Ovo nam piše u novoj fiskalnoj strategiji
USKLAĐIVANJE ODREDBE KOJA SE ODNOSI NA OSLOBOĐENJA PRI UVOZU PROIZVODA SA DIREKTIVOM 2009/132 EU
Zakonsko rješenje koje će biti usklađeno sa Direktivom 2009/132 EU podrazumijeva ukidanje oslobođenja od plaćanja PDV pri uvozu proizvoda koje se odnosi na pošiljke neznatne vrijednosti do 75 €.
Navedeno oslobođenje pri uvozu pošiljki neznatnih vrijednosti je ukinuto u EU od 01. jula 2021. godine, te sve komercijalne pošiljke uvezene u EU podliježu plaćanju PDV, bez obzira na njihovu vrijednost. Cilj ukidanja oslobođenja od plaćanja PDV pri uvozu pošiljki je stvaranje pravedenijeg i transparentnijeg sistema oporezivanja i smanjenje utaje poreza.
U Crnoj Gori prag za neoporezivanje pošiljki neznatne vrijednosti se odnosi na sve pošiljke vrijednosti do 75 eura i značajno je viši od praga koji se u EU primjenjivao sve do 01. jula 2021. godine i propisivao oslobođenje od plaćanja PDV pri uvozu za pošiljke vrijednosti do 22 eura.
Navedena zakonska odredba će se primjenjivati od 01. januara 2025. godine.
Послато са M2101K6G помоћу Тапатока
Svakako, ja sam vec napisao svoj 'draft', sjutra cu malo da ga doradim pa im ga saljem.
Ima dosta toga da se kaze oko ove problematicne 'strategije' ali da ne pisem ovdje u sirinu, neka svako svojim rijecima opise problem i zasto je ovo apsolutno nebulozno.
Ne moze nase zakonodavstvo da se uskladi sa EU u ovom konkretnom slucaju/zakonu/direktivi jer EU ima svoje siroko trziste gdje se naplacuje 0 eura za posiljke iz EU a Crna Gora to nema niti ce imati tokom trajanja ove strategije 2024-2027. To je kljucna razlika.
Treba imati u vidu da ova strategija (i "Zakon o PDV-u" koji uskoro dolazi) predlaze i gura Ministarstvo finansija, tj. ono tijelo koje samo gleda kako da naplati vise, bez obzira od koga i na koji nacin. Zato oni nisu ni razmisljali (niti ce razmisljati) o bilo kakvim posledicama za gradjane, oni samo gledaju kako da povecaju ubiranje PDV-a, tj. fiskalni 'plus'.
Ne znam, pitaj njih. Uvijek je jasno bilo naznaceno da se taj euro naplacuje na osnovu "dostavljanja na carinski pregled". Taj carinski pregled radi sama Posta CG (tacnije "Posta carinjenja"), zvanicno pred nekim predstavnikom iz Uprave carina. Kako se u praksi sprovodi to, ne znam a oni koji znaju nece i tome pisati ovdje jer ne smiju, sto je i razumljivo.
Vise puta smo pominjali taj famozni euro i kao ono pitanje "zasto je nekad 1 a nekad 4?" ali ajde da se ponovim jos jednom, nadam se poslednji put.
Ovo je strategija i nece biti nikakvih prakticnih promjena dok se ne donese novi "Zakon o PDV-u" koji je trenutno sigurno u fazi izrade nacrta. S' obzirom da se implementacija ovog planira vec od 1. januara 2025. godine.. nacrt pomenutog zakona bi morao vrlo uskoro da se nadje na sajtu Vlade i za njega ce biti jos bitnije dati komentar i dici glas. Ja cu pratiti situaciju i kada nacrt bude dostupan, postavicu ga ovdje i pozvati sve da reaguju a vidjecemo sta nam "eksperti" pripremaju i na koji nacin nam ga zavlace.
Last edited by Fidel Castro; 22-07-24 at 18:57.
--------------------------
Do Not Disturb.
Jel Royal Mail podigao cijene prema CG? Slicne stvari sa istog sajta: 28 Maj €9.70, danas €21.06. Mozda je ova posiljka sto ocu da uzmem 200g teza al mi nenormalno da je duplo veca cijena.
\\OFL•GIC
Evo sad sam provjerio par UK sajtova sa kojih povremeno narucujem i isti je shipping, u cent.
A cak mislim da je bilo negdje price kako su smanjili cijene dostave za neke zemlje iako to obicno nas zaobilazi kao kuga.
Evo recimo jednog primjera, gdje ja svakako izbjegavam prvu opciju bez pracenja vec biram ovu drugu do 100gr (11.6e) odnosno trecu opciju ako je teza od toga pa je onda 5e skuplja postarina (16.5e).
To su mi neke normalne cijene i nisu se mijenjale u zadnje vrijeme, cak mislim da je to neki 'standard' godinama...
![]()
Do Not Disturb.
Znaci ipak je do tezine mog paketa - 300g.
Hvala.
\\OFL•GIC
Ima li jos neki sajt koji salje knjige kod nas? Amazonu je dostava skupa a betterworldbooks je skup za polovne knjige.
Sjutra Fidelity izbacuje objavu vezanu za ovaj plan strategije od strane maloumnih u Ministarstvu finansija a prekjosjutra je javna rasprava, od 10 sati.
Nadam se da je makar dio vas poslalo komentare koristeci obrazac sa sajta Vlade.
Ne smijemo dozvolit' da nam jos i ovo malo slobode narucivanja ukinu zarad popunjavanje rupa koje prave uhljebi i paraziti.
Do Not Disturb.
Poslao jutros. Primjedbe mogu da se salju do 7 avgusta.
\\OFL•GIC
Do Not Disturb.
Informacija za stalne goste topica, da je na drugom postu stavljeno objasnjenje za tracking od petarr90.
\\OFL•GIC
Ima li što gore nego kad platiš za SG poštu, a on pošalje preko LT, pa nikad da stigne
Kako će da mu padne 1 star feedback zbog toga.
Sent from my S24 Ultra using Tapatalk
Stigla pošiljka sa Alija, zove me nepoznati broj. Firma NTC radi dostavu pošiljki sa Alija za NK, dio ide i preko pošte.
Jutros je stigao jedan paket preko pošte i naplaćeno 1€.
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Evo i update:
Broj za praćenje je na sajtu pošte nedostupan.
Na Parcell app piše da je paket stigao u CG 19. Jula
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Danas su mi 2 pošiljke s Aliexpressa uručene od strane poštara regularno uz naplatu od 2 € i evo sad jednu neki Aliexpress dostavljač (tako ga i prikaže kad oćete da memorišete preko vibera) i bez naplate 1 €.
Da, da. Pošta je ugovorila sa NTC za dostavu pošiljaka. Vjerovatno ne mogu da stižu da dostave sve. NTC ne naplaćuje euro
A ona šuplja priča da je to za carinski pregled?
Sent using Tapatalk
#fakenews
i dhl-ove posiljke prodju kroz cp pa naplacuju samo dostavu
nothing comes from violence and nothing ever could
U Usa bi ih ugasili kolektivnom tuzbom, otisli bi u stecaj....
Godinama smo pricali o tome ali i tada, kao i sada, znamo kako (ne) funkcionise nas pravni sistem i koja smo rupa od drzave.
Podnosili na carinski pregled ili ne, to nije nesto sto smije da se naplacuje. Ne trazimo to mi da se radi vec drzava cije je sama Posta CG dio.
Da sad ne pisem nasiroko...
Do Not Disturb.
Je li realno da se na aerodromu u BG dobacuju sa mojim paketom evo 4 dana a da ga ne šalju za PG
Sent from my 2312DRA50G using Tapatalk
Jesi siguran da ti posiljka nema bipolarni poremecaj? Ka da je vise posiljki u pitanju...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks