Ura i Milatović došli u park na Zabjelo niko im nije bio.
Samo djeca što su se igrala u park.![]()
Ura i Milatović došli u park na Zabjelo niko im nije bio.
Samo djeca što su se igrala u park.![]()
Da ponovimo zašto je šinski prevoz (bilo koji) neodrživ u Podgorici?
- Metro je najefikasniji sistem javnog prevoza jer ne zavisi od ostalog saobraćaja. Ipak, zbog visoke cijene nije isplativ ukoliko nema minimum 15.000 putnika po satu. (gradovi od milion i više stanovnika sa većom koncentracijom istih).
- gradska željeznica je jeftinija alternativa metrou, ali takođe traži ogromna ulaganja jer traži posebnu infrastrukturu, te posebna stajališta sa peronima. Takođe neisplativo gdje nema velikog broja korisnika.
- tramvaj je u nivou ostalog saobraćaja i najeftinija je varijanta šinskog prevoza,ali je neisplativ ukoliko nema par hiljada putnika na sat vremena. Većina trase se može izolovati, ali raskrsnice i dio trase mora imati interakciju sa ostalim saobraćajem. Dvije hiljade putnika na sat vremena je, sve i da gradski saobraćaj besprekorno funkcioniše, nemoguće u Podgorici.
Pitanje javnog prevoza se može rješavati reorganizacijom autobuskog prevoza koji mogu na pojedinim linijama biti zamenjeni trolejbusima ili električnim autobusima. Inače plaćena je studija (150.000 €) kojom se predlaže rješenje za efikasnijim gradskim prevozom.
Sent from my Motorola 8400
Nisam ovo naročito razradio, ali me interesuje šta kolege misle o sljedećem:
Nisu održive ni bolnice, galerije, biblioteke, obrazovne ustanove i tako dalje, pa i dalje postoje u cilju javnog interesa. Javni prevoz, bilo koje vrste, jako rijetko plaća sam sebe, kada se pogleda u vakumu. Zato je teško tu granu privatizovati.
Međutim, a ovo je možda i moguće izračunati, makar okvirno, da li bi izgradnja bilo kakvog šinskog prevoza dovoljno rasteretila saobraćaj i povećala efikasnost svih aspekata života građana? To bi naravno, u idealnom scenariju, trebalo da dovede do pozitivnog salda kada se pogleda šira slika. A sama kompanija koja bi se ovime bavila bi u vakuumu morala biti gubitaš.
Ova priča zanemaruje samo projektovanje i implementiranje takvog jednog prevoza u Podgorici, to je pretpostavljam već posebna aždaja i definitivno van mog domašaja za komentarisanje.![]()
Last edited by LostInHollywood; 12-09-24 at 10:16.
Jel neko nesto fino obecao? Ne pratim kampanje pa me interesuje jel neko nesto fino obecao za gradjane?
Smanjenje poreza ?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Da sada ne bi zatrpavali ovu temu, već postoji odgovarajuća https://forum.cdm.me/showthread.php?...-su-rje%9Aenja
Na prvi dio pitanja da probam najkraće moguće - efikasnost (nije isto ako treba donirati 100 € ili 1.000 € da bi sistem bio održiv, a na projektovani broj putnika nemaš nikakve prednosti od skupljeg rješenja).
Sent from my Motorola 8400
Ko je presađivao kosu o trošku države.
Sent from my 23090RA98G using Tapatalk
I koji pre-workout pije?
U ove dvije nedelje ocekujem hapsenje neke “krupnije ribe”.
Optimizacija saobraćaja po ugledu na Kotor.
Masu su bolji lokalni izbori u Bosni no ovo naše njesra…
Otvorene liste!
Što je ovo ljudi…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Tko leti, vrijedi...
Stvarno uzas, ali opet manje ce stete napraviti od Ivana Brajovica npr
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Tu es mon héro!
Zar na ovoj slici nije Brajović?
Ovo je starija verzija Pedra Paskala bez brkova
I have a plan so cunning you could pin a tail on it and call it a weasel.
To su bili dani ljubavi…
https://x.com/dzeferdar/status/18339...MNfGKNr96RlWvw
Tko leti, vrijedi...
Ovo je pravednik!!!!
Živjela Bosna!!!!
Tko leti, vrijedi...
Ja mišljah promaših temu kad ono izbori u BiH....
Jednako ima veze sa crnogorskim lokalnim izborima koliko i kampanje naših partija.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Ne može se uć na instagram od profila:
La casa de papel cg
El profesor pg
Što čine DPS-ovci.
Sad im smeta BS pa kače kako su kupovali diplome itd itd, a do juče šurovali i nije im smetalo...
Inače su oni svi na Sorboni završili studije.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
A i vi očekujete od nekog ko se bavi politkom da bude pošten.. Pakao
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Možda nije kod nas ali ovaj je obrnuo igricu https://x.com/nuticajni/status/1834550980588830796?s=46
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Zdravo krilo vele, nova čista generacija bez kriminala kažu, a onda kandiduju nermina koji se nije razdvajao od drešaja....
![]()
Samo ti...
U mome srcu si...
Jedna jedina, nepobjediva -
Zvezdo ljubavi!
There are currently 3 users browsing this thread. (0 members and 3 guests)
Bookmarks