Danasnja vijest:
Prodaja baterijskih električnih vozila pala je za 10,8 posto diljem Europe u srpnju i sada oni drže samo 12,1 posto ukupnog tržišta novih automobila. Za usporedbu, tržišni udio hibrida je porastao, dok je kombinirani udio automobila na benzin i dizel pao. Sve to pokazuju najnoviji podaci Europskog udruženja proizvođača automobila, ACEA.
U srpnju je u Europi prodano 102.705 novih električnih automobila. Ključni razlog za ovo je značajan pad od 36,8 posto u broju električnih automobila prodanih u Njemačkoj. Ona je s 48.682 primjeraka u srpnju 2023. pala na 30.762 u srpnju ove godine. Broj prodanih električnih vozila pao je i na drugim važnim tržištima kao što su Finska (-21,3 %), Irska (-24,9 %), Švedska (-14,9 %) i Austrija (-11,7 %).
S druge strane prodaja hibrida porasla za 25,7 posto u srpnju na 273.003 automobila, zahvaljujući porastu na četiri najveća tržišta u regiji: Francuskoj (+47,4 %), Španjolskoj (+31,5 %), Njemačkoj (22,4 %) i Italiji (+17,4 %). Hibridi sada čine 32 posto tržišta novih automobila u Europi, što je značajan porast u odnosu na 25,5 posto u srpnju 2023. Ipak, prodaja plug-in hibrida je u padu. Podaci ACEA-e otkrivaju pad od čak 14,1 posto u srpnju na 57.679 prodanih automobila, što je tržišni udio od 6,8 posto.
Prema tome, ta da ti kaem?
Last edited by Bugi; 04-09-24 at 07:55.
da ste vas dvojica upotrijebili ovu energiju koju potrosiste u prepirku u razvoj novih tehnologija, do sad bi imali patent za neku bateriju koja se puni za 5min, i ima 20000 ciklusa...
A koja crna prepirka.To je samo fol za forumae.Ja mislim da oni śede zajedno u kafanu,krckaju pare od subvencija i kuckaju poruke sa istog stola.Bugi i Takumi su ti ka nokat i meso
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Kinezi su, sva je prilika, next Japan. Pitanje je samo kako ce zapad da se odbrani, tacnije da li ce.
Dal' ima skarta? Definitivno, i previse. Ali BYD, Geely kao i DF itekako imaju sta da ponude i u dobrom dijelu svijeta su vec napravili poprilicno dobre rezultate.
Imah priliku sjesti u neke, a neke i provozati, i daleko su, daleko po mnogim stavkama od ostatka svijeta, barem za neki cjenovni segment koji ne zalazi u premium.
Sve mi nesto djeluje da imamo istu/slicnu situaciju koju smo imali na EU trzistu sa Japanom prije 30-ak godina ili Korejom prije 20ak...
Krajem 20 vijeka korejski proizvođači su imali sličan problem.
Kako ubijediti građane Evrope da je njihov proizvod u rangu Sony, Toshiba, AIWA proizvoda.
Prvi korak je bila strategija, a to je šta korisnici u Evropi žele a šta ne.
Drugi korak je bilo otvaranje fabrika dirketno u Evropi. (Samsung je otvorio u Slovačkoj, LG u mađarskoj, Daewoo u Rumuniji...)
Treći korak je bilo zapošljavanje evropskog kadra za dizjan hardvera i softvera.
Četvrti korak je bio marketing.
Peti korak je bila pojačana prisutnost i distribucija u svakom ćošku Evrope.
Šta misliš da će Kinezi uraditi kada shvate da ne mogu da se probiju samo cijenom jer će ih EU carinama sputavati?
Iskopiraće korejski pristup.
Jedna trivija:
Takođe jedno od mjesta za fabriku je trebalo da bude i u SCG, tačnije njenom južnom dijelu današnja Crna Gora. Međutim niko nije imao dovoljno vizije (morali su se džepovi privatni napuniti) i nikad nije došlo do realizacije.
