Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 36

Thread: Buducnost CG

Thanks Thanks Given 
    9,386
    Thanks Thanks Received 
    6,845
    Thanked in
    2,696 Posts

Default Buducnost CG

Nisam mogao da nadjem adekvatnu temu a volio bih da prodiskutujemo

Naime u poslednje dvije nedelje kod jednog djeteta mi se upisalo 2 djaka iz turske

Sad ih u odeljenje ima 24, 19 crnogoraca, srba ili kako hocete, jedan ukrainac koji je tu doduse od prvog razreda i cetvoro turaka

Kod drugog djeteta doslo troje turaka
    Sad na tremimg doslo takodje 3 ne pricaju engleski itd

Da se razumijemo ja znam da imamo cak i ruska odjeljenja po primorju ali ovo po pg sta se cini sa turcima mi se ne svidja nikako

Da li iko razmislja o ovoj najezdi kao o mogucem problemu jer nisam vidio pred skolu da djecu cekaju izninjeri neki, doktori vec sve same mutne face.

Da li je realno da se otvaranjem firme odmah dobija boravisna dozvola? Na koji nacin ovi ljudi rade ove seobe?

Ovdje pricam o dva odjeljenja a mislim konkretno da je savo pejanovic napunjen djacima iz turske

Nemojte samo da se uhvatitie ovoga posta kao neceg vjerskog jer me to ne interesuje

Turci kad dodju u regulisane sisteme tesko se mijenjaju a tek mogu mislit sta se desava kad dodju u zemlje zasnovane na korupciji i kriminalu....ukopice se prelako i ostace nam 500 godina

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    63
    Thanks Thanks Received 
    1,499
    Thanked in
    1,009 Posts

Nemamo ti mi kad od ko je crnogorac ili srbin, ko je za df ili dps. Cak imamo primjer Francuske, pa i Njemacke - koje su postale sarene.

Jos veci je problem sto je stanovnistvo postalo starije tj. sve vise i vise mladih ide iz drzave i naravno da se nista ne radi po tom pitanju, stavise, skoro niko to i ne primjecuje.

Niko ne razmislja o drzavi, kuda sve to vodi i dje smo za 20, 50 ili 100 godina. Kako ce biti nasoj djeci ili tek unucima?

Sto kazes, ne dolaze nam tu neki posteni, obrazovani, nego goli kriminalci - pravi sljam jer smo dobra podloga za takve. Samo daj kesh i sve je ok.

Nas covjek ce radije izdati stan turcinu, rusu ili bilo kome za 800 nego nasem covjeku za 500 i ne razmislja da je i 500 mnogo i da se sa mukom stice. Kao i kupovina nekretnine koja je postenom covjeku veoma tezak zadatak a odje se pojavljuju ljudi sa stotinama hiljada eura i dobijaju pasos gratis.

Sto se konkretno turaka tice, isto sam se zapitao sta ce ih ovoliko odje i agencija preko koje sam nedavno iznajmio stan - turci. Kolege na poslu, ima ih dosta i generalno su ok ti sto su tu, neki se osjecaju prevareno - da im je Crna Gora izreklamirana i predstavljena tamo u Turskoj kao neki vrh i onda su pomalo razocarani.

Uglavnom bjeze ljudi, nekome se ne svidja Erdogan, nekome Putin pa traze dje misle da ce im biti bolje ali opet nije iskljucena neka teorija vecih razmjera kojom ljudi dolaze kako bi kupovali zemlju, stanove, kuce, zivljeli i radili odje...vremenom se razmnozavali i kad ojacaju mogu slobodno reci da je ovo odje njihovo.

Thanks Thanks Given 
    1,085
    Thanks Thanks Received 
    3,198
    Thanked in
    2,429 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post

Naime u poslednje dvije nedelje kod jednog djeteta mi se upisalo 2 djaka iz turske

Sad ih u odeljenje ima 24, 19 crnogoraca, srba ili kako hocete, jedan ukrainac koji je tu doduse od prvog razreda i cetvoro turaka

Da se razumijemo ja znam da imamo cak i ruska odjeljenja po primorju ali ovo po pg sta se cini sa turcima mi se ne svidja nikako

Da li iko razmislja o ovoj najezdi kao o mogucem problemu jer nisam vidio pred skolu da djecu cekaju izninjeri neki, doktori vec sve same mutne face.

Da li je realno da se otvaranjem firme odmah dobija boravisna dozvola? Na koji nacin ovi ljudi rade ove seobe?

Ovdje pricam o dva odjeljenja a mislim konkretno da je savo pejanovic napunjen djacima iz turske

Nemojte samo da se uhvatitie ovoga posta kao neceg vjerskog jer me to ne interesuje

Turci kad dodju u regulisane sisteme tesko se mijenjaju a tek mogu mislit sta se desava kad dodju u zemlje zasnovane na korupciji i kriminalu....ukopice se prelako i ostace nam 500 godina

Da obnovimo gradivo. Još 500.
    Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...

Thanks Thanks Given 
    2,441
    Thanks Thanks Received 
    5,125
    Thanked in
    2,749 Posts

Kad sam ja to odje priča, vidjelo se to dje vodi još prije par godina, nego me pojedini odje nazivaše nacionalistom i mrziteljem.
    Sve u svemu, ne učinimo li nešto po pitanju stranaca, i to brzo, nayebali smo, ionako nas je sve manjje i manje.
    Forever young, i want to be forever young

Thanks Thanks Given 
    1,245
    Thanks Thanks Received 
    1,721
    Thanked in
    936 Posts

Bez brige, sad kad poslanici dobiju svoje savjetnike, možda im šapne neko da imamo ozbiljan problem kojim se niko ne bavi.

Meni je utisak da kad sam na ulicu, svaki treći je stranac.

Thanks Thanks Given 
    9,386
    Thanks Thanks Received 
    6,845
    Thanked in
    2,696 Posts

Nemam ja nista protiv stranaca sa radnom dozvolom po nekom normalnom kriterijumu
    Ja kad sam radio u EU firma je zavrsavala radnu dozvolu za mene i porodicu, kada je istekao ugovor odmah mi je stigao mail od opstine da imam 40 dana da nadjem posao ili da napustimo zemlju.

Odje izgleda dodjes dovedes babu, djeda, zaovicica i to moze za naredne 20 godina
    A dje rade u firme koje su oni otvorili
    Dakle na jednog gradjevinca dolazi baba, djed, djeca i zena plus ako jensto ostalo oko kuce

Isto i za ove mutne glave koje srijecemo

Ne znam kakav je zakon ali ocigledno ne valja nista. Pa nama ulaze silovatelji u zemlju bez problema. Kontrole nema, onda se cudimo kad odje ponove djelo

Zgrade nam gradi covjek kojem se cio blok zgrada srusio...divota

7. The Following 2 Users Say Thank You to kaemSe For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    165
    Thanks Thanks Received 
    895
    Thanked in
    374 Posts

Naravno da je potrebna ozbiljna selekcija i smanjenje broja onih koji dolaze.
    Ako je broj onih koji stižu preveliki oni se ne integrišu u društvo nego ga mijenjaju onako kako su oni navikli.

Radio sam nekoliko godina na primorju i na projektu je bilo dosta Turaka. Bilo je nekoliko baš dobrih ljudi i odličnih inženjera, a bilo je i likova kojima je vilica 2 puta šira od mozga.
    Preko puta mene je stanovao bračni par sa malom ćerkicom. Mnogo fini ljudi , upoznali smo se. Sreli smo se jedno veče pored obale i žena mi je srećna rekla da su upravo odlučili da se trajno nastane u CG.
    Pogledao sam ih radoznalo, a ona mi je pokazala djevojku mještanku kako 50-tak metara dalje sjedi sama na obali u mraku i peca.
    Rekla mi je da je to u Turskoj apsolutno nemoguće i da želi da njena ćerka odrasta ovde.

E sad..... neće ni kod nas biti sigurno,ako se puštaju ovi sa širokim vilicama i uskim mozgovima. Oni od kojih ona želi da skloni svoju ćerku.
    Last edited by high; 14-11-24 at 18:07.
    Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
    tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu

9. The Following 6 Users Say Thank You to high For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,598
    Thanks Thanks Received 
    1,693
    Thanked in
    1,373 Posts

Quote Originally Posted by kaemSe View Post

Možeš li mi samo reć kako znaš je li neko doktor nauka ili inženjer, kad ga samo pogledaš na ulicu. Volio bih da imam tu sposobnost.

11. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,448
    Thanks Thanks Received 
    6,034
    Thanked in
    3,509 Posts

Ma od Turaka to sve sami doktori sa indijskih fakulteta dolaze , buducnost nam je sigurna...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Mi smo na#ebali od nas samih. Nama drugi teško mogu nanijet više štete nego što mi napravismo sebi.
    Tako da ovi drugi, teško da nam mogu štetit.
    To što nas je manje, i to je dobro. Đeca koja odu da uče vani, uglavnom se ne vrću.
    Naslijedili smo od SFRJ zemlju koja je bila uređena, imala svoje potencijale, koja je bila urbanizovana, imala zdrave kadrove u obrazovanju itd...
    Kad smo počeli mi da upravljamo sve je utišlo u 3 lijepe i ne vidim nadu u boljitak.

Thanks Thanks Given 
    1,698
    Thanks Thanks Received 
    1,265
    Thanked in
    844 Posts

Nismo jedini sa tim problemom. Da vidite tek sta se desava sa Njemackom. NjEMCI NE POSTOJE. Sve Poljaci, Jugosloveni, Turci, jos Njemci prave po jedno dijete i to je to. Za 30 godina ih nece biti. Tako ce biti i kod nas, demokratija...

Sent from my SM-A556E using Tapatalk
    Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.

15. The Following User Says Thank You to Tripleta For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,448
    Thanks Thanks Received 
    6,034
    Thanked in
    3,509 Posts

Stranci, niste dobrodosli u Crnu Goru!

Thanks Thanks Given 
    1,598
    Thanks Thanks Received 
    1,693
    Thanked in
    1,373 Posts

...ali tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznanju prava, to je ljudska dužnost najsvetija!

Ovo je moja poruka onima koji misle da mogu da sprovode tirjanstvo nad CG direktno imperijalistički ili indirektno i podmuklo na razne druge načine.

Thanks Thanks Given 
    2,276
    Thanks Thanks Received 
    3,064
    Thanked in
    1,293 Posts

Ti treba da kupiš mač, onaj ka Konan što ima i onda ovo gore da kažeš. Mislim da će bit jači efekat.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    7,530
    Thanks Thanks Received 
    4,834
    Thanked in
    2,484 Posts

GDP per capita Turske je 14K USD, a Crne Gore 8,2K. Kupovna moć GDP je takva da je u Turskoj GDP per capita PPP 34K, a kod nas 27K. Po ekonomskim peformansama Turska je razvijenija zemlja od Crne Gore, ne samo u globalu nego i per capita.
    Kada je riječ o zaradama, prosječna u Turskoj (kraj 2022 ne nađoh svježije) bila je 450 EUR, kod nas tada neđe oko 900 EUR. Ovo su bruto podaci...
    Očigledno da je kod nas mnogo veće učešće lične potrošnje u GDP zbog čega i sporije raste ekonomije.
    Manje više, ne bi trebalo da im bude neki grabež da dolaze kod nas, ali...
    Demografski prosječna starost Turaka je 34 godine, a u CG je 39,5 godina. I možda je tu catch. Uglavnom sam kod nas vidio mlade ljude.
    Kod nas je masovno uvaljivanje u državu posle osvježenja poremetilo tržište rada, pa gotovo da nema domaćih zaposlenih u građevini (i to od ranije samo sad oni iz Srbije, BiH i MK idu u EU, a ne kod nas), a ko autsorsuje čišćenje nekoliko lokacija zna koji je zulum naći čistačice.
    Isto važi i za gomilu drugih poslova. Takođe, Turci pokušavaju da razviju i uđu u druge biznise, pri čemu imaju često i solidnu podršku njihvoih državnih izvoznih agencija.
    Zanimljivo je da su prilično getoizirani, makar sa ove strane rijeke đe se ja krećem. Npr ne mogu se promašit u Central Point, imaju i svoje prodavnice, restorane, frizere. Dosta ih je i u City Kvartu i u tom potezu.
    Zanimljivo, a nepun kilometar, blokovi 5, 6 i 9 uopšte ih nema.
    Vjerovatno zato što je u ovom dijelu gdje ih puno ima dosta nekretnina kupljeno za izdavanje kao investicione nekretnine, dok se u blokovima mnogo manje izdaju stanovi.
    A i kao i svaka drufa dijaspora u svijetu getoizira se u neki kvart među svoje.
    E da, da ne zaboravimo kad pljujemo po Turcima. Mi smo kod njih pravili mafijaške obračune i ubijali se po Istanbulu. Oni kod nas nisu, a procentualno ih je 1000x više.
    Last edited by Gagarin; 23-11-24 at 06:51.
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    6,448
    Thanks Thanks Received 
    6,034
    Thanked in
    3,509 Posts

Poceli su i odje pomalo...

Thanks Thanks Given 
    1,598
    Thanks Thanks Received 
    1,693
    Thanked in
    1,373 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Ti treba da kupiš mač, onaj ka Konan što ima i onda ovo gore da kažeš. Mislim da će bit jači efekat.
    Ili da kupim mač i da ti okinem glavu, možda bi to najjači efekat bio xD

22. The Following 3 Users Say Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    9,043
    Thanks Thanks Received 
    3,967
    Thanked in
    2,382 Posts

Poshto kod nas ne ostaju normalni,jer davno je onaj rekao odakle li bjeshe,Sirije mislim... da ne bi ostao ni za spas...e ako je po tome a chini mi se da jes,kod nas ostaju samo slichni nama!
    ...

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    95
    Thanked in
    60 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    Nemamo ti mi kad od ko je crnogorac ili srbin, ko je za df ili dps. Cak imamo primjer Francuske, pa i Njemacke - koje su postale sarene.

Jos veci je problem sto je stanovnistvo postalo starije tj. sve vise i vise mladih ide iz drzave i naravno da se nista ne radi po tom pitanju, stavise, skoro niko to i ne primjecuje.

Niko ne razmislja o drzavi, kuda sve to vodi i dje smo za 20, 50 ili 100 godina. Kako ce biti nasoj djeci ili tek unucima?

Sto kazes, ne dolaze nam tu neki posteni, obrazovani, nego goli kriminalci - pravi sljam jer smo dobra podloga za takve. Samo daj kesh i sve je ok.

Nas covjek ce radije izdati stan turcinu, rusu ili bilo kome za 800 nego nasem covjeku za 500 i ne razmislja da je i 500 mnogo i da se sa mukom stice. Kao i kupovina nekretnine koja je postenom covjeku veoma tezak zadatak a odje se pojavljuju ljudi sa stotinama hiljada eura i dobijaju pasos gratis.

Sto se konkretno turaka tice, isto sam se zapitao sta ce ih ovoliko odje i agencija preko koje sam nedavno iznajmio stan - turci. Kolege na poslu, ima ih dosta i generalno su ok ti sto su tu, neki se osjecaju prevareno - da im je Crna Gora izreklamirana i predstavljena tamo u Turskoj kao neki vrh i onda su pomalo razocarani.

Uglavnom bjeze ljudi, nekome se ne svidja Erdogan, nekome Putin pa traze dje misle da ce im biti bolje ali opet nije iskljucena neka teorija vecih razmjera kojom ljudi dolaze kako bi kupovali zemlju, stanove, kuce, zivljeli i radili odje...vremenom se razmnozavali i kad ojacaju mogu slobodno reci da je ovo odje njihovo.

Ovdje su odgovori vrlo prosti .
    Ali zaista obzirom da redovo idem i obilazim Tursku od 1999-te nikada mi nije palo na pamet
    da će kod njih doći vriejme da se iseljavaju . U periodu od 2000-2010 Turska je bila izuzetno razvijena zemlja za naše pojmove,
    naročito turfizam, poljoprivreda , tekstilna industgrija i gradjevinska industrija.

Ovo sad što se dešava nema puno veze sa Erdoganom,...mada je tačno da ga po večim gradovima ne vole
    Poslednji put sam bio tamo 2022, i bilo mi je sasvim jasno šta je u pitanju .

Nakon Covida , Tursku je uhvatila ogromna inflacija,...u nekim mjesecima je bila neizdrživa ,naročito sredinom, i krajem 2022,
    malo je smanjena 2023, ali je i danas značajna.

Nije bilo teško savrati 2 i 2 i shvatiti u kojoj zemlji im ne treba viza, na koju foru mogu regulistai boravak
    a gdje je valuta Evro i da nema neke teže inflacije

I eto njih kod nas ,...jer za EU im trebaju vize i to nije lako dobiti

Dakle največi razlog njihovog dolaska je rad za cvrstu valutu i najezda je počela upravo nakon Covid-a

Thanks Thanks Given 
    7,530
    Thanks Thanks Received 
    4,834
    Thanked in
    2,484 Posts

Kamen bi zaplakao

https://x.com/kontezanovic/status/18...MNfGKNr96RlWvw

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Tko leti, vrijedi...

Thanks Thanks Given 
    9,729
    Thanks Thanks Received 
    6,026
    Thanked in
    2,299 Posts

Zveri veli.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

27. The Following User Says Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    5,071
    Thanks Thanks Received 
    12,472
    Thanked in
    6,748 Posts

ko zver za tragovima što bi rekla Prija.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    „Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov

Thanks Thanks Given 
    6,448
    Thanks Thanks Received 
    6,034
    Thanked in
    3,509 Posts

Sjedim sa Turcinom , 7 godina je odje ... prica mi kako ima osjecaj da crnogorci ne vole Turke ... ali kao za 10 godina promijenice se ... sad zemlja prodaje a kupuju je turci i rusi.. za 10 godina se mijenja sve ovako.kaze.... ja reko taman ko Turska sve su vas Arapi kupili al odje mozete lako glavu da izgubite...
    Ostade u razmisljanju alejkum selam

Thanks Thanks Given 
    24,616
    Thanks Thanks Received 
    10,384
    Thanked in
    7,823 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Sjedim sa Turcinom , 7 godina je odje ... prica mi kako ima osjecaj da crnogorci ne vole Turke ... ali kao za 10 godina promijenice se ... sad zemlja prodaje a kupuju je turci i rusi.. za 10 godina se mijenja sve ovako.kaze.... ja reko taman ko Turska sve su vas Arapi kupili al odje mozete lako glavu da izgubite...
    Ostade u razmisljanju alejkum selam

Ne znam kako dođoste do toga da ti to reče. Iskreno nemam pozitivna iskustva s njima mislim na posao kao i neki ljudi koje znam.Izuzetno su prilagodljivi vidim lako su i jezik neki savladali bojim se nemaju namjeru da odu bez neke.Što se Rusa tiče,otići će prvom prilikom.

Thanks Thanks Given 
    6,448
    Thanks Thanks Received 
    6,034
    Thanked in
    3,509 Posts

Pa nije prvi put da mi ovako kroz caskanje se otvore i svi kazu da imaju osjecaj da ih ne volimo... sto je sasvim korektno sa nase strane jos nismo krenuli da ih palimo...

32. The Following User Says Thank You to NetworkMaster For This Useful Post:

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)