Eto je postavljen grafikon iznad iako nije sve u precniku kucista ali je obicno dovoljno za grubu procjenu.
"Lug"-ovi tu obicno igraju nista manje bitnu ulogu a uvijek je najbolje da se sat proba ili vidi kako stoji na ruci istog/slicnog precnika.
Vidim da je Casio u pitanju, bio sam siguran da je neka Invicta ili sl. posto je to njihov 'prosjek' precnika
Ja imam relativno malu ruku od nekih 17.3cm ili sto bi kod Amera bilo 6ľ inci.
Za vecinu primjera, sat od nekih 39mm mi najbolje 'legne' ali nije pravilo.
Recimo Tissot PRX je 40mm sto zvuci sasvim korektno ali ima 'lug to lug' od cak 51mm pa i na mojoj ruci izgleda veci nego sto bi trebao. Nije pretjerano ali je jedan od onih slucajeva kad je sat prividno veci nego sto to brojka kucista pokazuje.
Sa druge strane, moj Casio Duro ima kuciste od cak 44mm sto bi ja trebao odmah da otpisem kao ogromno. Medjutim, ima 'lug to lug' od svega 49mm pa "se nosi" znatno bolje nego sto ta brojka od 44mm pokazuje, mozda cak i bolje od PRX-a.
Ima tu i drugih elemenata kao npr. koliko je krunica izbacena, ima li dodatnih pusher-a (hronograf) i sl. I debljina zna da odigra ulogu u tome kako se velicina sata percipira.
Bookmarks