Jos slika.
Centar je prelijep, al zato na samo 1km od centra druga prica... siromastvo, asfalt sa kraterima, geto...
A tek oko CDMXa... desetine kilometara favela oko grada... brda okolo su pokrivena favelama... ko je imao 100 blokova sazidao je nekakvih 15-20 kvadrata i tu zive familije... pakao... milioni zive tako...
Sent from my SM-A536B using Tapatalk
koliko je ljepse citati ovakve impresije, od od onih travel influensera) svaka cast! slikaj i te favele ako te dje put nanese, iz daljine naravno))
Super su fotke. Vecina svijeta nazalost zivi tako, u golom siromastvu, mi nismo svjesni dje zivimo i opet smo idioti... Dok ne vidis sam te stvari ne mozes ni shvatiti.
Ako imas Instagram posalji mi.
Tek sad vidim ovu temu...
Svaka čast, odlični izvještaji sa lica mjesta.![]()
Jucerasnji dan smo "odmarali". Kisa je bila, taman da se makar jedan dan malo uspori tempo... ne moze se trcat svaki dan. Da bude bolji uzitak posli smo do ovih ljepsih kvartova La Condesa i Polanco. Dorucak u Malcriado kafe, za 10-15e top po osobi... La Condesa je kvart sa strancima i ljudima srednje klase, digitalnim nomadima, i dobro je vidjet kako i to funkcionise ovdje, posto smo i mi neki digitalni nomadi tokom ovog puta. Poslije toga laganom setnjom kroz Polanco, sto je Beverli hils ovoga grada.
Popodne metroom nazad do centra. Metro im je ok opcija, preko dana je bezbjedno i karta je samo 20c.
Dan 6.
Danas smo se vratili akciji i bili do Teotihuacan gradica, tj do majanskih piramida i ostalih ostataka grada koji je star oko 2000 godina. Izgleda kao da je sa neke druge planete. Kad se priblizavas tim piramidama cini se kao da je nedje na Mars. Sto su ti ljudi cineli prije 2000 godina i prije Asteka. To je bio grad koji je u to pero bio medju najvecim na svijet, i imao oko 200k stanovnika. Podno je vulkana koji je eruptirao prije oko 300k godina, i od toga sto je izbacio su sve gradili... Najveca je piramida Sunca, kako je zovu, oko 65m visoka. Druga najveca je puramida Mjeseca, i izmedju njih je nekoliko stotina metara, spaja ih avenija mrtvih. Niko ne zna cemu su sluzile piramide, samo se nagadja, na osnovu istrazivanja, da su bile za rituale... jedno 2-3 sata je dovoljno da se obidje sve... ima i muzej sa interesantnim artefaktima, ostacima oruzja, posudja, alata, skeleti...
Trebace vjerovatno jos koji dan da se slegnu utisci ovoga cuda sto smo danas vidjeli, jer je zaista nevjerovatno. Slican utisak ostavljaju piramide u Gizi.
Teotihuacan je, uz Pueblu, definitivno najbolji dnevni izlet iz CDMXa. Krenuli smo iz hotela autobusom 1, pola sata do Norte (sjever) stanice, sto je najveca bus stanica u grad. Ovi moderniji autobusi su im odlicni, prva klasa, sto voze te glavne linije po centru, a sve sto ide van centra je raspad. Kupi se kartica za euro i dopunja se na one aparate...
Sa Norte stanice ima autobus za 3e po pravcu, koji vozi do Teotihuacana. Sat, sat i po voznje, zavisi kolika je guzva. Opet se vidi 10+km favela... imaju cak i zicare da bi transport tih ljudi bio brzi... autobus staje tacno ispred arheoloskog mjesta, karta za ulaz je 5e, samo keš prihvataju. Sreca, ostalo mi je taman toliko, posto nismo bez 20-30e razmijenili, jer gledamo da sve placamo karticom.
U povratku popodne u Balam kafe u centar, najjace mjesto za kafu, dorucak i rucak... razne vrste enčilada su im odlicne, pogotovo biftek varijanta, samo 10e po osobi. Za dorucak sam se navukao na čilakilje, to je najjace za ujutru
Śutra u 4 i po popodne letimo za Meridu, sa AIFA aerodrom. Taj je na sat i po od centra, dok glavni aerodrom je maltene u centru, progutala ga je ova betonska dzungla. U Meridu smo za dvije ure, oko 6 i po. Plan je da smo tamo 4 dana, obidjemo Čičen Icu, Izamal, Valjadolid, prije no sto se spustimo na more u Tulum i Playu del Carmen...
Last edited by Mojsije; 22-10-24 at 23:57.
Jos slika...
WowOdlične fotke.
@Mojsije jel u onom gore postu fotka druga nova Tesla?
Baj d vej primjetih da baš voliš.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Kad se vratiš, daću ti da usadiš avokado, iamko ih dolje dva i super radja!
Fenomenalna priča, užovam a usput i učim jer onda dodatno čitam o mjestima gdje ste bili![]()
Dan 7, oprostaj od CDMXa.
Prolecela nam je ova prva nedelja puta.
Kafe Balam je mozda i najbolji kafe&restoran blizu glavnog trga. Tu smo juce bili na rucak, i jutros na dorucak. Proslih dana na kafu i kolace... 10-15e po osobi da se jede i pije.
Savladali smo nekoliko glavnih meksickih jela, cilakilje, enčilade i huevos rancheros& divorciangos... svaki obrok je na bazi kukuruznih tortilja sa razlicitih dodacima mesa, sira, jaja... tortilje se jedu za dorucak, rucak i veceru, nema preskakanja
Bili jos jednom do Zocalo glavnog trga...
Oko podne danas smo krenuli na AIFA aerodrom, 55km od stanice TAPO u centru, 8e po osobi karte ADO busom. Sat i po treba, guzve su katastrofa. Od hotela do TAPO stanice, 4.5km je radio Uber, 5e, skoro pola sata smo se vozili. Pravilo je da dupliras vrijeme koje mislis da ti treba da se prebacis nedje. Ako mislis da ce ti trebat 15min za 4-5km, bice na kraju pola sata, jer su guzve pakao.
AIFA je novi aerodrom, vidi se da je sve novo i sredjeno. Letimo low cost Volaris kompanijom do Meride, dvije ure, 125e po osobi nas je ispalo, sa 2 velika ranca. Nije malo, ali s obzirom da smo let rezervisali 3 dana prije puta, to je sto je.
U Meridu smo rezervisali 3 noci hotel u centru za sad. Śutra planiramo do cuvene Čičen Ice, da vidimo i to cudo
Selimo se sa prijatnih jesenjih 22-23C, u tropsko ljeto 32-33+C...
Pricate li spanski ili na engleskom se sporazmijevate?
Ima li nasih Balkanaca, sve mi se cini da se mozemo na kilometar prepoznat
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
U CDMX niko engleski... ama niko... nevjerovatno, sa amerikom se granice, ocekivao bih da ga svi znaju tecno. Na Tv im je sve sinhronizovano na njihov jezik.
Ovamo u Meridu je bolje, turisticko mjesto pa se vise prica engleski...
Za sad nikog naseg ne vidjosmo
Mojsije svaka čast...
Dobro i dugo si planirao sada samo da ostvariš...
Reci mi kakva su jaja tamo? Isti ukus kao naša?
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
Dan 8
Juce oko 7 uvece slecesmo u Meridu, lagan let 2 sata od CDMXa. Od aerodroma do centra 25min, bus 2.5e po osobi.
Koja razlika od glavnog grada... CDMX je bukvalno dzungla... ovo je sad druga dimenzija. Isto veliki grad ali mnogo laganiji tempo... mnogo vise turista i prica se engleski.
Jukatan je naravno poznat zbog Chichen Itze, jedno od svjetskih cuda, majanski grad star vise od 1000 godina.
U Meridu smo bukirali 3 noci, 90e hotel u centru. Centar Meride nije veliki, jedan dan je dovoljan da se sve obidje. Sinoc smo prosetali ovom glavnom ulicom, sto pici od trga. Trg je tradicionalno okruzen drzavnim zgradama i velikom katedralom. U glavnoj ulici masu interesantnih kafica, hotela, prodavnica... uzivo muzika i salsa na nekoliko mjesta uvece...
Danas smo obisli Chichen Itzu. Mjesto kao iz neke dimenzije X, trebace vise vremena da se CI i Teotihuacan mjesta slegnu...
Iz Meride Ado bus ima nekoliko polazaka dnevno, 12e karta po osobi po pravcu, 2 sata voznja. Nije malo, ali to je to kad se unaprijed ne rezervise. Mi smo krenuli u 9, i stigli u 11. Sunce dobro przi, 10+ stepeni vise nego u CDMX. 30e po osobi je ulaznica. Sad nije visoka sezona, pa je ljepse obici ova mjesta. Ima guzve, ali nema katastrofalnih guzvi, kakve su inace tokom sezone, koja krece od decembra i traje 4-5 mjeseci.
Odma poslije uzaza se izlazi na El Castillo, iliti Kukulcan hram. Najpoznatiji hram Cicen ice. Nekih 4 sata je sasvim dovoljno da se obidje komplet mjesto, jer bas ima dosta da se vidi, rastrkane su rusevine naokolo... jos smo pod utiskom sto smo sve vidjeli, i sto su maje uradile prije 1100-1200 godina...
Odma na izlazu se nalazi restoran, koji nam je pao tako dobro, jer nas je vrucina bas savladala. Ko oce lakse da podnese posjetu, najbolje je doc u 8 ujutru kad otvaraju i do podne zavrsiti obilazak.... mi smo naravno u najvecu vrucinu dosli... nismo od onih sto se u 5 bude
Restoran top hrana meksicki specijaliteti, 10-15e po osobi hrana i pice.
Sad nazad za Meridu... sjutra obilazak Izamala, prekśutra na more Playa del Carmen, Tulum, Cancun... prije nego sto produzimo za Belize...
Vidiš da provocira.
Ovi Nikšićani su pakao.Ali,pakao.
Veli kakva su jaja tamo.
Majkemi ko ih ne zna zlatom bi ih platio.
Moze li da se popne i udje u ovu piramidu
Prelijepo. I mene zanima ovo za ulazak.
Jesu li tapsali ljudi?
@nicky i mene ovo zanima.
@Mojsije?
Uh mogu misliti pod kakvim si utiskom bio kad si obilazio jednu od najstarijih arhitektonskih zdanja na planeti i civilizacije koja je nestala.Jedna od boljih "investicija".Oduvijek mi je bio san da obiđem to zdanje više nego i piramide u Egiptu.
Evo mali fakt ček nađoh za ovaj odjek:
Predviđene frekvencije
Prosječna dužina gaznoga sloja T izmjerena je kao 26,2 cm.Ovo daje maksimalnu početnu frekvenciju cvrčanja od oko 1310 Hz.
Izmjerena je prosječna visina uzlaznice od 26,4 cm.To daje dužinu hipotenuze od
37,3 cm i minimalnu frekvenciju završetka cvrkuta od 922 Hz.Stvarni raspon frekvencija takođe zavisi o udaljenosti od piramide.Što je udaljeniji, frekvencijski raspon je manji.
Izmjerene frekvencije prilično se dobro slažu s ovim jednostavnim predviđanjima.
Moras li svaku temu da zatrpavas sa glupostima?
Ovo je klasicno spamovanje,nije tema o tvojim zeljama.
Ne znam ima li za putnika veceg meraka kad ima vremena, keša, i nalazi se daleko od kuce i planira dan za dan sto ce da obidje tokom vise mjeseci
Sigurno jedno sat-2 provedem dnevno istrazujuci kuda da idemo, kako da se prebacimo do tamo, koji smjestaj izabrati, naci top restorane i kafice... la vita e bella
Juce popodne u 5 smo se Ado busom vratili za Meridu nakon obilaska Chichen itze. Oko 7 smo stigli nazad, presvukli se i izasli u grad. Krcato je bilo, petak vece, svi su bili napolje. Na dosta mjesta uzivo muzika, od marijacija pa do ostalih latino zvukova... mi smo nasli top mjesto Mercado60, kao neki bierhouse, vise kao malih restorana u taj prostor, barova i uzivo muzika... masu i stranaca dolazi tu, cijene sasvim ok...
Dan 9.
Przi dobro u Meridu. Treba se aklimatizovati na ovo ljeto i vlagu, 32-33C temperatura...
Za danas smo imali plan da obidjemo zuti grad Izamal. S obzirom da je malo mjesto i da je na samo sat od Meride, imali smo dovoljno vremena da na tenane se ustanemo i doruckujemo na neko lijepo mjesto, prije nego sto krenemo. Gledao sam na google mape koji je dobar restoran/kafe (jer ima top mjesta skrivenih u sporedne ulice), i tako nadjoh Tinoc cafe. Odlicna hrana, kafe, smutiji. Uzeli smo naravno avokado tostodlican neki hleb od slanog tijesta+avokado+malo salate+jaje... predobro... kafe isto vrhunske. Marzocco kafe aparat, jedino los barista moze da zezne kafu na takvu masinu. Uglavnom su nam racuni 25-30e po obroku, vise nego sto bih ocekivao, ali smo izabrali da idemo na ljepsa mjesta. Cesto su ova mjesta puna stranaca, zato maltene duplo vise cijene, nego ovamo dje ih nema. Merak se placa...
Oko podne smo krenuli za Izamal, to je bila avantura jes smo trazili Colectivo u centru (izgiglao sam da staje na 50.ulicu, izmedju 63.i 65.ulice, kakav im je sietem) tj lokalni kombi, koji idu svako malo kad se napune. 2e je karta u jednom pravcu. Vrucina, izgore se, poslije jedno sat vremena stigosmo konacno.
Izamal je bio jedan od bitnijih gradova u majanskom carstvu. Vidi se nekoliko rusevina piramida po centru, mada su se konkvistadori dobro potrudili da im zatru trag sto je vise bilo moguce i da na majanskim tragovima izgrade njihove gradjevine i crkve. U centru grada je prelijepa crkva posvecena djevici, koju je papa Jovan Pavle posjetio 93ce.
Centralni trg nije nista posebno, dosta neuredjeno. Grad je sav prekrecen u zuto, tako da zaisto izgleda lijepo. Slab je izbor restorana i kafea, jedino vrijedi pomenuti Kinich restoran, oni su nas spasili i bili su nam oaza i spas od vrucine. Prelijepo uredjen restoran sa lokalnim detaljima, odlicna usluga, hrana, pice... sreca pa je bio jedan slobodan sto, inace se ceka za rucak ko nema rezervaciju.
Naokolo centra ima da se malo proseta i to je to. Je li obavezno poci do Izamala? Pa i nije, mozda bolje do Valjadolida, ali nam je bio predaleko, pa reko da se ne cecamo citavi dan... popodne smo oko 5 stigli nazad i u hotel da odmorimo, posto je vrucina bas jaka...
Za śutra smo uzeli karte u 11 ujutru da picimo za Playa del Carmen na okean. Ado bus, 28e karte u jednom pravcu, 5 sati voznja. Tamo smo bukirali hotel 3 noci u centru, pa onda idemo za Tulum i Belize...
Slike iz Meride....
AL no1, avet, crane_operator, D.S., extravaganca, FiX, hercules, METZ, montenegrina, wulfy, Xtraktor
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks