Page 31 of 41 FirstFirst ... 21272829303132333435 ... LastLast
Results 751 to 775 of 1007

Thread: Grijanje na invertorsku klimu

Thanks Thanks Given 
    80
    Thanks Thanks Received 
    108
    Thanked in
    53 Posts

@MeDo_JE a može li da se prijavim da kupim svu opremu, a ugradnja da se izvrši naknadno, za jedno pola godine-godinu? Planirano je renoviranje kuće iduće godine, pa onda da montiram klime...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Quote Originally Posted by dachoux View Post
    @MeDo_JE a može li da se prijavim da kupim svu opremu, a ugradnja da se izvrši naknadno, za jedno pola godine-godinu? Planirano je renoviranje kuće iduće godine, pa onda da montiram klime...

Sent from my SM-S928B using Tapatalk
    Mora se ugraditi u roku od pola godine od trenutka potpisivanja ugovora. Moje lično mišljenje je da ima dovoljno sredstava da program traje minimum godinu dana, ali nikad se ne zna, kad krenu prijave viđećemo. Svakako, ukoliko sve prođe kako treba, mislim da će lako naći pare u EU da nastave sa istim/sličnim programima.
    #fakenews

3. The Following User Says Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,580
    Thanks Thanks Received 
    6,188
    Thanked in
    3,605 Posts

Quote Originally Posted by nexus4 View Post
    Imam ja ovakav sistem. Pocinuo sam. Rezultat grijanja je mnogo bolji nego na drva, jer ovako imas konstantnu temperaturu.
    Koliki ti je racun za struju kad je upaljena toplotna pumpa, pretpostavljam barem 100 kvadrata grijes?

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,114
    Thanks Thanks Received 
    660
    Thanked in
    334 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Koliki ti je racun za struju kad je upaljena toplotna pumpa, pretpostavljam barem 100 kvadrata grijes?

Grijem oko 150kv. Racun kad radi 24/7 prosjecno bude oko 180e (van sezone grijanja su mi racuni po 50-60).

Sent from my S22+ using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    6,580
    Thanks Thanks Received 
    6,188
    Thanked in
    3,605 Posts

Top skoro kao na drvaugalj vjerovatno jos ima prostora da se ustedi, solarni paneli za struju i za grijanje vode ...
    Hvala

Thanks Thanks Given 
    1,983
    Thanks Thanks Received 
    803
    Thanked in
    363 Posts

Zavrsise sad montazu klime za sobu, ravno 3 sata, 100e, castih ih i platih 120e. Svaki cent se isplatilo, toliko su detaljni bili i spojili mi crijeva od vec postojece klime u racvu da se ne kupi kondenzancija jer su se opustila bila crijeva pa nije bilo pada. Kome treba broj to je Darko Sovilj +38267632020. Jos jednom - ruke im se zlatile.

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
    two things are infinite:
    the universe and human stupidity;
    and I'm not sure about the universe

Thanks Thanks Given 
    1,114
    Thanks Thanks Received 
    660
    Thanked in
    334 Posts

Quote Originally Posted by NetworkMaster View Post
    Top skoro kao na drvaugalj vjerovatno jos ima prostora da se ustedi, solarni paneli za struju i za grijanje vode ...
    Hvala

Samo uradi kao sto je medo naveo, obavezno prvo inzenjera dovedi da ti napravi plan sta ti tacno treba i koje su ti mogucnosti, nikako sa monterima.

Thanks Thanks Given 
    48
    Thanks Thanks Received 
    374
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by nexus4 View Post
    Grijem oko 150kv. Racun kad radi 24/7 prosjecno bude oko 180e (van sezone grijanja su mi racuni po 50-60).

To je dosta, s obzirom da je u pitanju toplotna pumpa. Pretpostavljam da je sistem vazduh > voda? Radi li ko u CG sisteme toplotnih pumpi zemlja > voda, dje se postavljaju sonde direkt u zemlju, na odredjenoj dubini, i na taj nacin izvlaci toplota. Kazu da je tu bas velika usteda.

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Po projektu bi trebale da se rade na hotelu Durmitor (tj kućicama okolo).

Generalno, nema ekonomsku isplativost za manje objekte, tj ušteda u odnosu na vazduh/voda nije tolika da bi visočija investicija bila opravdana.

Potrošnja zavisi od podosta faktora, tako da se ne može jedan objekat/korisnik nikad uzeti kao referenca.

Bar osnovno je da se zna sekundar, geografska pozicija, kvadratura, izolacija, bravarija, preferencije korisnika, ako je postojeći sistem koliko trenutno troši itd.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    1,114
    Thanks Thanks Received 
    660
    Thanked in
    334 Posts

Quote Originally Posted by techlinkit View Post
    To je dosta, s obzirom da je u pitanju toplotna pumpa. Pretpostavljam da je sistem vazduh > voda? Radi li ko u CG sisteme toplotnih pumpi zemlja > voda, dje se postavljaju sonde direkt u zemlju, na odredjenoj dubini, i na taj nacin izvlaci toplota. Kazu da je tu bas velika usteda.
    Jeste.
    Pa sad na kombinaciju sa klasicnim radijatorima je najveca potrosnja jer mora da se ugrije voda na preko 40 stepeni, dok recimo za podno je potrebno nekih 25c da bi se postigao isti efekat. Meni je tu povezan i centralni bojler, susare po kupatilima, poslovni prostor na prizemlju..

Thanks Thanks Given 
    1,199
    Thanks Thanks Received 
    1,977
    Thanked in
    1,081 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Po projektu bi trebale da se rade na hotelu Durmitor (tj kućicama okolo).

Generalno, nema ekonomsku isplativost za manje objekte, tj ušteda u odnosu na vazduh/voda nije tolika da bi visočija investicija bila opravdana.

Potrošnja zavisi od podosta faktora, tako da se ne može jedan objekat/korisnik nikad uzeti kao referenca.

Bar osnovno je da se zna sekundar, geografska pozicija, kvadratura, izolacija, bravarija, preferencije korisnika, ako je postojeći sistem koliko trenutno troši itd.

Sent using Tapatalk
    Ne zaboravi, nekome je toplo na 21, a nekome na 27

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

To bi potpalo pod "preferencije korisnika".

Sent using Tapatalk
    #fakenews

14. The Following User Says Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

GaD

Thanks Thanks Given 
    1,199
    Thanks Thanks Received 
    1,977
    Thanked in
    1,081 Posts

A ogromna je razlika u potrosnji. Npr ja spavace sobe kod mene ne bih grijao, taman je toplo kolko treba za moj pojam 18-19 stepeni kad je najhladnije u Pg, ali gospodja i malo dijete kazu drugacije

Thanks Thanks Given 
    19,510
    Thanks Thanks Received 
    9,129
    Thanked in
    4,447 Posts

To ti je onda disbalans u preferencijama korisnika.Uglavnom se ne proračunava,jer je uzaludan posao,nego se kao konstanta uzima preferencija ženske polovine korisnika

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

17. The Following 5 Users Say Thank You to joni For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,199
    Thanks Thanks Received 
    1,977
    Thanked in
    1,081 Posts

Znaci uzima se ova skuplja varijanta

19. The Following User Says Thank You to GaD For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    68
    Thanked in
    62 Posts

Quote Originally Posted by MeDo_JE View Post
    Toliko je rigorozna procedura da teško da može biti namještaljke. Svaki objekat će obići inženjeri koje je angažovao Eko fond (preko UNDP-a), prije i poslije realizacije.

EE-DOM, koji je prethodnik ovog programa, a koji se realizovao prethodnih 8-9 godina je uvijek bio 1/1, tako da ne vidim razlog da ovaj put bude drugačije.
    Ja planiram da konkurisem vidjecemo koja ce procedura trebati. Inace sam razvukao crijeva za Fancoilere i toplotnu pumpu. Samo ne znam sad koji ce tacno proizvodjaci biti u ponudi.

Thanks Thanks Given 
    157
    Thanks Thanks Received 
    99
    Thanked in
    72 Posts

https://www.eko-fond.co.me/files/jav...24_07_2024.pdf

Evo sa sajta ekofonda ko su ponuđači koji su se kvalifikovali zaključno sa 24.07.2024. godine. Nađi dio koji tebe zanima, zovni firme sa liste pa pitaj šta će biti u ponudi.

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Upravo raspisan poziv za prijavu domaćinstava.
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    160
    Thanks Thanks Received 
    1,734
    Thanked in
    1,092 Posts

Ovih izvodjaca je bas malo.

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Da se ne bi zamarali čitanjem kompletne dokumentacije, šaljem sumirano (ovo se odnosi isključivo za mono i multi split sisteme, i toplotne pumpe)

Procedura:

1. Korak je registracija i podnošenje prijave preko portala: https://ekofond.infostream.co.me/ (ukoliko se odlučite za Samsung tj. Ening, ovo mogu ja pomoći, tj pripremiti svu dokumentaciju)
    2. Ukoliko je prijava ispravna, ista ulazi u postupak tehničke evaluacije: Komisija evaluira ponudu Izvođača, a Stručno lice angažovano od Eko fonda izlazi na teren da snimi nulto (trenutno) stanje objekta i potpisuje Izvještaj o tome. (Ukoliko ponuda nije ispravna, postoji rok od 5 dana da se dokumentacija dopuni)
    3. Na osnovu Izvještaja Komisije i Stručnog lica, direktor Eko fonda donosi Odluku o odabiru korisnika.
    4. Korisnici za koje je donesena Odluka potpisuju trilateralni ugovor (Korisnik, Izvođač radova, Eko fond)
    5. Rok za izvođenje radova ne smije biti duži od 6 mjeseci od trenutka potpisivanja ugovora (osim u slučaju vanrednih okolnosti nepovoljni vremenski uslovi, ratno stanje, pandemija itd)
    6. Po završetku radova Izvođač radova upućuje zahtjev Eko fondu za isplatu sredstava (uz Zahtjev je se dostavlja i dokaz da je Korisnik uplatio svoj dio sredstava)
    7. Stručno lice ponovo obilazi objekat da konstatuje da su radovi završeni i sistem pušten u rad

SUMIRANO: Prijava na sajtu Eko fonda > Snimanje početnog stanja > Potpisivanje Ugovora > Izvođenje radova > Snimanje završnog stanja

Kriterijumi za Korisnike:

1. Vlasnici postojećih objekata individualnog stanovanja (kuće)
    2. Korisnici postojećih objekata individualnog stanovanja uz saglasnost vlasnika (ovjerava se izjava kod notara)
    3. Vlasnici postojećih stambenih jedinica (stanova) unutar objekata kolektivnog stanovanja
    4. Korisnici postojećih stambenih jedinica (stanova) unutar objekata kolektivnog stanovanja uz saglasnost vlasnika (ovjerava se izjava kod notara)
    5. Vlasnici individualnih stambenih objekata koji su u postupku legalizacije
    6. Vlasnici individualnih stambenih objekata (kuće) u izgradnji
    7. Vlanici stambenih jedinica (stanova) unutar objekata kolektivnog stanovanja u izgradnji

Napomene:

• Ako je suvlasništvo više lica, mora se dostaviti saglasnost svih suvlasnika
    • Posnosilac prijave može prijaviti isključivo jedan objekat
    • Iznos sredstava je ograničen po tabeli u prilogu
    • Korisnik je obavezan obezbijediti preostali dio sredstava koji NE MOŽE biti iz ostalih javnih izvora (državni budžet, sredstva EU i drugi međunarodni izvori)

Potrebna dokumentacija za prijavu – isključivo online https://ekofond.infostream.co.me/:

1. Popunjena i potpisana Prijava za učešće – obrazac 1 (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    2. Popunjena i potpisana Izjava – obrazac 2 (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    3. Za izgrađene objekte: list nepokretnosti ili posjedovni list, ne stariji od 30 dana od dana dostavljanja prijave, bez tereta i ograničenja u smislu legalnosti objekta (npr: objekat izgrađen bez građevinske dozvole tj. Prijave građenja)
    4. Za objekte u postupku legalizacije, potvrdu nadležnog organa lokalne samouprave da se objekat nalazi u postupku legalizacije
    5. Za individualne stambene objekte u izgradnji: ovjeren ugovor o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta
    6. Za stambene jedinice (stanove) u izgradnji: notarski ovjeren predugovor ili ugovor o kupoprodaji
    7. Izjava o saglasnosti vlasnika u slučaju da podnosilac prijave nije vlasnik objekta (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    8. Izjava o saglasnosti suvlasnika u slučaju da podnosilac prijave nije vlasnik 1/1 (mora biti ovjeren od strane notara, nadležnog suda ili opštine)
    9. Pečatom i potpisom ovjerena Ponuda sa predmjerom i predračunom radova i atestna dokumentacija materijala i opreme

VAŽNO:

Iako gore navedeno možda djeluje komplikovano, procedura je papirološki prilično jednostavna.

Obaveze korisnika će se svoditi na to da ovjere popunjenu dokumentaciju kod notara, suda ili u opštini, i da potpišu ugovor koji će pripremiti Izvođač radova.

#fakenews

25. The Following 2 Users Say Thank You to MeDo_JE For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    45
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    17 Posts

Jel se prvo javljam izvodjacu da dodje i provjeri stanje itd i od njega dobijem papir pa tek se onda prijavljujem?

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    45
    Thanks Thanks Received 
    22
    Thanked in
    17 Posts

Quote Originally Posted by Jovanavalic View Post
    Jel se prvo javljam izvodjacu da dodje i provjeri stanje itd i od njega dobijem papir pa tek se onda prijavljujem?

Moja greska nisam cito do kraja sta treba,sad mi je jasnije

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Tako je, moraš imati ponudu od Izvođača da bi se prijavio.
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    31
    Thanks Thanks Received 
    990
    Thanked in
    534 Posts

@MeDo_JE sta se podrazumjeva pod mono split sisteme?
    Da li su tu obicne inverterske klime ili?

Sent from my SM-F956B using Tapatalk
    doslo vrjeme da se promijeni potpis :)

Thanks Thanks Given 
    9,760
    Thanks Thanks Received 
    6,074
    Thanked in
    2,319 Posts

Da.

Zapravo pravilan naziv je split sistem (1 unutrašnja i 1 spoljašnja), dok kad ima više unutrašnjih na 1 spoljašnju je "multi split". Nego kod nas se u narodu odomaćilo da poistovjećuju split i multi split, pa se najčešće kad je 1 na 1 naglasi mono split.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Page 31 of 41 FirstFirst ... 21272829303132333435 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)