Luka Bar bi na ovaj način izvozila samo za jedan brend, koristi bi bila ogromna kako ekonomska tako i politička, jer bi samo zahvaljujući jednom brendu imali pristup tržištu EU i veoma brzo postali dio EU. Ne bi postali tigar u turizmu, niti bi se vježbale razne ekonomske teze na našoj državi.
Last edited by Bugi; 04-09-24 at 15:08.
Vec su dobar dio toga uradili samo sto ljudi kod nas nisu svjesni, te uz to imaju veliko nepovjerenje prema svemu sto nije Japan/EU a donekle i Korea (mada ne vise toliko). Jel' opravdano ili ne? Neka sredina rekao bih.
Ima jedna mala razlika tho:
- Gradjani Evrope vec zhele vozila iz Kine i to dobar dio gradjana
- Ovome su prvenstveno zasluzne EU pljacke i prekomjerno dizanje cijena dugi niz godina, kao i srozanje kvaliteta skoro pa svih EU brendova vec skoro pa 20 godina
Kina je vec usla na Balkan...
Geely poceo prvo sa Slovenijom + HR, pa Poljska, pa sada vec SR + CG... Dongfeng veoma slicno...
BYD je u Grckoj (probao sam recimo BYD Atto3, fenomenalan je za voznju)... BYD se vec priprema za otvaranje fabrika u Evropi... Geely je vec odavno pozaposljavao dobar dio EU kadra... Generalno su softverski godinama ispred ostatka svijeta (sto su svjetlosne godine u ovoj bransi)....
Inace do kraja septembra, eventualno oktobra, dolazi i T5 Forthig kod nas, kako benzinac tako i EV.
Razlika između ove dvije zemlje je:
Koreanci su ferplej igrači. Igraju po pravilima države gdje se nalaze. Kao ljudi su radni, kao poslovni partneri veoma profesionalni. Kao radnici su posvećeni.
Poštuju zakone države gdje se nalaze i što je najbitnije ne pokušavaju sve da ugaze.
Kinezi su sve suprotno. Niti vole da rade, niti su profesionalni (bez kada moraju za novac), niti su posvećeni poslovima.
Sve se to manifestuje na proizvod, pa zato u KIni vozilo ne mora da ima ni 30% stvari koje MORA da ima da bi ispunio EU standarde. Zato i jeftino košta u KIni, dok u EU dok ubace sve što treba cijena skoči za 50%. Izgradnjom fabrika doći će u prednosti u odnosu na trome EU firme tako što će bulvalno novi model vozila biti spremna svake dvije godine a možda i kraće. To je odlika kapitalalizma i konzjumerizma što je ironija sama po sebi znajući kakvo je društvo (zvanično) u Kini, a kakvo je recimo u Koreji.
Zanimljivo je sve ovo, jer sam slično gledao 90tih, a onda i početkom 21 vijeka. Zato sam ranije pisao o iskustvima Toshibe, Sony, Hitachi koji su zbog mišljenja da su najjači na svijet pali veoma bolno.
Tako su kasnije pali i Nokia i SonyEricsson...
Neke firme su veoma brzo vidjele gdje to vodi pa su prodali dio konkurenciji (čitaj IBM).
I bukvalno za Kineze nije pitanje hoće li uspjeti, nego kada će uspjeti i koliko će ostale koštati taj uspjeh Kine (odnosno njihov pad).
Naravno lična iskustva u sferi tehnike. I to ne Aliexpress iskustva
Ne radim ovo sa dizajnom hardvera od 2012, ali ne vjerujem da se ukorijenjene navike Kineza mogu lako izbrisati.
Primjer naloim Kinezima da mi naprave laptop.
Poaljem dizajn, biram komponente sa njegovog kataloga, slaem boje sa njegovog spektra. Narudba iznosi recimo 500 komada po kvartalu.
ta Kinez napravi? Jedan kvartal mi poalje napojni kabal toliko tanak da je bolje da ga nema (a ne smije da ga nema jer u specifikaciji je traen). Ja traim u CG da kupim 500 kablova sa "djetelina" priključkom. Tada ih nema nego se čekaju iz Srbije.
Drugi kvartal kad naručim ubaci neki disk, koji je u načelu 7200rpm (to je oko 2008 godine prije ere SSD), ali radi kao da je 4400rpm. Znači Windows 7 na njega umire, a XP se vuče kao prebijena mačka.
Radim neke slim i lite verzije XP i 7, pa kloniranje maina...
Treći kvartal, napravi takav dizajn unutranjih komponenti da jedan slot za ram ne mogu da zamijenim bez da rastavim čitav laptop (sada ne to standard a tada se ram mijenjao izuzetno brzo). A niko im nije traio da mijenjaju dizajn.
Ovo je primjer, a vjerujem da mi ni jedan posao sa njima (jedno 10ak firmi u to vrijeme) bez nekog problema...
Slično je za televizor, friider, klimu. Kada se prelo 2010. sa Kineza na Turke kao da sam primio troje ljudi u tim koliko je lake bilo.
Koreanci rade sa manje greaka, alju sugestije (realne, ne debilne kao da li vam moda treba i gumena patka uz torbu od laptopa), mnogo su elastičniji za saradnju.
Sada se dopisujem sa Kinezima oko nekog softvera, naprave jedno, drugo ne radi, naprave drugo, pokvare treće.
Nekad batalim dan ili dva, čisto da sebe potedim, pa opet nastavim sa my friend did you check my last message
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće maine
............ \_(ツ )_/............
Last edited by Bugi; 04-09-24 at 16:10.
Ima smisla, ali na zalost tako je kada se radi sa manjim-srednjim China firmama. Tu se slazem 100%.
A realno koliko je CG mogla da proda friidera mjesečno 2009 kada je bila kriza?
Računaj do 1000 komada maks. Ti uveze pola.
I drnda se sa debilima gdje su provukli bakarne cijevi iza leđa i zalili ih izolacijom da kada protoče nema servisa nego mora da rastavi pola friidera kada fabrički ne zavare kako treba da bi ga stavio u funkciju. alje skice sa interneta kako treba da izgleda.
Makse, stres sam doivio dok sam se prisjećao ovoga. Kinezi veoma loi. Jedna dobra stvar je to nauči čovjek dosta toga to mu ne treba jer mora...![]()
Last edited by Bugi; 04-09-24 at 20:22.
Ovaj video objasnjava dosta stvari
https://www.instagram.com/reel/C_ciH...ZtbThzemlvYw==
Pa EU je propisala do 2035 sve mora biti električno (i Toyota)
Isto kao to je propisala USB-C za sve uređaje (i Apple), pa se nije vjerovalo u to.
Do 2030 se mora prodavati 55% EV a 45% ICE. To znači da će ICE izuzetno da poskupi a EV izuzetno da pojeftini.
Ne znam to te čudi, zato bi neko prodavao jedan proizvod (čitaj EV) 2030 kada moe tri vrste? Apple je do zadnje godine gurao lighting port i napravio korisnik iphone 14 ovcama.
Isto tako će i Toyota uraditi
Last edited by Bugi; 05-09-24 at 23:09.
Ti propisi ce pasti vodu.
Nemoj da uporedis USB-C kabal sa EV. Ljudi jednostavno nece EV zbog troskova odrzavanja (baterija i ostale komponente), domet, vrijeme punjenja i opasnost od pozara.
Vremenom će skapirati da nije bitno ta ljudi hoće nego ta im se dozvoli da hoće.
Zato sam ja na prvom talasu jer kada dođe do 2030 plaćaće se papreno struja za punjenje pa tada mogu da se sjećam kako sam se godinama vozio besplatno.
A ko kaze da cemo 2030. godine morati da vozimo na struju?
Proizvodjaci mobilnih telefona vec najavljuju polako primjenu karbon silikonskih baterija, tako da vjerujem da ce i autoindustrija pokusati primjenu nekih novih baterija.
Gledam Xiaomi su7 oko 28k dolara, mada nije dostupan internacionalno ali npr da je kod nas 30k i koju hiljadu onda je to bas dobra trgovina...
Sent from my SM-F956B using Tapatalk
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks