Page 300 of 407 FirstFirst ... 200250290296297298299300301302303304310350400 ... LastLast
Results 7,476 to 7,500 of 10173

Thread: Banke u Crnoj Gori

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

U zemlji koja je izmislila bankarstvo kakvo pozmajemo danas, najveca banka razmislja da zbog regulative pocne da naplacuje provjeru stanja na racunu.

Cisto o onome kako je to vani svudje dzabe i slicno.

The head of America’s biggest retail bank has a warning for its 86 million customers: Prepare to pay for your bank accounts.

Marianne Lake runs Chase Bank, the sprawling franchise inside JPMorgan Chase that is the country’s biggest bank for consumers and one of its biggest credit-card issuers. Lake is warning that new rules that would cap overdraft and late fees will make everyday banking significantly more expensive for all Americans.

Lake said Chase is planning to pass on the costs of higher regulation and charge customers for a number of now-free services, including checking accounts and wealth-management tools, if the rules become law in their current form. She expects her peers in the industry will follow suit.

“The changes will be broad, sweeping and significant,” Lake said. “The people who will be most impacted are the ones who can least afford to be, and access to credit will be harder to get.”

This isn’t the first time banks have said they would pass on higher costs to consumers when regulators have attempted to cap their fees. In 2010, after the post-financial crisis overhaul of bank regulations, lenders warned that they would levy fees on debit cards because of a cap on some card charges—but few ended up doing so because consumers threatened to move their business. Some consumer advocates say this time is no different.

Chase is planning to pass on the costs of higher regulation and charge customers for a number of now-free services, if the rules become law in their current form. PHOTO: JANICE CHUNG

“The banks say that their only option is to pass on their costs to customers, but that’s not true,” said Dennis Kelleher, president of Better Markets, an economics think tank that is in favor of the proposed bank regulations. “Yet again, banks are dressing up their attempts to maximize their own profit under the guise of what’s good or bad for customers.”

Banks are saying this time could be different because of the scale of new financial regulations coming out of Washington. Agencies such as the Consumer Financial Protection Bureau are proposing an $8 cap on credit-card late payment fees and a $3 cap for overdrafting bank accounts. They are also planning to further limit debit-card fees and how much they can charge to software companies like Venmo and CashApp for accessing and using their customers’ data. On top of that, new bank capital rules would make it harder for banks to lend by requiring them to hold more reserves against mortgages and credit-card loans.

It is possible some of the rules could be watered down, or not become law at all, if Donald Trump takes the White House in November. But as the landscape looks right now, Lake said many of the types of basic services that Chase customers have become accustomed to—including free checking accounts, credit score trackers, and financial planning tools—won’t likely be free anymore.

On an interview with WSJ’s Emma Tucker, JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon discusses his concerns about the future of the economy, the effect of overseas wars and the importance of U.S. leadership.

Long considered one of two front-runners to succeed Jamie Dimon as chief executive when he retires, Lake has worked in many parts of JPMorgan Chase. She served as chief financial officer between 2013 and 2019, and controller for its investment bank between 2007 and 2009.

She said she has seen how regulation of debit card swipe fees has made some banking services more expensive for customers, and she expects that to happen again.

“It is not practical for many of the services to be free if we won’t be able to draw from those profit pools,” Lake said.

Banks across the board have launched a number of appeals and taken the government to court to stop the raft of forthcoming rules. Most of the lawsuits have been filed in the Northern District of Texas, a favorite jurisdiction of institutions trying to stop rules and regulations promulgated by the Biden administration.

The rule capping credit card late fees was passed by the CFPB in March, but then a coalition of bank industry groups sued to stop it before it could become law. The law is pending appeal before a judge. Trade organizations representing large banks also sued to prevent changes to the Community Reinvestment Act, which requires banks to offer their services to low-income and historically disadvantaged communities.

Even though the credit card late fee cap hasn’t become law yet, some credit-card companies are ready to pass on costs to customers. Chase has sketched out plans to ratchet up interest rates and take a more conservative approach to underwriting credit-card loans, according to an investor presentation.

In the long run, big banks such as Chase might actually stand to be the winners if the rules out of Washington are passed.

“Any change in regulations that would cap fees will create opportunities for institutions that are highly efficient,” said Dan Goerlich, a consulting partner at PricewaterhouseCoopers who advises bank clients. “Big banks can make up for a dent in consumer banking revenues with profit from their wealth management and investment banking arms. Smaller and regional banks will struggle to make up for that.”

But he warned that it might not be so easy for banks to pass on costs, either.

The highly competitive environment for retail deposits means that banks might wind up needing to keep services free, no matter what the final rules end up looking like.

“Most customers can access retail banking easily and seamlessly today,” Goerlich said. “It might be disadvantageous to keep services at zero cost, but banks’ hands could be forced by other competitors who will offer customers low-cost services.”
    Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.

Thanks Thanks Given 
    51
    Thanks Thanks Received 
    21
    Thanked in
    18 Posts

@beatnological Evo ne znam stvarno šta se dešava s aplikacijom pri čemu koliko pamtim nije ažurirana od prethodnog mjeseca kad su plaćanja funkcionisala. Znam za digitalni kiosk ali em imam dosta računa pa treba vremena dok svaki platim , em što uvijek razmišljam šta ako sam unio pogrešan poziv na broj - juče sam tako platio jedan račun ali koliko vidim još nije proknjižen. Stvarno smiješno.

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

Quote Originally Posted by the Genius View Post
    @hercules da li SEPA utiče pozitivno na transkacije unutar države, tj. da li će nam tek SEPA omogućiti da imamo brze transkacije bilo kada (neradni dani, vikendi, noć) između dvije različite crnogorske banke?

Je li to sada nemoguće zbog zakona ili nekih tehničkih rješenja?

Sent from my NOH-NX9 using Tapatalk
    Oboje. Zakon o platnom prometu i tehnicka rjesenja regulatora. DNS i RTGS platni sistemi.

https://www.cbcg.me/reg/kljucne-funk...em/rtgs-sistem

https://www.cbcg.me/reg/kljucne-funk...tem/dns-sistem

Thanks Thanks Given 
    44
    Thanks Thanks Received 
    362
    Thanked in
    218 Posts

Quote Originally Posted by aleksandar069 View Post
    sta znaci masovna priroda?
    Masovna priroda je u sustini 'masivna' priroda, odn. u prevodu, jedan veliki 'uspon' gradjanima CG, kao i do sad

21-i vijek, i prica se o nekakvim autentikacijama, i glupostima sa aplikacijama i verifikacijama. Da ne moze da se omoguci gradjanima normalna bankarska usluga bez filozofije, i maltretiranja. SMS je bio i vise nego dovoljan za ovo, ali jbga to je CG, mora o necemu da se prica, radi price, i nesto da se desava, cisto da bi se stvarao privid nekog, i nekakvog rada. Stari komunjarski sistem rada, sludi gradjane sa glupostima, da nemaju kad da razmisljaju o bitnim stvarima.

Zaboga kako funkcionisu Svajcarske banke, traze li i njihovim klijentima broj cipela, otisak prsta, ili mozda da otrce tri kruga oko zgrade, da bi verifikovali placanje, smijurija.

Sto se tice naplate bankarskih usluga u CG, tarife su i vise nego drakonske, obican harac, a zauzvrat se ne dobija ista. Zato se i blokira dolazak modernih platnih platformi, jer bi sav taj harac bio sveden na nulu u tom slucaju.

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,436
    Thanked in
    2,601 Posts

Kada sam ja koristio holandsku karticu neđe 2013 možda 2014 godine, prilikom svakog web plaćanja sam morao da odem na sajt banke, ulogujem se, dobikem kod i taj kod unesem u verifikaciju.

Nije bilo aplikacija, ali je websajt bio user friendly.

Poslato sa ultra mini pisaće mašine

............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

6. The Following User Says Thank You to Bugi For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

Inace i dalje ne radi kako treba onaj platni sistem sa Srbijom sto je trebalo da dovede do toga da transakcije budu znatno brze. I dalje treba po dan-dva da prodju transakcije.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Kad smo kod platnog sistema sa Srbijom... aj da pitam ovdje posto sam ja izgleda ili glup ili neinformisan.

Elem, da skratim pricu... saljem pare za SRB. I sad vidim ja na onoj listi preko WU tipa 4e provizija, preko Ria jedno 6e a preko nekog treceg (zaboravih sad) tipa 8 ili 9e.

Kontam direktno preko poste mora da je jeftinije nego preko WU. Trt, 5.5e provizija za 50e pisljivih, preko 10% harac.

E sad nije to motiv post-a vec ono sto mi je radnica rekla a to je da vise ne moze preko WU da se salje niti preko bilo kojeg drugog 'servisa'. I to je onako sapnula, kao da mi odaje neku drzavnu tajnu.

Ja je pitah za razlog a onace "pa znate vec".. Ja rekoh "ne znam" a ona kaze "pa razmislite malo".

Rekoh "razmislio sam, pojma nemam o cemu pricate" a ona ce "pa mozete i u ALB i u BiH i svuda al' SRB ne moze... znate vec". "Ne znam" rekoh i platih ovu proviziju preko poste da ne idem u krug vise.

I tako me cura nazva glupim i/ili neinformisanim a ja ostadoh u cudu i da se i dalje pitam sto je htjela da kaze.

Ima li neko da mi protumaci ove duboke rijeci salteruse iz Poste?
    Last edited by Fidel Castro; 06-07-24 at 00:38.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    6,107
    Thanks Thanks Received 
    5,761
    Thanked in
    3,325 Posts

To su neke dubokoumne tajne i transakcije to ni hercules ne zna sto ona misli...
    ja sam prije slao preko kladionica bez provizije sbb ali su i to ukinuli jer su napravili da igrac ne moze 100% novca podici mora neki dio igrati...

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,236
    Thanks Thanks Received 
    686
    Thanked in
    539 Posts

WU je americka firma pa je radnica pretpostavljam na to mislila. Ali mislim da se vise radi o drugoj stvari. WU je bio jeftiniji od iste usluge same Poste pa nije logicno da drze konkurenciju sebi i da manje zaradjuju.

Thanks Thanks Given 
    1,660
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Code:
     Takođe, donošenjem novog Zakona o platnim uslugama postavljene su pretpostavke za još veće unapređenje i modernizaciju platnog prometa u zemlji i sa inostranstvom, povećanje konkurencije na tržištu platnih usluga primenom koncepta otvorenog bankarstva, uvođenje dodatnih opcija za plaćanje u elektronskoj trgovini, unapređenje sigurnosti korisnika platnih usluga, a naročito potrošača prilikom upotrebe platnih kartica.

„Ističemo i to da su izmene i dopune Nacrta zakona o platnim uslugama kojima se uvodi otvoreno bankarstvo deo aktivnosti koje se sprovode na ispunjenju kriterijuma za priključenje Republike Srbije Jedinstvenom području za plaćanja u evrima (SEPA – Single Euro Payments Area) koje ima za cilj omogućavanje efikasnijih plaćanja sa državama članicama EU i drugim državama koje su deo SEPA“, zaključuju u centralnoj banci.
    https://n1info.rs/biznis/menja-se-za...og-bankarstva/

A sta CBCG radi po ovom pitanju?

Thanks Thanks Given 
    151
    Thanks Thanks Received 
    1,634
    Thanked in
    1,019 Posts

Zena je nedje jesenas slala pare preko Poste, WU je bio ubedljivo najskuplji. Drugi servis je koristila, moguce Rio. Tipa na 60-70e je bilo mozda 4e a WU x2

Thanks Thanks Given 
    105
    Thanks Thanks Received 
    156
    Thanked in
    101 Posts

Quote Originally Posted by Dutch View Post
    Zena je nedje jesenas slala pare preko Poste, WU je bio ubedljivo najskuplji. Drugi servis je koristila, moguce Rio. Tipa na 60-70e je bilo mozda 4e a WU x2
    Ja sam slao preko WU sajta.Prvi put kad saljes pare preko online servisa nema provizije.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Bogomi onamo na flajeru pise da je preko WU od 50 do 100e (i moja cifra i tvoje zene) provizija 4e. Svi drugi servisi su bili skuplji, ukljucujuci i postu CG.

E sad zasto ne moze za SRB i da li su ti flajeri sa aktuelnim cijenama ili nemaju kad da azuriraju... ne bih znao.
    Do Not Disturb.

15. The Following User Says Thank You to Fidel Castro For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,660
    Thanks Thanks Received 
    579
    Thanked in
    433 Posts

Posaljete preko PaySend i legne ako ne odmah onda za par radnih dana. Uz kod 28f27c prvi transfer besplatno. Kasnije 1%

Thanks Thanks Given 
    243
    Thanks Thanks Received 
    840
    Thanked in
    534 Posts

Nije razlika tolika sigurno. Ria je mozda euro jeftinija od Westerna, ali ima mnogo manje mjesta u inostranstvu na kojima radi.

Za Bosnu, Srbiju najjeftinija je Pošta CG, a i to je tek nešto manje od Westerna. Western na 250 eura 16 ili 17 eura.

Thanks Thanks Given 
    422
    Thanks Thanks Received 
    1,018
    Thanked in
    466 Posts

@hercules da ne znaš možda postoji li i koji je limit za uplate na tekući računi u toku mjesec dana ili godine a da nije lični dohodak?

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    9,598
    Thanks Thanks Received 
    5,976
    Thanked in
    2,280 Posts

Ne postoji, samo ako imaš porijeklo.

Sent using Tapatalk
    #fakenews

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

Quote Originally Posted by Milos Darmanovic View Post
    @hercules da ne znaš možda postoji li i koji je limit za uplate na tekući računi u toku mjesec dana ili godine a da nije lični dohodak?

Nema limita. Porijeklo je samo bitno.

Thanks Thanks Given 
    422
    Thanks Thanks Received 
    1,018
    Thanked in
    466 Posts

Quote Originally Posted by hercules View Post
    Nema limita. Porijeklo je samo bitno.
    Da preformulišem, postoji li granica kad treba dokazivati porijeklo ako se pređe kumulativno određeni iznos?

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

Quote Originally Posted by Milos Darmanovic View Post
    Da preformulišem, postoji li granica kad treba dokazivati porijeklo ako se pređe kumulativno određeni iznos?

Postoji. Moze da ti se trazi porijeklo i za 50 eura ako Uprava za sprecavanje pranja novca i finansiranja terorizma zahtijeva od banke.

15k je zakonski limit za vezane transakcije a period obicno do mjesec dana gledaju.

Opet ti kazem moze to Uprava sve da prekroji ako joj je nesto sumnjivo.

Thanks Thanks Given 
    422
    Thanks Thanks Received 
    1,018
    Thanked in
    466 Posts

Postoji. Moze da ti se trazi porijeklo i za 50 eura ako Uprava za sprecavanje pranja novca i finansiranja terorizma zahtijeva od banke.

15k je zakonski limit za vezane transakcije a period obicno do mjesec dana gledaju.

Povremeno imam neke uplate preko paysend-a kad prodam nešto u inostranstvo pa eto čisto da znam. Do sad me niko nije cimao ali nije zgoreg biti informisan.

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

To ce da radi sve dok drzava ne odluci da se pozabavi time. Za sad si lagan jos ako su pojedinacne transakcije manje od 1000 eura potpuno lagan... Ima i precih stvari koje se ne rjesavaju.

Mi ne mozemo da ispratimo uplate na booking i airbnb, kladionice online sve van CG ide itd itd... Jednostavno nekakav bol u peti za tokove novca u cjelosti se nastavlja.

Za ovu drzavu je bankrot i crna lista spas da se stvari urede sto se finansija tice. Na zalost necu to docekat.

25. The Following User Says Thank You to hercules For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    487
    Thanks Thanks Received 
    1,987
    Thanked in
    1,121 Posts

To ti je sve koliko imas veze u poresku ili srece, prosle god u januaru je stupio na snagu onaj zakon o frilenserima u CG, mene su u martu cimali iz HB da opravdam porijeklo 1800e sto sam tada zaradjivao i lijegalo mi direktno na licni devizni, ja sam odg da je to plata jer nisam ni bio upucen oko toga zakona - 10ak dana nakon toga zovu iz poreske, rekose da je cilj da ljudi otvore firme a ne da kaznjavaju te je ja i otvorih i eo sve regularno trenutno. Sa druge strane znam djevojku koja i dalje sve to uplacuje na svoj devizni (i to njoj oko 4000e) i niko joj nije pravio problem do sad

Thanks Thanks Given 
    243
    Thanks Thanks Received 
    840
    Thanked in
    534 Posts

Ta Uprava više ne postoji.

Thanks Thanks Given 
    3,545
    Thanks Thanks Received 
    5,830
    Thanked in
    2,795 Posts

Quote Originally Posted by NotRobot View Post
    Ta Uprava više ne postoji.
    Tacno. Preimenovani su FOJ i rade samostalno u okviru Uprave policije. Isti posao samo drugi naziv ali pogrijesio sam eto.

Page 300 of 407 FirstFirst ... 200250290296297298299300301302303304310350400 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)