Ja sam dijete mog oca nijesam njegov vlasnik i neko ko ima pravo da covjeku zdravom i pravom zabranim, otmem, naredim?! Moj otac ima 86 godina, nema nikakvu vezu kod doktora i prije neki dan su mu nakon pregleda očnog, ušnog, neurologa i psihijatra dali dozvolu da jos dvije godine upravlja automobilom.
Nije mi drago što vozi u ovim godinama, ali moj tata izgleda kao čovjek od šezdesetak godina...ima reflekse brze od mnogih mladih ljudi i jedini problem u njegovoj vožnji je u tome što da izazove bilo kakav udes, odmah bi mu se prebacilo na godine, makar ne bio kriv...
A zanima me glede ove priče oko zabrane starijima od 65 da voze, čisto statistički, koliko udesa izazovu ljudi 65+ ? Ne učestvovali u udesima jer to je nebitno, moze svako da ubije čovjeka koji se baci pod auto, nego baš da su krivi za udes zbog bilo kojeg razloga?
Mislim, čisto da se zna, postoje mladi ljudi koji nemaju dobre reflekse i koji ne vide dobro (i to sve više i više! ) koji ne čuju dobro ili nikako, koji imaju uzasno lošu koordinaciju, ne snalaze se u prostoru ne znaju sto im je lijevo sto desno, ali oni mogu da voze jer nemaju 65? Uostalom, danas se granica drasticno pomjerila i ljudi od 65 godina su vrlo cesto izuzetno dobroga zdravlja i izuzetno dobrih kognitivnih sposobnosti i očuvanih psiho fizičkih funkcija organizma, te mi se ne dopada ovakav stav, diskriminatorski je prema starijim ljudima, a i Bred Pitu da zabranimo da vozi?! Ili Pirs Brosnanu, on je baš ostarao
Ono što se slažem jeste što bi po mom misljenju, trebalo sprovesti rigorozne zdravstvene kontrole, bez privilegija, ali to bi po meni bilo neophodno i kad su u pitanju polaganja vozačkih ispita i poznavanje pravila saobraćaja....lično vjerujem da je problem ipak u ovom "drugom šeširu"
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
Bookmarks