Page 308 of 408 FirstFirst ... 208258298304305306307308309310311312318358 ... LastLast
Results 7,676 to 7,700 of 10181

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    1,236
    Thanks Thanks Received 
    686
    Thanked in
    539 Posts

A bice ali ce im manji dio prihoda ove uzeti.

2. The Following User Says Thank You to Apolo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Al zato kad bi nam dosao Skrill/Stripe imali bi znatno vise prihoda jer bi konacno mogli da poslujemo sa inostranstvom.

Thanks Thanks Given 
    1,661
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Koristite Wise ili Paysend za placanje prema ino.

Steta da ne mozemo da imamo njihove kartice.

Thanks Thanks Given 
    4,240
    Thanks Thanks Received 
    8,158
    Thanked in
    3,117 Posts

A za podizanje gotovine u inostranstvu, nista bez nase kartice?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Imate ovo: conotoxia.com

Isto kao Revolut/Wise, a da moze da se registrujete i iz CG, da uzmete njihovu karticu, i fizicku i virtuelnu.

7. The Following User Says Thank You to aleksandar069 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,236
    Thanks Thanks Received 
    686
    Thanked in
    539 Posts

Quote Originally Posted by Sale View Post
    Koristite Wise ili Paysend za placanje prema ino.

Steta da ne mozemo da imamo njihove kartice.
    Paysend za slanje.

9. The Following User Says Thank You to Apolo For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,236
    Thanks Thanks Received 
    686
    Thanked in
    539 Posts

Quote Originally Posted by aleksandar069 View Post
    Imate ovo: conotoxia.com

Isto kao Revolut/Wise, a da moze da se registrujete i iz CG, da uzmete njihovu karticu, i fizicku i virtuelnu.
    Ja malo gledah nesto im je slaba reputacija na playstore i bjese mi komplikovano i nejasno pa odustadoh.
    Ako mozes malo nam pojasni kako, koliko kosta odrzavanje prenos placanje.

Thanks Thanks Given 
    1,661
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

<3 JEDNA JE DOMOVINA, JEDNA JE CRNA GORA <3
    Thanks Thanks Given 
    2,037
    Thanks Thanks Received 
    878
    Thanked in
    460 Posts

Uvazene kolege bankari
    imao bih za pocetak 2 pitanja, ne zamjerite ako su glupa, ali prvi put sam u ovim vodama

Kratki uvod - planiram da dignem hipoteku na jednu staru kucu koju sam dobio od djeda, jos uvijek vagam oko iznosa hipoteke, ali svakako sama kuca je na dobroj lokaciji, ima velika 2 sprata i visoko potkrovlje, iako sada ne moze da se zivi u nju, vrijednost kuce kao kuce, zbog gabarita, lokacije i slicno je poprilicna. Ucrtana je, legalna je i moja 1/1.

Pitanje 1 - Bio sam danas brzinski u CKB i kada je u pitanju hipoteka kazu mi da moram da imam ziranta, da sama nekretnina nije dovoljna da bih dobio kredit. Ono sto me zanima jeste da li je ovo standardna praksa, ovako kao laiku mi ovo nema smisla, jer sama ta rijec, hipoteka, valjda gubi smisao u ovoj situaciji, sta ce zirant kada ja kucom garantujem za te pare ? Zalozim kucu, ne vratim kredit, uzmes kucu, prodas je i zdravo djaci. Svakako bi, u maximalnom iznosu, plafon dobio pola vrijednosti kuce ili mozda 70%, tako da banka u minusu ne bi bila.
    Ostalim bankama sam danas poslao mejl, pa ocekujem odgovore oko ovoga u ponedjeljak.

Pitanje 2 - ako bi mi bilo koja banka odobrila hipoteku na ovaj nacin, tj bez ziranata i cuda, da li ja mogu da vrsim radove na kuci ? Jer u losem je stanju, ja bih najveci dio sredstava iskoristio da je srusim i podignem sebi za pocetak jedan sprat (ostatak gradnje bih ostavio za buduce godine tj. jos jedan sprat i potkrovlje) ?

Da preteknem potencijalna pitanja, penzioneri u familiji su prestari da mi pomogu, jedan je 90+, jedan 80+, majka ima ono za 3 djece, ali to se za sada ne priznaje (makar u CkB), jer je da kazemo nestalnog karaktera, ja trenutno privatno nesto radim, tako da nemam zvanicno zaposlenje. A CkB mi ni brata pomorca ne priznaje kao ziranta jer i to pada pod nestalnu grupaciju.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
    Last edited by Shadow'91; 24-08-24 at 21:13.
    So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

Thanks Thanks Given 
    3,548
    Thanks Thanks Received 
    5,834
    Thanked in
    2,797 Posts

Ehh...

Ajde da probam u kratkim crtama. Bankama hipoteka nije primarni interes. Jer ne zeli da postane agencija za nekretnine. Upravo dodavanje gog ziranta povrh hipoteke je dodatna presija na duznika da vrace kredit i ne izgubi interes u nekom trenutku i divne ruke od kredita.

Vecina banaka ce ti traziti ziranta. To da ne prihvataju pomorca mi je blago iznenadjenje. Probaj druge banke svakako. To za majku nije iznenadjenje, jer to je socijalno davanje i ne moze da se optereti nikako.

Na kucu mozes da izvodis radove. Iako ce ti u ugovoru pisati da ne smijes da unistavas i umanjujes vrijednost hipoteke i slicno. Cak mozes sa bankom da dogovoris plaziranje kredita po izvedenim radovima npr.

I to cao zdravo kad ne vraces kredit pa banka da uzme hipoteku nikad ne ide bez advokata i zalbi duznika. Znam proces koji traje 12 godina. Dakle 12 godina duznik ne vrace kredit a banka ne moze da pokrene prodaju zbog opstrukcija koje izvodi on sa svojim advokatom. A upis vlasnistva i ulazak u posjed nije isto. Eno ti na estitor oglasa jeftinijih stanova koje su kupili na licitacije ljudi ali nisu iselili ljude iz njih nego to bude tvoja obaveza.

Sad ti je valjda jasnije zasto samo hipoteka nije dovoljna bankama.
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    4,906
    Thanks Thanks Received 
    8,779
    Thanked in
    4,233 Posts

dace mu mikrokreditna na hipoteku uz najjacu kamatu
    nothing comes from violence and nothing ever could

Thanks Thanks Given 
    1,236
    Thanks Thanks Received 
    686
    Thanked in
    539 Posts

Iscitao sam ja ovo ali mi nije jasno gdje je caka u troskovima. Nemoguce da je skoro sve besplatno. Kako se dopunjava ova kartica? Vjerovatno su tu neki troskovi prilikom dopune ali ne vidim nigdje.

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Quote Originally Posted by Apolo View Post
    Iscitao sam ja ovo ali mi nije jasno gdje je caka u troskovima. Nemoguce da je skoro sve besplatno. Kako se dopunjava ova kartica? Vjerovatno su tu neki troskovi prilikom dopune ali ne vidim nigdje.
    https://conotoxia.com/money-transfer...oney-transfers
    https://docs.conotoxia.com/terms-and...18.09.2023.pdf (listaj pri kraju "Table of fees and commissions for residents of other countries.", ili nadji tabele gdje prikazuju EUR).

Uglavnom kada budes npr. dodavao novac na svom account-u npr. preko svoje kartice, automatski imas prikaz koliko te kosta u EUR. Primjer hoces da preko CKB Visa kartice dodas novac na svoj Conotoxia nalog 50 EUR = Transaction fee 1.13 EUR. Ukupno ti skine 51.13 EUR sa tvoje CKB Visa kartice.

"Visa/MC/Apple&Google Pay - 0.8%* (min 0.35 EUR) *If the payment is made with a company card or a card issued outside the EEA, the fee is 2.2%.

SEPA transfer - 0.2% (min 0.35 EUR, max. 65 EUR) + 1.50 EUR
    SWIFT transfer 0.2% (min 0.35 EUR, max. 65 EUR) + 0.25% (min. 12 EUR, max 55 EUR)

Caka ti je u fees na tako dodavanje novca na tvom racunu putem kartice, ili slanje SEPA/SWIFT transfera. Isto kao sto rade i sve ostale Fintech kompanije. Isto i Wise/Revolut imaju free account, kupis karticu, i to ti je to. Placas fees na ostalo (transfere transakcija i sl.).

Thanks Thanks Given 
    404
    Thanks Thanks Received 
    120
    Thanked in
    87 Posts

Isto dobra stvar, sto mozes da primis novac, tako sto ce ti neko platiti putem linka (Pay by link) cak i za fizicka lica. Generises sa svog naloga iznos koji zelis da bude placen (i u kojoj valuti), ti biras da ko ce platiti fee (The depositor pays the fee/I pay the fee). Malte ne ispadne kao da imas PayPal.

https://conotoxia.com/money-transfer/accept-payments

Evo i primjer kako izgleda: https://paylink.conotoxia.com/JEBwlODcKp

Thanks Thanks Given 
    2,037
    Thanks Thanks Received 
    878
    Thanked in
    460 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Ehh...

Ajde da probam u kratkim crtama. Bankama hipoteka nije primarni interes. Jer ne zeli da postane agencija za nekretnine. Upravo dodavanje gog ziranta povrh hipoteke je dodatna presija na duznika da vrace kredit i ne izgubi interes u nekom trenutku i divne ruke od kredita.

Vecina banaka ce ti traziti ziranta. To da ne prihvataju pomorca mi je blago iznenadjenje. Probaj druge banke svakako. To za majku nije iznenadjenje, jer to je socijalno davanje i ne moze da se optereti nikako.

Na kucu mozes da izvodis radove. Iako ce ti u ugovoru pisati da ne smijes da unistavas i umanjujes vrijednost hipoteke i slicno. Cak mozes sa bankom da dogovoris plaziranje kredita po izvedenim radovima npr.

I to cao zdravo kad ne vraces kredit pa banka da uzme hipoteku nikad ne ide bez advokata i zalbi duznika. Znam proces koji traje 12 godina. Dakle 12 godina duznik ne vrace kredit a banka ne moze da pokrene prodaju zbog opstrukcija koje izvodi on sa svojim advokatom. A upis vlasnistva i ulazak u posjed nije isto. Eno ti na estitor oglasa jeftinijih stanova koje su kupili na licitacije ljudi ali nisu iselili ljude iz njih nego to bude tvoja obaveza.

Sad ti je valjda jasnije zasto samo hipoteka nije dovoljna bankama.
    Kristalno jasno, hvala na konkretnom odgovoru.

Moram priznat da mi je bas cudan ovaj dio na kraju da ne moze banka da uzme sto je njeno u sustini, jer neko nije ispostovao svoj dio obaveze, svasta. Tako da iz ovoga je sve zaista jasno.

Ovo za pomorca sto napisah je bilo konkretno za CkB.
    Brat je vec na 6tu godini cini mi se, i sad je vec skocio na malo vecu poziciju, koja donosi i veca primanja. Vidjecemo sta kazu ostali.
    Startujem od ponedjeljka najvjerovatnije, pa cu da prenesem utiske odje ako ko bude u slicnoj situaciji.

Sto se mikrokreditnih kamatasa tice, no, no

So I will come back from the dead and lay claim to what I am owed. - captain Flint

Thanks Thanks Given 
    490
    Thanks Thanks Received 
    1,990
    Thanked in
    1,123 Posts

Bojim se da neces imat puno srece, makar je tako bio moj slucaj. Ja sam cimao HB, Erste, NLB i CKB. Svudje isti odgovor - ne moze samo hipoteka. I to je meni kuca od 90 kvadrata u sami centar Podgorice, sve 1/1, i to sam se cimao poslednjih 3 mjeseca da sredim to sve oko kuce jer je bio haos (djed kupio a nikad nije preveo na sebe). Uglavnom svi traze neko dodatno osiguranje, ili zirant ili auto ili nesto trece. Ja ih i razumijem jer znam za jos par primjera kao sto je hercules pomenuo, takodje isto sam svjestan da je drzava nakaradna i da prosto ne moze apsolutno nikoga da zastiti i da nesto uradi kako treba. Svakako trebas poci i provjeriti, mozda bude druga prica u tvojoj situaciji.

Thanks Thanks Given 
    2,037
    Thanks Thanks Received 
    878
    Thanked in
    460 Posts

Quote Originally Posted by JigSaw View Post
    Bojim se da neces imat puno srece, makar je tako bio moj slucaj. Ja sam cimao HB, Erste, NLB i CKB. Svudje isti odgovor - ne moze samo hipoteka. I to je meni kuca od 90 kvadrata u sami centar Podgorice, sve 1/1, i to sam se cimao poslednjih 3 mjeseca da sredim to sve oko kuce jer je bio haos (djed kupio a nikad nije preveo na sebe). Uglavnom svi traze neko dodatno osiguranje, ili zirant ili auto ili nesto trece. Ja ih i razumijem jer znam za jos par primjera kao sto je hercules pomenuo, takodje isto sam svjestan da je drzava nakaradna i da prosto ne moze apsolutno nikoga da zastiti i da nesto uradi kako treba. Svakako trebas poci i provjeriti, mozda bude druga prica u tvojoj situaciji.
    Hvala na informaciji.

U ostale banke idem naoruzan bratom kao zirantom za plan B
    Nego sam cisto htio to sam da odradim, da ne vezujem nikoga za svoj kredit, jer planiram jednu malo vecu cifru da bih zavrsio sve sto zelim, ali ako mora ovako sa zirantom onda mora jbg..
    Idem u akciju od ponedjeljka ako ne odg na.mejlove pa javljam sto je i kako je.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,586
    Thanked in
    3,800 Posts

Bolje će znat neki bankar, ali bankama je najbitnije da klijent ima dobar primarni izvor otplate pa tako neko sa dobrom platom u firmi koja je dobro rangirana predstavlja boljeg klijenta i sigurnijeg vraćača kredita od nekog sa dobrom hipotekom ali slabijom platom iz firme koja nije dobro rangirana. Bankama je definitivno komplikovanije da se bakću nekretninama, čak i kad nema problema sa iseljavanjem ljudi koji u njoj žive ili bilo koje dodatne komplikacije.

U konkretnom slučaju mi nije logično da banka neće praviti problem sa rušenjem kuće koja će biti hipoteka i pravljenjem nove na njenom mjestu, bez obzira na to što će ta novosagrađena kuća da vrijedi više od stare kuće koja je pod hipotekom. Jer šta će banka da radi ako se stara kuća sruši ali se nova ne izgradi? Stambeni kredit nije isto što i kredit za izgradnju kuće, a srušena hipoteka definitivno nije isto što i hipoteka u vidu stare kuće koju je neki ovlašćeni procjenjivač procijenio kao dovoljno vrijednu da uopšte bude hipoteka. Doduše, nije se pominjalo da je kredit koji se traži stambeni.

Zbog svega navedenog, brat žirant je mnogo bitan u cijeloj toj situaciji.
    Last edited by NHM; 25-08-24 at 08:38.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Moze li neko u aplikaciji "Klik" od NLB-a da provjeri opciju prikazivanja i sakrivanja stanja na racunu?

Neka sto su sad u potpunosti uklonili tu informaciju nakon obavljene trgovine nego cak i kad se udje u Klik (dodatni koraci bez potrebe), ne prikazuje stanje na racunu dok se ne klikne na "oko" pored odredjenog racuna i to prikazivanje traje 3 sekunde a onda se opet sakrije.

E kako brinu o nasoj sigurnosti, dje bi mi bez ovakvih banaka!?

Ako moze samo neko da provjeri da vidim da nije neki 'bug' ili su stvarno toliko nenormalni i ovaj korak napravili 5x tezim i komplikovanijim bez ikakve potrebe..

Hvala.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    1,103
    Thanks Thanks Received 
    659
    Thanked in
    333 Posts

Default Banke u Crnoj Gori

Meni pokazuje stanje odmah. Ima na podesavanja opcija sakrij stanje, vjerovatno ti je to aktivirano.

Sent from my iPad using Tapatalk

24. The Following User Says Thank You to nexus4 For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    100
    Thanks Thanks Received 
    396
    Thanked in
    133 Posts

Kako bih ja uradio da sam na tvoje mjesto, mada nam nisi reko ono najbitnije. Do koliko je novca kredit, jer od toga i zavisi cime treba da garantujes. do 30k, 50k, ili vise?
    Samo me cudi kako ocekujes da dobijes ikakav odgovor od banke za kredit u vezi druge osobe. To sto ti je on brat - nema nikakve veze. Isto kao da si posao da se raspitujes o meni. Ili ja o tebi.

Ako ti ne uspijes nista, onda treba brat da podje u banku, posalje email i raspita se. Ta banka dje prima platu - ima uvid o prosjecnom mjesecnom primanju po broju godina koliko ima staza. Ako je promjenio banku u tom periodu, podje u proslu i prenese izvod Opet, pretpostavljam da banka nece dati kredit bratu, a da stavi pod hipoteku kucu koja je tvoja.
    COMMUNITAS CIVITATIS CATHARI
    navigare necesse est, vivere non est necesse

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Quote Originally Posted by nexus4 View Post
    Meni pokazuje stanje odmah. Ima na podesavanja opcija sakrij stanje, vjerovatno ti je to aktivirano.

Sent from my iPad using Tapatalk
    Evo sad nekako dodjoh do podesavanja i izabrah da pokazuje stanje.

To ja sam dirao nisam 100% jer nisam ni ulazio u opcije da bi to mogao da promijenim.

Ali dobro, makar sam mogao to sam da odradim na brzinu da se ne patim sa korisnickim servisom i nesposobnim ljudima sjutra.
    Do Not Disturb.

27. The Following User Says Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,037
    Thanks Thanks Received 
    878
    Thanked in
    460 Posts

Quote Originally Posted by branko.kotor View Post
    Kako bih ja uradio da sam na tvoje mjesto, mada nam nisi reko ono najbitnije. Do koliko je novca kredit, jer od toga i zavisi cime treba da garantujes. do 30k, 50k, ili vise?
    Samo me cudi kako ocekujes da dobijes ikakav odgovor od banke za kredit u vezi druge osobe. To sto ti je on brat - nema nikakve veze. Isto kao da si posao da se raspitujes o meni. Ili ja o tebi.

Ako ti ne uspijes nista, onda treba brat da podje u banku, posalje email i raspita se. Ta banka dje prima platu - ima uvid o prosjecnom mjesecnom primanju po broju godina koliko ima staza. Ako je promjenio banku u tom periodu, podje u proslu i prenese izvod Opet, pretpostavljam da banka nece dati kredit bratu, a da stavi pod hipoteku kucu koja je tvoja.

Doduse nisam planirao da dobijam info u tudje ime.
    Kao sto napisah u prvom postu gore, prvi put sam u ovim vodama. Mislio sam da mi, u ovom slucaju, zirant nije potreban, pa sam pitanja postavljao iz te perspektive.

Poci cu do njegove maticne banke, NLB, da vidim sta je i kako je.

Sto se iznosa tice, jos uvijek malo vagam do kog iznosa bi se "zakopao"
    E sad, stvar je u tome sto iz te kreditne mase i moje rezerve zelim da sredim taj sprat kuce i da ulozim dio u posao.

Zavisno kako ce mi se neke stvari odigrati kredit ne bi bio manji od 50k niti veci od 100k.

E sad, imao bih dvije opcije za garanciju, ili ovu kucu ili imanje od 7k kvadrata blizu kuce koje je zavedeno kao posebna nepokretnost. Vidjecu kad podjem do banke sta je bolja opcija tj sta bi zapravo prihvatili.

U toku sedmice ce sve biti jasno, pa cu da prenesem utiske i sve, ako neko bude u slicnoj situaciji da zna.

@Nhm to je i meni palo na pamet, zato i pitah odje da li bi banka imala sta protiv ako cackam kucu koja sluzi kao garancija. Kao sto iznad napisah druga opcija je ovo imanje sto imam. Ako ne bude moglo imanje, onda bi uzeo manje od 50k na kucu i sve ulozio u posao, pa pomalo skupio i zavrsio kucu. Vise opcija je u igri trenutno. Do kraja sedmice bi trebalo da znam sta i kako.

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Od danas novi NLB Klik, trebao mi hito za neko placanje, nije bilo sanse da platim Popunim, kliknem nastavi i sve popunjeno nestrane, tako dva puta i nista. radi znaci odlicno.
    Sa telefona mi je lagano proslo.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,586
    Thanked in
    3,800 Posts

Zbilja, kako se sad provjerava stanje u nlb za one koji nemaju nlb klik? Pošto više ne stiže informacija o stanju na računu kad se nešto plati, a ona aplikacija za verifikaciju transakcija nema opciju za provjeru stanja.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Page 308 of 408 FirstFirst ... 208258298304305306307308309310311312318358 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)