Quote Originally Posted by Raulio View Post
Iz mog iskustva depresija nema veze sa finansijama, stanjem u državi ili lošim poslom. Znam da životni događaji i uslovi utiču na pojavu depresije ali nije to to, čak smatram da je moja neurotična ličnost (tip ličnosti) među glavnim faktorima. Vrlo neznaveno je tumačenje depresije kao - ne mogu svi u drustvu biti zadovoljni i srecni i kad si nezadovoljan i sad je pitanje da li si opravdano nezadovoljan necim ili iznaodis. Postoji nešto što se zove distimija i to je kao lakši oblik depresije (s druge strane su teške depresijske epizode), Apsolutna nezainteresovanost za bilo što, neraspoloženost, izbjegavanje razgovora, nulta kreativnost, napetost, loš apetit, nesanica, umor, izlazak iz kuće predstavlja samo izvor anksioznosti pa se shedi kući i čita ili gleda televizija.
Razumijem ja sta ti pricas i siguran sam da ima ljudi koji kazu sebi i okolini: depresivan i anksiozan sam i ne mogu da izlazim i da pricam, pustite me.

ali ja recimo zelim da znam i moguce da sam to i uradio, postavio pitanje sebi zasto se ja osjecam tako, sta to mene pritiska…zasto sam ja neraspolozen, nezadovoljan, zasto me nesto muci…sta me tacno muci, sta bih ja uradio (promijenio) zasto bih to nesto uradio, zasto je to nesto bolje od trenutnog…i mislim da je proslo.

mozda je proslo samo od sebe, mozda sam se islijecio razmisljanjem? Nije ni bitno ali ne bih volio da dozvolim sebi da se osjecam lose ili pogresno, pogotovo da ne znam kako, zasto…i nikad se bih pomirio sa tim stvarima i glumio zrtvu.

ako imam problem hocu dijagnostiku, analizu, resenje.