Quote Originally Posted by Mojsije View Post
https://www.google.com/amp/s/www.vij...njenja-dazbina

U Srbiju je veca prosjecna plata nego kod nas, a imaju 45% opterecenje na plate, a kod nas je 30%.

Znaci bez ES1 i ES2, mi ne bi 600 prebacali, 300e manje od njih.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Haha... Kakve racunice *bt, a nije da ih rijetko cujem a nije ni rijetko da ni sami preduzetnici ne znaju koliko placaju radnika u Srbiji (a vjerovatno i kod nas).

1. Vecina firmi (citaj sve koje su iole legalne) placa ono sto je i na teret radnika i na teret firme. Samim tim okaci macku o rep tu pricu o "samo" 45% nameta.
2. To se zove bruto 1 i bruto 2.
3. Na krajnju cifru koju dobije zaposleni (real NETO) poslodavac u prosjeku plati oko extra + 62% nameta drzavi. Ili ti veoma jednostavan i plastican primjer, na 1000 evrica neto taj radnik poslodavca kosta 1610€.

A to sto idioti od novinara kao po obicaju nemaju blage veze sta pricaju, te samo kopiraju vijesti, rokaju click baits, to je vec neka druga prica. U toj racunici koja se pominje je u Srbiji 100% uzimat NETO prosjek koji nije umanjen za "teret koji kao pada na zaposlenog" (a ne pada, poslodavac ga placa, samo je na papiru vodjen na zaposlenog).

Pitaj me kako znam...

---

Opet ponavljam, po 1000. put (barem na ovom forumu). Nema nama na Balkanu srece i guranja naprijed dok ne budemo svi redom dobijali BRUTO plate na racune i sami placali poreze. Pa onda kada vidimo koliko nas drzava(e) pljackaju (uzevsi u obzir da prakticno nemamo nikakve koristi od njih), mozda samo tada bude neki promjena.