Originally Posted by
Massaro
BAR po običaju mlati praznu slamu.
Naravno da će Srbija kupiti Rafale.
I to nove, a ne polovne kao Hrvatska.
Žao mi je ako to nekog frustrira, ali nismo ni mi srećni zbog Rafala.
Više bi voleli nove MIG-ove ili Suhoje, ali tako smo trenutno u mogućnosti.
Čuj, politički kredibilitet...ha ha ha

Политички кредит, не кредибилитет.Да појасним.
Ови авиони се не купују као кило сира.
Да би се Србији уопште дозволила куповина Рафала, Србија своју политику не смије супроставити интересима Француске.Ту мислим на Додика, (Француска је због њега недавно појачала контигент у БиХ) и односе са Русијом.
Такође Србија треба подржати интересе Француске, прије свега да појача продају муниције Украјини, можда још нешто.
Ја бих стварно волио да Србија испуни те услове, јер би то значи мирнији регион.
Даље, нови или половни Рафали мање је битно.Рамови западних авиона имају велики животни вијек, а мотори, и опрема се стално ремонтују и мијењају.
Оно што је битно је конфигурација и наоружање.
Хрватска као чланица НАТО-а има приступ скоро свему што има и Француска, авиони су у конфигурацији истој као француски авиони, и имају приступ широком спектру наоружања укључујући и ракете вв Метеор од 200км , крстареће ракете Скалп (Сторм Шадоу), и слично.
Србија се, и да испуни политичке услове, може надати извозној варијанти, које су обично инфериорније.Зато и морају бити нови, специјално прилагођени Србији.
Опет ја бих волио да Србија може да купи исте варијанте као и Хрватска, односно да постане чланица НАТО-а, јер би то значило мирнији регион.
Нормално ту је и финансирање, Рафали су прескупи.Такође Французи немају велики капацитет за производњу Рафала, па би се ови авиони чекали тек иза 2030.
Рече Вучић, вечерас потписујемо, па онда за 15 дана, па за два месеца, па биће нам тешко да их купимо, итд.
Зато рекох то што рекох.
Last edited by BAR; 27-04-24 at 19:59.
Црногорце је одржало црногорско срце.
Bookmarks