Odgovor pod " C ".
Sveca niko NE SMIJE i NE MOŽE PROGLASITI.![]()
Ko je proglasio Petra I Petrovića za Sveca?
Petra I Petrovića Njegoša za Sveca je proglasio njegov nasljednik, Petar II Petrović Njegoš.
Srpska Pravoslavna Crkva priznaje Svetog Petra Cetinjskog za Sveca, obilježava njegov dan crvenim slovom u kalendaru, iako ga je Njegoš proglasio za Sveca!
Može li iko, osim poglavar autokefalne, samostalne crkve, da proglasi nekoga za Sveca?
Odgovor pod " C ".
Sveca niko NE SMIJE i NE MOŽE PROGLASITI.![]()
Ooo sveta (s kučkim naglaskom na slovo A) neđeljo!
Never Complain, Never Explain
Niko nikog ne proglasava za svetitelja vec samo konstatuje da je neko bio svetitelj,bio to narod ili Crkva.Poglavar autokefalne Crkve nemoze da ``proglasi`` nekog za svetitelja ukoliko on nije prepoznat od strane naroda ili sinoda kao svetitelj.
I dobro je Edgar rekao.
Mir i svako dobro.
:lolblue: :lolblue:
Pfffffffffffff
Znači Svetac se sam pojavi u crkvenom kalendaru, ili recimo neki pop - hiljaditi čovjek u rangu neke crkve počne da g ovori o svom ujaku kao Svecu i tako njegov ujak postane Svetac, i Bog ga sam u piše u crkveni kalendar???
Mir i svako dobro.
Pazi Cipur,nemogu ja da postanem svetitelj ako nisam mojim djelanjem i mojim ucenjem to zasluzio.Nemoze episkop da dodje i da proglasava ljude za svetitelje koje on hoce.Crkva samo konstatuje da je neko bio svetitelj i BOZJI covjek a ne proglasava ona jer je njoj milo da neko postane svetitelj.
Mir i svako dobo.
Aaaaaa...??????
Iz knjige Akademika Branka Pavićevića: Sazdanje crnogorske nacionalne države (1796-1878.)
Posvećenje Petra Prvog
Krajem oktobra 1834, na sam dan godišnjice smrti vladike Petra I, zbio se u Crnoj Gori događaj koji je crnogorski narod takoreći digao na noge. Istog dana kad je stari vladika sahranjen otkopan je njegov grob, u kome je tijelo preminulog velikana, navodno, pronađeno cjelokupno. To je Njegošu dalo povod da uputi poslanicu Crnogorcima i Brđanima i obavijesti sugrađane o potrebi da „mu se molimo da on i sada kao svetitelj i ugodnik božji” predstavlja činioca moralnog jedinstva, uvjereni u to da će on biti „molitvenik svemogućemu bogu za nas kako za svoje sinove”. Nastavljajući Poslanicu, Njegoš kaže: „Ja mislim, blagočestivi hrišćani, da pamtite vi riječi svetoga Petra, koje je vama govorio: ’da živite u slogi, miru i jedinstvu’”.
Sam Petar II je ovom poslanicom dao odgovor na razloge koji su ga naveli da pripremi svečanost o proglašenju svog velikog prethodnika za sveca i da izda preporuku da se sarkofag sa njegovim moštima unese u crkvu Cetinjskog manastira. Postoje ozbiljni autori koji smatraju da se posvećenje Petra I nije moglo obaviti bez prethodnog dogovora s Njegošem. A da je i ova kanonizacija, kao i sve slične u hrišćanstvu, posebno u pravoslavlju, imala politički motiv u to nema sumnje! Uostalom, kanonizaciju Petra I je bilo lako i obaviti jer je crnogorski narod njega takoreći za života kanonizovao, nazivajući ga „svecem” ili „svetim vladikom”.
http://montenegrina.net/pages/pages1...avicevic .htm
a evo i zasto http://en.wikipedia.org/wiki/Petar_P...87_Njego%C5%A1
Haec olim meminisse ivvabit
http://1944killingfields.co.uk
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
glasaj nihile
Njegos nije Crkva.
Jel ti znas sta znaci rijec razvoj? Ako ne znas pitaj. Uglavnom, svaka crkva je prolazila razlicite faze razvoja pa tako i ova sto se danas naziva SPC. Apsolutna jedinstvenost u bilo kom pogledu nigdje pa ni u crkvi nije postojala niti postoji. Njegos je posebna prica i dio razvoja SPC. Sam je sebe smatrao i Srbinom i Crnogorcem sto bi ti valjda trebalo biti jasno iz onoga sto je pisao, ako umijes da citas srpski na kojem je Njegos pisao. Unutar svake crkve, kao i partije postoje borbe za prestiz i vlast, po tome ni vrijeme u kojem je zivio Njegos nije bilo razlicito. Ako ima jos nesto da ti se objasni, posto vidim da si zapleten u teske zablude i predrasude, samo pitaj, rado cu te prosvijetliti.![]()
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Baš ti hvala, aj sad kod Peca i Dragana Šoća na dopunu stavova!
Ja reko samo da skrenem pažnju kako je Njegoš bio Vukov poklonik, a srpska crkva oštro protiv Vuka.
Pa reko da nam ti, Draganče Šoć (stručnjak za sve pojave u čovječanstvu) objasnite kako je moguće biti član srpske crkve a raditi sve protiv njenih stavova, i ne snositi nikakve posljedice????
nihile,
ja volim da čitam tvoje postove, ti si meni jako zanimljiv lik.
Imaš čvrste stavove u svemu, a stavovi su ti bazirani na - NIČEMU! :lolblue: :lolblue:
Oprosti, stavovi su ti bazirani na izjavama političara ... Dragana Šoća (tvog omiljenog) Peca Popovića, Kadića, Peđe Bulatovića Sveznadara Medojevića i naravno - velikog Mrzitelja!
Mozda jesi savladao citanje, ali razumijevanje ti nikak ne ide. No, polako, citaj, citaj pa ces ukapirati ponesto. I razmisli dobro, zasto je Njegos govorio da je Srbin i Crnogorac? Da li zato sto ga je Vuk tome naucio ili SPC? Ili je mozda sam sebe smatrao vladikom SPC i to ne bilo kakvim nego najvecim?
(H. Hese, Sidarta)
Crnogorac je bio po drzavi koju je stvarao, a Srbin po kulturnoj, vjerskoj, istorijskoj i svakoj drugoj bliskosti koju je imao sa srpskim narodom i o tome pise u svojim djelima. ... Jugosloven prije 20 godina je bilo drzavljanstvo, a Njegos je imao svoju drzavu i nije mu trebalo da se izjasnjava Srbinom ni zbog cega politickog, pogotovo nije pisao pjesme o srpstvu iz politickih razloga vec tipicno nacionalno romanticarski u duhu vremena u kojem je zivio.
(H. Hese, Sidarta)
Objasni zajednicku kulturu Njegosevu i Leskovcana, Vranjanca ili recimo Lale???
molim objasni, mozes i Dragana Šoća zvati da ti pomogne!
Objasni kakvu zajedničku istoriju imaju Njegoš i Crnogorci i s druge strane Leskovčanin, Vranjanac, Lala ... Objasni molim????
Volim ovog nihila, uvijek ima cvrste stavove koji su bazirani na - NISTA. :lolblue:
Veliko NISTA!
Sad ce poomocu NULA argumenata opet da izvede neki zakljucak. :lolblue:
Svako pitanje koje mu postavim samo preskoci i odskakuta na novi stav Dragana Šoća!
A onn meni kad postavi pitanje, na svako mu odgovorim, nema nedoumica!
2. put pitam nihila, legendu, koji uvijek ima cvrst stav a zasniva ga na saopstenjima Dragana Šoća!
Kako si zakljucio da je on sebe smatrao Vladikom SPC?
Sanjao si to? :lolblue:
Peco ti je rekao? :lolblue:
Last edited by Ćipur; 22-04-07 at 16:55.
A gdje pise da je bio vladika autokefalne CPC ?
Srpski narod kao i drugi narodi zivi na razlicitim prostorima i Srbin iz Vranja, iz Vojvodine, iz Hercegovine ili iz Crne Gore imaju mnogo razlika, ali bez obzira na to imaju i svijest o pripadnosti jednom narodu. Istu stvar imas kod Crnogoraca, pa Crnogorac u Istri, Vojvodini, Pljevljima, Cetinju i u Kotoru nema mnogo slicnosti osim svijesti da pripada istom narodu. Isto tako Hrvati iz Janjeva, Tivta, BiH, Dalmacije, Istre, Slavonije, Vojvodine itd. imaju i te kako razlika, pa niko ne kaze za njih da nisu kulturno, istorijski, vjerski itd. povezani, ili da ne pripadaju istom narodu. Da li si sada razumio?![]()
(H. Hese, Sidarta)
Pusti ti te politicke fore, to sto politika i propaganda nametnu, ja te pitam za realnu stvar.
2. put pitam
Objasni zajednicku kulturu Njegosevu i Leskovcana, Vranjanca ili recimo Lale???
molim objasni, mozes i Dragana Šoća zvati da ti pomogne!
Objasni kakvu zajedničku istoriju imaju Njegoš i Crnogorci i s druge strane Leskovčanin, Vranjanac, Lala ... Objasni molim????
Volim ovog nihila, uvijek ima cvrste stavove koji su bazirani na - NISTA. :lolblue:
Veliko NISTA!
Sad ce poomocu NULA argumenata opet da izvede neki zakljucak. :lolblue:
Svako pitanje koje mu postavim samo preskoci i odskakuta na novi stav Dragana Šoća!
A onn meni kad postavi pitanje, na svako mu odgovorim, nema nedoumica!
3. put pitam nihila, legendu, koji uvijek ima cvrst stav a zasniva ga na saopstenjima Dragana Šoća!
Kako si zakljucio da je on sebe smatrao Vladikom SPC?
Mozes me uputiti da i ja to zakljucim, mozes mi dati neki dokaz?
Sanjao si to? :lolblue: Peco ti je rekao? :lolblue:
Ukoliko nihil opet precuti moja pitanja, mozete zakluciti koliko sam u pravu, u onom sto sam uvijek tvrdio kod ovog lika.
nihil je jednostavno osoba koja ima cvrst stav baziran na - nicemu.
Ustvari nihil je meni potpuno jasan, njegov stav je baziran uglavnom na saopstenjima Dragana Soca i Peca, on smatra da se Dragan Soc i Peco razumiju u sve stvari na ovom svijetu!
Ovo nije sala, kad Peco i Dragance iznesu neke lazi, on jednostavno precutkivanje interesne grupacije DPS shvata kao odobravanje. nihil ne moze da shvati da DPS zbog 3% Srba koji su u DPSu precutkuje sve iz crnogorske istorije.
Ovđe na www na ovoj ogromnoj biblioteci kad mu se postave pitanja on nema odgovora, jer mu se tvrdnje zasnivaju na glupostima.
On ne shvata da Dragan Šoć ima pravo da laže do imle volje, da mu je to zakonom omogućeno.
Last edited by Ćipur; 22-04-07 at 17:05.
Koje realne stvari oces da saznas osim svijesti o pripadnosti istom narodu? I Njegos, i njegovi savremenici, i Vranjanci, i Leskovcani, i Vojvodjani, itd. su se smatrali dijelom srpskog naroda. Slicnosti postoje u kulturi, vjeri, istoriji itd. Sta tebi tu nije jasno tesko je dokuciti.
Nije ti dovoljno sto se smatrao Srbinom i brinuo o sudbini vaskolikog srpstva? Ako je to osjecao, mislio, govorio, pisao i radio, zar nije logicno da se smatra vladikom crkve koja se danas zove SPC?
(H. Hese, Sidarta)
Za vjeru naravno ne sporim, no vjeru su Bosnjacima donijeli Turci jesu li Bosnjaci Turci????
Ako se neko u CG izjasnjava kao Sijuks, a takvih je i zaista bilo na popisu 2003. je li on Sijuks?
Jeste zar ne?
3. put pitam
Objasni ti te slicnosti u kulturi u istoriji?????
Objasni ih, da ih svi saznamo!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks