U svijetu se odavno racuni otvaraju online i potvrdjuje identitet vlasnika putem video poziva ili slanjem dokumenata online a kod nasih strucnjaka samo licno i to da bi se popunili neki glupi formulari.
Pa, rekao si da mogu da se zale koliko hoce, da to nije do banke (sto traze tako dokumentaciju), nego zakoni.
Znaci NLB postuje sve zakone, HB, CKB i jos poneki ne?
Da zovnem i pitam direktno njih sto je to tako?
To sto imamo "regulative" koje ne idu bas u prilog korisniku, tebi je to okej?
Svi vi koji kazete "zakon je takav... regulative su takve..." itd. mozda vi treba da budete realniji?
Zasto mi imamo takve "regulative"? Zasto banke ne obracaju paznju na prigovore svojih korisnika? Zasto ne rade ne poboljsanju korisnickog iskustva? A da, oni su sjeli jedan dan u kancelariju, dogovorili se za te regulative da generalno njima ide u prilog i ko je clan cije partije (i ako ne volim da spominjem/uplicem politiku, ali i jeste tako sve kod nas kad pogledas).
Tako sticem utisak da su banke kod nas daleko ozbiljnije u radu, nego bilo koje banke po svijetu?
Kako je moguce, da ni jedna banka kod nas ne funkcionise kako treba? Vazda neki problem (evo po forumu ljudi pisu)? Zasto jedna banka ne kaze "e sad cemo mi biti najbolji"? Pa da, stvar dogovora izmedju svih njih. Sta njih boli uvo za sto bolje korisnicko iskustvo, sto vise mogu da zadrze tvoj novac kod njih, to bolje, pa ti dodji sa broda za tri mjeseca u poslovnicu da bi te pitali jesi li ozenjen?
mmm da, budite i vi bankari malo realni - mozda?
Sta mi trazimo?
-Da ne moramo da idemo do poslovnice da bi popunjavali neka dokumenta, nego sve putem mejla/eBankinga.
-Da mozemo da otvorimo racun full online ili preko aplikacije, i da istim putem sebe verifikujemo.
-Da mozemo da mijenjamo pakete koje zelimo unutar eBankinga/aplikacije.
-Da mozemo da zatrazimo online novu karticu, da biramo hoce li nam stici u poslovnicu na Stari Aerodrom, ili u Tivat dok sam na moru.
-Mogucnost izdavanja virtuelne kartice online.
-Jednostavnija komunikacija i logika samog eBanking sistema.
Da li je to puno?
Ali nasi veliki vizionarski bankari to ne smatraju potrebnom inovacijom nego je "inovacija" to sto toliko brinu o tvojoj sigurnosti da ne mozes da nakon transakcije ne mozes da vidis koliko novca imas na racunu nego moras da ulazis u njihovu aplikaciju, potvrdjujes identitet, trazis koji je racun u pitanju da bi napokon vidio stanje na racunu nakon te transakcije.
Kontam da je moto nasih banaka "Zasto jednostavno kad moze 10x komplikovanije?"
--------------------------
Do Not Disturb.
Ne kapiram zasto onda nisu makli i saldo racuna na izvodu koji dobijamo na mejl kad su ukinuli saldo racuna na sms.
Prvom prilikom kad dodjem u CG, povlacim i ja sve sa racuna i zatvaram ga.
Uzasna aplikacija (NLB Klik). Naplacuju mi mjesecno 4,1 EUR nekakav paket ni za sta a ne mogu da ga promijenim jer ne odgovaraju na mailove. Online, naravno, nikakva opcija ne postoji.
Jedino dje bijahu dobri je kad sam licno isao u banku i znao gospodju kod koje sam mogao da zavrsim transakcije i tako organizujem kredit. Na kraju mi se ta ista osoba zalila i rekla da treba bjezat od Nove Ljubljanske Banke (NLB).
4 godine imam račun u NLB-u, za to vrijeme bio sam do poslovnice jednom da ažuriram podatke i drugi put da preuzmem novu karticu, oba puta bez ikakvih problema.
Mobilna aplikacija je pristojna i završava posao, nikada nikakav problem nisam imao sa njima
Ocigledno te interesuje a i mene, ovdje si dobio odgovor kako bi zakonski trebalo da bude a sto nije u banci XYZ ti nece vjerovatno niko reci osim njih samih.
Dal' NLB postuje sve zakone ili ne nemam pojma iskreno, samo navedoh da su neke od stavki na koje se ljudi ovdje zale strikno zakonski regulisane i zato ih i guraju.
Ajd jos jednom procitaj sta sam te pitao u proslom postu i dobiti ces odgovor na ovo.
Zato jer zivimo gdje zivimo, na zalost a u isto vrijeme vjerujem da je nas koji se zalimo procentualno veoma mali broj (ma koliko to nama bilo nemoguce za shvatiti).
Naravno da nije a pisao sam o tome upravo i na ovom topicu. Procesljaj malo detaljnije.
Na kraju krajeva i pogurao da nam se svima u NLB na godisnjim izvjestajima (ono sto su nedavno uveli) do najmanjih detalja izlistavaju troskovi (sto nije bio slucaj a zakonski su morali to da odrade). Vjerovatno ni ne bih, da me Hercules nije na PM uputio na koji zakon da se pozovem.
Danas saznajem da se porijeklo novca moze dokazat' samo za primanja u poslednjih 12 mjeseci.
Kapiram da je ovo jos jedan nacin banke da te primora da pare drzis na njihovom racunu a ne na nekom drugom mjestu?
I ako "istekne" ovaj period od 12 mjeseci... znaci da taj novac koji imas ne mozes legalno da potrosis u Crnoj Gori jer ne mozes da dokazes porijeklo istog, iako si taj isti novac dobio preko banke i podigao ga sa njihovog saltera?
Ja ne vjerujem dokle se stiglo sa primoravanjem koriscenja banke i poslije ti neko kaze "pa ne moras da koristis banku ako neces". E propale dabogda, sve do jedne.
Do Not Disturb.
Ja sam bio siguran da je tako ali mi evo licni bankar kaze da se racuna samo poslednjih 12 mjeseci, nista prije toga.
Poci cu licno u poslovnicu kad stignem da mi to objasni u oci jer ja ne vjerujem sto slusam.
Ali sam siguran da ce mi neki ovdje objasnit' kako je to normalno i kako tako treba da bude.
Do Not Disturb.
Znaci po bankama je sve regularno 360 dana.
Ali 370 dana je već zajeb
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
To mozda ovi iz NLB-a nesto mlate opet, ja jos nisam sreo skup toliko nestrucnih ljudi na jednom mjestu kao tamo.
Losa usluga, lose cijene, konstantne nebuloze, izgleda da to treba da postane slogan banke.
Sent from my SM-S911B using Tapatalk
Ista zena mi je ponovila istu pricu uzivo.
Tancije, rekla mi je da je za njihove korisnike banke tih 12 mjeseci a za 'ostale' je jos i kraci period od 6 mjeseci.
Nije zeljela da mi kaze da li i ostale banke imaju istu praksu ali u principu je rekla da su to pravila koja dolaze 'odozgo' i oni ih samo prate.
Ovo u principu znaci da bi pare odrzao "legalnim", moras da ih drzis u njihovoj banci. Ukoliko ih drzis na nekom drugom mjestu, one pocinju da 'isticu' a nakon 12 mjeseci ne mozes ni da ih uplatis sebi na racun, bez obzira sto si sve te pare primio u istoj toj banci i podigao ih iz iste te banke u nekom ranijem periodu.
Stoga, u Crnoj Gori je lakse oprat' pare od droge nego od plate starije od 12 mjeseci.
Retardiranijeg sistema na svijet nema.
Cekam samo da mi neko objasni kako je ovo normalno i da je to "evropska" ili "svjetska" praksa.
Do Not Disturb.
To se u praksi zove bankarski fasizam
Treba coek da angazuje advokata i da im udari kolektivnu tuzbu, jer je kes legalno sredstvo placanja, i ako imas porijeklo/papire za njega, moraju da ga prihvate.
Poceli su da se igraju igrica, da izbace kes iz upotrebe, samo je pitanje je li to domaca ideja, ili slusaju instrukcije sa strane. Da se zauzdaju na vrijeme, a ne kao divljac da rade sta hoce.
Zamisli radis kao pomorac 10-15 god., stedis u 'slamarici' pare, i sad hoces da kupis stan, kucu, auto, sta god. Po njihovom objasnjenju mozes sav taj kes da bacis, da ga uzdis, jer oni 'smatraju' da ga ti nisi legalno zaradio, iako imas papire za njega.
Samo jedno pitanje, pitaju li Mila, i njegove pajtase, kad prenose 100-e mil. i milijarde EUR, imaju li 'porijeklo' para.
Kakva smijurija, pa vecu glupost odavno nisam cuo, ovo ne moze znaci ahahaahahahahah
Last edited by techlinkit; 28-08-24 at 16:21.
Pitah negdje prije pa mi niste odgovorili pa da probam opet. Mislis li ti da bi banke same sebi komplikovale zivot i stvarale gomilu nezadovoljnih klijenata koji moraju doci do filijale jer je menadzmentu eto dosadno, ili ih je zakon prisilio na ovakve nebuloze? Ocekujem iskren odgovor sto mislis.
Napisao sam i prije i najavio vam novi zakon o sprecavanju pranja novca i finansiranja teorizma koji od banaka trazi da ima azurirane licne dokumente od klijenata i kopije istih.
Azuriranje dokumentacije je moguce i online ali jos uvijek fali podzakonskih akata i preciziranja kako utvrditi neciji identitet da to zadovolji regulatora i banke nece da se igraju u sivoj zoni jer su kazne od prije mjesec astronomske. Jedna banka ke uredno placala lazne jer im se isplatilo da placaju 20k kazne pa su ih zbog njih poostrili.
I koliko god ti pljuvao zaposlene banaka, evo ja retardirani bankarski sluzbenik da ti kazem da su banke preko Udruzenja banaka sugerisale da su neke odredbe zakona u suprotnosti sa drugim zakonima, da ce dovesti do velikih guzvi na salterima, da cemo pomorca ostaviti u inostranstvo bez para samo zato sto on nije bio u prilici da dodje do banke da mu iskopiramo pasos. Iako svi znamo da je bez pasosa koji jd validan duze od 6 mjeseci nije mogao zaplovit. I jos sijaset drugih primjera.
Te iste retardirane sluzbenike banaka niko nije slusao. Donesen je novi zakon da se izbjegne siva lista Moneywalla pa banke neka se snalaze.
Profesionalnost sluzbenika banaka nikad nisam komentarisao. To je vec licni dojam na koji svako ima pravo.
Mislim da se niste bas najbolje razumjeli. Pravilo od 12 mjeseci koje ti sluzbenica pominje bi znacilo da doneses npr 20.000 eura i isplatni listic iz recimo Hipotekarne banke od 20.06.2020 godine i da kazes to su bile moje pare koje sam podigao iz banke.
Za takve situacije ce ti uvaziti isplatni listic iz banke star do 12 mjeseci, a starije od 12 mjeseci ne prihvataju.
To je individualna odluka banke, nema regulative koja definise koliko je to mjeseci.
Legalizivanje kesa u CG je bas postao problem. Pitanje ja dana kada ce neko iz privrede biti kaznjen. To ce biti neko iz sektora gradjevine koji primi uolatu za stan preko 10.000 u kesu.
Zakon o sprecavanju pranja novca u ovom formatu je aktivan od decembra i sve banke su imale rok pola godine da se prilagode i sprovedu ga.
Zamolicu te da ne politizujes ovu temu. I da ne pises gluposti koje dodirnih tacaka sa realnoscu nemaju. U protivnom moracu da reagujem.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Sekund ako uplacuje po 999 eura ili 9999 onda ne moras dokaz o porijeklu novca?
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Tebi je ugrozavanje osnovnih ljudskih prava od strana banaka u CG, glupost?? Osnovno ljudsko pravo, pravo na zivot. Ako ti banka onemoguci da raspolazes sa svojim novcem kako ti hoces, samim tim ti ugrozava dato osnovno ljudsko pravo. I naravno samim tim ovo je itekako veoma bitno pitanje za advokate u CG.
Ne moze nijedna banka da diktira sta je legalan izvor novca, i vremenski period u kom je taj novac legalan. Novac ili jeste ili nije legalan, nebitno od vremenskog perioda. To nije diskreciono pravo banke, nego je definisano zakonom. Bice veselo kad pocnu da pljuste tuzbe, kad pocnu ljudima da odbijaju uplate apsolutno legalnih para, sa svom pratecom dokumentacijom.
Ekonomija/bankarski sektor i jeste politicka tema, jer politika diktira ekonomiju, i obratno. Inace su sve sfere drustva usko povezane sa politikom, ili to izgleda vise nije dio opsteg obrazovanja u CG
Kratko pitanje, je li sve sto se ne slaze sa tvojim stavovima glupost? Sloboda govora, misljenja, kriticka misao i to je nebitno, interesantno...
Last edited by techlinkit; 28-08-24 at 18:14.
Obozavam pozivanje na osnovna ljudska prava. To ubacate dje stignete kao vegetu. Osnovno ljudsko pravo je legalizovanje sumnjivog kesa. Hav jes no.
Banka ima pravo da odbije da primi tvoj novac. Ne ugrozava te, novac oataje tebi pa ti zivi sa ubjedjenjem da je legalan. Banka treba da sprovede zakon, i ako procijeni da ne moze da ispostuje zakon i da joj alijedi kazna ako primi novac samo ce da te isprati i zahvali se.
Ako ti je novac vec na racunu, samo FOJ, Sud i tuzilastvo mogu da ti isti konfiskuju.
Tako da te zamjene teza, u kombinaciji sa 2 vrste predrasuda mogu da prodju kod priglupih.
Na ovo zadnje pitanje ne mogu odgovoriti jer nema ni smisla odgovoriti ista.
Last edited by hercules; 28-08-24 at 19:44.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Ozračiše mi nesrećnu LK, kako nos promoliš - kopiraju
Uzeo sam za primjer pomorce, ali moze se primijeniti generalno. Kako definisati sljedece, a ne kao ugrozavanje osnovnih ljudskih prava (ili kao diskriminaciju):
1. Ako pomorac drzi svoju ustedjevinu u 'slamarici', a istu je podigao sa bankovnog racuna u CG, za sta ima svu papirologiju (za niz god. kad je ista podizana od strane datog pomorca).
2. Nakon 5, 10, X god. odluci da sav ustedjeni novac vrati u banku iz koje je podigao datu zaradu, da rijesi sebi stambeno pitanje, kupi poslovni prostor ili sta god. po svom nahodjenju.
3. Banka mu kaze da ne moze da uplati novac na osnovu diskrecionog prava banke. Znaci ne na osnovu vazeceg zakona, i propisa koji je odredila drzava CG.
4. Hipoteticki sta ako sve banke odbiju datog pomorca, a urade isto i drugim pomorcima (sto je efektivno osnov za kolektivnu tuzbu).
Je li postena zarada pomoraca 'sumnjivi kes' ili legalno zaradjen novac?
Sad ce neko pitati pa zasto bi neko drzao pare u 'slamarici'. Na primjeru Atlas banke, gdje je samo 50K EUR po deponentu bilo pokriveno fondom za zastitu depozita, odgovor se daje sam.
Nije nikava sala u pitanju, i zezancija, nego vrlo ozbiljno pitanje.
Last edited by techlinkit; 28-08-24 at 20:03.
There are currently 4 users browsing this thread. (1 members and 3 guests)
Bookmarks