto samo toliko ću reć

slikam slike povoljno

23. The Following 3 Users Say Thank You to stevann For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    154
    Thanks Thanks Received 
    62
    Thanked in
    46 Posts

Stavljam ga sigurno, nije vise uopste skupo kao nekad niti trosi previse struje i sad se brzo zagrijava..

Thanks Thanks Given 
    594
    Thanks Thanks Received 
    1,059
    Thanked in
    551 Posts

Sto se ovog stana konkretno tice, na prvom je spratu ....
    Zidove bukvalno sve rusim (ostavljam nosece stubove, nema nosecih zidova),

Ja bi skromno predložio da angazuješ i nekog statičara, da ne osvanete đe kao prijelomna vijest... jer ne vjerujem da nema nosećih zidova, samo stubova...

Ne mora bit armirani beton da bi zid bio noseći.

26. The Following User Says Thank You to bayo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    26,223
    Thanks Thanks Received 
    8,419
    Thanked in
    4,145 Posts

Pitaj @BiTrAtE koliko troši struje

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

S obzirom da kazes da je stan na tri strane sa vansjkim ziudovima, porazmisli o nekoj unutrasnjoj izolaciji ako nema demit stavljen naknadno. Mi imamo smao dva spolajsnja zida pa smo na njih odradili ispunu izolacijom i rigiips ploce jer necu da ekam da se ostali smiluju da se odradi fasada. neuporedivvo je zimi toplije a ljeti hladnije. Podno grijanje nam je u cijelom stanu gdje su plocice, kuhinja, trepzarija, dva kupatila i dva hodnika. Ja kupatilo svakako grijem zidnim panelom i rijetko kad palimo podno. Raspored nijemso mijenjali er ga smai bolje ne bi napravili kako je to odradjeno u starim zgradama. Kkao neko rece, nemoguce je da stan nema nosecih zidova, provjeri to dobro.
    I da, srecno s amajsotrima, naoruzaj se strpljenjenjm.

Thanks Thanks Given 
    1,729
    Thanks Thanks Received 
    1,662
    Thanked in
    1,104 Posts

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    S obzirom da kazes da je stan na tri strane sa vansjkim ziudovima, porazmisli o nekoj unutrasnjoj izolaciji ako nema demit stavljen naknadno. Mi imamo smao dva spolajsnja zida pa smo na njih odradili ispunu izolacijom i rigiips ploce jer necu da ekam da se ostali smiluju da se odradi fasada. neuporedivvo je zimi toplije a ljeti hladnije. Podno grijanje nam je u cijelom stanu gdje su plocice, kuhinja, trepzarija, dva kupatila i dva hodnika. Ja kupatilo svakako grijem zidnim panelom i rijetko kad palimo podno. Raspored nijemso mijenjali er ga smai bolje ne bi napravili kako je to odradjeno u starim zgradama. Kkao neko rece, nemoguce je da stan nema nosecih zidova, provjeri to dobro.

moguce je, nas stan u MK nema ni jedan noseci zid, ali ima nosece grede uz plocu u odredjenim zonama (koje su "poklapaju" sa zidovima, ali su sire).
    komsije koje su prekrajale sad imaju grede po plafonu da strce (sto je meni grdno)
    ali sto se pregradnih zodova tice, moze se svaki maknut ukljucujuci i on izmedju stanova - noseca platna su do hodnika i na spoljnu stranu, izmedju cak da ja "vidim" nema ni stubova
    I was born to be the best, number one and nothing less.

Studio INtarsia

Thanks Thanks Given 
    35
    Thanks Thanks Received 
    25
    Thanked in
    20 Posts

Imate li preporuku za inox ograde?

Thanks Thanks Given 
    154
    Thanks Thanks Received 
    62
    Thanked in
    46 Posts

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    Hvala na predlogu, razmisljali smo o unutrasnjoj izolaciji, eventualno demit fasadi. Podno grijanje cemo takodje u kupatilima i hodnicima, za kuhinju nisam siguran.
    Stan nema nosecih zidova samo stubova, vec smo makli zidove ima noseci zid duz stana, koji je spoljni zid prema ulazu i stepenistima.. nije to nista neobicno toliko jer stan u kojem sad zivim u blizini sportskog centra, takodje nema nosecih zidova sem stubova. Isto su radili i komsije u istom i pored ulazu.

Sto se rasporeda tice, mi ga mijenjamo jer trenutno dnevna soba gleda na Maksim Gorki, dje nema sunca na tu stranu i dje je mir i zelenilo, dok su sobe gledale na Bulevar gdje je bucnije i suncanije, tako da to je bilo prvo sto smo isplanirali.

Thanks Thanks Given 
    564
    Thanks Thanks Received 
    77
    Thanked in
    46 Posts

Oćeš da kažeš da ste srušili noseće zidove?
    You'll Never Smoke Alone..

33. The Following User Says Thank You to MotobikeR For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    16
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    26 Posts

Dobri ljudi sa 4 ruke, da ne zna ko broj nekog stolara, treba mi da uradi jedan sto od punog drveta?

Znaci ovdje ne dolaze u obzir stolari koji rade plakare i kuhinje, jer oni mahom nemaju debele nozeve za rad sa punim drvetom
    ~
    Any experiment of interest in life will be carried out at your own expense. Mark it well.

Page 115 of 131 FirstFirst ... 1565105111112113114115116117118119125 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)