Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast
Results 26 to 50 of 108

Thread: Fridrih Niče

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,688
    Thanked in
    3,847 Posts

Moj pokojni brat od ujaka je bio magistar filozofije i imao je filozofski um. Za Zaratustru mi rekao da mu je ta knjiga govorila. Rekoh mu i meni je govorila, ali mi je govorila da Niče nije za mene. Poslušao sam je.

Mada je to sve bilo prije petnaestak godina.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

2. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,247
    Thanks Thanks Received 
    3,008
    Thanked in
    1,259 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Moj pokojni brat od ujaka je bio magistar filozofije i imao je filozofski um. Za Zaratustru mi rekao da mu je ta knjiga govorila. Rekoh mu i meni je govorila, ali mi je govorila da Niče nije za mene. Poslušao sam je.

Da, to je odličan opis za osjećaj koji nisam znao da riječima definišem.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    1,534
    Thanks Thanks Received 
    1,639
    Thanked in
    1,328 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Da, to je odličan opis za osjećaj koji nisam znao da riječima definišem.
    Trebao si možda da naslikaš sliku, jer slika govori više od 1000 riječi. Pa da na taj način taj osjećaj vizuelizuješ. Isto kao što nijemi ljudi ne mogu da pričaju ali zato kominiciraju znakovima.

Sent from my S23 ultra using Tapatalk

5. The Following 2 Users Say Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post

Jedino Antihrista kontam a ovog Zaratrustu garant je ušao u ove halucinogene pa razumi sad što veli majčinsine.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    Trebao si možda da naslikaš sliku, jer slika govori više od 1000 riječi. Pa da na taj način taj osjećaj vizuelizuješ. Isto kao što nijemi ljudi ne mogu da pričaju ali zato kominiciraju znakovima.

Ovo ti je odličan zaključak upravo je Niče taj koji je inspirisao Salvador Dalija,iznenadit ćeš se kad uletiš u tu vezu.

Thanks Thanks Given 
    1,534
    Thanks Thanks Received 
    1,639
    Thanked in
    1,328 Posts

Nije to zaključak nego retorički odgovor

9. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,688
    Thanked in
    3,847 Posts

Najslađe je uberminšče dok mu dlaka Niče.

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Evo jedan članak Dali/Niče bukvalno ga je sa Zaratrustom oćerao u ateizam.

https://philosophynow.org/issues/112..._Inspired_Dali

Pravi Hrišćanin!Zezam se no da ima ono što Cezar veli da se sruši stari sistem (Katoličke Crkve recimo) e da ih sad Niče vidi to se srušiti ne može.

Thanks Thanks Given 
    1,534
    Thanks Thanks Received 
    1,639
    Thanked in
    1,328 Posts

Ja se ne slažem sa Ničeom u dijelu da čovjek treba da se izdigne iznad dobra i zla i da treba sam da donosi odluke u odnosu na to kako on misli da treba dam da kreira svoja pravila i moralme zakone nezavisno od ustaljenih moralnih vrijednoati koje on smatra ograničenjima. Ali dqo je dobru poentu u smislu da je time pokazao da ljudi toliko vremenom postanu žrtve sistema i pravila da i oni sami i njihov sistem postane problematičan. Tj. Postoji određena doza relativnosti u tome što je dobro, u kojim okolnostima itd. Ali ja mislim da istinsko dobro i istinski moral je vazda prisutan i da iako se on uvijel slično manifestuje mislim da se ipak mora se biti u određenoj mjeri ograničen po pitanju toga šta se smije raditi a šta ne. Ta ideja apsolutne slobode ima tendenciju da nasamari čovjeka da počne da vjeruje da smije da radi stvari i donosi odluke koje su nemoralne, zle i zabludne.

Thanks Thanks Given 
    2,247
    Thanks Thanks Received 
    3,008
    Thanked in
    1,259 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    Ja se ne slažem sa Ničeom u dijelu da čovjek treba da se izdigne iznad dobra i zla i da treba sam da donosi odluke u odnosu na to kako on misli da treba dam da kreira svoja pravila i moralme zakone nezavisno od ustaljenih moralnih vrijednoati koje on smatra ograničenjima. Ali dqo je dobru poentu u smislu da je time pokazao da ljudi toliko vremenom postanu žrtve sistema i pravila da i oni sami i njihov sistem postane problematičan. Tj. Postoji određena doza relativnosti u tome što je dobro, u kojim okolnostima itd. Ali ja mislim da istinsko dobro i istinski moral je vazda prisutan i da iako se on uvijel slično manifestuje mislim da se ipak mora se biti u određenoj mjeri ograničen po pitanju toga šta se smije raditi a šta ne. Ta ideja apsolutne slobode ima tendenciju da nasamari čovjeka da počne da vjeruje da smije da radi stvari i donosi odluke koje su nemoralne, zle i zabludne.

Nije moral kao ocjena vrijednosti problem već neuključivanje mozga i uzimanje morala za 1/1 definisanje dobra i zla . Od morala smo otupili jer više ne razmišljamo i ne preispitujemo vrijednosti. A vrijednosti se mijenjaju. Sa npr klimom sigurno će svi znati neke vrijednosti koje više neće važiti. Npr. da radjamo djecu u ovom krematorijumu. Evo ti moralne dileme. Imaš pušku i vidiš da lav napada čovjeka u afriki a gdje drugo. Šta radiš? Moral kaže da spasiš čovjeka. Preispitivanjem te norme možda ćeš doći do zaključka da ubiješ iz samilosti čovjeka rađe jer ljudi ima ko pljeve a lavova baš i ne i važni su za ekosistem i dugoročni opstanak ljudi na planeti baš kao i sve životinjske vrste. Pitanje je samo da li preispituješ moralne vrijednosti i da li imaš petlje da uradiš neophodno. Svakako sudija će ti suditi po zakonu zasnovanom na moralu. To nas vodi do toga šta je dobro i zlo. Dobro i zlo ne postoje. Postoji život sa svojim momentima i okolnostima i postojimo mi sa našim namjerama - interesima. Samo ovo poslednje može da se dijeli na dobro i zlo i ništa drugo. Moral kao ocjena vrijednosti je slab putokaz iako nezamjenljiv za one koji ne mogu sami da stoje. Oni koji mogu sami da stoje siguran sam da im nije baš ugodno na momente ali sloboda je neopisiva prepostavljam.
    Last edited by Caesar; 07-08-24 at 14:11.
    γνῶθι σαὐτόν

14. The Following User Says Thank You to Caesar For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Postoji hijerarhija u svemu tome.
    1. Dobro
    2.Razum
    3.Moral
    4....
    5....
    6.....pa tek onda neđe tamo slijedi sistem vrijednovanja, a zlo je na totalno drugom(začelju) kraju svega ovoga.
    Što bi značilo da VRIJEDNOVANJE MORALA ne možemo posmatrati iz nekih drugih uglova jer se suproti zdravom razumu.
    Odličan primjer je ta "ideja "da treba ubiti čovjeka iz samilosti prema MANJE brojnijoj LOL! životinjskoj vrsti.
    Missssslimmmmmmm razuma bez

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Niče je takođe mrtav. Ubio ga je Platon, prije nego što je i rođen, a vaskrsava ga opadanje civilizacije koja više ne nalazi rješenja u odgovorima koja nudi religija, a izgubila je znanje o boljem. Ako čovjek dublje sagleda antičke izvore, tek tad vidi koliko je Niče neorginalan. Na primjer, Aristotel je razlikovao robove po prirodi i robove po zakonu. Robovi po zakonu su bili ljudi koji su postali robovi zbog ratnog zarobljavanja ili dugova. Robovi po prirodu su ljudi prirodno predodređeni da budu robovi zbog njihovih intelektualnih i moralnih karakteristika. Ovi pojedinci nemaju sposobnost samostalnog rasuđivanja potrebno im je vođstvo. "Posljednji ljud" su u stvari ti robovi po prirodi. Aristotel jednostavno to tako jednostavno objašnjava, bez gubljenja vremena na alegorije i pruža jasnu sliku odmah. Toliko je jasan i koristan taj instrument da može odmah lako da se koristi. Evo odmah se pomoću njega zaključuje da su građani Crne Gore i njihovi političari robovi po prirodi.

Njegov relativizam vodi do zaključka da je svaki smion i probitačan čovjek - natčovjek. Ako je Niče u pravu, onda su Hitler ili Mao Ce Dung nadljudi (u nekim dokumentarcima sam nailazio na tvrdnju da je Hitler bio podstaknut njegovim učenjem), a u stvari su bili sumanute, ubjedljive budale. Ako izvedemo njegov stav u krajnost - najmoćniji čovjek bi mogao da radi sve po svojoj volji. On bi bio sposoban da uništi Zemlju pucketanjem prstiju. Zamislimo da je on i uništi iz prostog kaprica. Dokazao bi da je "natčovjek". Ali zašto je takav čovjek uopšte bitan. Koga je briga za takvu frivolnu budalu.
    Last edited by Cincinat; 08-08-24 at 00:48.

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Koga je briga za bilo koga u današnjem svijetu - čovjek je samo šaraf u mašini tako se čovječanstvo ponaša prema čovjeku.Može samo kao pojedinac da ima sopstvenih univerzum, moje mišljenje.
    Nego,upravo na njega su se nadovezali budući zapadni filozofi (mislim na Platona) zato se prepoznaje njegova baza isto kao kad neko nastavi na modernizaciji vozova/parnih mašina pa dodaje neke druge detalje.

LM da budem neozbiljna i osvrnem se na moju omiljenu satiričnu knjigu Daglas Adamsa Vodiča Kroz Galaksiju kad se u knjizi pojavljuju filozofi.Navodno.Čovjek je izmislio stroj koji će reći konačan odgovor o smislu i univerzumu i pojavi se društvo filozofa da protestvuje.Jedan parafraziram veli mi smo filozofi,drugi dodaje a možda i nismo,ali evo da jesmo.Gasite taj stroj jer ako on da odgovore šta ćemo mi onda.Nešto kao filozofija je beskrajan proces.I ne mora da ima smisla.Zašto bi.
    Može jednostavno da se uživa u svemu tome kao u književnosti.

Eto tako ja to posmatram.

Thanks Thanks Given 
    1,534
    Thanks Thanks Received 
    1,639
    Thanked in
    1,328 Posts

Ali najjači su mi neki komentari ovđe, veli rođak mi je doktor filozofije i preporučio mi je da pročitam "Tako je govorio Zaratustra"... to je isto kao da ja rečem rođak mi je doktor fizike i pošto sam u srednju školu učio osnove fizike on mi je preporučio ovu odličnu knjigu o higsovom bozonu.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,688
    Thanked in
    3,847 Posts

Đe su ti komentari?

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Sad razmišljam ko je mene inspirisao da pročitam Ničea a to je bio Dostojevski.

Znači ne brat od ujaka,nego Dostojevski.

Nešto gore Cezar pomenu Dostojevskog moguće da on kapira tu poveznicu.

Thanks Thanks Given 
    791
    Thanks Thanks Received 
    292
    Thanked in
    219 Posts

Ima nesto u tome što ovi hrišćani napadaju Ničea, ne odgovara im jer smatra sebe nadcovjekom. Ne slažem se ni ja s njim u svemu, kao ni sa ostalim piscima ali da dodjes odje s pricom da ga osporavas u svemu je presmijesno. Tako je govorio Zaratustra je remek djelo. Niko nikad tako nije opisao Zaratustru kao Niče. I svaka cast.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Dosadno mi je pa ću malo pisat.....a, ispričavam se...
    Čitanje knjiga kako onih romanskog karaktera tako i filozofski "nastrojenih " je samo zatupljivanje sopstvenog uma. Osim što opismenjavaju i obogaćuju fond riječi ne vidim treću korisnu stvar?! Čak štoviše skreću ljude na neku stranputicu u odnosu na ono sopstveno JA. Percepcija života je nešto što je ISKLJUČIVO individualnog karaktera! Lično, vjerujem da ima više ljudi koji imaju realističniju sliku života među onima "zanatlijama" koji nisu nikad pročitali nijednu knjigu nego među "elitom "(intelektualnom). Ova stranputica u odnosu na sopstveno JA vodi do jednog čuvenog odmarališta na vrhu planine koja se zove MUDROVANJE.
    S obzirom da su intelektom nemoćni da se izdignu iz okruženja, ljudi onda tako nešto žele da nadomjeste svojim ponašanjem i korišćenjem MODERNIH riječi. Te na taj način barem u očima ljudi skromnijeg IQ-a imaju takav status
    Ali! Da li su pouzdani ti lažni zidovi "našeg" dvorca? Čemu svrha života u neistini kad će kad-tad istina doći po ono svoje. Apsurd ove "nazovi" inteligencije je taj što svi koji pričaju ni sami ne vjeruju u ono što govore, već vjeruju u ono što čuju od drugih...... a isti ti "drugi" rade to isto sa ovima "prvima ".
    Sva mudrost ovoga svijeta satkana je u Hristu. Možete lutati po svijetu koliko goĐ hoćete ali ono bogatstvo koje tražite je tu pored vas.... bliže od nosa.

23. The Following 2 Users Say Thank You to pecaros For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Ka što neko voli da uživa gledajući fudbalske utakmice i ETC tako neko voli da čita knjige.

Ne kapiram čemu tolika dramoserija što neko čita filozofe i književnike,WTF?
    Voljela sam sviojevremeno da čitam Ničea ka i Dostojevskog.Super mi je podatak da je inspirisa Dalija.Super mi je cijela istorija filozofije i kako je Platon inspirisao buduće filozofe na zapad.Nije to zbog neke ka "nadogradnje intelekta" jednostavno prija.

Ka što nekome prija da tri sata stoji pred ekranom dok neko šuta loptu.

Thanks Thanks Given 
    1,534
    Thanks Thanks Received 
    1,639
    Thanked in
    1,328 Posts

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Književnici stvaraju jedan nerealan i NElogican svijet u glavi čitaoca. Ma koliko to prilikom čitanja izgledalo realistično i podudarno sa "mogućom stvarnošću" ali radi se o OGROMNOJ zabludi koja stvara potsvjesno nezadovoljstvo privatnim životom jer sivilo svoje stvarnosti upoređuju sa "veselim" bojama književnikove mašte. Tako da se stvara određena doza zavisnosti BJEŽEĆI u neki bolji svijet. I nije ni tu kraj! Većććć imaju bitnu ulogu u PREPRAVCI karaktera i način kojim čitaoci gledaju na svijet. Obično se misli da samo može da bude bolje čitajući knjige, ali nije tako!
    A filozofi su tek posebna priča. Ne znam ima li iko da je osta normalan a da čita dotične

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Jes baš su boje vesele naročito Arhipelag Gulag od Solženjicina.

Nekad se tako lijepo sprdaju sa cjelokupnim čovječanstvom u zonu apsurda da ih je milina čitati.E sad zavisi ko što čita neko voli lažove.

I to je legitimno.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,688
    Thanked in
    3,847 Posts

Quote Originally Posted by pecaros View Post
    Književnici stvaraju jedan nerealan i NElogican svijet u glavi čitaoca. Ma koliko to prilikom čitanja izgledalo realistično i podudarno sa "mogućom stvarnošću" ali radi se o OGROMNOJ zabludi koja stvara potsvjesno nezadovoljstvo privatnim životom jer sivilo svoje stvarnosti upoređuju sa "veselim" bojama književnikove mašte. Tako da se stvara određena doza zavisnosti BJEŽEĆI u neki bolji svijet. I nije ni tu kraj! Većććć imaju bitnu ulogu u PREPRAVCI karaktera i način kojim čitaoci gledaju na svijet. Obično se misli da samo može da bude bolje čitajući knjige, ali nije tako!
    A filozofi su tek posebna priča. Ne znam ima li iko da je osta normalan a da čita dotične
    Slabo koja knjiga koja se smatra kvalitetnom prikazuje život u veselim bojama i boljim od čitaočevog.

29. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Ali šta čoek napriča ka da priča o muškim/ženskim časopisima za potenciju/zdravlje/stil život.

Thanks Thanks Given 
    24,287
    Thanks Thanks Received 
    10,067
    Thanked in
    7,553 Posts

Jedna meni od omiljenih misli Fridriha Niče-a,najveći izazov čovjeka.

https://youtube.com/shorts/MuTD9E8DAVk?feature=shared

Page 2 of 5 FirstFirst 12345 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)