Page 4 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast
Results 76 to 100 of 174

Thread: Novokomponovana srpska nacija je nastala po ova dva programa...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

A,Ćipko,mozes li jasno i glasno,i Srbima i Crnogorcima,rec' koliko je,po tim tvojim dokumentima (a i po tvom objektivnom misljenju) stara crnogorska nacija?
    Ja sam samo tu da vreme brze proleti...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Ovđe smo još od države Duklje, pa viđi sam koliko je stara!

Quote Originally Posted by Jeronimo View Post
    A,Ćipko,mozes li jasno i glasno,i Srbima i Crnogorcima,rec' koliko je,po tim tvojim dokumentima (a i po tvom objektivnom misljenju) stara crnogorska nacija?
    Po mom objektivnom misljenju, onako kako ti vidiš nacije, ovo se tebi obraćam, mi smo ovdje na okupu jos iz vremena drzave Duklje, pa ti sad računaj!

Istina bilo je raznih šetanja, recimo neki Vasojevići su išli uz CRmnicu, neki Drekalovići po raznim krajevima CG, neki Trebješani i Nikšići u Uskoke, neki iz Hercegovine u Cuce, neki Zećani na Durmitor u Drobnjake, neki Zećani u Ljubotinj i Ceklin, neki iz dukljanskog grada Lješa u lješansku nahiju, neki iz Malesije u neko od brdskih plemena, neki iz Nikšića u Rovca, mnogi, mnogi su silazili na primorje ...

Kao što i sam znaš bilo je pomjeranja, gibanja MEĐU NAŠIM PLEMENIMA.
    A plemena ne postoje kod nikoga na Balkanu osim kod Crnogoraca i Albanaca.
    Last edited by Ćipur; 26-03-07 at 01:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Po mom objektivnom misljenju, onako kako ti vidiš nacije, ovo se tebi obraćam, mi smo ovdje na okupu jos iz vremena drzave Duklje, pa ti sad računaj!
    Istina bilo je raznih šetanja, recimo neki Vasojevići su išli uz CRmnicu, neki Drekalovići po raznim krajevima CG, neki Trebješani i Nikšići u Uskoke, neki iz Hercegovine u Cuce, neki Zećani na Durmitor u Drobnjake, neki Zećani u Ljubotinj i Ceklin, neki iz dukljanskog grada Lješa u lješansku nahiju, neki iz Malesije u neko od brdskih plemena, neki iz Nikšića u Rovca,
    E,hvala ti.Bas sam zadovoljan odgovorom.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by Jeronimo View Post
    E,hvala ti.Bas sam zadovoljan odgovorom.
    OK,

evo malo još dopune, da vidiš od kad smo ovđe zajedno.

Pozdrav!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

OK,

evo malo još dopune, da vidiš od kad smo ovđe zajedno.

Pozdrav!
    Samo da ponovim-PREzadovoljan sam odgovorom!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

OK, drago mi je.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    U redu pa to sam i mislio. A sad još dav kratka pitanja.
    O kome je Volter govorio kad je pominjao crnogorsku naciju?
    Što su o sebi mislili Crnogorci kad su prihvatili Šćepana Malog Lažicara za svoga vladara?
    Zar se ne radi o sazrijevanju svijesti o svojoj naciji.
    tačno je da su kasnije ujedinjenjem sa svim drugim Južnim Slovenima ugradili tu svoju svijest u zajedničku državu. Možda neki milom a neki silom.
    Vrlo zanimljiv razgovor vodite. Bravo
    Nacionalna svest je individualni osećaj. Ako ipak govorimo o kolektivu onda se to opet prvo odnosi na užu grupu - političare, pisce, naučnike, tj. elitu. Tek kasnije to prelazi na šire slojeve, ali opet svako sam za sebe dolazi do svog identiteta.

(Skoro) svako od nas je nekad, u nekom trenutku ili u kraćem ili dužem periodu izgradio svoj nacionalni identitet, tj. svest o naciji. Tako da svako treba da pođe od samog sebe kad god mu nešto o konceptu nacije nije jasno. Novorođenče nije ni Srbin ni Hrvat ni Crnogorac ni Bošnjak, mada mu mi brže-bolje nabijemo neku kapu na glavicu. Pa čak i ako to uradimo, odrastao čovek može da odabere drugi identitet, tako da postoji i faktor izbora, ljude zaista ne može određivati samo nacija. Na primer, gde se nestali svi oni Jugosloveni po naciji. Nacija je - politika pre svega.

U vreme Šćepana nema govora o modernoj nacionalnoj svesti, mada se bliži vreme. Baš u doba romantizma nekako je krenulo i sa prodorom imena Crne Gore u Evropu. Mala zemlja koja se bori protiv Turaka, narod sa genijalnim narodnim junačkim pesmama, gusle, to je bio apsolutni hit, i nešto što je ostavilo traga i dan danas u Evropi. o tome su nam svedočanstva ostavili Puškin, Bajron itd. u Evropi toga doba - čak ni reč "primitivno" nije imala negativan kontekst. Sve ono što je bilo nepatvoreno, ruralno, narodno, imalo ideala i moglo da se poveže sa nečim herojskim - sve je to bila tražena roba, a Crna Gora je tu bila bez premca u Evropi, odnosno bila je odmah na drugom mestu, posle Grčke. Grci se ne bi tako brzo oslobodili Turaka bez romantičarskog zanosa u Evropi.

Tada su i Srbi počeli sa narodnim buđenjem, a crnogorska elita toga doba je sebe prepoznala u srpskom nacionalnom pokretu. Prepoznala, to je slaba reč. Petrovići su bili pravi srpski nacionalni ideolozi, projektanti nove Srbije, a sam Njegoš je jedan od očeva srpske nacije. Zašto? Otomanska carevina i borba protiv Turaka je ključna. Za rat s Turcima uvek spremni Crnogorci podsticali su svoju srbijansku, hercegovačku i bosansku braću na otpor, često nezadovoljni srpstvom Srbijanaca i ostalih. A srpstvo je značilo - Kosovo, sloboda od Otomanaca, obnova Dušanovog carstva - sve sama podloga za srpsku naciju. Naravno da koncept srpstva nikad nije mogao biti privlačan za muslimane u tadašnjem carstvu. Moram istaći da još uvek crkva u ovoj fazi nema onu ulogu koju je SPC stekla kasnije kad god se pomenu Srbi. To što je Njegoš bio vladika je potpuno zasebna priča. On je pre svega političar i državnik, a danas je nama najbitniji kao pesnik. Tako će biti i u budućnosti, jer jedino umetnost prevazilazi sve okvire vremena i prostora.

Postojale su alternative, obe potekle kod Hrvata - o ilirskoj, a zatim jugoslovenskoj naciji. Ilirski koncept bio je prilično prihvaćen kod nekih obrazovanih Srba u AU, neko vreme. Iako su ove ideje bile u osnovi plemenite, srpka elita nije bila dorasla ovome što su Karađorđevići pokazali azijatskim shvatanjem društva i nametanjem upravo i samo srbijanskog modela. Jednostavno, iako je bilo jako puno pametnih ljudi kod Srba nije bilo onih osnovnih državničkih veština i mudrosti - jednostavno nije bilo dovoljno ljudi sa iskustvom i smislom za državu, pogotovu ovu novu složenu zajednicu. Svako je drugačije zamišljao kako bi ta država trebalo da izgleda, od Vardara pa do Triglava. Koncept integralnog Jugoslovenstva - jedan narod 3 plemena je kasnije bilo samo maska za unitarizam pod srbijanskom hegemonijom. Da nije bilo toga, da je recimo Sarajevo bilo glavni grad, da su se obuzdale crkve, da je napravljena sekularna građanska država, možda bi zaista svi danas bili prvo Jugosloveni a onda Crnogorci, Hrvati, Srbi Bošnjaci itd.

Što se SFRJ tiče, to je bila od početka tvorevina na krivim temeljima uprkos nekim realnim uspesima. Ja nisam SFRJ nostalgičar. Meni je beskrajno žao ubijenih ljudi, ubijenih u ime nacije shvaćene na način iz 19. veka, po modelu krvi i tla. Danas crkvu i jezik treba proterati iz priče o naciji ako želite trajno uspešnu crnogorsku naciju. U Srbiji se vrši teška regresija na 19. vek upravo sada. I u Hrvatskoj je tako počelo ali izgleda da dolaze sebi polako. Crnogorci i ne treba da se okreću previše prošlosti u traganju za identitetom jer imaju jedinstvenu priliku da izgrade nov, moderan i trajno stabilan identitet, baziran pre svega na državnoj tradiciji. Danas nema Turaka, osim kao rado viđenih turista, a ni krv ni tlo ni jezik nisu najbitnije podloge za naciju. Da li su Crnogorci išta naučili iz istorije? Čini mi se da mnogi baš i nisu, ne razlikuju se mnogo od svojih kolega Srba.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Da li svi Albanci pripadaju nekom plemenu? Ako neko zna, neka se javi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by ssin View Post
    Da li svi Albanci pripadaju nekom plemenu? Ako neko zna, neka se javi.
    Ne nego su podijeljeni u više plemena.
    Hoti, Grude, Klimenti ... Kažu da nema plemena u južnoj Albaniji.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Ne nego su podijeljeni u više plemena.
    Hoti, Grude, Klimenti ... Kažu da nema plemena u južnoj Albaniji.
    Ma znam to, mislio sam da li svaki Albanac pripada nekom plemenu...
    Znači, Kosovari, Malisori i sever Albanije su plemena? A južni deo Albanije nije?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Ma znam to, mislio sam da li svaki Albanac pripada nekom plemenu...
    Znači, Kosovari, Malisori i sever Albanije su plemena? A južni deo Albanije nije?
    Mislim da su Kosovon naselili Klimenti, koji sami sebe nazivaju Keljmendi.
    Klimenti su istorijskim izvorima opisani kao neobično žestoko ratničko pleme, hrabro, grabežljivo, jako vole ratovanje ...
    Mislim da na jugu Albanije, plemena nema, nema plemenske organizovanosti.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Navodno je Ibrahim Rugova izjavio kako je u srodstvu sa Karađorđevićima...:mrgreen: To sam negde pročitao. U svakom slučaju ako su Kosovari svi Keljmendi... samo mogu da kažem da su jedno brojno pleme. :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Navodno je Ibrahim Rugova izjavio kako je u srodstvu sa Karađorđevićima...:mrgreen: To sam negde pročitao. U svakom slučaju ako su Kosovari svi Keljmendi... samo mogu da kažem da su jedno brojno pleme. :mrgreen:
    Pa đed Crnog Đorđa je bio iz Klimenata. To sam i ja pročitao neđe. isto tako sam i pročitao da nije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Vrlo jasno napisano.

U vreme Šćepana nema govora o modernoj nacionalnoj svesti, mada se bliži vreme. Baš u doba romantizma nekako je krenulo i sa prodorom imena Crne Gore u Evropu. Mala zemlja koja se bori protiv Turaka, narod sa genijalnim narodnim junačkim pesmama, gusle, to je bio apsolutni hit, i nešto što je ostavilo traga i dan danas u Evropi. o tome su nam svedočanstva ostavili Puškin, Bajron itd. u Evropi toga doba - čak ni reč "primitivno" nije imala negativan kontekst. Sve ono što je bilo nepatvoreno, ruralno, narodno, imalo ideala i moglo da se poveže sa nečim herojskim - sve je to bila tražena roba, a Crna Gora je tu bila bez premca u Evropi, odnosno bila je odmah na drugom mestu, posle Grčke. Grci se ne bi tako brzo oslobodili Turaka bez romantičarskog zanosa u Evropi.

Tada su i Srbi počeli sa narodnim buđenjem, a crnogorska elita toga doba je sebe prepoznala u srpskom nacionalnom pokretu. Prepoznala, to je slaba reč. Petrovići su bili pravi srpski nacionalni ideolozi, projektanti nove Srbije, a sam Njegoš je jedan od očeva srpske nacije. Zašto? Otomanska carevina i borba protiv Turaka je ključna. Za rat s Turcima uvek spremni Crnogorci podsticali su svoju srbijansku, hercegovačku i bosansku braću na otpor, često nezadovoljni srpstvom Srbijanaca i ostalih. A srpstvo je značilo - Kosovo, sloboda od Otomanaca, obnova Dušanovog carstva - sve sama podloga za srpsku naciju. Naravno da koncept srpstva nikad nije mogao biti privlačan za muslimane u tadašnjem carstvu. Moram istaći da još uvek crkva u ovoj fazi nema onu ulogu koju je SPC stekla kasnije kad god se pomenu Srbi. To što je Njegoš bio vladika je potpuno zasebna priča. On je pre svega političar i državnik, a danas je nama najbitniji kao pesnik. Tako će biti i u budućnosti, jer jedino umetnost prevazilazi sve okvire vremena i prostora.

Postojale su alternative, obe potekle kod Hrvata - o ilirskoj, a zatim jugoslovenskoj naciji. Ilirski koncept bio je prilično prihvaćen kod nekih obrazovanih Srba u AU, neko vreme. Iako su ove ideje bile u osnovi plemenite, srpka elita nije bila dorasla ovome što su Karađorđevići pokazali azijatskim shvatanjem društva i nametanjem upravo i samo srbijanskog modela. Jednostavno, iako je bilo jako puno pametnih ljudi kod Srba nije bilo onih osnovnih državničkih veština i mudrosti - jednostavno nije bilo dovoljno ljudi sa iskustvom i smislom za državu, pogotovu ovu novu složenu zajednicu. Svako je drugačije zamišljao kako bi ta država trebalo da izgleda, od Vardara pa do Triglava. Koncept integralnog Jugoslovenstva - jedan narod 3 plemena je kasnije bilo samo maska za unitarizam pod srbijanskom hegemonijom. Da nije bilo toga, da je recimo Sarajevo bilo glavni grad, da su se obuzdale crkve, da je napravljena sekularna građanska država, možda bi zaista svi danas bili prvo Jugosloveni a onda Crnogorci, Hrvati, Srbi Bošnjaci itd.

Što se SFRJ tiče, to je bila od početka tvorevina na krivim temeljima uprkos nekim realnim uspesima. Ja nisam SFRJ nostalgičar. Meni je beskrajno žao ubijenih ljudi, ubijenih u ime nacije shvaćene na način iz 19. veka, po modelu krvi i tla. Danas crkvu i jezik treba proterati iz priče o naciji ako želite trajno uspešnu crnogorsku naciju. U Srbiji se vrši teška regresija na 19. vek upravo sada. I u Hrvatskoj je tako počelo ali izgleda da dolaze sebi polako. Crnogorci i ne treba da se okreću previše prošlosti u traganju za identitetom jer imaju jedinstvenu priliku da izgrade nov, moderan i trajno stabilan identitet, baziran pre svega na državnoj tradiciji. Danas nema Turaka, osim kao rado viđenih turista, a ni krv ni tlo ni jezik nisu najbitnije podloge za naciju. Da li su Crnogorci išta naučili iz istorije? Čini mi se da mnogi baš i nisu, ne razlikuju se mnogo od svojih kolega Srba.
    Upravo politika konstatuje "stanje na terenu". Nacionalna svijest je slojevita i u prvom redu uslovljena ekološkim faktorima.

Crnogorci u vrijeme Šćepana Malog postaju svjesni svoje nacionalne posebnosti u modernom smislu. Inače ne bi nikad Šćepa proglasili vladarom.

Svi balkanski narodi odprilike u isto vrijeme počinju da postaju svjesni svoga postojanja, čega su iskreno rečeno Crnogorci bili svjesni mnogo ranije. Tad počinje zapravo intelektualna elita podtpomognuta ekonomskom elitom stvarati nacije ne iz samo iz nacionalnih već i iz ekonomskih pobuda. Prave svoje zabrane. Tako je izmišljena i rumunska nacija i ako je većina Rumuna slovenskog genetskog porijekla. Na ist način nastaju i Bugari i Srbi. Hrvati su se malo dvoumili jesu li Iliri ili Hrvati, i tako dalje. Crnogorsko srpstvo ako je i postojalo je bila želja zhvatanja većeg zabrana. I nije samo Njegoš stvorio Srbe.
    Sa ostalim se slažem sve si lijepo rekao.

E sad zašto se insistira na jeziku i crkvi i ostalom? Pa zato što se insistira na nepostojanju Crnogoraca. Kad se prestane sa glupostima da Crnogorci postoje od Štedimlije i Đilasa prestaće se sa insistiranjem na u suštinu ne previše važnim stvarima.

Neđe sam pročitao da pošto su se crnogorci borili za srpstvo, nastankom Srbije ne treba da postoji Crna Gora. To naravno podrazumjeva istrijebljenje Crnogoraca. E pa neće moći. Zato se i insistira na razlikama. Kad se shvati da svako ima svoje i đe je svakom mjesto sve će biti u redu.
    Last edited by FORMICA; 27-03-07 at 17:41.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default 100 puta napisah, Srbiju su poslije 1690. (Seobe Srbalja), naselili razni narodi ...

Nove tvrdnje o poreklu Karađorđevića

Deda po ocu Karađorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, bio je Albanac i zvao se Đin Maraš Klimenta, navodi se u knjizi "Karađorđevići - sakrivena istorija".

Piše: Beta

Knjiga je objavljena prošle sedmice, a autori su Milorad Bošnjak, novinar, i Slobodan Jakovljević, mašinski inženjer, koji je direktni potomak Jakova Obrenovića, polubrata srpskog kneza Miloša Obrenovića.

Izdavač knjige je "Lio" iz Gornjeg Milanovca, a autori su objavili i dokumenta, rukopise i razne prepiske, kojima se, kako oni tvrde, dokazuje da Karađorđevići vode poreklo od "pokatoličenog albanskog plemena" iz okoline Skadra.

Međutim, istoričar Radoš Ljušić rekao je danas agencija Beta da ne postoje pouzdani podaci o Karađorđevim precima, niti o tome kada su oni došli u Srbiju.

"Za to nemamo pouzdanih istorijskih izvora, dokumenata, sve je u narodnom predanju", rekao je Ljušić.

Prema njegovim rečima, postoje razne verzije o Karađorđevim precima - da su iz Francuske, Hercegovine, Crne Gore ili Albanije, ali nijedna teorija još nije dokazana.

Autori knjige "Karađorđevići - sakrivena istorija" pozivaju se na "Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine" iz 1910. godine, broj 22, u kome se navodi da je deo plemena Klimenta stigao oko 1737. godine u okolinu Rudnika, za vreme povlačenja austrijske vojske iz Novog Pazara.

Dodaje se da je tada stiglo oko 500 albanskih porodica koji su "bili niska rasta, pritom zle i surove naravi", da su jedva govorili srpski, a voleli su stočarstvo i bili postojanog karaktera.

Bošnjak i Jakovljević se posebno pozivaju na dela Andrije Luburića, koja su štampana 1937. godine, i navode da je pravoslavno pleme Klimenta slavilo Svetog Klimenta Rimskog, što su navodno slavili i Krađorđevići.

Autori tvrde da je tu slavu slavio Karađorđe, njegov sin Aleksandar i unuk Petar, koji se "iznenada, na Cetinju odriče svoje krsne slave i počinje da slavi Svetog Andreju Prvozvanog".

Oni tvrde da je kralj Petar znao za poreklo svojih predaka, kao i da je pleme Klimenta štitilo kralja Petra, kao svog potomka, tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije na početku Prvog svetskog rata.

http://www.pcnen.com/detail.php?module=2&news_id=19717

http://www.jutarnji.hr/ispis_clanka.jl?artid=47610

Ostrašćeni srpski istoričar-političar radoš Ljušić, takođe nema dileme da su Karađorđevići slavili Svetog Klimenta (vjerovatno bi danas promijenio stav, ili prećutao)

Quote Originally Posted by DAN

Francuski vojskovođa Merijaž 1810. godine u svom izvještaju kaže:
    Tvrđava Klimenata je postojbina Crnog Đorđa i najveći broj njegovih rođaka tu stanuje i oni su poglavice ovog kraja.
    U drugom izvještaju od 1811. godine on dodaje i citira:
    Karađorđeva porodica je iz Klimenta, visoke Crne Gore, čija su plemena pod njegovim uticajem.
    http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika=Ljudi%20i%20dogadjaji&datum=2006-01-08&clanak=42989
    Quote Originally Posted by Karađorđevići

Pre nego što su počeli da slave Andrijevdan, Karađorđevići su kao krsno ime proslavljali Svetog Klimenta (koji je u crkvenom kalendaru 8. decembra po novom, odnosno, 25. novembra po starom kalendaru).

Na zvaničnom sajtu Karađorđevića

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Ne u današnjem smislu, nacionalnu, al žestoku NARODNU svijest su imali

U vreme Šćepana nema govora o modernoj nacionalnoj svesti, mada se bliži vreme.
    U vrijeme Šćepana Malog Crnogorci su imali žestoku narodnu, svijest, žestoku svijest da su pripadaju narodu - Crnogorskom.
    Već su bile prošle stotine godina kako su se Crnogorci u brojnim bitkama tukli sa Turcima, a naročito im je ostao u sjećanju Carev Laz 1711., te bitka na Predišu ... kao i mneoge bitke za slobodu iz 17. vijeka.
    U vrijeme Šćepana Malog Crnogorci su imali žestoku svijest da su narod.
    Kao što znamo, tu svijest nikada im niko nije uspio potrijeti, čak ni Njegoš i Nikola sa njihovim srbovanjem.

Postoje dokumenta koja pokazuju tadašnju, izrazito jaku crnogorsku svijest.
    Last edited by Ćipur; 27-03-07 at 22:40.

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Hmm...kako je onda Cetinjanin i to Crnojević (!) krajem 17. i početkom 18. veka mogao biti pećki patrijarh. Kako da to objasnimo? Arsenije - ********? ko su sve bili ljudi u Velikoj seobi Srba, i odakle? Ja bih pre rekao da tu još nema modernih nacija, mada je vreme jako blizu. Ne treba prošlost tumačiti iz vizure sadašnjosti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Kakav Arsenije Čarnojević, to ne znači ništa, religija, ništa više ...

Hmm...kako je onda Cetinjanin i to Crnojević (!) krajem 17. i početkom 18. veka mogao biti pećki patrijarh. Kako da to objasnimo? Arsenije - ********? ko su sve bili ljudi u Velikoj seobi Srba, i odakle? Ja bih pre rekao da tu još nema modernih nacija, mada je vreme jako blizu. Ne treba prošlost tumačiti iz vizure sadašnjosti.
    Daj, to nema veze sa narodnošću, to je pitanje religije, pa prvi srpski patrijarh bio je Bugarin.
    https://forum.cdm.me/showthread.php?t=19069

Crnogorci su krajem 17. vijeka imali daleko jaču narodnu svijest od Srba. Crnogorci su do I srpskog ustanka imali jaču svijest o uzajamnoj pripadnosti među sobom, nego Srbi među sobom. I kasnije je to bilo tako do Njegoša i Nikole, koji su im nametnuli novu ideologiju.
    Kao što znaš čak ni Njegoš ni Nikola nijesu uspjeli ubijediti Crnogorce da su Srbi.
    Sad međutim, mnogi Crnogorci imaju ausvajs od Njegoša i Nikole da su Srbi.
    Ta crnogorska svijest je bila prekaljena u brojnim bitkama, od Carevog Laza koji je bio 1712. da ne govorimo.
    Pa ovaj dokument puca od crnogorske svijesti, kipti ...

Kako su Vilusi ušli u opštecrnogorski zbor

И од сада да су Црногорци увек

Да се зна и да је веровано како ја, владика Сава, митрополит цетињски и господин војевода Вукадин Вукотић, и сердар Сава Петровић, и сердар Станиша Радоњић, и прочи кнезови, и все обштество сената черногорскаго примамо Дака Сладојевића со свема вилусама, и со свем племеном Риђанима, да су у збор черногорски, и посад да су Черногорци увлек, да буду за Черногорце понијети зло или добро, како и други Черногорци. Сије бис ва лета 1748, априла 28.

Beograd. Narodna biblioteka, inv. br. 1148 (Knjiga baština vladike crnogorskog Save Petrovića, XVIII v.). Matić 514 (1148.), 216. Uništeno 1941. godine. ZIN V 7906.

------------------------

I od sada da su Crnogorci uvijek

Da se zna i da se vjeruje, kako, ja, Vladika Sava, mitropolit cetinjski i gospodin vojvoda Vukadin Vukotić, i serdar Sava Petrović, i serdar Staniša Radonjić, i ostali kneževi, i cjelokupan crnogorski Senat primamo Daka Sladojevića sa svim vilusima, i sa cijelim plemenom Riđanima da su u zbor crnogorski. I od sada da su Crnogorci uvijek, da budi spremni za Crnogorce ponijeti zlo ili dobro, kao i drugi Crnogorci. Ovo bi ljeta 1748, 28. aprila.
    ....

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

I nije samo Njegoš stvorio Srbe.
    Sa ostalim se slažem sve si lijepo rekao.
    Nisam rekao ni da je Njegoš stvorio Srbe, nego da je jedan od očeva srpske nacije, one of the founding fathers. Znači skoro potpuno se slažemo

E sad zašto se insistira na jeziku i crkvi i ostalom? Pa zato što se insistira na nepostojanju Crnogoraca. Kad se prestane sa glupostima da Crnogorci postoje od Štedimlije i Đilasa prestaće se sa insistiranjem na u suštinu ne previše važnim stvarima.

Neđe sam pročitao da pošto su se crnogorci borili za srpstvo, nastankom Srbije ne treba da postoji Crna Gora. To naravno podrazumjeva istrijebljenje Crnogoraca. E pa neće moći. Zato se i insistira na razlikama. Kad se shvati da svako ima svoje i đe je svakom mjesto sve će biti u redu.
    Crnogorci postoje, maloumno je govoriti da ne postoje ljudi koji se sami tako određuju i osećaju. To bar svako ko ima oči može da vidi, valjda je to neosporivo. Današnji nacionalni, etnički Crnogorci su isto politička nacija, kao i svaka druga nacija. A kao što Ćipur reče - u političku naciju možeš i ne moraš da učestvuješ. Svako ima svoje, i to je sasvim u redu, bar bi trebalo da bude, da nema tih usijanih glava. Ja sam samo izneo svoje mišljenje u vezi današnjeg vremena i modela iz 19. veka. Svako je slobodan da radi po svojoj savesti i volji, sloboda je divna stvar.

Istrijebljenje Crnogoraca? To se neće nikad desiti, ali evo ja bih vas prvi branio od bilo koga. Naravno ako me pozovete, sam nikad ne bih došao. Sem kao turista

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Daj, to nema veze sa narodnošću, to je pitanje religije, pa prvi srpski patrijarh bio je Bugarin.
    https://forum.cdm.me/showthread.php?t=19069
    U religiju se ne razumem previše, ipak taj Bugarin sigurno nije bio politički vođa kao što je bio Arsenije Crnojević. Za vreme Crnojevića nema Srbije, nema kralja, nema cara. A čovek sa Cetinja. To je moja poenta, nema to veze sa crkvom u suštini.

Crnogorci su krajem 17. vijeka imali daleko jaču narodnu svijest od Srba. Crnogorci su do I srpskog ustanka imali jaču svijest o uzajamnoj pripadnosti među sobom, nego Srbi među sobom. I kasnije je to bilo tako do Njegoša i Nikole, koji su im nametnuli novu ideologiju.
    Može biti, možda je čak i danas tako. Ipak moderna nacija je nešto drugo (da ponovim)

Kao što znaš čak ni Njegoš ni Nikola nijesu uspjeli ubijediti Crnogorce da su Srbi.
    hhmm..za ovo ne znam, do 1918. o tome nema govora. Pre bih tako rekao. 1918. je ključna za modernu crnogorsku naciju. Jedan političar nikad ne bi govorio nešto što konstantno iritira narod. Naprotiv, svaki političar peva pesmu prijatnu narodnom uhu. Kako onda, tako i danas.

Sad međutim, mnogi Crnogorci imaju ausvajs od Njegoša i Nikole da su Srbi.
    Ta crnogorska svijest je bila prekaljena u brojnim bitkama, od Carevog Laza koji je bio 1712. da ne govorimo.
    Pa ovaj dokument puca od crnogorske svijesti, kipti ...

Kako su Vilusi ušli u opštecrnogorski zbor

И од сада да су Црногорци увек

Да се зна и да је веровано како ја, владика Сава, митрополит цетињски и господин војевода Вукадин Вукотић, и сердар Сава Петровић, и сердар Станиша Радоњић, и прочи кнезови, и все обштество сената черногорскаго примамо Дака Сладојевића со свема вилусама, и со свем племеном Риђанима, да су у збор черногорски, и посад да су Черногорци увлек, да буду за Черногорце понијети зло или добро, како и други Черногорци. Сије бис ва лета 1748, априла 28.

Beograd. Narodna biblioteka, inv. br. 1148 (Knjiga baština vladike crnogorskog Save Petrovića, XVIII v.). Matić 514 (1148.), 216. Uništeno 1941. godine. ZIN V 7906.

------------------------

I od sada da su Crnogorci uvijek

Da se zna i da se vjeruje, kako, ja, Vladika Sava, mitropolit cetinjski i gospodin vojvoda Vukadin Vukotić, i serdar Sava Petrović, i serdar Staniša Radonjić, i ostali kneževi, i cjelokupan crnogorski Senat primamo Daka Sladojevića sa svim vilusima, i sa cijelim plemenom Riđanima da su u zbor crnogorski. I od sada da su Crnogorci uvijek, da budi spremni za Crnogorce ponijeti zlo ili dobro, kao i drugi Crnogorci. Ovo bi ljeta 1748, 28. aprila.
    ....
    Dobro, kad ti kažeš, verujem. Zanimljivo je čitati o crnogorskoj istoriji.
    Last edited by ssin; 27-03-07 at 23:38.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Nisam rekao ni da je Njegoš stvorio Srbe, nego da je jedan od očeva srpske nacije, one of the founding fathers. Znači skoro potpuno se slažemo

Crnogorci postoje, maloumno je govoriti da ne postoje ljudi koji se sami tako određuju i osećaju. To bar svako ko ima oči može da vidi, valjda je to neosporivo. Današnji nacionalni, etnički Crnogorci su isto politička nacija, kao i svaka druga nacija. A kao što Ćipur reče - u političku naciju možeš i ne moraš da učestvuješ. Svako ima svoje, i to je sasvim u redu, bar bi trebalo da bude, da nema tih usijanih glava. Ja sam samo izneo svoje mišljenje u vezi današnjeg vremena i modela iz 19. veka. Svako je slobodan da radi po svojoj savesti i volji, sloboda je divna stvar.

Istrijebljenje Crnogoraca? To se neće nikad desiti, ali evo ja bih vas prvi branio od bilo koga. Naravno ako me pozovete, sam nikad ne bih došao. Sem kao turista
    Ma slažemo se mi u suštini, a usijane glave su usijane. Dako ih ova kiša oladi

Vazda dobro došao, i kao turista

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Još malo izvora o nekadašnjoj crnogorskoj narodnoj svijesti ...

Može biti, možda je čak i danas tako.
    Danas nije tako. Danas jaku crnogorsku svijest imaju Cetinje sa okolinom, prilično jaku u Nikšiću, mnogo slabiju u Podgorici, Baru, Danilovgradu ... u Podgorici je to više crnogorska svijest zasnovana na ekonomskim tekovinama komunista/ateista, crnogorska svijest u smislu otklona od kulture Cece, Seke Aleksić ... Karadžića, Mladića, Svetog Nikolaja ... crnogorska svijest i patriotizam zasnovani kod njih na težnji ka civilizovanoj Crnoj Gori, đe dosta ljudi u CG smatra da je to nemoguće sa Srbijom. Takvu crnogorsku svijest ima dosta ljudi na ovom forumu, iako jako slabo znaju što su im preci radili.

Srbi danas imaju mnogo jaču svijest od Crnogoraca o uzajamnoj pripadnosti, zahvaljujući uraganskoj propgandi, milionima puta ponavljanim mitovima i mioionima puta ispričanoj lažnoj istoriji.

hhmm..za ovo ne znam, do 1918. o tome nema govora. Pre bih tako rekao. 1918. je ključna za modernu crnogorsku naciju.
    Do 1918. Crnogorcima srpstvo nije smetalo, jer su ga shvatali kao mi što smo shvatali jugoslovenstvo prije 20 godina.
    Ali od 1918. srpstvo im je ugrozilo crnogorstvo, i Crnogorci su rekli:
    "E kad je tako kad nam srpstvo ugrožava crnogorstvo (naš identitet, državu, istoriju, kulturu, običaje, način života), od sad više nijesmo ni u širem smislu Srbi"!

Kako je inače moguće napraviti naciju bez svijesti o uzajamnoj pripadnosti i bez svijesti da pripadaš narodu različitom od drugin naroda?

Dobro, kad ti kažeš, verujem. Zanimljivo je čitati o crnogorskoj istoriji.
    U to selo Vilusi sada je 75% Srba, njih tamo srpska crkva srpči na najjeftinije finte, koje nemam vremena da ti objašnjavam.
    A ti Vilusi su kao pleme, kolektivno ušli u crnogorski ZBOR prije 250 godina i zakleli se da će biti Crnogorci, odbacili dotadašnje pripadnosti, postali svojom voljom Crnogorci!

Takođe možemo da vidimo crnogorsku svijest i iz drugih izvora.
    Evo odlomak iz "Istorije o Černoj Gori" Vladike Vasilija koju je on napisao polovinom 18. vijeka. On navodi plemena koja su se zajednički borila, Maine, Pješivci, Bjelopavlći, Piperi, Drekalovići, Vasojevići ... čak i Klimenti ...
    Zar i ovaj odlomak ne puca od crnogorstva?
    Vladika Vasilije ovđe čak jako kritikuje Srbe!

Evo, još jedan izvor.
    Pročitaj pjesmu koja je pronađena u rukopisu, puca, vri, kipti od crnogorstva ...
    Ove pjesme nije uspio da se dokopa Vuk Karadžić i da u nju ubači "srpske vitezove", "srpske vojvode"
    Last edited by Ćipur; 29-03-07 at 00:02.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Jedan srpski narod ne postoji, postoje samo srpski NARODI kaže istoričar Nina Hitrova

Quote Originally Posted by Ruska Istoricarka Nina Hitrova
    U Rusiji je 15. juna 1889. godine bilo svečano obilježavanje pet stotina godina od Kosovske bitke, datum koji svečano obilježavaju svi srpski narodi. U okviru obilježavanja dana tog događaja u Kazanskoj crkvi je bila održana liturgija.
    Nikad nijesam naletio na ovako izričit stav, do sada samo na ovu ocjenu, ove bistre ruske istoričarke, kod koje nijesu upalili svetosavski kerefeci!
    Ona sadašnju srpsku naciju ne naziva jednim narodom, već N A R O D I M A.
    Očito je gospođi Hitrovoj jasno da je sadašnja srpska nacija djelo političkih odluka, ona isto tvrdi što sam i ja napisao do sada sto puta, da je srpska nacija sastavljena od više različitih naroda, koje spaja vjera i konstrusani jezik Vuka Karadžića.

Uživajte u sjajnom tekstu Nine Hitrove :arrow: https://forum.cdm.me/showpost.php?p=604688&postcount=7

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Nisi pročitao tekst! U tekstu se očigledno smatra da su Crnogorci jedan od tih "srpskih naroda":

"U Rusiji je 15. juna 1889. godine bilo svečano obilježavanje pet stotina godina od Kosovske bitke, datum koji svečano obilježavaju svi srpski narodi. U okviru obilježavanja dana tog događaja u Kazanskoj crkvi je bila održana liturgija.
    U telegramu koji je tim povodom Sankt-Peterburško slovensko društvo uputilo na Cetinje kaže se: „Poslije Kosovskog boja srpski narod je izgubio političku slobodu, ali nije izgubio „prirodnu duševnu nezavisnost”, i nastavljao je borbu.
    Tu sudbinsku borbu, prije svih,prihvatio je na sebe onaj dio srpskog naroda koji se sklonio od turskog jarma po katunima i nepristupačnim stijenama Crne Gore... herojski i pobjedonosno je nosio svoju zastavu, dajući drugoj braći primjer stabilnosti i stalne i pouzdane predanosti zavjetima donesenim sa Kosova polja”.

Ti reče da ti je ovo sjajan tekst?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Nisi pročitao tekst! U tekstu se očigledno smatra da su Crnogorci jedan od tih "srpskih naroda":

"U Rusiji je 15. juna 1889. godine bilo svečano obilježavanje pet stotina godina od Kosovske bitke, datum koji svečano obilježavaju svi srpski narodi. U okviru obilježavanja dana tog događaja u Kazanskoj crkvi je bila održana liturgija.
    U telegramu koji je tim povodom Sankt-Peterburško slovensko društvo uputilo na Cetinje kaže se: „Poslije Kosovskog boja srpski narod je izgubio političku slobodu, ali nije izgubio „prirodnu duševnu nezavisnost”, i nastavljao je borbu.
    Tu sudbinsku borbu, prije svih,prihvatio je na sebe onaj dio srpskog naroda koji se sklonio od turskog jarma po katunima i nepristupačnim stijenama Crne Gore... herojski i pobjedonosno je nosio svoju zastavu, dajući drugoj braći primjer stabilnosti i stalne i pouzdane predanosti zavjetima donesenim sa Kosova polja”.

Ti reče da ti je ovo sjajan tekst?
    Da, da, sjajan tekst, ona navodi sto se tada piskaralo, povodom tog datuma, ali ona ima malo dublji uvid u proslost Crnogoraca i Srba, pa ona zato kaze SRPSKI NARODI.
    To, SRPSKI NARODI je upravo ono sto sam ti pisao prije neki dan, kad si bio zaprepascen.
    Medjutim i jedna inostrana profesionalna istoricarka koristi taj termin od koga bi se vecini Srba digla kosa na glavi, a narocito srpskim naucnjacima iz SANU.
    SRPSKI NARODI, dakle nema jednog jedinog srpskog naroda veci ih je vise, kao recimo talijanski narodi, turski narodi ...
    Last edited by Ćipur; 05-04-07 at 10:10.

Page 4 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks