Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 29

Thread: Berza: akcije, ETF, dividende

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Default Berza: akcije, ETF, dividende

Da li investirate?

Šta je u fokusu vašeg interesovanja?

U posljednjih 220 godina investicija u američku berzu rasla je u prosjeku 6,6% godišnje, 3,6% je rasla investicija u obveznice.
    Cijena računa rasla je 2,5% godišnje a zlata 0,7%.
    Čuvanje novca u slamarici usljed inflacije značio je njegov pad vrijednosti u prosjeku 1,4% godišnje.

Dakle, 1 dolar investiran u indeks američke berze nakon 200 godina vrijedi čak 2 miliona, a za 1 dolar čuvan u slamarici danas možete kupiti tek 4 centa tadašnje vrijednosti.

A kako vi ulažete svoj novac?

Click image for larger version. 

Name:	akcije.jpg 
Views:	201 
Size:	3.5 KB 
ID:	178324

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    7 Posts

Koristim IBKR a ulažem u VOO, BND i VUG. Inače jako malo znam o svemu tome. Trenutno najveća nepoznanica kako automatizovati ovo mjececno (uz sto manju proviziju) i poreske obaveze u CG. Ako neko zna više koristilo bi da napise neki blog (iz CG ugla), il barem post na forumu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    10
    Thanked in
    8 Posts

Lijepo bi bilo cuti misljenja i znanja ljudi koji kupuju slicne stvari i investiraju.

Thanks Thanks Given 
    6,115
    Thanks Thanks Received 
    5,769
    Thanked in
    3,330 Posts

Dakle, 1 dolar investiran u indeks američke berze nakon 200 godina vrijedi čak 2 miliona, a za 1 dolar čuvan u slamarici danas možete kupiti tek 4 centa tadašnje vrijednosti.

Kako.ovo?

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,439
    Thanked in
    2,603 Posts

Zato što upoređuje babe i žabe.

Poslato sa Ultra Fold5 pisaće mašine

............ Ż\_(ツ )_/Ż............
    -> Forma za naručivanje online stvari <-

Bugi Vugi tapši Raduj se!

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Da ste prije deceniju investirali 10.000$ u neke od danas najuspješnijih američkih kompanija, sada bi taj novac vrijedio:
    1.142.000€ $NVDA Nvidia;
    345.000€ $TSLA Tesla;
    132.000€ $AAPL Apple;
    114.000€ $META Facebook;
    109.000€ $MSFT Microsoft.

Ovo samo za primjer nevjernim tomama vezano za prethodni post.
    Indeks američke berze jeste toliko narastao onoliko za 200 godina, koliko god vam zvučalo nevjerovatno i nema nikakvih miješanja baba i žaba.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,439
    Thanked in
    2,603 Posts

Ima jer u jednom dijelu upoređuješ 1 dolar tada (možda mjesečna plata nečija), sa 4 centa sada (nema ništa sa se kupi).

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Pa pobogu čovječe o tome i pričam.
    Da je neko 100 dolara čuvao prethodnih 30 godina u slamarici oni bi izgubili na vrijednosti. Da ih je taj neko uložio u indeks američke berze S&P 500 koji prati najuspješnije firme u Americi, danas bi imao 1600 $.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Name:	1703700841972.jpg 
Views:	238 
Size:	14.3 KB 
ID:	178366

Thanks Thanks Given 
    255
    Thanks Thanks Received 
    74
    Thanked in
    44 Posts

Quote Originally Posted by omega View Post
    koristim ibkr a ulažem u voo, bnd i vug. Inače jako malo znam o svemu tome. Trenutno najveća nepoznanica kako automatizovati ovo mjececno (uz sto manju proviziju) i poreske obaveze u cg. Ako neko zna više koristilo bi da napise neki blog (iz cg ugla), il barem post na forumu.
    this!!!
    067-123456

Thanks Thanks Given 
    110
    Thanks Thanks Received 
    4,439
    Thanked in
    2,603 Posts

Quote Originally Posted by igy View Post

Name:	1703700841972.jpg 
Views:	238 
Size:	14.3 KB 
ID:	178366
    BTC oko 1000x.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Preporuka za Instagram profil koji će vam mnoge stvari o ulaganjima u akcije razjasniti:

https://www.instagram.com/kapital_be...A1NTc5OTg5Nw==

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Bugi View Post
    BTC oko 1000x.

Nvidia čak 12.000% za 10 godina, ali teško je pogoditi baš jednu akciju...zato smatram da ipak praćenje indexa sigurno vodi boljitku, dok je izbor samo jedne akcije ipak neka vrsta kockanja.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Omega View Post
    Koristim IBKR a ulažem u VOO, BND i VUG. Inače jako malo znam o svemu tome. Trenutno najveća nepoznanica kako automatizovati ovo mjececno (uz sto manju proviziju) i poreske obaveze u CG. Ako neko zna više koristilo bi da napise neki blog (iz CG ugla), il barem post na forumu.
    Ja sam ranije trgovao preko banke, a evo u posljednja tri mjeseca preko TF Capital-a.

Za manje uplate je znatno povoljnije od banaka jer je npr. za kupovinu akcija od 1000€ kod banke provizija 25€ a kod njih 5$.

Prednost je i što trgujete lično preko aplikacije. A trguje se samo preko američkih berzi. Konverzija novca je takođe znatno povoljnija nego preko banaka, ali se mora trgovati u dolarima.

Ipak, mana je što ETF-ovi sa domicilom u EU nisu dostupni.

Imaju dozvolu za rad naše države i kancelarije su im Podgorici. Za sad, pozitivno iskustvo.

15. The Following 2 Users Say Thank You to igy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,983
    Thanks Thanks Received 
    803
    Thanked in
    363 Posts

Sa kojima se aplikacijama moze radit trading? Eo vidim da etoro i trading212 ne podrzavaju Crnu Goru i da rijetko koja i podrzava. Kako se podizu pare sa tih aplikacija? Je li kutara?

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
    two things are infinite:
    the universe and human stupidity;
    and I'm not sure about the universe

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by jakov_ct View Post
    Sa kojima se aplikacijama moze radit trading? Eo vidim da etoro i trading212 ne podrzavaju Crnu Goru i da rijetko koja i podrzava. Kako se podizu pare sa tih aplikacija? Je li kutara?

Sent from my SM-S921B using Tapatalk
    Vidim da u Srbiji dosta ljudi koristi IBKR broker, ali stalno im banke prave neke komplikacije oko prebacivanja, tako da jeste kutara.

U Crnoj Gori postoji TF Capital, lično ih korstim baš jer imaju aplikaciju i jer možeš lično trgovati. Ukoliko imaš račun u Hipotekarnoj i prebaciš novac sve se završava u roku od par minuta bez problema. Jedino što treba znati da oni za trgovanje koriste Alpaca broker u SAD preko koga su tamo i osigurana sredstva. Eure odmah konvertuju u dolare po trenutnom kursu a naknada za konverziju je 0,25%.

https://tfcapital.me/usa-berza

18. The Following User Says Thank You to igy For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    410
    Thanks Thanks Received 
    475
    Thanked in
    236 Posts

IBKR kod nas nema nikakvih problema, prebaciš sa deviznog računa novac i to je to.

Ako si početnik, moj prijateljski savjet je: samo polako i maksimalno se uzdržavaj od FOMO nagona. Dobro izanaliziraj i napravi strategiju koje ćeš da se držiš.

Sent from my SM-F956B using Tapatalk

20. The Following User Says Thank You to the Genius For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    614
    Thanks Thanks Received 
    85
    Thanked in
    59 Posts

jos bolje od deviznog je da direktno uplatis novac na wise.com a onda prebacis na ibkr sa 0% provizije... jer imaju integraciju sa wiseom

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    7 Posts

Pozdrav. Sta preporucujete pocetniku koji je zainteresovan da pocne da trguje? Koje knjige, koje savjete, gdje da se edukuje? Isto me interesuje koliko je neki minimum ulaganja za pocetak?

Sent from my 22081212UG using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Winamp View Post
    jos bolje od deviznog je da direktno uplatis novac na wise.com a onda prebacis na ibkr sa 0% provizije... jer imaju integraciju sa wiseom

Ali zar i Wise ne uzima proviziju?

Thanks Thanks Given 
    149
    Thanks Thanks Received 
    281
    Thanked in
    167 Posts

I ja sam se u zadnje vrijeme malo zainteresovao oko ovoga. Ulagao bi na mjesecnom nivou izvjesnu svotu konstantno a prodaja za sad nije u planu. Znaci neka vrsta investicione stednje. Isao bi na ulaganje u akcije nekoliko visokotehnoloskih kompanija.
    Koliko vidim uplate iz Crne Gore nijesu problem, pitanje je ako se trguje na Americkoj berzi onda je uplata u dolarima a ako se trguje na nekoj od evropskih pretpostavljam da je uplata u eurima?
    Ako nek oima iskustva sa IBKR i TF Capital neka napise kolike su provizije po transakciji i da li ima nekih dodatnih troskova kao sto je odrzavanje....
    Takodje me interesuje kad se izvjesna suma ulozi u akcije da li se dobije neka potvrda kao dokaz da si ti vlasnik tog dijela akcije ili to samo stoji na brokerskoj aplikaciji. Pitanje je sta se desava ako taj broker prestane sa radom?
    My Job Is Top Secret. Even I Don't Know What I'm Doing.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by masster View Post
    I ja sam se u zadnje vrijeme malo zainteresovao oko ovoga. Ulagao bi na mjesecnom nivou izvjesnu svotu konstantno a prodaja za sad nije u planu. Znaci neka vrsta investicione stednje. Isao bi na ulaganje u akcije nekoliko visokotehnoloskih kompanija.
    Koliko vidim uplate iz Crne Gore nijesu problem, pitanje je ako se trguje na Americkoj berzi onda je uplata u dolarima a ako se trguje na nekoj od evropskih pretpostavljam da je uplata u eurima?
    Ako nek oima iskustva sa IBKR i TF Capital neka napise kolike su provizije po transakciji i da li ima nekih dodatnih troskova kao sto je odrzavanje....
    Takodje me interesuje kad se izvjesna suma ulozi u akcije da li se dobije neka potvrda kao dokaz da si ti vlasnik tog dijela akcije ili to samo stoji na brokerskoj aplikaciji. Pitanje je sta se desava ako taj broker prestane sa radom?

Iz ličnog iskustva pišem, a otvorio sam račune kod oba brokera:

TF Capital uzima po kupovini akcija 0,5% (ali miminum 5$). Pri svakoj uplati vrše konverziju iz € u $ na kojoj je naknada 0,25%.

IBKR po transakciji uzima oko 1-2 $ ali novac prebacivah preko WISE koji na 1000€ naplati naknadu od 8,7€ preko debit kartice (sve će ovo biti pretpostavljam puno povoljnije kada nam omoguće SEPA uplate sredinom godine).

Ipak, ukoliko IBKR račun otvoriš preko promotivnog linka na svaku uplatu dobijaš na poklon 1% od uplate u vidu IBKR akcija:

https://ibkr.com/referral/igor4277

Imaj u vidu, da promotivne akcije dobijaš par dana nakon uplate al da na računu uplaćen novac mora ostati najmanje godinu dana, kako bi mogao prodati akcije koje si stekao ovom promocijom.

Još jedna stvar, preko TF capitala su ti dostupni samo američki ETF i pojedine evropske akcije koje u tom slučaju opet trguješ preko američke berze, dok je u IBKR dostupno sve, što je najbitnije za ETF-ove koji imaju domicil u EU.

Kod oba brokera dobijaš veoma detaljne izvještaje koje skidaš kroz samu aplikaciju preko koje trguješ.

Dakle TF Capital je jednostavniji i imaju otvoren račun u Hipotekarnoj banci gdje vršiš uplatu.

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

Evo ja ispunih aplikaciju na IBKR i odbise mi je isti dan, objasnjenja bez.

Kontakt im je katastrofalan, chat je navodno (uvijek) prebukiran pa ga nema, na forumu istih/slicnih pitanja koliko oces, bez ijednog odgovora na ijedno od tih pitanja oko odbijanja aplikacija ili problema sa pristupanjem naloga.

Pored ovoga, imam jedno pitanje... prilikom ispunjavanja aplikacije je bilo pitanje u vezi zemlje i da li ona ima 'treaty' sa US. Iz iskustva znam da recimo na nekim drugim platformama sa prodaju (nevezano za berzu) je bila jako losa "fora" gdje se uvijek gledalo da li je kupac mog proizvoda/usluge iz US ili nije. Ako jeste, onda se od moje zarade uzimalo odma 30%, s' obzirom da CG nema nikakav 'US treaty' pa se onda racuna maksimalnih 30%. Ista je situacija i sa svim obliznjim zemljama koliko ja znam.

S' obzirom da nisam cuo/procitao nikog da to pominje, pretpostavljam da to nije slucaj sa berzom i US akcijama/kompanijama ali eto... da pitam. Jer ako bi bilo isto njesra kao za ovo moje sto je bilo onda bi skoro polovina svih profita otisla u etar pa bi bilo upitno sve to ili bi se morala gledati neka alternativa.
    --------------------------
    Do Not Disturb.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    2 Posts

Fidel, nemamo nažalost taj sporazum sa USA. Međutim, tih 30% poreza se skida samo na prinos dividendi. Kad prodaš akciju ne skida se ništa. Čak mnogi po Srbiji na osnovu toga dobijaju poreski kredit pa ne plaćaju porez na prodaju akcija ali u našoj poreskoj veze o tome nemaju, traže u elektronskoj eri potvrde sa pečatima iz Amerike, tako da sa njima smisla nema bilo kakva konsultacija izgleda.

Tf Capital je u međuvremenu uveo i štednju za novac koji nam je na računu od 3,75%.
    https://tfcapital.me/stednja

Što se tiče IBKR mora da negdje pravite grešku, ja i nekoliko mojih prijatelja smo napravili profile u posljednjih par mjeseci i trgujemo bez problema.
    Možda Vam ovo pomogne da uvidite gdje pravite grešku:

Thanks Thanks Given 
    3,589
    Thanks Thanks Received 
    6,833
    Thanked in
    3,573 Posts

^ Zahvaljujem na info.

Tako sam i ja cuo, da tih 30% ide samo na dividende ali nisam nasao tu konkretnu informaciju pa rekoh da pitam jer znam kako je u drugim bransama u kojima sam radio ili radim i koliko me pogadja tih 30%.

Sto se tice IBKR, imam i ja drugove i poznanike koji su bez problema otvorili naloge, cekali malo na verifikaciju ili sto vec ali kosite platformu bez problema.

Meni je, iz nekog razloga, ista odbijena. Moguce da sam na neko od pitanja odgovorio ono sto nisam trebao ili da sada prave neke probleme sa registracije iz CG.

Ne znam da li cu moci ponovo da pokusam sa istim licnim podacima pa za sad nisam ni pokusavao.

Jesam im poslao fin mail da mi objasne u cemu je problem ali se nisu udostojili da ista odgovore.
    Do Not Disturb.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)