Page 7 of 9 FirstFirst ... 3456789 LastLast
Results 151 to 175 of 210

Thread: Zdrava ishrana - Tips & Tricks

Thanks Thanks Given 
    1,384
    Thanks Thanks Received 
    1,126
    Thanked in
    644 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    Moze li se biti gladno za mesom? Recimo ista kolicina proteina i ostalih nutricija se nadomjesti necim drugim, ali kao zamjena za meso da ne bude dovoljno?

pa covjek da osjeca glad iako je jeo, dobro jeo.

Mozda i ne treba traziti zamjenu za meso ali svaki dan nailazim na “nismo stvoreni da jedemo meso”.
    Đe "nailaziš" na tvrdnju pod navodnicima?

Thanks Thanks Given 
    1,513
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

Koja glupost, stvoreni smo da jedemo meso, ali zdravo domaće, svježe meso, ne ono napucano kojekakvim hemikalijama.

3. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,162
    Thanks Thanks Received 
    10,005
    Thanked in
    7,497 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    Koja glupost, stvoreni smo da jedemo meso, ali zdravo domaće, svježe meso, ne ono napucano kojekakvim hemikalijama.
    ..i još gore uveženo iz zemalja koje moraju da poštuju neke regulative a da bi platili ozbiljne cifre za uništavanje nečega što nije više po tim regulativama pošalju ga na Balkan.

Ako išta mogu da osjetim to je meso šnj klase a to redovno taj miris osjetim u hipermarletima.Sva sreća pa imam i dalje rodbinu u selu i onaj Ljujković preko puta Gintaša je ozbiljna mesara u hipermarkete never.Da ovo navedeno nema tačno bi u vegetarijance odma.

Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk

5. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    8,758
    Thanks Thanks Received 
    3,889
    Thanked in
    2,322 Posts

Quote Originally Posted by coldplay View Post
    Đe "nailaziš" na tvrdnju pod navodnicima?
    Ovo je glavna fora nashih vegana,odmah skoche i vracaju se u ledeno doba
    ...

Thanks Thanks Given 
    1,513
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

@Bluemoon
    Pa ja sam neđe ranije čuo da kad je bila valjda neka sanitarna inspekcija svih mesara u Podgoricu, samo su Ljuljković i još neka mesara, ne mogu se sjetiti imena prošle sve te neke provjere i ta čuda, i onda po tome čovjek može znati đe mu je sigurno da kupuje meso. Ali vidiš ti si koristila svoj neki alternativni intuitivni metod da provališ što valja a što ne. A stvarno je to živa istina, te neke namirnice koje su zabranjene u ove zemlje koje imaju tu regulativu malo jaču i onda ih naši hipermarketi nabavljaju za ništa pare i prodaju nama da se trujemo, baš treba biti pažljiv i istraživati, pogotovo kad je to meso u pitanju.

8. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,162
    Thanks Thanks Received 
    10,005
    Thanked in
    7,497 Posts

Ljudi,kad bi znali kakvo meso se uvozi u Crnu Goru.Otpad.

Thanks Thanks Given 
    8,758
    Thanks Thanks Received 
    3,889
    Thanked in
    2,322 Posts

Ljujkovic,Jevric,Šahovic...nishta to ne mora da znachi,poenta je ko je od inspektora bio u kontrolu...toliko valjda i dijete zna.
    ...

Thanks Thanks Given 
    24,162
    Thanks Thanks Received 
    10,005
    Thanked in
    7,497 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    @Bluemoon
    Pa ja sam neđe ranije čuo da kad je bila valjda neka sanitarna inspekcija svih mesara u Podgoricu, samo su Ljuljković i još neka mesara, ne mogu se sjetiti imena prošle sve te neke provjere i ta čuda, i onda po tome čovjek može znati đe mu je sigurno da kupuje meso. Ali vidiš ti si koristila svoj neki alternativni intuitivni metod da provališ što valja a što ne. A stvarno je to živa istina, te neke namirnice koje su zabranjene u ove zemlje koje imaju tu regulativu malo jaču i onda ih naši hipermarketi nabavljaju za ništa pare i prodaju nama da se trujemo, baš treba biti pažljiv i istraživati, pogotovo kad je to meso u pitanju.
    Viđi tatina familija je tipično iz krajeva đe se imalo grla i grla što krava što ovaca.Ja sam uz njegove roditelje odrasla ljeti odlično znam i osjećam prije svega sve oko tog što se reče mesa kroz mirise,odnos prema kako moja baba reče "živome" sušenju mesa i samom činu koji nije baš nikome viđet mio.Nije lako zaklati biće koje svaki dan gledaš.To su stočarski krajevi ali imaš neviđeno poštovanje prema tome.
    Odlično mogu da osjetim SMRAD kad je meso u pitanju a jeziv smrad osjećam u supermarketima kad se prođe reon đe meso.Ovo đe se smrad ne osjeća to je zasuto NITRITIMA.Meso ne može biti tako "blještavo" crveno to je prosto jasno o čemu se tu radi.A ovo oko uvoza to je ka "javna tajna".

Uvoze sve i svašta.

Ljujkovića sam pomenula kad se sve ovo sabere jer mene ne može u tom pogledu niko lagati za ovo što si napisa nisam znala za to odradili su onda dobar posa.

12. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,513
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

A to meso možda krene da trune i buđa i oni mu naspu neke hemikalije da taj proces raspadanja zaustave, jer znaš, biznis je biznis, greote je da se išta bača i da propadaju pare i onda narokaju to meso ko zna kakvim hemikalijama, od čega posle ljudi imaju posljedice, što direktno na hormone, što indirektno nakon dužeg perioda vremena se manifestuje u vidu nekih težih boelsti kao što je rak itd. to je sve stvarno jedna katastrofa i tuga.

14. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,162
    Thanks Thanks Received 
    10,005
    Thanked in
    7,497 Posts

Da nitritima,uglavnom.

A za doze ko te pita i izgleda crveno i svježe.O piletini da ne govorim jer na selu kad se skuva pileća supa cijela kuća miriše ovo kad bi skuva ne bi kuću izvjetrio narednih n dana piletinu tek u hipermarkete u široke lukove izbjegavam.

16. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,462
    Thanks Thanks Received 
    1,186
    Thanked in
    583 Posts

Quote Originally Posted by tigrovo_oko View Post
    Čak ni psihološko savjetovanje nije dovoljno, sagovornik sa druge strane mora biti jako surov da bi te doveo pred svršen čin da to što si mislio do-sada više od sada ne može, jer ti očigledno šteti.

Kaže meni drugarica kako je počela da ide na terapiju online kod psihološkinje iz Bgd, svakog četvrtka sat vremena. I nju je umirila spoznaja da navodno ima adhd poremećaj. I dobro, pitam je: Šta DALJE?
    Ona pita: kako šta dalje, pa sad pričamo da vidimo čega sve ima još tu... pa ček ček, hoćeš sad cijeli život da ideš svakog četvrtka na tih sat vremena, da imaš etiketu ili ćeš stvarno nešto da primijeniš, sebe da pobijediš, da se vratiš bolja?
    Muk.
    Dakle, sve je to super, i trepije, i drogiranje, i klopa, i piće i stimulansi su sigurno super ali te sjebu na mnogo polja ukoliko se upražnjavaju dugo, a zapravo ništa se ne mijenja. Kao iskustvo da, kao lajfstajl ne. Svi smo mi iz nekog spektra, nekome se vidi, neko se ukriva, ali da se može prerasti isti je moguće. No treba se zagledati u sebe.

Misao je jako moćna, ali bez odgovornosti ništa rekoh već. Možemo mi da se sa strane sprdamo ovim i onim likovima, ali svako ko je osjetio bezdan, ćorsokak i sl, vrlo dobro razumije o čemu pričam. Oni koji ne razumiju nisu bilo blizu toga nikad ili se nisu vratili.
    Сваки има свој пут и капацитет за промјеном. Ово што си навела/навео је на папиру лијепо али се не може примијенити на свакога јер смо имају другу животну причу.
    Што се савјетовања тиче, и генерално помоћи од других људи, помоћ је потребна свима Ал баш свима. Све је до нас, али ако је ту неко да тај пут олакша, покрене или погура, свакако је веома битан.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
    Sate sate sate

18. The Following User Says Thank You to nimfa For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,513
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

Kako ju je ta psihološkinja nanjušila, ne vjerujem da je to džabe. Imaš ti autizam ali ako budeš dolazila jednom nedeljno do kraja života borićemo se zajedničkim silama protiv toga

Sent from my S23 ultra using Tapatalk
    Last edited by Solid; 31-05-24 at 00:26.

Thanks Thanks Given 
    1,321
    Thanks Thanks Received 
    3,039
    Thanked in
    1,616 Posts

Quote Originally Posted by nimfa View Post
    Сваки има свој пут и капацитет за промјеном. Ово што си навела/навео је на папиру лијепо али се не може примијенити на свакога јер смо имају другу животну причу.
    Што се савјетовања тиче, и генерално помоћи од других људи, помоћ је потребна свима Ал баш свима. Све је до нас, али ако је ту неко да тај пут олакша, покрене или погура, свакако је веома битан.

Sent from my ONEPLUS A6003 using Tapatalk
    Nisam ni rekla da može svakome pomoći (jako puno godina konstantne surovosti je potrebno da bi kod sebe čovjek stvorio pukotinu kroz koju mogu ući ove riječi na jedan posve drugačiji način nego što ih ja sad ili vi čitate), niti sam rekla da ne treba ići na terapiju.
    Ali da jesam surova prema svom okruženju jesam jer poznajem osobu, znam karakter, i davno sam joj mogla reći - e trebala bi poći na terapiju puna si agresije, iako mi nije bilo strašno teško da je saslušam, međutim tome nije bio vakat. Loše emocije isto nečemu služe i treba da nas odrade. Loše jeste kada se dešavaju a ne primjećujemo ih. A to možemo i sami da osvijestimo.

Skroz sam za da ljudi potraže pomoć, i vrlo svjesna da kada neko od 30/40/50 godina pođe ima jako puno toga da kaže i da ne može da bude konkretan. Ali vrlo bitna stvar je da nam drugi ne može dati volju za to, mora ona u nama samima da se rodi.
    Pa kažu to je bio moj pas, moja mačka, moje dijete, drug ili psiholog... i jes lijepo zvuči. Neki posvete i živote posle životinjama, ili nečemu što ih je po njima izvuklo i dalo im volju.

Ali isto, što vam ja zla hoću - pohvalite sebe danas. Ne košta ništa, a sigurno ima bar jedna stvar koju dobro radite. I nje se držite dok ne bude i druge, ili možda treće.
    Dim sum.

21. The Following 2 Users Say Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Sistem organa za varenje je dugacak i optimizovan kao kod biljojeda, mesojedi imaju drugaciji koji je kraci i koji omogucava da meso brze prodje. Naravno, lavovi ne prze mezo ali nasa konzumacija mesa kroz istoriju je bila iz nuzde.

nasi zubi su najslicniji biljojedima, nemamo zube kao zivotinje mesojedi. Naravno, imamo
    noz i viljusku ali to je bilo snalazenje - iz nuzde.

Na kraju, 400 kalorija povrca napuni stomak dok ga meso ga popuni 10%. Sto je uzrok deformiteta tijela - gojaznosti.

ostaje nam prica o gajenju zivotinja i humanosti vs brokoli.

Thanks Thanks Given 
    1,321
    Thanks Thanks Received 
    3,039
    Thanked in
    1,616 Posts

Ma super je ta priča, ali ona neće zatvoriti markete i natjerati nas ponovo da lovimo ručak.
    Dim sum.

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Pa ni ne treba, ne pricam o nekim globalnim pokretima nego realno sebe ubjedjujem da jedem brokoli, nisam odavno. ali cijela prica ima smisla, i djeluje mi zdravo kad neko odluci da smanji/izbaci meso sa sopstvenog menija.

osim kad su malo licemjerni pa jedu ribu, jer riba nije meso nego riba.

trudim se, ribu ne bih odbio a meso sam realno smanjio. Uvijek cu prije kupiti konzerve tune nego svinjsko meso, prsuta je izuzetak.

Thanks Thanks Given 
    564
    Thanks Thanks Received 
    77
    Thanked in
    46 Posts

Bolje da pojedeš domaće svinjsko nego konzerve tune, ali dobro
    You'll Never Smoke Alone..

26. The Following 2 Users Say Thank You to MotobikeR For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

*domace svinjsko hranjeno kupovnom hranom, krmedar 3x3 na 10m od prometne ulice, dobro su se gude nadisale izduvnih gasova dizel motora.

Thanks Thanks Given 
    2,768
    Thanks Thanks Received 
    1,348
    Thanked in
    875 Posts

I tuna u konzervi upecana u radioaktivnom području okeana.

Relano gledano nema više ništa da kažeš 100% zdravo da se pojede.

Sent from my S24 Ultra using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    1,321
    Thanks Thanks Received 
    3,039
    Thanked in
    1,616 Posts

Quote Originally Posted by Zhuangzi View Post
    Sistem organa za varenje je dugacak i optimizovan kao kod biljojeda, mesojedi imaju drugaciji koji je kraci i koji omogucava da meso brze prodje. Naravno, lavovi ne prze mezo ali nasa konzumacija mesa kroz istoriju je bila iz nuzde.

nasi zubi su najslicniji biljojedima, nemamo zube kao zivotinje mesojedi. Naravno, imamo
    noz i viljusku ali to je bilo snalazenje - iz nuzde.

Na kraju, 400 kalorija povrca napuni stomak dok ga meso ga popuni 10%. Sto je uzrok deformiteta tijela - gojaznosti.

ostaje nam prica o gajenju zivotinja i humanosti vs brokoli.
    Naši zubi su takvi da je predviđeno da prvo dobro sažvaćemo hranu pa onda da je šaljemo dalje, nešto kao avan sprava sa tučkom.
    E sad što većina zbog užurbanog života guta hranu kao piton, a nema digestivni trakt pitona je prva stvar za dosta problema.
    Dim sum.

30. The Following 2 Users Say Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Naši zubi su takvi da je predviđeno da prvo dobro sažvaćemo hranu pa onda da je šaljemo dalje, nešto kao avan sprava sa tučkom.
    E sad što većina zbog užurbanog života guta hranu kao piton, a nema digestivni trakt pitona je prva stvar za dosta problema.
    Ovo je nivo rasprave kad neko poredi zube lava, medjeda sa covjekovim i prvi komentar bude:

- koliko znam, mi ne ubijamo plijen zubima.

logicno, rekoh da imamo noz i viljusku, luk i strijelu, pusku…przimo, kuvamo.

Ali zar nije to meso postalo u najmanju ruku debilno? Drzi se na farmama vjestacki, ne mrda, ne krece se bukvalno…tovi se vjestackom preradjenom hranom sa raznim dodacima.

Mislim, izgubila se poenta vremenom. Sad valjda tragamo za nutricijama kako bi unijeli dovoljno (rijetki) dok jos uvijek ljudi jedu sve cega im se sape docepaju.

Thanks Thanks Given 
    1,321
    Thanks Thanks Received 
    3,039
    Thanked in
    1,616 Posts

Nisam na to ciljala uopšte već da sam proces žvakanja je vrlo bitan i svašta nešto se tu događa, otpušta, šalju info itd... a evo, prva znam da pojedem obrok u par zalogaja. Ljudi se slabije kreću.
    Obogaljujemo se na mnogo polja, ali ne smatram da prva stvar treba da nam bude restrikcija nego ajde da osvijestim šta sve ne radim dobro na putu kad sjednem za sto ili uzmem uličnu hranu i krenem da se hranim.
    Dim sum.

33. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    62
    Thanks Thanks Received 
    1,484
    Thanked in
    995 Posts

Jeste, zavisno od broja zvakanja luci se odredjena kolicina zeludacne kisjeline i sve je povezano, naravno. Ali kao ljudi sve umijemo da opravdamo i nadjemo razloge zasto je nesto bolje ili gore.

moguce da ni nema nekih benefita ako bi neko izbacio meso ili povrce iz ishrane…ili uspio da kombinuje dvoje u razlicitim odnosima, sve u svemu, ne znaci ni da je brokoli zdrav samo zato sto je brokoli.

Thanks Thanks Given 
    1,321
    Thanks Thanks Received 
    3,039
    Thanked in
    1,616 Posts

Vrlo sam zahvalna i cijenim kad mi poklone buket domaćeg svježeg brokolija, pa eto čisto da znate
    Dim sum.

36. The Following User Says Thank You to tigrovo_oko For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,162
    Thanks Thanks Received 
    10,005
    Thanked in
    7,497 Posts

Vrlo sam zahvalna i cijenim kad mi poklone buket domaćeg svježeg brokolija, pa eto čisto da znate
    Da odličan osjećaj.

Jedno vrijeme kada je u rađanju bila ideja Eko bašte Mareza sjajna ekipica je uzgajala nešto u smislu projekta "gradske bašte" išla sam nekoliko puta super su priču napravili.Sad uglavnom dolaze stranci.Da ne bi ođe postavljala video zapise ima dosta video-a na tjubu pod "gradske bašte" može svakakvih ideja da se pokupi i za gradskog homo sapiensa.Meni su začini must have u svježem obliku nekakve ludačke ideje da se isti uzgajaju i da su nadohvat ruke.

Page 7 of 9 FirstFirst ... 3456789 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)