I indija postaje znacajna polako na mapi. Royal Enfield 450 himmy je meni bombon, cujem i da Triumph tamo model scrambler 400x pravi mislim
Uh, sa ovim mojim gornjim postom sam ,,samo zagrebao po površini''. Uz te gore sam morao pomenuti i ove (vidim da sam preskočio) čime mislim da sam zaokružio proizvođače iz Kine koji, ipak, imaju nešto originalno da ponude.
- Chongqing Zhongwo Vehicle Industry se nalazi u gradu Čungking, a proizvode teretne tricikle, skutere, motocikle, rikše, tricikle za potrebe taksiranja,... zapravo sve na dva i tri točka. Koje su marke ti proizvodi? E, to zavisi od tržišta, pa mogu biti Zonglong, Hanxue Hanma, Lejian, Yinggongfu, Junhui, Xinliba, Haomei ili Hengjian. Nikad čuo? Naravno kada se ne prodaju u Evropi niti sa jednim imenom predhodno navedinim, ipak jedan svoj motocikl od 2023 godine nude u Evropi. Radi se o putnom enduro motociklu Hengjian Dahaidao 500 GS ADV ili Hengjian HJ500-8 Adventure (zavisno od tržišta), ali u Evropu on stiže preko Španije, fabrike koja se u gradu Figeras gdje se proizvode motocikli sa jednocilindričnim motorima zapremine od 50 do 300 kubika. Prvi motocikl sa dvocilindričnim motorom je upravo pomenuti kineski koji se nešto drugačije podešava u Španiji, te se u Evropi prodaje kao Rieju Aventura 500. To je i prvi motocikl na svjetu koji autonomiju od 1.000 km. Veb sajt https://rieju.com/nl/adventure/107/2023/aventura-500
- Guangdong Tayo Motorcycle Technology je osnovan 1992 godine sa sjedištem u gradu Đangmen u pokrajni Guangdong, a 2002 godine grade novu fabriku sa kapacitetom proizvodnje milion motocikala godišnje. Od 2003 godinje nihovi motocikli Haojiang su uvjek među deset najprodavanijih u Kini. Na tržište Evrope su došli sa imenom Zontes. Veb sajt https://zontes.eu/prodotti/
- Haojue trebam pomenuti jer je to drugi kineski proizvođać po broju prodatih motocikla u svjetu (prvi je Yadea) iako se ne nude na evropskom tržitu (isto kao Zadea). Veb sajt https://en.haojue.com/
- Peda motor je osnovana 1998 godine u Šangaju, a deset godina kasnije dolaze na tržište Evrope tako što u Italiji, u Veroni 2008 godine registruju predstavništvo preko kojega svoje motocikle plasiraju na evropsko tržište. Zbog međustanice u veroni u logu imaju italijansku zastavu, a i na zvaničnom sajtu se trude da prikriju kinesko porjeklo. Veb sajt https://pedamotor.com/
- Tibet Summit Colove Motorcycle Sales je osnovana 1994 godine, te prizvode motocikle koje nose marke Colove ili Excelle, a koji su nepoznati u Evropi (i van Kine). Kada su krenuli u izvoz za Evropu, SAD i ostatak Azije 2017 godine registruju ime Kove što mnogi uzimaju za podatak nastanka ove kompanije. Nisu krenuli iste godine na sva tržišta gdje su registrovani, ali plan im je da ista osvoje kvalitetnim motociklima koji, bez obzira na klasu, imaju sportske postavke (otprilike kao KTM). Veb sajt https://www.kovemoto.com/
Ostali kineski brendovi... Hm, što kaže kolega NSX, ako nema svoj sajt je prvi problem, a onda se samo gomilaju ostali, to treba izbjegavati (u širokom luku). A ove gore što pomenuh u ova dva posta? Iskreno, ne znam, to što sam imao dodira sa pojedinim modelima još uvijek ne djeluju tehnički izbrušeni kao npr. evropski motocikli, ali ne bih ni bježao od iskustva sa istim, jer možda se isplati.
I indija postaje znacajna polako na mapi. Royal Enfield 450 himmy je meni bombon, cujem i da Triumph tamo model scrambler 400x pravi mislim
γνῶθι σαὐτόν
JAWA je interesatna češka marka motocikala, a za 2026 god. imaju intesatnu ponudu (nisam siguran hoće li se svi modeli nuditi na CG tržištu) za tržište EU. Evo malo upoznavanje.
Jawa 350 OHC
ovo je interpretacija njihovog dvotaktnog modela koji se decenijama proizvodio, ipak nije to taj motocikl u koji je umjesto dvotaktnog motora ubačen četvorotaktni. Tehnička osnova je kineski motocikl Shineray XY400, a onda su dizajnerski detalji prilagođeni dobro poznatom klasiku. Jednocilindrični motor ima radnu zapreminu od 397,2 kubika iz kojih je izvučeno 27 KS pri 6.500 o/min. i 31 Nm pri 5.000 o/min. Uz težinu od 160 kg ovaj motocikl je sposoban da dosegne 115 km/h. Uz klasične linije nudi modernu tehnologiju kao što su disk kočnice i ABS.
Jawa 300 CL
Jawa se u Indiji prodaje od početka šezdesetih godina prošlog vijeka, te počinju montažu, a potom proizvodnju tih motocikala. Od 1973 god. se u Indiji prodaju pod imenom Yezdi. Proizvodnja se prikida 1996 god. (tada češka kompanija propada) da bi u januaru 2022 Mahindra & Mahindra za indijsko tržište ponovo lanisrala obe marke (Jawa i Yezdi) te proizvode razne motocikle. Sa pojedinim modelima ulaze na tržište Evrope, a ovo je jedan od tih modela koji ima jednocilindrični motor radne zapremine od 294,72 kubika iz kojih je izvučeno 23 KS pri 7.000 o/min. i 25 Nm pri 5.750 o/min. Ovaj indijski motocikl nudi klasične linije uz zadovoljavanje Euro 5 norme.
Jawa 350 CL Pérák
Još jedan model iz Indije koji nudi više stila. Tehnički se oslanja na gornji model, ali ima motor nešto veće radne zapremine od 334 kubika iz kojih izvlači 31 KS pri 7.500 o/min. i 33 Nm pri 5.500 o/min. Veći motor nije radi većuh brzina već radi lakšeg krstarenja sa ovim motociklom koji suv teži 185 kg.
Jawa 400 Geeny
Dvocilindrični redni motor je tradicija ovog českog proizvođača, a ovdje je pogonski sklop dvocilindrični motor radne zapremine 401 kubik koji izvlači 43 KS pri 9.500 o/min i 34 Nm pri 8.000 o/min. Ono što je karakteristično za ovaj motocikl da je originalno razvijen i dizajniran u Češkoj tako da za ovaj model možemo da kažemo da je prava Jawa. Ovako zapravo česi danas zamišljaju moderan motocikl.
Jawa RVM 500 Advanture
Jawa je svoje motocikle plasirala u Južnu Ameriku, a jedno od najzanačajnih tržišta je bila Argentina. Kada je 1996 god. saradnja prekinuta (zbog stanja u Češkoj) u Argentini su počeli da se proizvode, na osnovu tehničkog znanja iz prehodne dekade, motocikli. RVM, argetinski proizvođač koji je počeo sa modelima Jawe, te ih prilagođavao potrebama Južne Amerike je 2019 god. ponovo sklopio sporazum sa češkom kompanijom. Sporazum je podrazumjevao da neke svoje modele prilagode evropskim specifikacijama i plasiraju ih na tržište Evrope. Prvi model je RVM Tekken 500 koji je uz neophodne izmjene za evropsku homolagaciju dobio značku Jawa. Redni dvocilindrični motor radne zapremine 471 kubika razvija 44 KS pri 8.500 o/min. i 41 Nm pri 6.500 o/min. Ovaj argetinski motocikl sa češkim pasošem je uvrstio Javu u najtraženiji segment motocikala u Evropi.
![]()
Last edited by wulfy; 07-02-26 at 15:10.
Jawa RVM 500 Scrambler
Isti princip saradnje kao gornji motocikl, ista tehnička osnova podrazumjeva isti redni dvocilindrični motor radne zapremine 471 kubika razvija 44 KS pri 8.500 o/min. i 41 Nm pri 6.500 o/min., a drugačiji je dizajn. To su dva argentinska motocikla koji zadovoljavaju Euro 5 standarde.
Jawa JD 750 Touring
Kineska kompanija Jinan Jedi Motorcycle Technology postoji od 1975 god., a specijalizovani su proizvodnju motocikla za (kinesku) policiju i ostale državne službe (proizveli su prvi vatrogasni motocikl). Ova kineska kompanija je bitna jer je češki proizvođač sklopio ugovor sa njima da po istom principu kao argentinski proizvođač neke svoje modele prilagode evropskim specifikacijama. Za 2026 god. homolagaciju treba da prođe putnički motocikl Jedi Kirin 750 koji će se u Evropi označavati kao Jawa JD 750 Touring. Dvocilindrični motor radne zapremine 730 kubika razvija 75 KS pri 8.500 o/min. i 69 Nm pri 6.800 Nm. Ozbiljan putni motocikl sa kineskim potpisom.
Jawa JD 750 Racing
Potpuno isti motocikl kao gornji samo sa drugačijim oplatama i pozicijom sjedenja kako bi se pružio sportski dojam. Kao i kineski original Jedi Racing KR750 PRO tako i ova verzija sa češkom značkom izgleda poželjno jer je dizajn uradio italijanski studio Marabese. Detalji poput zadnjih svjetala, sjedišta, ... su originalni i nisu kopija nekog drugog motocikla. Moglo bi se reći da osim originalnog dizajna ova Jawa ima i ljepotu.
Jawa JD 750 Ratro
Treći motocikl na potpuno istoj Jedi tehničkoj osnovi, ovoga puta sa nešto izmjenjenim detaljima nego na originalu (ima nekih čeških linija u dizajnu). Ova tri modela još nisu počela da se prodaju u Evropi, ali najva je da će proći homolagaciju i da će se tokom ove godine punuditi kroz Jawa dilersku mrežu (ostaje da se vidi hoće li i kada biti ponuđeni i u CG).
Nadam se da sam ovim uspio da vam približim ponudu Jawa motocikla, odnosno kakvo je porjeklo pojedinih modela. Jawa je internaciolna kompanija sa tehnologijom koja dolazi iz Kine, Indije, Argentine i same Češke.
Last edited by wulfy; 07-02-26 at 15:44.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks