Dok ti neko bolji ne napise... samo da ti kazem ono sto znam a to je da mi jako tesko odlazimo na takve poslove, pogotovo bez dobrog iskustva. A jako je mali broj onih koji imaju dobro iskustvo iz ociglednih razloga. Ja od svih drugova, prijatelja, kumova i poznanika znam jednog koji je zavrsio na odlicnom mjestu a to je bilo uz srecu iz nekog filma.
Elem, kod nas obicno odlaze na suplajere i to obicno one 'losije' kompanije. Pa se onda nakon tog iskustva pokusaju sami snalazit' i plasirat' na bolje/kvalitetnije trziste.
Nije nemoguce ali obicno je kod nas pocetak bas dno a odatle zavisi od truda a i dosta srece.
--------------------------
Do Not Disturb.
Ja imam sansu prec sa ropax-a na Seacor suplajere, dje bi mi plata bila manja od ove koju sad imam ali racunam da zrtvujem godinu dana da skupim iskustva, izvadim ove najbitnije offshore sertifikate pa da probam..nego najcrnje bi mi bilo da sjutra zbog pasosa budem ogranicen sa ukrcajem.
Zali Boze sto su samo rijetki provalili taj sektor na vrijeme..u mom okruzenju se znalo samo za msc i to je to.
Sent from my Pixel 8 using Tapatalk
Last edited by MK; 25-10-24 at 18:01.
Ako imas volje, vremena, zivaca, para zasto ne. Pasos je najmanja prepreka u danasnje vrijeme. MSC-u nikad nije bilo bitno imamo li crvene, plave ili zute pasose, tako I svima ostalima sad, svima treba posada. Najbitnije ti je stec iskustvo a izbora u danasnje vrijeme definitivno ima dosta.
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.
Ne bih se nikako slozio sa tobom.
Danas, kao i do juce se itekako gleda pasos. Mnoge kompanije zaposljavaju samo odredjene nacije. Neke samo dobre, druge samo jeftine. Ali se pasos uvijek gledao i uvijek ce se gledat'.
Uporedi mogucnosti jednog pomorca sa HR pasosem sa mogucnostima drugog sa CG pasosem pa mi reci kako pasos nikome nije bitan.
Ne kazem ja da se ne moze daleko stic' ni sa CG pasosem ali nemojmo da banalizujemo a isti taj MSC je zabranjivao nase pasose, u vise navrata. Ne bez razloga, svakako.
Nekad kad su se pominjali nasi pomorci, prvi sinonim je bio pomorsko iskustvo/znanje/strucnost. Danas je prvi sinonim kokain i mafijaski klanovi.
Samo da budemo realni, nista vise.
Do Not Disturb.
Kao prvo, moj post je bio namjenjen kao podrska mladom kolegi, kao neka motivacija.
Da se gleda pasos gleda se, ali dosta manje nego sto se gledao prije dvadesetak godina kad sam ja pocinjao.
U pomorstvu se karijera moze napravit iskljucivo ako se krene navigavat mlad. Sve ostalo je bespotrebno gubljenje vremena. Jer I ti I ja dobro znamo da se sada nekom sa 35 ili 40 godina ne isplati pocet navigavat. Uporedjivat mogucnosti I kvalitet hrvatskih I nasih pomoraca stvarno nema potrebe. Nespojive stvari, Hrvati su isli na sigurno mi na ovo sto si naveo u zadnjoj recenici
P.S. Sto se MSC-a tice, pola Napolija je imalo papire izdate od LK Bar ne tako davno
Sent from my SM-S908B using Tapatalk
To learn how to use your head, you have to go out of your MIND.
Sto je fora sa offshore? Kratki ugovori? Jer nijesam bas siguran da su toliko vece plate...
I jesu li tamo pozicije i cinovi kao na ostalim brodovima ili imaju neka posebna mjesta?
A bgm sto se tice MSC, pricajte sto ocete ali najveci su poslodavac u CG. A ni plate im nijesu uopste lose, bar sto se kontejnera tice, mozda i najjace nakon oocl
Last edited by 357; 26-10-24 at 11:44.
Tamo ostaju samo stari ljudi koji se nidje drugo ne mogu ukrcat i oni što slabo znaju engleski jezik pa se ne usudjuju da predju nedje drugo. A dosta ljudi ih je i napustilo pa su zato i povecavali plate. Ali su i dalje ciganili sa ITF dje te drže par ugovora dok se ne smiluju da daju euro. Još te uvijek i prebace preko 6 mjeseci pa ne znas kad ces se iskrcat. A doma čim dodješ, odma zovu nazad. Meni se desilo da nakon blizu 9 mjeseci ugovora dodjem na odmor. I nakon nedelju dana me zovu da imam ukrcaj za 10 dana. Glatko sam odbio i još sladje napuštio kompaniju. Predjoh na putnički i počinuo sam. 12 nedelja on/off, uvijek znam tačan datum ukrcaja/iskrcaja i plate dosta veće. MSC samo nek je zdravo. Prije bih radio doma na neku trafiku nego što bih se ikad tamo vratio...
Fora je sto su uglavnom (znatno) kraci ugovori, sto je uglavnom 'permanent' ugovor/plata, sto se tacno zna sto ti je posao a sto nije, sto se tacno zna kad se ukrcavas a kad iskrcavas i sto jesu uglavnom (znatno) vece plate.
E sad 'offshore' je jako sirok pojam i nije svaki segment isti ali obicno je blizu ovoga sto napisah gore.
Sto se tice pozicija, sve zavisi jer moze bit' mali suplajer na kome je 5-6 ljudi a moze bit' platforma na kojem je 100-inu ljudi. Junior DPO, Senior DPO, ima tu mnogo nekih drugih pozicija kojih nema u drugim industrijama ali kao sto rekoh... 'offshore' podrazumijeva mnogo toga. Od malog camca sa par ronioca do platforme ili 'drill ship'-a sa gomilom posade.
I MSC jeste najveci poslodavac jer su im uvijek u uslovi za ukrcaj bili najlaksi. Onaj nas, Balkanski sistem i mentalitet dje su skoro svi posli 'preko veze' jer je barba ili kapo zvao Maresku i trazio da se taj ukrca dok je on na brod, da garantuje za njega ka' za najrodjenijeg i sl. Daleko od toga da tamo uopste nema kvalitetnog kadra ali vecina kadra je ispod prosjeka, u svakom pogledu. Za kvalitetne pomorce je MSC uvijek bio kao neka 'posljednja opcija', ako se ne nadje sto kvalitetnije. Tako je i meni bio rezerva ali nikad ne odoh tamo. I ne zalim sto nisam, vjerovatno bi epilog bio dosta los. Bilo za mene ili one koji misle da su svijet izmislili.
Last edited by Fidel Castro; 27-10-24 at 16:52.
Do Not Disturb.
Mi kao da smo zaboravili ovo
https://www.vijesti.me/vijesti/drust...u-kriminalcima
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Pomorac iz Kotora u paklu šverca droge
https://www.vijesti.me/vijesti/drust...u-sverca-droge
Sent from my iPhone using Tapatalk
Zeznuo ga Ukrajinac ... a jos me interesuje ima li on obestecenje jer je proveo 8 mjeseci u zatvoru nevin....
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Sve je subjektivno, ja za 12 god sam jednom( kad je bila korona) kuci ostao duze nego sto sam trazio. Inace stojim 5-6 mjeseci kuci, na brod sam svaki put posao +-5 dana kad sam rekao da sam spreman, vise puta tacno na taj datum. Sa broda svaki put kad sam trazio.
Ne mogu se poredit uslovi na putnicke i teretne brodove, ali nemojmo prdnjavit da je MSC neka katastrofa od firme, kad 90% bulkova/kontejnera na koje nasi ljudi plove su barake i od firmi i od brodova. Eo brat mi je promjenio 5-6 firmi, nesto nidje nisam vidio da mu toci med i mlijeko sa cesme. A za ljude svuda ima svakakvih, ja sam izgleda imao srece do sad jer bi ja i dalje radje sa nasim oficirima bio nego sa filipincima/indusima
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Mora bit 15 ugovora za redom, trebo bi loto onda pocet igrat. Ja ne kazem da je sve idealno i sjajno i da su svi najbolji, ima uvjek neko bolji/losiji,itd, ali ima i na druga firme. No se crni ka da je najgora moguca kompanija, a sigurno nije ni priblizno
Edit: Inace sto se ljudi tice i to ko dje plovi, zanimljiv podatak kad sam polagao za prvog, ja sam jedini bio sa kontejnera. Bila su 2 momka sa bulkova, 4 sa tankera, 2 na hemikalce, 1 na polagace kablova, 1 na suppliera. Od svih nas samo smo ja i jedan sa tankera polozili klasu iz prve, ostali su izmedju ostalih predmeta svi pali na COLREG. Tako da kvalitet kadra svuda varira
Last edited by Wolverine; 28-10-24 at 01:28.
MSC se buni sto naši švercuju drogu a većinom i oni smai regrutuju talve, malo licemjerno.
Čitala sma jutros o voom Nikoliću, kakav pakao. I to Njemačka kompanija, ojadila bi i njih i australske vlasti.
Nijesam pomorac ali ih znam dostinu, sto iz familije, sto ovako. Neki plove taman na barake od brodova, za plate skoro duplo manje nego na msc. A nijesu momci nimalo glupi, neznaveni ili nesposobni.
Dok ovi sto su na msc, neko se zali manje, neko vise, ali nije im lose... normalni momci, nikakva goveda niti kriminalci.
I znam da se dogovaraju za ukrcaj, nekad ostanu po pola godine kuci, izadju im uvijek u susret. Rodjak mi je bio malo nestabilan jednom prilikom, poslije mjesec dana se vratio kuci, mislili smo da se nikad vratit na brod nece... odmorio nekolka mjeseca i posao opet.
Tako da mislim da su dosta fleksibilni za neke stvari, nekome to odgovara, nekom ne, ali mislim da uopste nije tako losa firma kao sto se predstavlja
Nisam odavno vadio US vizu (nije mi trebala) pa ma zanima jel' mijenjano sto (vidim novi sajt/sistem Travel Docs) i kakvi su termini trenutno?
Kako dobit' C1/D a ne cekat' godinu dana na istu?
Do Not Disturb.
Brzo se zavrsava,apliciraj i za b1 b2 vizu o trosku jedne ,proces je kao i prije
Sent from my SM-S928B using Tapatalk
Milojkov raj za freelancere
https://financeplus.me/izmjene-zakon...u-2025-godini/
Kako ce sad nasi pomorci dragi da izbjegnu ovo?
Takodje dobijaju li ljudi ista za ovo, neko osiguranje, zdravstvo, penziono
Prakticno sve sto se tu pominje vazi za apsolutno svakoga ko se bavi "slobodnom djelatnoscu". Izmjene koje su se desile krajem 2024. su da je porez dignut na 15%, taj isti porez vazi za sve.
- Mehanicara koji naplati nesto na ruke
- Babu koja proda nesto na pijaci
- Pomorca koji je u CG vise od 183 dana godisnje
- Freelencera koji radi za inostrane klijente a zivi u Crnoj Gori te nije prijavljen za stranu firmu u drzavi koja ima regulisan dogovor oko izbjegavanja dvostrukog oporezivanja
- Oni tetu sto prodaje krofne na plazi ljeti
Ovaj dio oko obaveznih uplata za PIO apsolutno nigdje nisam vidio u zakonu, ne znam jesul nesto mozda izmijenili od novembra ali vrijedi pogledati.
---
A da ti odgovorim na pitanje dal' nasi ljudi dobijaju nesto za ovo. Naravno da ne, ne dobijaju prakticno nigdje na svijetu jer se radi o porezu na dobit.
Uostalom SVAKI RADNIK koji radi za CG firmu, tacnije u nekoj firmi koja placa poreze u CG, placa taj isti porez (neko 9%, neko 15%). E sad sto je to tako na papiru a u stvarnosti ga placa poslodavac (u ime zaposlenog) je neka druga prica, pa nam svima padne likse jer se "oficijalno ne udara po dzepu radnika". Mozda nam bude bolje onog dana kada plate budu bruto a radnik stvarno bude morao da iz svog dzepa da tih dodatnih 9% - 15%. Mozda se tada probudimo i shvatimo koliko love ode na poreze (da bude istina u CG najmanje u regionu a i u vecem dijelu EU).
Nemoj tako Spellstealer! "Dobijamo" ipak ponesto, dobijamo vece plate ovi kojima $$$ lijeze iz drzavnih budzeta, i to je nesto!
//
sarkazam off
Moze li neko da mi objasni kakve veze ima 'freelancer' sa pomorcem?
Apsolutno nikakve ako mene pitate i znaima me da li su stvarno strpali pomorce u taj kos ili je i ovo, kao vecina nasih zakona, sklono interpretaciji pa svako razumije onako kako mu odgovara?
Ako nasi maloumni debili iz Ministarstva i Vlade kopiraju Hrvate u apsolutno svemu onda neka iskopiraju i benefite koje imaju pomorci u HR a ne samo da gledaju harace koje mogu da ubiraju.
Ukoliko ovo ne bude samo mrtvo slovo na papiru i pocne stvarno hajka na pomorce, nadam se da ce se toliko tih organizacija, unija i grupacija pomoraca ujedinit' i dic' glas a ne pustit' da ih yebu nesposobni ljudi koji sjede na kljucnim pozicijama u pomorstvu a ne znaju kako to brod sebe odrzava na povrsini a kamoli sto drugo.
Do Not Disturb.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks