Quote Originally Posted by Rodion Romanovich View Post
Niti sam ikad uzivo vidio tu maslinu, niti nesto upucen ali mi je nevjerovatno da je to tzv betoniranje tog nivoa da utice na samu maslinu i da poremeti neki biodiverzitet ili kako se vec kaze ili da uticu na povecanje vlage i sl. mada ne kazem da nisam mozda u pravu naprotiv.
Beton sam po sebi ne prija biljkama i stablima. To i nije bas neko otkrovenje, nadam se.

E sad ovdje nije ni beton sam po sebi toliki problem koliko voda koja se sakupljala uz maslinu, kao direktna posledica tog betona. Maslina se godinama natapala sa mnogo vecim kolicinama vode od one koju moze/smije da ima i bilo je samo pitanje vremena kad ce to poceti da daje vidne posledice u pogledu pogorsanja stanja samog stabla. Taj beton nije dozvoljavao adekvatnu drenazu vode a o tome se pisalo, govorilo na javnim raspravama i sl. ali celnici grada Bara su ipak zeljeli lijepu razglednicu, po cijeni gubitka same stare masline.

Ima dosta o tome, da ne pisem nasiroko ali cinjenica je da je ovo stanje direktno uzrokovano betoniranjem stabla i to ne moze niko da negira, pa ni sama Opstina koja je toliko gluposti napisala u saopstenjima a beton nije ni pomenula.