Ali price kako se u vojsci ljudi celice
Kad pogledate klosare i pijance oko sebe sto imaju 45+, (a ima ih dosta) skoro svi ti ljudi su sluzili vojsku. Bas je vojska od njih napravila ljude...
Tesko da vojni rok moze promijeniti covjeka, dovesti ga disciplini. Godinu dana zivota da covjek baci spremajuci kasete, uzas.
A i ti kraci rokovi koje pominju nista bolji nijesu. Jedino sto mogu postici da se sto vise ljudi obuci da rukuje oruzjem, pa da skoci stopa kriminaliteta u tom dijelu.
Realno, mi ne mozemo biti vojna sila, tako da je to mlacenje prazne slame.
Vojni rok nek bude dobrovoljan, ko zeli nek se prijavi.
A posto smo mi mala i nezasticena zemlja, trebalo bi u okviru vojske formirati posebnu jedinicu... dje bi bile provjerene patriote. I njih obucavati za tajno ratovanje, kontraobavjestajni rad, diverzantske operacije. Ono, ako nas ko napane da dignu u vazduh neki objekat... ko nas takne, mi zmija.
Prastajte, malo sam pospan
Danas kad sjdnes u avion i odes nedje, imas internet, kablovsku,...ides da ti goozica put vidi...da uzivas...i vartis se kuci kod svojih...u Vojsku ides da naucis da bespogovorno izvrsis naredjenje, jer u borbenim uslovima nema demokratije .Izvrsavas sto ti se naredi. Izuzimam naredjenja koja nijesu u skladu sa ratnim pravilima...ubijanje civila i slicne stvari. Znas za "izvrsi pa se zali. Isto tako, znas da u ratnim uslovima mora da se odrzava higijena i svakako ne mozes to raditi kao u mirnodobskim uslovima, i umjesto da ti kvalitet higijene i reda opane za 50 %, taj procenat ce u realnoj situaciji biti manji. Ako naucis d asvoje licno naoruzanje rasklopis i ocistis, sto se kaze zmureci, to u ratnim uslovima moze da ti spasi zivot. I ne samo licno naoruzanje, vec i orudje na kojem si kao operater. U sustini, niko ne voli kad mu se namtne obaveza, a vojska te upravo to. Ne volim da cistim , ne volim da cackam oko oruzja, da ustajem u 5 sati i odma idem na fiskulturu, da jedem konzerve....a moram....baceno vrijeme....za pojedince...svakako, a za sistem...nije. U danasnje vrijeme samo gledamo sebe i kako je nama licno, ne gledamo dalje od toga. Na zalost, danasnja politika i ekonomija je ucinila da tako razmisljamo. Imamo placenu vojsku, pa neka oni ginu za nas, a mi cemo da ladimo mooda i da bistrimo politiku. Ne Ide to bas tako.
U svakom slucaju...slazem se sa ovim sto si napisaosamo dodah neko moje misljenje.
E, samo da se vratim na ove vojne s"strucnjake" sa civilnim fakultetom...daj mu vojnu topografsku kartu i zadaj mu da povede vod od tacke A do tacke B...izgubice glavu bez opaljenog metka![]()
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Jel ima u vojsci neki čin da neprijatelja obrneš na svoju stranu,to bi bila ja.
Šalu na stranu ne zaebavajmo se jedino što nekoj zemlji treba je profesionalna vojska sve ostalo je prodavanje magle.
A ni meni se ovo ne sviđa što čine kao da pripremaju ljude za glinene golubove,čuš dva mjeseca vojske.Uostalom ako smo u taj NATO savez kao ovako mala država logično je da nam ova ekskurzija stvarno ne treba.
Last edited by Bluemoon; 23-09-24 at 23:04.
Ovo je vrlo ozbiljna situacija, zapad nesto sprema i zrtvovace poslednjeg evropljanina da ratuje za njihove interese. Treba sto prije ponistiti ovaj obavezni vojni rok jer je to zamka. Nisu zaludu rekli bolje da te turcin muci nego da te zapad uči.
Kakva nam je ova nova vlast, Srbija nesto uradi i mi odmah za njima. A ne kapiraju da moramo da radimo sve KONTRA njih da bi bili uspjesni. Krapo, sjedi mirno, pusti Vucica nek se sam pleka sa Hrvatima
Sent from my SM-A556E using Tapatalk
Postoje dvije velike ekipe u Milanu - Inter i Inter Primavera. Giuseppe Peppino Prisco.
Bogme dostina misli izgleda da kad se zarati spavas do 7 pijes kafu do 8 i u 9 puskaranje do 13h onda pauza rucak pa jos par sati ratatata pa u sator dje ti je dormeo naddusek dupli spavanje ....
A ovo kazu profesionalna vojska? Od cega je napraviti? Na PJP se stedi a ne na vojnike... lise nacelnika i oficirskog kadra
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Nama bi najbolja opcija u svakom slučaju bila predaja.
Ovo što je da rečem "sposobno" neke jade,ljudi sa sela što imaju po 60-tak godina i jedan mali dio generacije 40+. Vrlo mali broj.
Ovi po 20 god samo neka su zdravo, invalidi blijedi koji śede po cio dan,nizašto. Krajnje nesposobni za redovno obavljanje zadataka,a kamoli za gerilu.
I onda neki dođu sa pričom mi neosvojivi,mi hrabri,mi ovo,mi ono... nema toga više,liše 0,5% tog radnog i očeličenog naroda po sela,gotovo je. Nove generacije nam se ni po čemu ne razlikuju od recimo Njemaca ili Francuza,viškovi kilograma,naočari ka dno od demidžane,nesposobnost,itd.
Bukvalno je generacija koja sad ima 20-30 god u svakom smislu superiornija i sposobnija od bilo koje prosle. Ne samo sto je to normalni prirodni tok vec je generacija koju pominjes od 40-60god bila tolko nesposobna a pritom uspjela da unisti ovu drzavu kompletno da je tesko takmiciti se u nesposobnoscu sa njima.
Hahahhaha.A ne sprdaj se,druže. Svako po 100 kila,krajnje neupotrebljivi. Prva glavica,duša na nos.
vidi se da pricas samo subjektivno, podji u vojsku pa vidi ko je spremniji oni oficiri od 40 godina ili momci od 20-25, baci pogled na podgoricki maraton u novembar pa vidi kolko imas djece koja trce maraton i polumaraton. Inace ti likovi od 35-40 god su u peaku snage al nekako sve CG rekorde u powerliftingu drze momci ispod 25-26 god. Istina je da ima dosta ovakvih i onakvih ali ako izvucemo prosjek nema discipline u kojoj je iko stariji bio bolji od nekog sada mladog.
E to, powerlifting i teretana,to će nas spasiti.
Oni će nositi 30 kg opreme po crnogorskim planinama i kretati se brzo...
Taj tip je potpuno beskorisan za gerilsko ratovanje.
Trebaju žilavi,brzi,oguglali na sve vremenske uslove...a takvih imaš više među starijom generacijom,nažalost.
Volio bih da sluzim u "vojsku" tipa sluzbe zastite, spasavanja, hitne pomoci, vanrednih situacija... Da imamo vjezbe sa gorskom sluzbom, vatrogascima, hitnom pomoci uz osnove urgentne hirurgije.
Tipa
sta raditi ukoliko se auto prevrne sa litice, da smo u nekim situacijama osposobljeni kako doci do auta i pomoci.
Sta raditi u slucaju zemljotresa
U slucaju poplava
Pozara...
Da se uspostavlja komandni lanac i da sluzba po gradovima ima brojeve svih "rezervista" i poziva na krizna mjesta. Da se ne desava ka ljetos da vatra gori koliko idje moze a da mi vatrogasac kaze da su u nemogucnosti da pridju i da im nas 5oro nista ne znacimo... A hiljade ljudi seta i uzivavdok gori brdo, ajde turisti, no lokalci... Laik sam za ovo, ali da nas je dostina bila tu, pa da smo oshegali na nekoj distanci gdje bi iskusni major vatrogasac odredio, mozda formira lanac ljudi sa kofama vode..
Da se izicavaju mape, tereni i sve moguce situacije na povrsinama koje su karakteristne za Crnu Goru, od kopnenih do vodenih povrsina.
Dakle da se ima komandna svijest o izvrsavanju zadataka ali i da se izucavaju predmeti o gradjanskoj svijesti, odgovornom i ekoloskom ponasanju, ustav i pravo i obaveze gradjana, medijska pismenost, psihologija empatije.. Neka se nesto od ovoga izucava u osnovnim i srednjim skolama, nije lose ponoviti na ovakvoj "vojnoj" obuci. Naravno, ukljuceni bi bili svi polovi.
Opet nidje veze prica, kao sto rekoh u vojsci su fizicki spremni jedino momci od 20-30 god i tjt. Takodje, preskocio si dio dje sam napisao za maratonce, a eto ga opet maraton u novembru pa baci pogled i reci mi prosjek godina.
Zilavi brzi oguglali na sve vremenske uslove skoro da ne postoje medju starijom generacijom. To ti je priroda brate, ne znam sta je tesko tu prihvatiti.
Meni su u ovoj cijeloj priči najbitniji razlozi zašto se nakon toliko godina ukidanja obaveznog vojnog roka isti vraća (u sve ti države) i to jedna za drugom.
Neka vojna tajna?
Ono WTF se dešava kakvo vraćanje nečega davno poslatog u prošlost.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
@jigsaw dobar si momak, igras li cs2.
Nekad je to sve postojalo i zvala se civilna zastita. Na zalost...unise to mladi lijepi i perspektivni dzemperasi. "Imamo profesionalne sluzbe koje ce da se bore sa time" Sad je demokratije ebi ga....a ljudi nemaju osjecaj za pripadnost zajednici, volonterizam... Sjceam se vojevremeno, zapali se Gorica...ja klinac, desetak godina, zivio pod Goricom...dosla titova milicija, zaustavila saobracaj, sve iz uata i iz autobusa ( cuvena jedinica masline zabjelo) i sve ih okrenula put gorice da gase pozar...nema rasprave, no naprtnjace, grane, svasta nesto od prirucnih sredstava sto je moglo pomoci i idi gasi. Ajd sa dmajcin sine uradi tako. Ljudska praaaaava ugrozena, vatrogsci se placaju od nasih para....i tako ti idiotizmi....
U svakom slucaju, ta "vojska" o kokj pricas, mngo bi vise valjala, jer vise je udesa i nesreca nego ratova...
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Slicno mi je palo na pamet oceva prica kada je brdo gorjelo, napravili krizni stab u osnovnoj skoli i vojska isla ulicom i redom kupila ljude. Zato navedoh ono za svijest i empatiju, bas fali volonterizma i osjecaja pripadnosti zajedici.. Ne cudim se, ljudi su osakaceni prevarama i ratovima a onda usli u ekstremne trke konzumerizma i individualizma.
Ne bi mi smetalo da dam svoje vrijeme (kakva recenica, cini mi se da bi mi stari macolu udarili sto nijesam reka zivot) za ovakvu sluzbu kakvu opisah, tipa na 10 godina po pola godine.
Danasnje generacije ne shvataju da su zemlju poslije rata, a i mnog kasnije gradili dobrim dijelom volonteri. Oni malo stariji se sjecaju omladinskih radnih akcija, sve do nedje pocetka devedesetih. Izgradili prugu Samac - Sarajevo, nasip na Savi u Zagerebu, radili na jezeru Palic, posumljavali Tjentiste, i kozna dje seve nijesu radili, cak su posumljavali i Cemovsko polje, Goricu, Ljubovic,... Eto, moja malenkost je dala tome doprinos daleke '84 godine, na Sutjesci. Tada sam imao samo 10 godina, 11 rodjendan sam tamo proslavio. A moram vam reci da je tada sa mnom bio i Nenad Knezevic, cuveni Knez. Uglavnom...sve je to radjeno bez pare i bez dinara, cist patriotizam.
- Smrt fasizmu baba
- I tebi sinko, i tebi
Imao sam ja u školi ONO i DSZ (Opštenarodna odbrana i društvena samozaštita), ali je negdje na pola školovanja ukinuta. Da, bio sam zaljubljen u profesorku ONO i DSZkoliko smo zavoja potrošili dok nismo naučili da fiksirano nogu/ruku
Sent from my Motorola 8400
Јако лоше стојимо са Цивилном заштитом, која је непостојећа, а остао ми је меморисан податак, да је још прије 15 година план био да се формира и да обухвати око 2000 људи.Активности на том плану - нула.
Ми јесмо дио колективног система безбједности, али такав систем је спор.
Често преспор да адекватно реагује у првих 24-48 сати.
За нас је то критично вријеме обзиром на опасност од земљотреса, као највећег хазарда који нам пријети.
Како сад ствари стоје, мимо војске и полиције, који заједно немају више од 6.000 припадника, са закржљалим резервним саставима (од самог састава, организације и позивања), и који готово да немају никакву обуку и недовољну опрему за трећу мисију, имамо неколико стотина ватрогасаца, на осредњом обуком, опремом и скоро без опреме и паса за трагање под рушевинама, три мала добровољна ватрогасна друштва, горску службу спашавања, и ухљебистански директорат у МУП-у.
Ипак има једна добра ствар.Има лоших изузетака, али као народ ипак нисмо програмирани да побјегнемо кад видимо неку муку.
Видјели смо сијасет сјајних примјера, и то не тако давно.
Црна Гора
Црногорце је одржало црногорско срце.
Mnogi su nažalost i živote izgubili dok su se radile železničke pruge i mostovi. Malo se o tome priča. Bila je emisija sjecam se kako izgibe narod dok se radio most Pjenavac. Bila je sjecam se emisija na RTCG posvećena tom nesrećnom događaju
ASK utvrdio da je Ministarstvo odbrane godinama ugrožavalo javni interes: Školovali „svoje”, najbolji ostajali doma (vijesti.me)
Malo o vojsci do 2020 god. Teren prepoznao, primani podobni koji ne ispunjavaju uslove a najbolji eliminisani. Nesposobni isli na akademije, kupljene diplome, brisanje kaznene evidencije itd.
Umoran sam od svega sto znam
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks