Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 52

Thread: Filosofija Apsurda

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Default Filosofija Apsurda

Apsurd je rođen u sukobu između ljudske potrebe i nerazumne tišine svijeta
    -Albert Kami, Mit o Sizifu

dobar koment ispod video-a.

Nihilism: LIVE HAS NO SENSE!!! Absurdism: so what?

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

Kupio sam skoro neđe baš ovu knjigu od Alber Kami-a "mit o sizifu", ali nisam još krenuo da je čitam. Malo djeluje depresivno ova filozofska perspektiva, ali vjerovatno daje neka objašnjava o svijetu. Mada mislim da je taj absurd posledica ulaganja truda i emocija itd. I tako duži vremenski period u stvari (ili ljude) koji nam ne pružaju nikakvo istinsko zadovoljstvo a da su pritom moralne, i onda se čovjek nađe u sitiaciji gdje ga samo presječe spoznaja "šta ja radim svo ovo vrijeme, ovo nema nikakvog smisla", to je depresivno saznanje. Martin Hajdeger je o ovim stvarimo dosta diskutovao u njegovim knjigama i baš ih fino definisao čini mi se.

Sent from my S23 ultra using Tapatalk

3. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

A ja sam ga "susrela" u osnovnoj sa knjigom Stranac pa nađoh i ovu njegovu stranu đe mi je bilo jasno kako onako napisa Stranca.

"Dešava se da se dekor sruši. Ustajanje, tramvaj, četiri sata u kancelariji ili fabrici, obrok, tramvaj, četiri sata rada, obrok, san i ponedeljak utorak sreda četvrtak petak i subota u istom ritmu, ovaj put se najčešće lako sledi. Ali jednog dana, pojavljuje se “zašto”...
    Evo još drveća, ja poznajem njihovu hrapavost; evo još vode, ja poznajem njen ukus. One mirise trave i zvezda, noć neke večeri kada se srce opušta – kako da poričem ovaj svet čiju moć i snagu osećam? Međutim, svo znanje ove zemlje neće mi ništa dati što bi moglo da me ubedi u to da ovaj svet meni pripada. ...
    Ovde pominjana iskustva rođena su u pustinji, koju nikako ne treba da napuštamo. Treba bar da znamo dokle su ona stigla. Na ovoj tački svojih nastojanja, čovek se nalazi pred iracionalnim. On u sebi oseća želju za srećom i razumom. Apsurd se rađa iz ove suprostavljenosti između ljudskog poziva i bezumne tišine sveta.

Alber Kami, Mit o Sizifu, str.34, 37, 45, 56."

Ovo je cio odlomak od ovog kratkog što navedoh.

Nisam čitala Martin Hajdegera eto sad si mi stavio na listu nešto za mene novo.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
    Last edited by Bluemoon; 12-06-24 at 00:20.

5. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Solid ovaj Hajdeger se bija pridružija Hitlerovoj stranci viđeh mu u biografi.Nego,viđeh da su ga rijetki pročitali jer je komplikovan znaš ti izabrati.
    Iako ne volim klasifikacije neđe se svrstava u egzistencijalizam.

Samo velim viđeh ovo za Hitlera no to me nije spriječilo ni da čitam Hamsuna.Iako mi naravno u djetinjsvu i porodičnom okruženju to ne bi ni pod razno moglo doći pod ruku.

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Da se vratim na Kamija meni je prilično teško palo vrijeme 2019. kad je cio svijet bio pod izolacijom ali ne tada što je paradoks nego tek kasnije tad mi je to bilo kao tako je kako je.Ima tu i nečeg ličnog đe su svi bili zatvoreni ja sam zbog prirode posla imala dozvolu 24h i sjećam se scene kako idem u treću smjenu nije bilo ama jednog auta na kolovozu u jednom trenutku sam pomislila koji čekam na crveno niđe nikoga ali bukvalno je izgledalo ka apokalipsa.Tad sam čitala jednu knjigu što sam prije pročitala od Kamija a zove se Kuga,inače sam od njega sve pročitala među omiljenim mi je piscima.

E dok sam tražila oko ovog apsurda nalećeh nedavno da je Lex ima podkaste na temu Kamija,prajsles.

I još nešto bitno njegovo gledište se razlikuje od Ničea koji je bio nihilist.

