Ja računam samo ako ćete da odigramo jen-dva-tri sa autićima
Poslato sa Ultra Fold5 pisaće maine
............ \_(ツ )_/............
Ja sam bio taj koji je uvijek crtao staze za jedan-dva-tri ispred zgrade, pa ako treba pomoć da se prisjetim vjetina iz detinjstva
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dzojstik u ruke i igrice dok se auto puni, eto kako se trkaju vlasnici el. automobila.
Ovo je da ja znam oficijelni sajt Toyote.
Evo moda ima neki oficijalniji od global.toyota
Meni je svejedno hoće li Lexus biti samo BEV ili neće, oće li Toyota bankrotirati ili ne, samo kopiram ono to oni kau a to nije saglasno sa onim to ti kae.
E sada ili oficijelna Toyota grijei ili ima neke insajderske informacije ili je neto treće ko zna...
Last edited by Bugi; 30-01-24 at 21:10.
Sva prica o elektricnim vozilima, i toboznjoj zabrinutosti o kvalitetu zivota, zagadjenju zivotne sredine i sl., pada u vodu, kad se pojavi ovakav podatak:
https://www.theguardian.com/environm...led-davos-2022
Jedan Gulfstream G650 privatni avion koji se koristi 400 sati godisnje, potrosi preko 600K litara goriva. Neka prosjecno auto potrosi 1800 litara goriva godisnje (a mnoga trose manje), vidi se prevara iza citavog pokreta elektrifikacije vozila. Sarena laza, prica za malu djecu. Moderni dizel motori nikad manje nijesu trosili, i nikad nijesu bili cistiji.
Sa druge strane kad se uzme cinjenica kako se dolazi do litijuma za Li-ion baterije za elektricna vozila, i kakva pustos ostaje poslije eksploatacije litijuma, data prica tek pada u vodu.
Djeluje kao da je krajnji cilj smanjiti mobilnost sirih masa, ukinuti im mogucnost da izadju iz svog malog mjesta/okruga/'geta' sta li vec. Nagli rast cijena vozila i ugradnja raznoraznih nepotrebnih sistema (sto ce dizel automobilu elektro motor i Li-ion baterija, sta je poenta - 200-250-300 KG vise??) na vozilima je kontra prici o ekologiji.
Uvodjenje novih 'ekoloskih' normi i sl. fora za prisiljavanje kupaca da kupuju elektricna vozila, i ciljano smanjivanje proizvodnje drugih je jedan nacin da se guraju elektricna vozila, ali je to put u propast za obican svijet (onaj koji ima za Gulfstream od 50 mil. USD, njega briga hoce li zagadjivati zivotnu sredinu, i hoce li potrositi 100K litara ili 10 mil. litara goriva). Nece naftni tankeri, teretni avioni, privatni avioni, privatne jahte od 50-250m, i ostala teska masinerija ikada ici na baterije, a ta masinerija trosi ubjedljivo najvise goriva.
Najjaca prica je sto kao US force hoce elektricne tenkove jer su environmental friendly.
Prema tome, ta da ti kaem?
Ne zaboravite da se i tehnologija baterija razvija, nece elektricni svijet ostat na Li-Ion baterijiama
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Ne znam sta ce biti za 15-20 godina. Trenutno od EV svijet ima vise stete nego koristi.
Manje-vise totalno nebitno jer treba da se razvija uporedno i distribucija elektricne mreze za punjenje kojih god baterija imamo sad ili u buducnosti. To je nesto sto rijetko ko razvija u punoj pari.
Da smo cijeli fokus na eletricna vozila svi zajedno usmjerili na "zelenifikaciju" elektricnih mreza i pronalazanje novih metoda dobijanja elektricne energije bolje bi nam bilo...
Niti jedan jedini EV trenutno nije "zelenije" od klasicnih automobila (naprotiv, vice je stete nego koristi sa tog aspekta), niko ga ni ne vozi dovoljno dugo da bi to "postao" a oni koji voze isti EV na duze vrijeme (i kilometraze) definitivno nisu to odradili sa samo jednom baterijom. Zacarani krug...
Ovo dolazi od nekoga ko je bio od samog pocetka za EVs dok je Tesla predvodio krdo... Ali kako vrijeme prolazi covjek pocne da istrazuje, vidi da su mnoga obecanja bila samo obecanja na papiru i shvati koliko sve nema smisla te se razocara.
Ljudi ne kapiraju da je Li-Io tehnologija koja je trenutno u vrhuncu ali nije bez mana zbog samog Litijuma.
Takođe EV se neće raditi samo na Li-Io već i sa za početak baterijom Blade (litijum-gvođe-fosfat) koja je prola ekstremne uslove testiranja, kao to je stiskanje, savijanje, zagrijejavanje na 300C te test prekomernog punjenja. Nita od toga nije rezultiralo poarom ili eksplozijom uključujući sporo oslobađanje toplote i nisku toplotu, kao i sposobnost da ne oslobađa kiseonik tokom kvarova ili se lako zapali.
Kada se ova tehnologija razvije (cc oko 10 godina), preći će se na noviji sistem u kojem se neće koristiti litijum. Da li će to biti nuklearna baterija veličine kofera sa rokom trajanja od nekoliko 100 godina, ili neki novi element vidjećemo.
Samo suludo je reći ja nikad neću voziti EV
Jer hoće
Tu nema price, to je 100% tacno ali isto tako je tacno da trenutno EV nanose vise stete nego koristi i to je cinjenica. Ne radi se samo i Li-Io ovdje, gdje je nikl, kobalt...? Gdje je odlaganje samih baterija?
Nadajmo se da ce doci vrijeme kada cemo rijesiti problem energije ali kada dodje to vrijeme EV ce nam biti najmanji problem za rjesenje jer smo prakticno rijesili sve probleme svijeta sa tim... Nismo mi ni blizu tome...
Nismo mi ovdje da rijeimo sve svetske probleme. Pričamo o mogućem rjeenju jednog od problema.
Ako gleda tako, avion vie troi od auta j vie zagađuje. Treba maći avione.
Tanker vie troi od auta i zagađuje vie, treba maći tankere.
Takvim sistemom eliminacije vratili bi se u srednji vijek u doba konjskih zaprega i veslača robova.
Poređenje ti veze s mozgom nema. Kolega lijepo poredi EV i ICE glavu za glavu, ti se uhvatio brodova i aviona...
Sent from my S23 Ultra using Tapatalk
Stay salty.
Da da, tako je.
Isčitajte koliko % baterije se moe reciklirati, a onda Isčitajte kolilo % spaljenog benzina i nafte se moe reciklirati.
Last edited by Bugi; 31-01-24 at 16:10.
Znaju li ovi sa konika kakvo ih buducnost ceka u neredne godine kad se pojacaju EV vozila...
Sent from my SM-A546B using Tapatalk
Znaju znaju, a trebalo bi znaju i vlasnici, ovo:
https://www.instagram.com/reel/C1n4J...Zib3dxZG8xZA==
A ti ičitaj koliko % baterija zapravo bude reciklirano, a koliko zavri u landfill.
Usput pogledaj koliko se vode i zemljita zagadi dok se napravi baterija, pa jo toliko dok se reciklira. A pogledaj malo i ko i u kakvim uslovima iskopava te sve rude.
Ima li kraja licemjerju i holier than thou stavu?
Stay salty.
Niko ne zna koliko se baterija zavri u recikliranju.
Zna li ti?
Podijeli sa nama?
Ja otvoreno pričam da je meni bitna jeftina (čitaj besplatna vonja). Samo ne razumijem glupu (da glupu) priču.
Ako vozilo uzme i crkne baterija U garanciji, mijenja je kod ovlaćenog. Baterija se reciklira.
Ako nije u garanciji, plati novu i na staru ima popust jer se reciklira.
Ako nije u garanciji, i neće da popravi ide komplet vozilo na otpad, a baterija baterija se reciklira jer vrijedi dosta.
Osim metoda samospaljivanja za koje je zaduen TAKUMI i koje predstavljaju po istraivanjima 0.4% vozila, objasni mi kako se baterija iz vozila ne bi reciklirala? Koji to dio se ne reciklira.
Last edited by Bugi; 31-01-24 at 18:40.
Nije toliko teko.
Stay salty.
Poto si editovao tvoj post, ja svoj ne mogu, eto čisto da ti predočim ovim screenshotom da ivi u zabludi to se tiče reciklae EV baterija. Svega 5% se reciklira, i to je tako jer je jeftinije napraviti novu, nego reciklirati krepanu.
Stay salty.
Alo,dajte da organizujemo ovaj karting.Pustite se baterija i recikliranja![]()
Last edited by Bugi; 31-01-24 at 19:44.
Iz priloenog je jasno da ti sa engleskim jezikom i ne ide ba najbolje, ali nisam očekivao da ima problem i sa razumijevanjem maternjeg.
Odakle li si samo izvukao takav zaključak?
Činjenicu da koristi labilni AI za pretragu ne elim ni da komentariem.
Stay salty.
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks