Dugački post, ne čitaj bez ako si neurotični tip ličnosti
Japanski pisac Haruki Murakami kaže da se zidovi sve više grade kako bi podijelili ljude i zemlje nakon što su ruska invazija na Ukrajinu i pandemija COVID-19 podstakle strah i skepticizam. "Sa osjećajem sumnje koji zamjenjuje međusobno povjerenje, zidovi se stalno dižu oko nas", rekao je Murakami krajem aprila na Wellesley koledžu. Govor "Pisanje fikcije u vremenima pandemije i rata" objavljen je u srijedu u The Shincho Monthly, književnom časopisu koji izdaje Shinchosha Co. "Čini se da je svako suočen sa izborom - sakriti se iza zidova, čuvajući sigurnost i status quo, ili, svjesni rizika, izaći van zidina u potrazi za slobodnijim sistemom vrijednosti", rekao je."
"...da se zidovi sve više grade kako bi podijelili ljude i zemlje.."
Ko gradi zidove? Ili se stvarno zidovi sami grade.
"...Govor "Pisanje fikcije u vremenima pandemije i rata" ..."
Pandemije i ratovi izvrsna su inspiracija, od straha od smrti do patriotskih ili anti režimskih poruka (tj. politike).
Obično ljudi ne mogu da pišu okruženi ratnim dejstvima ili u karantinu ali:
"....sakriti se iza zidova, čuvajući sigurnost i status quo, ili, svjesni rizika, izaći van zidina u potrazi za slobodnijim sistemom vrijednosti"..."
rečenica koja važi dok traju rat i pandemija ili kad se svrše?
Dva trenutno najpopularnija zida:
Mexico–United States border wall
The construction of a wall along the U.S.-Mexico border under former President Donald Trump toppled untold numbers of saguaro cactuses in Arizona, put endangered ocelots at risk in Texas...
President Joe Biden signed an executive order on his first day of office, January 20, 2021, ordering a "pause" in all construction of the wall no later than January 27...In October 2023, Biden announced he is restarting wall construction due to the surge of migrant crossings...
Gaza–Israel barrier
Overall, the first barrier is a barbed-wire fence without sensors. The second barrier codenamed Hoovers A is 20 meters off and consist of a road and a fence with sensors. These existed before 2005. A new element is a 70-150 meter wide buffer zone codenamed Hoovers B with motion sensors in the ground and surrounded by a new sensor-equipped fence with watchtowers every 2 kilometers, equipped with remote-control machine guns instead of soldiers, which could be targets of Palestinian snipers. The barrier is patrolled both from the air and on the ground.![]()
Last edited by Raulio; 18-05-24 at 00:53.
Yes, I'm in need of something
But it's something you ain't got
Herceg Novi jedino dolazi u obzir.
To je najljepši grad na CG primorju.
Ne zbog toga što si naveo no zbog nečeg drugog može bit da to što si naveo ti krade ono što taj grad čini onim što mene lično privlači.
U dušu taj grad poznam.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Last edited by Bluemoon; 18-05-24 at 01:17.
Vuk nikada ne jede leševe, ni životinjske ni ljudske.
Cijeli život provodi s jednim partnerom i ne pari se s majkom ili sestrom. Monogamna je životinja i ne vara.
Ako partnerica umre, vuk ostaje sam.
On dobro poznaje svoje mališane.
On je jedina životinja koja u dubokoj starosti pomaže roditeljima i donosi im hranu.
Kad ubiješ vuka, on ti gleda u oči dok ga duša ne napusti. 25% je inteligentniji od najinteligentnijeg psa i jedina je životinja koja se ne pokorava dresuri.
Ponekad negativac nije onakav kakvim ga prikazuju
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
ja mislim da nas političari guze svakog dana.
Sjahao Kurta, uzjahao Murta.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pusti politiku.![]()
Navih alarm za sjutra. Nije mi dobro
Forever young, i want to be forever young
...
more, pivo, Džejla
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
Srećan 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore!
Sent from my SM-G991B using Tapatalk
Love, peace and respect.
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Kako mi se basta otravila sto je ovo
Sent from my motorola edge 40 neo using Tapatalk
🫶
Država nam nije nezavisna, mi nismo nezavisni, i nemojmo da se glupiramo.
Svaki dan je dobar za upiranje.
ojdoh da slušam Džejlu i opjanim se da valja.
ps - bila i ostala u top 3 pjesme o CG
Nek nam je srećno punoljetstvo.
Pa da sazremo kao društvo i konačno iskoračimo iz balkanskog brloga ka zajednici civilizovanih država zvanoj EU.
![]()
Last edited by kimmi; 21-05-24 at 11:45.
There are currently 14 users browsing this thread. (0 members and 14 guests)
Bookmarks