💦💦💦💦💦
I koreanci su se ozbiljno uključili u ovu priču.
Hyndai Inster, model na bazi Caspera (prodaje se već u Koreji kao ICE vozilo%
https://www.youtube.com/watch?time_c...ture=emb_title
Početna cijena za bazni model od 42kwh baterija 97 ks motor,120kw brzi punjač,11kw kućni,čelične 15" felne treba da bude 20.000 evra.
Neđe kažu, da su toplotna pumpa, šiber i dva 10.25 ekrana dio standardne opreme. Inster je po svemu viđenom od strane novinara koji su ga juče prvi put viđeli, kvalitetniji EV od Pande i EC-3 modela, kako po opremi, tako i po materijalima u unutrašnjosti.
Jednostavno, na oko niđe se ne vide uštede,već naprotiv, unutrašnjost je kao neka premijum klasa
Poslato sa ultra mini pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż............
💦💦💦💦💦
Prema tome, šta da ti kažem?
Nije se puno čekalo na odgovor, a evo ga automobil koji je to (jeftini električni automobil) koji je to pokrenuo https://forum.cdm.me/showthread.php?...84#post5973484
Sent from my iPhone using Tapatalk
Stelantis grupa isto auto samo naziv drugaciji...
Sent from my iPhone using Tapatalk
Satelitski resiveri/oprema
Izgleda da svi rade na istoj šasiji.
Što je dobro za nas krajnje korisnike jer dobijamo jeftiniji proizvod i dobijamo (kasnije) jeftiniju bateriju...
Upravo sam sjedio sa nekim ljudima iz branše.
Izgleda da SKORO SVAKA Toyota Hibrid ima bateriju na NI-MH.
Ja kašem, a ljudi to je nemoguće to je tehnologija stara već 25 godina, a oni se smiju...
Zaista je li u tvoju baterija na NI-MH?
Jeste, Leskare imaju NiMH. Od 2018. su poceli da ugradjuji Li-ion u Toyote, testiraju. Nisu sigurni u njih.
RAV mi ima Li-Ion. Ista izlazna snaga, ista ulazna snaga kao Li-Ion. NiMh posle 4 godine je na 99,96% a Li-Ion posle 1.5 god na 96%. NiMH je provjerena tehnika, Panasonic cisti.
Last edited by TAKUMI; 30-06-24 at 20:55.
NI-MH će ti prije crći.
One jednostavno traže da se isprazni baterija što više i puni do kraja.
Mrze dopunjavanje.
Zato i niko ne koristi NI-MH (evo nisam vjerorovao da ni da Toyota to koristi).
To što ti piše u vozilu je totalno netačno jer ne računa kapacitet ćelija nego na osnovu kilometraža i vremena koje si proveo u vozilu skida health.
Možda o autima ne znam puno, ali o baterijama znam dosta.
Konkretno kod tebe će u zavisnosti od toga na koliko najčešće puniš (recimo na 30%) da se troši više srednji dio (kako god da se to zove kod Toyote) te će te ćelije NI-MH baterije da se više troše, pri čemu će da opterete čitav sistem (jer ne postoji pojedinačni sistem kontrole ćelija), što će nakon određenog broja kilometara rezultati povećanom potrošnjom goriva m
Last edited by Bugi; 30-06-24 at 21:10.
Pioniri u tom polju, brend koji je sve karte stavio na hibridnu tehnologiju i jos koriste Ni-MH, glupani glupi.
Nisam znao da toliko poznajes baterije i hibridnu tehnologiju.
Uskoro idem u Japan na obuku. To ce mi najvjerovatnije biti zadnja obuka u Japan. Sto bih potrosio vrijeme i resurse japanskih poreskih obveznika kad mogu kod tebe pod Trebjesom?
Takodje, ima da se *****m pred tom mizerijom od inzinjera da mi, pored Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Milutina Milankovica imamo i Bugija, prema kojem je ime dobio nomadski narod koji zivi u ostvru Suleves. Takodje cu da ih upoznam sa cinjenicom da si ti, dok si cekao punjenje baterije od Opela iza zgrade Uprave za gazdovanje sumama i lovistima u Kolasin, neslucajno otkrio omoriku a ne Josif Pancic kako oni vjeruju.
E da, samo jednu informaciju, izmedju ostalog se bavim reparacijom i odrzavanjem hibridnih baterija od 2017e, do prije 3 dana sam uspjesno reparirao 56 a neuspjesno dvije.
Pored 2 srafcigera i jedne gedore imam Prolong punjac, Prolong modul tester, Prolong discharger i balanser modula (ja napravio, home made).
Poyyy
Zar zaista misliš da je NI-MH neka superiorna tehnologija?
Ta tehnologija je davno odbačena iz niza razloga od kojih su najbitniji
* memorijski efekat koji ima ćelija baterije
* niski kapacitet koji baterija može da pokupi/održi
* mali odnos punjenja i pražnjenja što rezultira bržom degradacijom kapaciteta baterije.
Svako ko ti kaže da je NI-MH superiorna tehnologija te LAŽE. Na tebi je samo da utvrdiš da li te laže zato što mu je to u interesu (najverovatnije) ili još gore zato što živi u zabludi.
I najgore je što shvataš sve lično, ni da si vlasnik Toyote. Sa druge strane to što repariraš baterije je pohvalno, samo kako se ne zapitaš kako dođe do tebe 58 baterija ako je to baš dobra tehnologija? (ja vjerujem da onda makar 30% Toyota završilo kod tebe na reparaciju)
Na kraju krajeva just Google iti zapitaj se zašto je tehnologija NI-MH odavno napuštena, zašto se prešlo na LI-IO pa onda i na polimere a sada na fosfat.
Last edited by Bugi; 01-07-24 at 05:33.
Kazem da je Ni-HM pouzdana tehnologija, tehnologija koju su usavrsili (zajedno sa svojim hibridnim sistemom), to je tehnologija oko koje imaju mnoooooogo podataka i logova i na kraju sigurna (nema pozara kao sa Li-Ion). Sa time su poceli 1996e i do danas su prodali 34 miliona hibridnih vozila. Ako oduzemo 2 miliona hibrida sa Li-Ion baterijama, to je 32 miliona Ni-MH baterija i ko zna koliko milijardi kilometara.
Kao sto sam napisao gore, sa Li-Ion baterijama su poceli 2018e i nisu zadovoljni pouzdanoscu. Prednosti Li-Ion baterija su manja tezina (baterija ima u prosjeku oko 8 kg manje nego Ni-MH), manji gubici prilikom punjenja/praznjenja (1% kod Li-Ion, 5-6% kod Ni-MH). I to je to sto se prednosti tice.
Ovo dolje se odnosti na baterije koje koristi Toyota/Lexus:
Ni-HM ima veci raspon radne temperature - ove baterije nemaju grijanje jer im ne treba, imaju obicno vazdusno hladjenje, ima potpuno isti charge/discharge na -20C i +50C. Li-Ion ima max charge/discharge tek izmedju 32-36C. E aj drzi ga ti na toj temp majcin sine;
Ni-HM je jeftinija i ne povecava cijena auta i jeftinija je za zamjenu;
Ni-HM u HSD nema problema sa memorijom zbog superiornog BMS-a (baterija ima svoj ECU);
Ni-MH se puni prazni od 30% do 80% sto znaci da nema nikakve degradacije;
Ovdje imam hibrid 4. generacije za Ni-HM i Li-Ion pa mogu da vidim mane i prednosti.
Toyota do 2015e nije koristila filtere pa ventilator unutra zna da povuce dlake i prasinu i lako moze da dodje do zacepljenja. U tom slucaju baterija se pregrije i dolazi do disbalansa. Ja radim 48-casovno balansiranje, ciscenje ventilatora i medjumodulnog prostora. Moduli crkavaju zbog previsoke temperature (60-70C).
Toyota je pogrijesila sto nije stavljala filter na usisu. Kada dodje do neadekvatnog hladjenja sistem javlja gresku ali to niko ne jebe.
Dalje, problem je sto ljeti voze bez klime, i to je jos jedan razlog za pregrijavanje baterije jer ovi nasi misle da su to sistemi kao kod klasicnih auta gdje kompresor povecava potrosnju a ustvar voznja sa klimom smanjuje potrosnju i cuva bateriju.
Evo kako izgleda jedan takav ventilator:
Kao sto rekoh, od 2015e imaju male filtere na usisu i sad nema vise ovih problema ali zamjena tih filtera se preporucuje na svakh 20000 km, kosta 6-7 eura.
Dalje, drugi problem je vlaga u autu, npr. ako negdje pustaju kederi ili ako se prospe voda. Tada dolazi do korozije na bus barsovima:
Nakon sto su vidjeli da nema leba od Li-Iona, "izumili" su bipolar Ni-MH. Javi ako ti treba koji pdf da se malo edukujes.
E da, ne shvatam stvari licno, nego me nervira sto mi preneses ono si citao na guglu...a ja time baratam godinama i prenosim ti info sa terena, kako je u praksi.
Last edited by TAKUMI; 01-07-24 at 07:03.
Druže to što Toyota nije uspela da riješi banalne probleme sa vodom ne znači da ostali brendovi nisu.
Ne znam kako možeš da vjeruješ u zabludu da svi proizvođači automobila osim Toyote griješe, da svi proizvođači laptopova i telefona griješe, jer jednostavno ne vide prednosti NI-MH baterija.
Drugi ne vide prednosti jer ih nema, niti ih može biti.
NI-MH tehnologija je iz prošlog vijeka i nije bez razloga bataljena.
Kažeš baterija se puni kada dođe na 30% i puni se do 80%?
To znači da efektivno koristiš 50% baterije, te da i ovako malu bateriju kod Hibrida smanjuješ na pola? Bukvalno ono što sam ti ja napisao, koristiš samo određene ćelije na vozilu, oni će se degradirati i povećaće ti potrošnju na vozilu.
Rješenje u rangu Apple, držite telefon pogrešnom rukom.
Last edited by Bugi; 01-07-24 at 14:32.
Banalni problemi sa vodom je npr. ako ti dijete prospe vodu u unutra, pogotovo u blizini baterije. Mislim da japanci ne mogu da budu prisutni 24/7 u autu i da sprijece takve pojave.
I ostali proizvodjaci hibridnih auta koji iole brinu o svojim kupcima imaju Ni-MH baterije. Svaki proizvodjac hibridnih auta sa Li-Ion baterijama ima problema sa pouzdanoscu: Mercedes, VW, BMW.
Jedini proizvodjac koji daje 10 godina na bateriju je Toyota, i ako je odrzavana (sistem za hladjenje) svaka traje 15+ godina.
Kao sto sam ti napisao gore, Toyota je eksperimentisala sa Li-ion u Camry, RAV, Corollu za US trziste ali su rezultati ocajni i sva auta vracaju na Ni-MH. Evo npr. novi RX350h, RX500h, Crown…
Sto se tice punjenja, da, puni se od 30-80% i radi u tom rasponu, bez obzira na temp.
RAV4 sa Li-ion puni se od 35-85% i to kada je temp baterije 35-37C. Ispod i iznad toga ta delta je mnogo manja, zimi bude i ispod 20%.
50% te baterije je sasvim dovoljno za hibrida. Iskoriscava se 50% bas onoliko koliko je potrebno a onih 30 ispod i 20% iznad sluze bas da bi baterija bila pouzdana jer charge discharge u punom kapacitetu nije zdravo i time se degradira.
Jedno pitanje, zbog cega se Toyota vraca Ni-MH baterijama?
Drugo, kazes da je baterija iz proslog milenijuma, pa da, i sta fali ali ispunjava sve uslove proizvodjaca, prvenstveno sigurnost i dugovjecnost?
Ja ti mogu reći da korišćenjem baterije od 50% imaš 50% MANJI kapacitet, odnosno automatski veću potrošnju vozila.
Ako je tebi ok, da ti Toyota kaže da imaš bateriju od 0.8Kw na tvoj Yaris a ti u stvari koristiš pola kilovata, meni nije.
Inače ako prosječno auto troši oko 15kw na 100km, sa tom baterijom od pola kilovata iskorišćenosti možeš da pređeš ravno 3km.
Ti u stvari i ne voziš Hibrida sa baterijom od pola kilovata
Bugane, a sto ce ti na hibrida veca baterija? Cime da je punis? Regenerativnim kocenjem?
Problem je sto ne znas kako hibrid funkcionise, sto nije nikakva katastrofa. Katasteofa je kada vrtis jednu te istu pricu a nema veze sa guzicom a ne sa mozgom.
Hibrid nije napravljen da se vozi na struju. Napravljen je da se povremeno vozi na struju. Napravljen je da se razbacamo energijom prilikom kocenja (a uz to pazis kocnice). Znaci kineticka energija koju bi pretvorili u toplotu ide u bateriju, voznja nizbrdo kada bi vozili na motorno ide u bateriju. Ta energija se posle koristi za klimu, za sporu voznju (do nekij 90 na sat), za voznju kroz grad, garaze, itd. Takodje, el. motori asiatiraju prilikom ubrzavanja i pruzaju obrtni moment koji je ogroman.
Ako su vidjeli da je dovoljna baterija od 1.6 kwh za sve ove akrobacije onda su oni metnuli bateriju od 3.2 kwh da bi iskoristili 50% i da bi na taj nacin prolongirali njen zivotni vijek.
Sa ovim baterijama ja npr. od moje kuce do UL i nazad vozim 65-70% na EV i 35-40% na sve/ICE, sa prosjecnom potrosnjom izmedju 3.5 i 4 l/100km. Uz to ima 220 KS.
Ako je to lose onda…
Sources suggest the Yaris Cross's hybrid battery is just 0.76kWh, about half the capacity of the one on the Corolla. The engine churns away rather noisily while charging in traffic, and all-urban economy hovers between 8-12 kilometers per liter of gasoline
Dobro znači 0.4Kw baterije se koristi. I to je ok?
Super
Evo priznajem superiorna baterija je ugrađena u Tojotu, tehnologija NI-MH kapacitet 400 vati.
Svi će ovo ispratiti jer jednostavno ovo svijetu treba.
Otprilike jačine ovoga
https://www.tech.co.me/artikal/njoy-...-10001al-cs01b
Last edited by Bugi; 01-07-24 at 19:17.
Opet valjas tu pricu, hibrid je to, nije EV. Toliko moze da puni i prazni, to su mali elektromotori i mala tezina auta (blago regenerativno kocenje). Pa RX500h sa skoro 400 KS ima NiMH 2.0 KWH, RAV4 ima 1.6 KWH Li-Ion, ES300h ima isto 1.6 KWH NI-MH...
Veca baterija bi samo povecala tezinu i povecala potrosnju.
Ponavljam, HIBRID, ne EV. Bitno je da potrosnja bude 60-70 manja nego kod klasicnih modela i to je to.
Ja u klin ti i ploču.
Ukratko:
Mala baterija = mali kapacitet
Mali kapacitet = brže trošenje ćelija
Brže trošenje ćelija = slabljenje sistema u uštede u vožnji.
Na sve ovo dodaj loš tip baterija i recept za haos nepravljen.
Neka tebe dobro služi, i budi tvrdoglav, samo zamisli bateriju iz tri dijela.
To samo trošiš taj srednji dio, i kada taj srednji dio pojedu ciklusi (recimo za NI-MH je to manje od 1000),kreće zezanje.
Zato je to loša tehnologija za kupce
Mali kapacitet je i potreban hibridnom sistemu zato sto ovi sistemi su u mogucnosti da pune baterije malog kapaciteta. Bitno je da se puni i prazni od min do max (30%-80%). Kada bi ta baterija bila velikog kapaciteta, tipa 4-5 KWh, ona se nikad ne bi napunila, vec bi se mucila 30-40% i to bi skratilo zivotni vijek, tj. brzo bi se disbalansirala.
Sto se tice trosenje celija, znam hibridna auta koja imaju Ni-MH po 350-400000 km, taxi iz Budve, da je potrosnja sad potpuno ista kao kad je auto imao 40000 km, vidio sam Camrije u SAD, uber, 500-600000 milja, fabricka baterija, nikad dirana, potrosnja 38-40 MPG. Znaci ova tvoja teorija pada u vodu.
Koji ciklusi pojedu bateriju? Kakvih 1000 ciklusa? Pa 1000 ciklusa znaci 500-600 km. U pitanju su stotine hiljada ciklusa bez ikakve degradacije.
Reci mi ovo, posto vidim da forsiras Li-Ion, zbog cega RAV4 Hybrid sa tom baterijom:
1. Kada je baterija hladna (5-25C) punjenje je ograniceno na 32A a praznjenje je ograniceno na 35A (uglavnom visak energije inverter preusmjerava na MG1 i on okrece benzinski motor u prazno da bi potrosio tu energiju)?
2. Kada je baterija pregrijana, tj. na 38+, punjenje je ograniceno na 28A a praznjenje na 19A (opet MG1 trosi visak energije tako sto vrti benzinski motor u prazno)?
3. Kada je temp. baterije 45C, hibridni sistem se gasi i auto radi kao klasicni benzinski motor.
Kada je Li-Ion izmedju 33-36C, punjenje ide do 130A a praznjenje 96A?
Dalje, NiMH bez obzira na temp, ima isti intenzitet punjenja i praznjenja, 130A i 96A.
Pricamo o baterijama istog kapaciteta, i o istim hibridnom sistemu.
Da li ti vidis koliko je ograncena Li-Ion baterija?
Zbog toga, a i zbog pouzdanosti i sigurnosti, Toyota forsira NiMH.
Last edited by TAKUMI; 01-07-24 at 20:58.
Ne znam zašto ti je reper Toyota?
Drugi proizvođači EV nemaju tih problema.
Uzmu primjer nije auto.
Postoji aktivno hlađenje ćelija baterije tako da ja uvjek punim vozilo maksimalnom brzinom koju mi punjač daje i to traje neđe do 80% kada se obara brzina radi čuvanja samih ćelija. Ovo nema veze da temeraturom već sa kapacitetom napunjenosti baterije. Od 80% gusla do 100%.
Iste se dešava bila temperatura 20 ili 30 ili 40 stepeni.
Toyota me u mnogome podsjeća na Apple. Stvore problem, riješe problem koji su stvorili i pričaju kako su najjači
Ovdje pricamo o hibridima a ne o EV.
Aktivno hladjenje baterije znaci da hladjenje freonom, tj. sistemom AC. To znaci velika potrosnja energije za optimalni rad baterije. Ista stvar se desava i zimi kada sistema treba da se bavi grijanjem same baterije, sto znaci jos veca potrosnja energije da bi se baterija dovela u red. Kada EV ne bi imala grijanje i hladjenje baterije, sanse nema da bi moglo ni da ih punis ni da ih praznis, tj. voznja ne bi bila moguca, ili, bila bi moguca na nekih 20% kapaciteta.
Ista stvar se desava i kod hibridnih auta sa Li-Ion baterijama. Punjenje i praznjenje u fulu je moguce samo kada je baterija ugrijana na 33-36C. Zbog malog kapaciteta, kod ovih auta je nemoguce imati brzo zagrijavanje baterije zimi.
Zbog svega toga, metnes Ni-MH i ne razmisljas je li temp 0 ili 50.
momci (prpoznat ćete se, hvala što postojite, mišljah kako znam dosta o baterijama pa tek sad ukapirah koliko malo znam tj. kako u stvari pojma nemam!
u svakom slučaju hvala vam i samo naprijed, branite svaki svoj stav...
Sto bi mi uz more rekli... Jedan u kupe, drugi u shpade.
A u medjuvremenu Toyota i dalje uredno gura Kaizen i dobro im ide, barem na polju hibrida. No *bg, ovaj shto gura shpade to nikada nece shvatiti.
Last edited by beatnological; 02-07-24 at 16:32.
Renault razvija novi električni Twingo s Kinezima
Renaultovo udruživanje s kineskim partnerom trebalo bi da donese ekspertizu koja će pomoći ubrzanom razvoju u oblasti električnih automobila.
Francuski proizvođač ulazi u saradnju s kineskom inženjerskom kompanijom u cilju razvoja električnog Twinga po ceni ispod 20.000 evra.
„Razvoj novog automobila će biti odrađen zajedno s kineskim partnerom, što će skratiti vreme dolaska i smanjiti troškove“, izjavio je Renaultov portparol.
Ovaj projekat, kada je reč o stajlingu i naprednoj tehnologiji, obavlja se u Francuskoj, dok će se proizvodnja odigravati u Evropi, dodao je on.
Projekat vodi Ampere, Renaultova „električna“ divizija.
Ranije ovog meseca, Renault i Volkswagen su okončali pregovore vezane za zajednički razvoj pristupačne, električne verzije Twinga.
Renault je saopštio da je odluka vezana za odabir kineskog partnera nezavisan u odnosu na ranije odluke vezane za VW. Nemački proizvođač je ove nedelje izjavio da će proizvoditi baterijski pogonjene automobile po ceni od 20.000 evra u Evropi, i to bez partnera, oslanjajući se na visok stepen lokalizacije na Starom kontinentu.
Šef Renaulta, Luka de Meo, predstavio je planove oko električnog Twinga krajem prošle godine. Novo vozilo će proizvoditi u Evropi, verovatno u Sloveniji, rekao je on tokom susreta akcionara ovog meseca. Aktuelni Twingo se proizvodi u Renaultovoj fabrici u Sloveniji.
Renaultov potez da se udruži s kineskim partnerom, prvenstveno je povučen s ciljem da se brže krene u razvoj električnih automobila, kažu osobe bliske dešavanjima.
Zapadnoevropski proizvođači sve se više oslanjaju na inženjere iz zemalja s jeftinijom radnom snagom, da bi smanjili troškove. Mada to ne mora biti nužno slučaj s Kinezima, činjenica je da se u toj zemlji otišlo najdalje u oblasti tehnologije vezane za električne automobile, rekao je jedan od insajdera.
Evropski proizvođači su pod pritiskom da ažuriraju svoju električnu ponudu, baš u vreme kada je došlo do usporavanja ekonomskog rasta i ukidanja subvencija na kupovinu električnih automobila. U međuvremenu, kineske marke se šire u evropskom regionu s jeftinijim modelima. BYD planira da u ponudu stavi Seagull hečbek sledeće godine, s cenom ispod 20.000 evra.
Stellantis planira da u ponudu stavi električne automobile preko kineskog Leapmotora u devet evropskih zemalja, počev od septembra. Jeftinija verzija Citroena e-C3 će biti lansirana početkom sledeće godine.
Imamo bateriju koja traje milion kilometara i do 50 godina
Geely je predstavio novu litijum-gvožđe-fosfatnu bateriju, za koju kaže da će omogućiti ukupan domet vožnje do milion kilometara i trajati do 50 godina.
Takođe se puni brže, bolje radi u hladnim okruženjima i može da izdrži ozbiljne udare. Nova baterija, poznata kao "Short blade", ima poboljšanu gustinu energije i bezbednost.
Koristi višeelementne elektrodne materijale da značajno smanji brzinu unutrašnje hemijske reakcije, što je, kako tvrdi kompanija, jedan od glavnih razloga zašto ovaj novi tip baterije može da ponudi produženi vek trajanja.
Kineski proizvođač automobila kaže da se baterija može napuniti 3.500 puta, što odgovara vožnji od čak milion kilometara, a sve uz minimalan uticaj na domet baterije.
Električni polovnjaci će vredeti više na tržištu
Ne samo da će produženi korisni vek podići vrednost polovnih električnih vozila, već će, tvrdi Geely, smanjiti emisiju ugljenika za više od 80.000 tona godišnje.
Ćelija ima kapacitet od 192 Wh/kg i približno je 40% kraća od konkurentske "Blade" baterije.
Novoj bateriji je trebalo samo 17 minuta i 4 sekunde da se napuni. Pored toga, na temperaturama od -30 ° C, baterija je zadržala 90,54% svog kapaciteta.
Geely je posebno ponosan na to koliko je baterija bezbedna. Ako je ćelija probušena, sloj aluminijumske folije će se automatski spojiti u dijafragmu baterije kako bi stvorio izolacioni sloj, sprečavajući kratke spojeve i toplotne udare.
Tokom testiranja, baterija je probušena sa osam čeličnih igala od 5 mm istovremeno i ostavljena da stoji sat vremena, bez štetnih efekata. Geely je takođe gađao bateriju metkom od 5,8 mm i ona se nije zapalila.
Testiranje se tu nije zaustavilo. Nova baterija je takođe potopljena u morsku vodu, bačena u vatru, smeštena u izuzetno hladno okruženje, udarena sa strane, smrskana teretom od 26 tona..
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks