Zato sam ja odlucio za klime, i za sada sam zadovoljan (prije se grijao na drva jedno 30 godina)
E teško će raditi 15 godina bez problema
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Zato sam ja odlucio za klime, i za sada sam zadovoljan (prije se grijao na drva jedno 30 godina)
Najisplativije definitivno
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Može biti da je subjektivno ali meni nije ista toplota osjećaj toplote od drveta i peleta ka od klime i čak kad smo išli na varijantu klime prije peleta imala sam osjećaj a je ugasim kuća se u roku odma oladi.
Ja sam presao sa centralnog na struju, na centralno na pelet prije 10-12 godina, Centrometal Toby 35kw na to vec postojece centralno, bojler 300l i 2 solarna panela da ga griju. U medjuvremenu odradili fasadu i stolariju iii najbitnije, novi krov. (kuca je iz 78me u PG)
Od pocetka novembra do maja potrosimo 3 do 4 tone, zavisi od zime, grije se oko 250-300 kvadrata, taj bojler i 2-3 susaca peskira u kupatilima.
Za sad vrlo zadovoljni, nismo imali nekih pehova do sad.
As far back as I can remember I always wanted to be a gangster.
Ni meni nije isti osjecaj. Od centralnog ostanu tople cijevi. Od drva ostane zar, a peleta i struje ne. Klima izdusi odmah. Podno je bolja varijanta jer 'duze' ostaje topli vazduh dolje, dok kod radijatora ode odmah gore
Da ne plaćam onda račun za oktobar i april, koji se skoro svake god full grijemo? Ne žive svi u Pg.
Ja sa malom đecom se grijem 24h, 200+ dana, pa sračunaj.
No sve je od slučaja do slučaja. U stanu u Pg toplotna nije potreba, već luksuz, ko želi da ima ultimativni komfor. Ali zato kuće u centralnom i sjevernom dijelu CG, uz solar za proizvodnju struje, vrlo lako otplaćuju investiciju u garantnom roku sistema.
Primjer iz Nk, čovjek trošio oko 4-5 tona peleta, ugradio solar za proizvodnju struje, i kupio toplotnu pumpu preko Energetski efikasnog doma (beskamatni kredit na 6 godina), rata kredita 110€, ukupno 1320€ godišnje, toliko mu je bio i trošak peleta godišnji, tako da je prešao na toplotnu pumpu bez ikakvog dodatno troška za domaćinstvo (račune za struju mu pokriva solar).
Drugi primjer, pred prošlu zimu ugradili 2 toplotne na objektu u Rožajama, čoek je trošio 20-25t peleta za sezonu, struja mu je zimus ispala oko 2.5k. Po prošlogodišnjim cijenama peleta, rok otplate 3ipo godine, po ovogodišnjim nešto duže. Pa još kad u računicu ubaciš da treba tih 20-25 tona skladištit, nalagat, čistit kotao itd. (Ovo je ekstreman slučaj)
Sent using Tapatalk
#fakenews
Pusti solar, to je proizvodnja struje i ne zna solar trosis li ti na toplotnu pumpu, klimu ili panel radijatore. 110 mjesecno rata za kredit - 6 godina to je ukupno 8000 eura, koliko kvadrata mu pokriva ta toplotna pumpa, koje je jacine toplotna pumpa koja kosta 8000 sa ugradnjom? Ona ne trosi struju? Koja je njena potrosnja...
110 eura rata za kredit ide svakog mjeseca, ne samo tokom sezone grijanja. Moja je prica 5 mjeseci, ti kazes 7 (sto je luksuz, kao i setnja kroz kucu zimi u kratkim rukavima) moze li da bude 6 mjeseci grijanja? To odmah duplira ratu pa je investicija topotne pumpe za grijanje 220 eura i potrosi li ona 80 eura mjesecno? 500 eura godisnje?
300 eura mjesecno ili 1800 godisnje.
50% skuplje prvih 6 godina ili 600e godisnje u odnosu na panele koji kostaju 300 eura i potrose 200 eura mjesecno (1200 godisnje) ovom racunicom nakon 6 godina paneli su ustedjeli 3600 eura
Pa imamo 500 eura godisnje potrosnju toplotne pumpe ili 1200 panela, 700 eura razlike.
Narednih 5 godina traje izjednacenje, tacnije nakon 11 godina dolazimo na isto, nakon 11 godina smo dali isto para bilo da se grijemo preko toplotne pumpe ili panel radijatora. Tek 12. godine pocinjemo da stedimo tako sto ce toplotna pumpa trositi manje struje od panel radijatora.
Rok trajanja toplotne pumpe je u najboljem slucaju 15 godina pa ona za te 3 godine nece uspjeti da ustedi nista.
Ova je racunica da toplotna pumpa kosta 8000 eura za kucu od 100 kvadrata i mjesecno potrosi 80 eura struje ili 500 za 6 mjeseci. Da radi svaki dan po 12h i trosi 2kw/h.
Ja trošim 3.5 do 4 tone max,grijem 80 kvm,dva bojlera.
Sent from my SM-N980F using Tapatalk
James Tiberius Kirk
Logika ti nije jača strana, pa računica i nema puno smisla.
Solar ne zna na šta struja ide, ali kad neko ugradi elektranu koja proizvodi mnogo više nego što mu je realna potrošnja, ne isplati mu se da višak prodaje epcg po mizerno niskim cijenama. U projekat solara je išao, sa naumom da grijanje prebaci na struju.
Izdatak godišnji za grijanje 2022./'23. godine mu je bio 5t peleta x 320€ = 1600€, izdatak 2023./'24. će biti rata za toplotnu 110€ x 12 = 1320. Trošak toplotne će pokriti proizvodnja solara, koji plaća po cijeni prethodnih računa (nema dodatnih izdataka).
Zavisno od cijene peleta, toplotnu će da otplati najkasnije do isteka garantnog perioda (5 godina), a imajući u vidu inflaciju, i prije.
Kuća 130m2, toplotna 12kW, investicija 8k (skidao se kotao na pelet i montirala toplotna na postojeći radijatorski sistem).
P.S. Mnogo mu je lakše da plaća 110€ mjesečno tokom cijele godine, nego da odjednom da 1000€+ za 5t peleta.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Nisi odgovorio koliko struje trosi toplotna pumpa i koja je cijena za cijeli sistem, ne samo za jedan dio koji koristi ostatak sistema na pelet. Pricajmo o novoj kuci koja nema nista ugradjeno, grijanje od nule. Ako moze 100m2 pa da preciznije izracunamo...
Po trenutnim podacima koje imamo, toplotna pumpa nije bolja opcija ni od panel radijatora koji su energetski neefikasni.
Solarni paneli su prica za sebe i ne treba ih racunati kao obavezno da bi toplotna pumpa imala smisla, jer sa njima svako grijanje na struju ima smisla.
Okey poenta jes da je toplotna pumpa za Podgoricu luksuz u smislu besmisla osim komfora ali za sjever i Nikšić je druga priča.
Zavisi od tipa objekta i sekundara, ugrubo u novcu 2.5x manje od drva, 3x manje od peleta i 4-5x manje od struje (elektro kotlova).
Sekundar u novoj kući svakako radiš, osim ako ima ljudi koji u 21. vijeku stavljaju panel radijatore u novogradnju (do sad ih nisam sreo). Sistem ključ u ruke bude ugrubo 100-120€ po m2 neto površine koja se grije, zavisno šta ide (podno, radijatori i/ili fan-coil-ovi).
P.S. 10-15€ gore/dolje zavisno od brenda toplotne, materijala i izbora majstora.
Nije ni za Podgoricu luksuz, ako je u pitanju kuća. Što veća kuća, to veća ušteda. Trenutno je standard u novogradnji podno grijanje (preporuka svima koji rade kuću makar da odrade razvod i ako ne planiraju odmah da ga koriste).
Sent using Tapatalk
#fakenews
Mozemo li doci do grafikona potrosnje el. energije toplotne pumpe koja se ugradjuje u kucu od 100m2 i kosta 10.000 eura?
Kako bi izracunali njenu potrosnju struje u eurima na mjesecnom/godisnjem nivou?
Zavisi od više faktora: sekundar (podno, radijatori i/ili fan coil-ovi), geografska pozicija, tip i namjena objekta, izolacija, preferencije potrošača itd.
Ugrubo, računaj da 1kW ispane u prosjeku 2.5c.
P.S. I centralni bojler se veže na toplotnu (ljeti može da grije samo sanitarnu toplu vodu), tako da je i tu ušteda u potrošnji prilična.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Ove godine je ugrađena, tako da ne znam tačnu potrošnju na nivou sezone, ali ako uzmemo prethodnu potrošnju na pelet, uz iste navike korišćenje, bi trebalo da izađe 400-450€.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Znaci nemamo podatke o potrosnji toplotne pumpe, ok. Malo je neozbiljno prodavati nesto 10.000 eura i pricati o ustedi a da se krije podatak kolika je tacno usteda, da ti vjerujemo na rijec da 'malo' trosi.
Pitao si za konkretan objekat. Imam 100 drugih sličnih, i prosjek je taj koji sam napisao.
Ako ne umiješ da izračunaš koliko je 4x manje od elektro kotla (1kW = 10c), tvoj problem.
Ako si zaintereovan možemo napraviti projekat za tvoj objekat, sa detaljnim izračunom (uz specijalni popust za forumaše).
Sent using Tapatalk
#fakenews
Nemoj praviti projekat, zvucis kao da prodajes Kirby ili Rainbow usisivace. 3x manje od kotla, 7x manje od peleta, 2x manje nego 1970. godine...
Postavi tabelu kao sto sam ja postavio, ako mozes za 100m2 pumpu od 10.000 eura sa ugradnjom, ako ne makar napisi koliko kosta i za koji objekat se koristi.
Ja znam da se naviklo u CG na pijačnu prodaju, ali sa toplotnim ne ide tako.
Ako hoćeš tačnu potrošnju za tvoj objekat, mora se napraviti projekat (i platiti naravno). Ako te interesuje informativno, onda možeš dobiti iskustva drugih korisnika koji imaju slične objekte u istom gradu.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Evo primjer, kuća u Nk (Kočani), 130m2, komplet podno + centralni bojler od 200l.
Demit 10ka, staklena vuna na plafon, temperatura podešena na početku sezone grijanja dnevna 23C (06h-23h), noćna 22C (23h-06h).
Sent using Tapatalk
#fakenews
Dobro, ovo je vec nesto. Koja je cijena toplotne pumpe sa ugradnjom za ovaj objekat od 130m2?
12kW split toplotna, 8k sa montažom i puštanjem u rad.
Podno i bojler su već bili postavljeni od ranije.
Sent using Tapatalk
#fakenews
There are currently 2 users browsing this thread. (1 members and 1 guests)
Bookmarks