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

Nešto ne volim da čujem kritike ovog lika po pitanju filozofije, jer je on jednog od najboljih filozofa svih vremena Imanuela Kanta u jednu od svojih emisija nešto kao prozivao njegovu filozofiju i nazivao ga "the guy" ono u smislu kao Imanuel Kant je budala koja nema pojma xD, tako da sam tu vidio da ovaj Lex veze nema sa filozofijom a tu nešto komentariše, mada moguće da je to slučaj sa svim ovim hostovima čuvenih podkasta, svi toboš nešto palamude a niko od njih ne zna đe je šupalj, a palamuđenje je definitivno lako i nešto što umije svako da radi...

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Ma đe on zna samo mi je interesantno što je pomenuo Kamija u kontekstu koji se meni sviđa u dužoj verziji bojim se da nije dobro shvatio neku drugu knjigu ovo je na temu knjige Kuga.

Nisam znala to za Kanta da je reka za to mu ide jedan minus.

Thanks Thanks Given 
    2,254
    Thanks Thanks Received 
    3,022
    Thanked in
    1,266 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    Kupio sam skoro neđe baš ovu knjigu od Alber Kami-a "mit o sizifu", ali nisam još krenuo da je čitam. Malo djeluje depresivno ova filozofska perspektiva, ali vjerovatno daje neka objašnjava o svijetu. Mada mislim da je taj absurd posledica ulaganja truda i emocija itd. I tako duži vremenski period u stvari (ili ljude) koji nam ne pružaju nikakvo istinsko zadovoljstvo a da su pritom moralne, i onda se čovjek nađe u sitiaciji gdje ga samo presječe spoznaja "šta ja radim svo ovo vrijeme, ovo nema nikakvog smisla", to je depresivno saznanje. Martin Hajdeger je o ovim stvarimo dosta diskutovao u njegovim knjigama i baš ih fino definisao čini mi se.

Primjena te knjige se svodi da sluzi za potpalu. I sam Kami se knjige odrekao rekavši da je pisana u nervnom rastrosjstvu na pragu samoubistva. Ako oćeš da vidiš kako književnik budali u nervnom rastrojstvu i budeš smoren od dosade onda naprijed. Javi utiske ako kreneš sa čitanjem. Podsjeti me tema da imam primjerak pa da ga ponesem na selo. Valjaće.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Niče nije bio u nervnom rastrojstvu?

12. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

Quote Originally Posted by Caesar View Post
    Primjena te knjige se svodi da sluzi za potpalu. I sam Kami se knjige odrekao rekavši da je pisana u nervnom rastrosjstvu na pragu samoubistva. Ako oćeš da vidiš kako književnik budali u nervnom rastrojstvu i budeš smoren od dosade onda naprijed. Javi utiske ako kreneš sa čitanjem. Podsjeti me tema da imam primjerak pa da ga ponesem na selo. Valjaće.
    Što je najjače od svega, to je jedna od najpopularnijih filozofskih knjiga svih vremena, zbog toga sam je i kupio.

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Pazi se Solid, da te ne pokvari.

E kad bi sad pisali kroz kakve faze su prolazili razni filozofi,književnici,umjetnici ne bi ništa ni čitali.

15. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,254
    Thanks Thanks Received 
    3,022
    Thanked in
    1,266 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Niče nije bio u nervnom rastrojstvu?

Niče nije pisao u nervnom rastrojstvu već u periodima kad je izlazio iz toga. Vesela nauka je primjer toga gdje se posle jedne takve epizode vidi Ničeov entizijazam i opijenost životom. Ali Kami je opet nešto drugo. Nije imao takvih ponavljajućih epizoda i jedan je od onih pisaca/pjesnika poput Ničea, Getea, Šelija, Blejka, Šekspira, Bejkona... kod kojih se "vidi". Mit o Sizifu i nalaženje smisla u njemu je vrsta "data mining bias" gdje se smisao nalazi u besmislenom. Da li taj smisao izdržava test života to je pravo pitanje i čiji je odgovor "NE". Na kraju, Niče je sebe svjesno prebrzo i prejako gurao "tamo". I uspio je. Cijena? Prava sitnica u poređenju sa nagradom. Uspio je i Kami al eto on igrom sudbine više nego što je baš to imao za cilj.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Aj sad da se "uozboljim" meni je recimo to traženje smisla besmisleno kakav oksimoron načinjen u konstrukciji no eto.
    Niče je nihilizam ovaj ide korak dalje i tu su razne šale na tu temu.

Nihilizam: Život nema smisao!
    Apsurdizam: Pa šta?

I nisi mi odgovorio na drugoj temi za Mefista kod Getea.

@Caesar ja filozofiju posmatram možda drugačije čisto iz znatiželje da zavirim u duše pisaca/autora i pogledam kako su oni što viđeli teško da bi kopirala njihove matrice samo mi je to kao materijal da i sebi nešto objasnim iz njihovih uglova.Ko zna što su sve oni u to vrijeme prolazili recimo Kami je prošao svašta u WW2.

Ovo što Solid reče da je popularno to mi se ne sviđa ako jeste jer ne volim nešto što masa stavi ka na traku na štancanje podsjeća me na kasapljenje nekog djela.To je ono kad bi Kant vidio ko ga sve na statuse na FB citira u grobu bi se prevrtao.

Last edited by Bluemoon; 13-06-24 at 08:08.

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Solid ovaj Hajdeger se bija pridružija Hitlerovoj stranci viđeh mu u biografi.Nego,viđeh da su ga rijetki pročitali jer je komplikovan znaš ti izabrati.
    Iako ne volim klasifikacije neđe se svrstava u egzistencijalizam.

Samo velim viđeh ovo za Hitlera no to me nije spriječilo ni da čitam Hamsuna.Iako mi naravno u djetinjsvu i porodičnom okruženju to ne bi ni pod razno moglo doći pod ruku.
    Nisam ja čitao direktno njegove knjige (iako imam "bitak i vrijeme", koja je inače najpopularnija njegova knjiga i valjda se tu ulazi u detalje njegove filozofije egzistencijalizma), nego filozofske knjige koje objašnjavaju i eventualno daju kritike na filozofije drugih filozofa.

19. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Što znam ja sam ga emotivno doživljavala mislim na Kamija, nema tu puno veze sa racijom bio je izuzetno senzibilan i krhak.

Više mi je u kategoriju pisca nego filozofa.

A taj što si ga naveo dok ne pročitam barem nešto ne mogu da komentarišem ali si me inspirisao.

Last edited by Bluemoon; 13-06-24 at 08:38.

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

To je interesantno, kako nešto što bi se danas okarakterisalo kao depresivna epizoda, još ako je dugotrajna da čovjeka ubijedi da je to da ništa nema smisla stvarna "pozadina" našeg postojanja i psihe itd. tada se to definisalo u vidu pravca filozofije, jer ljudi koji bi čitali kamija možda nisu pretpostavljali da je on nešto tužan i depresivan, nego su išli od pretpostavke da je to njegovo suvo viđenje stvarnosti i svijeta oko sebe.

22. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Ti zaboravljaš da sam ja žena a žene drugačije doživljavaju muške pisce nego muški.

Ja sam se zaljubila u njega jer je krhak.
    Kako bi ti moga da se zaljubiš u Kamija.

Zezam se malo i ne zezam ne moramo vazda o raciju možemo se prebaciti i na emotivno polje a tu nijedan zakon racija ne važi tu ti je entropija na zabrinjavajući nivo.

24. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

A isto sam htio da napišem ranije kako ta filozofija apsurda ima neku djelimičnu manifestaciju u realnom svijetu, ali ne i u apsolutnu, barem ne gledano iz spoljašnje perspektive. U smislu ljudi što se uništavaju od posla za malu platu, njih s vremena na vrijeme mora uhvatiti taj osjećaj apsurda, lijepo je primiti tu mizernu platu na kraju mjeseca ali da li je vrijedno uloženog truda, dok gledano iz perspektive poslodavca tu apsurda nema nikakvog, nego je to harmonija najveća . Ili možda još ekstremniji slučaj gdje se neko šteti od posla a volonter je, iz njegove perspektive sigurno u jednom momentu to može izgledati apsurdno, ali iz perspektive društva, to je super jer neko mnogo doprinosi poboljšanju zajednice. Čak i sami primjer Sizifa ima neku svoju ulogu, tj. nije apsurdan, jer neko će možda reći u viđi kako se nabildovao od gonjenja ove stijene uz brdo, moram i ja počet malo da vježbam kao on , neko drugi može da uzme drugu pouku u smislu "Sizif je puka totalno, iz njegovog primjera treba uzeti pouku", ono u smislu kao negativan je primjer na koji se ne treba ugledati. Tako da i taj apsurd isto zavisi od perspektive, ako izuzmemo parametar emocije iz čitave priče.
    Last edited by Solid; 13-06-24 at 10:49.

26. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Ne bih taj momenat novca stavljala u kontekst naročito u slučaju Kamija a vjerujem ti da je popularizovano od strane jednog dijela homo sapiensa consumerosa s te strane.

Vidiš tu bih se složila s tobom i to u trenutku đe si me naveo da vidim što je popularizovan.
    A što se volontiranja tiče jednom godišnje dobro dođe nevjerovatan je osjećaj tako sam znala koristiti raspust na studijama na volonterske kampove.Neka mala zajednica ljudi koja se prvi put srela iz rezličitih zemalja okupljena oko nečega što radi za lokalnu zajednicu diljem planete.Danas svaka budala zaradi brdo keša na gluposti ka onaj što je otvara kinder jaja na tjub kanal.

Što se tiče harmonije u robovlasnika samo on zna kakva mu je pustoš u biću sjeti se Julija Cezara.
    Može bit da se nekad i rasplaka a to bi me da ima taj podatak neizmjerno obradovalo jer bi znala da je neđe u dubini duše bija čoek.

28. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

Meni se tu novac pojavio kao dobar primjer za prepoznavanje momenata u svakodnevnom životu koji se kod prosječne osobe nekada mogu tumačiti kao apsurdni, nije bio akcenat na sami novac.

30. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

A jeste ponižavajuće svakako za čovjeka da je novac taj prokleti novac mjera njegove vrijednosti.

Meni je to vazda bilo užasavajuće.

32. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,548
    Thanks Thanks Received 
    1,647
    Thanked in
    1,335 Posts

i meni isto. Taj novac i životno tračnje za njim je u istom košu sa ovim apsurdom koji se pominje u ovoj temi.

34. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,363
    Thanks Thanks Received 
    10,137
    Thanked in
    7,613 Posts

Novac je apsurd baš sam na temi Jugoslavije postavila lika koji je zaradio milione posjetivši ruševinu u Kupare bivšeg vojnog odmarališta i sprda se sa time izvodio neke akrobacije a Hrvati nikako da skupe novac da isti obnove. Njegov video ima masu pregleda,njemu su šljegle pare na avetluke.Ka onome što je otvara kinder jaja na tjub.Meni su takvi ljudi fascinanti.

Novac,novac je apsurd nad apsurdima.

Ali ođe se dovodi nešto drugo u pitanje.

Kako mi posmatramo drugog čovjeka?Ođe mogu komotno da se osvrnem na knjigu Mali Princ i jedan savršen odlomak.

Odrasli vole brojeve.Kad im pričate o nekom svom novom prijatelju,nikad vas ne pitaju o onom što je bitno.Nikad vam ne kažu: Kakav je zvuk njegovog glasa? Koje igre najviše voli? Skuplja li leptire? Pitaju vas: Koliko ima godina? Koliko ima braće? Koliko je težak? Koliko mu otac zarađuje? I tek tada vjeruju da su ga upoznali.Ako odraslima kažete: Vidio sam lijepu kuću od ružičaste cigle s muškatlama u prozorima i golubovima na krovu…, oni neće moći da zamisle tu kuću.Njima valja reći: Vidio sam kuću od sto hiljada franaka.Tada će uzviknuti: Kako je lijepa! (…) Takvi su oni.

36. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    4 Posts

Najzanimljivije pitanje u vezi sa apsurdom mi je: "Zašto je nešto umjesto ništa?".

Thanks Thanks Given 
    2,254
    Thanks Thanks Received 
    3,022
    Thanked in
    1,266 Posts

Dok god mislimo uvijek je “nešto”. Nikad “ništa”. O “ništa” ne može da se misli jer odmah biva “nešto”. Tako da pitanje ne može da stoji iako su ga mnogi filozofi postavljali. Čovjek se zapita jel ovo sve oko nas proizvod naših misli ili mi kao pa “vidimo”? To je ono što je zapravo ineteresantno. Ono što mi zovemo “ništa” ne može biti predmet razmisljanja. Može samo da se iskusi.
    γνῶθι σαὐτόν

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)