evo zivim u Norveskoj, i sve kolege voze elektricna auta i na -20 bez ikakvih problema, ja sam vozio par puta rent-a-car i definitivno po hladnoci dobijes manji range neko ocekivani (od 30-50% manji od reklamiranog), npr vozio sam Volvo XC40 recharge, koji nominalno ima oko 500km range-a, do kopenhagena autoputom na -10 prosjecno je mogao oko 250km u realnom svijetu, ali to je generalno najgora opcija za el. vozilo, samo autoput i hladnoca.
Sto se tice nekih horor prica, norvezani se jedino zale kada odu na planinu u vikendice da se desava discharge baterije preko noci na velikim hladnocama, tipa ostavis auto kao pise 100km uvece ujutro sjednes pokazuje 20-30km i vecina njih kojima su vikendice daleko imaju neki land cruiser dizel ili tako nesto za tu rabotu
ali sto se tice obicnog saobracaja i hladnoca, nema nekih velikih problema. Danas je u Norveskoj prakticno nemoguce kupiti bilo sta osim EV ili plug-in, a od 2025 mislim da ce potpuno prestati prodaja novih motora sa unutrasnjim sagorijevanjem.
Edit: Tesko je porediti druge zemlje i EV vozila sa skandinavijom jer je ovdje infrastruktura nenormalna, imas bukvalno punjaca koliko i pumpi, i to uglavnom superbrzih (20-30min punjenje), inace je punjenje dosta skupo, posto ja obicno samo uzimam za posao ili neki izlet za otvoreni put, bukvalno mi ispadne skoro kao benzin cijena punjenja. (od 30-50e sam npr placao punjenje za taj volvo, a predjes 250km).

Reply With Quote
Bookmarks