Last edited by Bluemoon; 14-10-24 at 12:06.
Zanimljiv rukopis a "zanimljivo" da Uljarević se nije otvorio da mu izda knjigu no se obratio Laguni.
No nebitno.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Prethodne knjige su mu ovdje izdavane, ove sad Laguna...
Ova prva sto citam je zanimljiva, onako ima trileraja, trazi da se opovrgne svaka njegova rijec a kaze da za sve postoje magnetne trake i stenogrami.... Takodje, stil je "javlja se macak na telefon, Halo odje tigar", "kako im ga rekoh"...No iskustvo, znanje i pozicije koje je pokriva mu ga daju....
Digresija
Ali klasicno crnogorskiSlusah greskom dok sam radio na KTV, Miroljuba Petrovica, i rekoh u sebi ma ovaj ima crnogorsko porijeklo... Na kraju ispade da je iz Kuca.. Takodje jos jednog putinovsko konzervativnog Petrovica sa nekog instituta ima i svoj youtube kanal, ali gostuje i na KTV, sa milion doktorata isto ja pa ja najbolji.... Isto Kuci..
Cekam jos onog nerealnog NATOvca bezbjednjaka Trifunovica da se potvrdi porijeklo makar iz okoline Podgorice
Sto se tice samog generala, vidi se da godine stizu, da nije u jezgru zbivanja vise, da se novinski prati vise... Tako da gostovanja na TVima ces mozda cuti vise neku zastarelu pricu iz 2018/2019e godine, a mozda i grijesim. Nesto slicno ka posljednji intervju Slavka Perovica.
Ima to svog razloga što je ova trilogija ipak izdavačka kuća Laguna a Uljarević je poznat po monopolu ovdje no ajd nije tema.
U pravu si izašao je iz okvira vremenom i to je ono što rekoh da vrti u krug neku priču no ova knjiga o Tri Cunamija koja se odnosi na Evropu da izvučem njegov komentar iz jednog intervjua:
/Poručio je on to na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, gdje je kao uvodničar govorio na temu "Geopolitika i regija Zapadnog Balkana u novom dobu"./
"Pošto su geopolitički procesi uslovljeni sa tri društveno jaka 'cunamija' - jedan sa Zapada, a to je neoliberalizam koji je prerastao u jedan opasan derivat oblika fašizma, drugi organizovani kriminal i korupcija sa mafijama sa svojom vojskom čija generika je prvenstveno na istoku i prvi put u istoriji imamo da Istok i Zapad nisu u sukobu, nego ova dva cunamija imaju sinergijsko destruktivno dejstvo, utrčali su na jug, gdje je ubačena miksovana religija i politika, a kada se ubaci miksovana religija i politika u socijalno ugroženu i frustriranu masu onda se ništa drugo nije moglo izroditi nego sljedeći, ili treći cunami, a to je naoružani fanatizam. Mnogi kažu da je vjerski ili religijski, ja tvrdim da nije, iako ima tu dimenziju. On je prvenstveno socijalnog karaktera", kazao je Grahovac.
Zato je meni iz te trilogije ova knjiga privukla pažnju jer neđe nam se poklapa mišljenje.
Last edited by Bluemoon; 14-10-24 at 12:49.
Planiram no se vazda nešto u zadnje vrijeme izjalovi (a da se držimo teme) ona knjižarnica neđe u liniji sa Ka Doma mi je vazda nezaobilazna.
Uopšte više Uljarevića po/odavno ne smatram validnim izdavačem dvostruki su mu aršini.
Dobro je vise sa tim UljarevicemPretpostavljam i zasto nije ovo izdavao, politika jbg
Ako navratis na Cetinje svrati u Centar za kulturu, i tamo bi trebalo da imaU knjiZe. Ako ne budu imali, pozajmljujem ti moju, cim procitam i prodju mi 2 rezervacije za njih
Što je sramota da Grahovac izda knjigu u kući đe izda Aca Lukas.
Hvala ajde da završimo onda na PDF storiju u AD ACTA.
Šopenhauer, O pisanju i stilu, pet eura je bila na sajam. Kakav ljuti čovjek, mada često u pravu.
Postoje, pre svega, dve vrste pisaca: takvih koji pišu zbog same stvari i takvih koji pišu zato da bi pisali. Oni prvi imali su misli, ili su doživeli iskustva koja im se čine vredna da ih saopšte; ovima drugim treba novaca, pa zato i pišu, za novac....
Ovo se oseća i kod naših najboljih pisaca: mestimice, na primer, u Lesingovoj Dramaturgiji, pa čak i u ponekim romanima Žana Paula. Čim se to oseti, knjigu treba odbaciti, jer vreme je skupo. U osnovi, pak, pisac obmanjuje čitaoca čim piše samo zato da bi trošio hartiju, jer on se izgovara kao da piše zbog toga što ima nešto da saopšti. – Honorar i zabrana preštampavanja su, u osnovi, upropašćivanje književnosti. Stvari od vrednosti piše jedino onaj što piše isključivo radi same stvari. Kakva bi neocenjiva dobit bila kada bi, u svim granama jedne književnosti, postojalo samo malo knjiga, ali odličnih. No to nikada ne može biti, dok god se može zasluživati honorar. Jer izgleda kao da neko prokletstvo leži na novcu: svaki pisac postaje rđavim čim piše radi ma kakve dobiti.
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
A ovo preporučujem: Ja sam pisac istine, kolekcija kratkih priča Fantea, Selindžera, Bukovskog, Džojsa, Hamsuna, Mopasana, Karver, Singer, Orvel, Čehov, Šalamov, Dovlatova, U. Akinarija, Songlinga, Kafke, Harmsa, Bernharda, B. Ćosića, Perišića, Bolanja i Borhesa.
![]()
U potrazi za poklon nekom tinejdž uzrastu naletjeh na izdavačku kuću Plato mogu reći zanimljiv izbor i pisaca i knjiga.
Naslov ove autorke pun pogodak za omladinu današnjice a ova dva japanska romana obećavaju.
Zelio bi da od Hrvatskog izdavaca Znaje kupim 4 knjige ali pri porucivanju sa njihovog sajta salju iskljucivo DHL expresom a to mi ispane nesto vise od 40 eura postarine. Zna li neko ima li neki drugi nacin porudzbine, mozda neka oline knjizara ili sl. gdje bi mogao doboto manju postarinu?
My Job Is Top Secret. Even I Don't Know What I'm Doing.
Teško je poslije Peljevina i Života insekata preći na F. Rota ali sve se mora čitat. Američka pastorala, Paidea 2015. izdanje, grozan prevod a i dosta tehničkih grešaka. Tek sam na trećini knjige, evo do sad što je bilo, lik na proslavi mature (ali baš ono kao pedeseta godišnjica) sretne brata nekog lika koji je bio idol (sportski) malog grada i ovaj ga obavijesti da je idol umro. "Pisac" je pisac po zanimanju i impotentan je zbog operacije prostate i iako ima preko 60 godina to mu je veliki teret, a to što nema đece, ergo ni unučadi ne shekira ga. 90 procenata đaka bili su Jevreji, svi su postali uspješni i tako dalje. Onda on počne da razmišlja o pokojnom idolu i stvara knjigu o njemu, iako ga nikad nije upoznao (tri ili četiri godine je mlađi), nije poznavao njegovu porodicu, pojma nema kakav je karakter bio, kakav čovjek. Eto bez spojlera.
Ali teško je ne prishetiti se druge Rotove knjige.
Ljudska mrlja, roman u kome se lik crne rase predstavlja kao Jevrejin, bijelac, kako bi lakše uspio u životu i postaje prvo dekan a poslije profesor na fakultetu (možda se sjećate, u filmu ga glumi Entoni Hopkins). Ali njegovi crni studenti optuže ga za rasizam. Isti "pisac" iz Američke pastorale piše i o profesorovom životu. U Ljudskoj mrlji Rot optužuje američko društvo za dušebriništvo i patološko moralisanje, kolektivnu mržnju prema Klintonu za vrijeme afere Levinski, počev od političara, preko medija do osoba na internetu. Tako se i profesor našao pod vatrom bez ikakvog razloga jer je pitao da li su dvoje studenata prisutni ili su "spooks" ne znajući da je riječ o afroamerikancima. Potpuno licemjerno poređenje dvaju afera. Da li je Rot nekakvi borac za apsolutne slobode u seksu kao i u govoru? Samo ako su te slobode njemu po volji.
Last edited by Raulio; 27-10-24 at 02:05.
Lav Nikolajevič Tolstoj - "Jutro jednog spahije"
Snowball, autobiografija Vorena Bafeta, odlicna!
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Senke u raju, Remark
Sent from my SM-S23 using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
γνῶθι σαὐτόν
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pade mi pod ruku "Sumrak faraona". Jako lijepo, za sad.
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
Čim je Geopoetika ne može da omane.
![]()
Saglasna. Odlična su im izdanja.
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks