Sta to radite od tih auta, taj filter je da se zamijeni sa novim. Kakvo crno busenje ili skidanje?
Ja mislim da je njemu baš potpuno uklonjen filter. Moderni motori su konstruisani tako da postoji potreba za povratnim pritiskom(otpor koji stvara dpf prilikom prolaska izduvnih gasova kroz njega).
U ovom slučaju gasovi dostignu određenu brzinu kroz šupalj dpf,pa kad pustiš gas turbina se usporava dok inercija gasova teži da nastavi obrtanje osovine turbine,i čuje se ovo što se čuje.
Zaključak - dpf se samo probusi na tri mjesta burgijom,ne uklanja se potpuno,bas da bi postojala određena količina otpora,tj povratnog pritiska.
Sent from my SM-N980F using Tapatalk
James Tiberius Kirk
Sta to radite od tih auta, taj filter je da se zamijeni sa novim. Kakvo crno busenje ili skidanje?
istina, no za vecinu auta kosta vise nego samo auto naravno da ce se narod snalaziti kako zna i umije dok god nema detaljne kontrole
da ne pominjemo da je preporuceni interval zamjene 120k
Ne mozes naci novi DPF za 1000 eura.
Problem je sto ljudi kupuju auta koja posle ne mogu odrzavati i popravljati.
Prema tome, šta da ti kažem?
A znas kako, ne mozes reci da je 1000e na neko auto koje kosta 6000e odrzavanje...
Sent from my SM-F946B using Tapatalk
doslo vrjeme da se promijeni potpis :)
Mora da ima dima kad nema dpf-a.
James Tiberius Kirk
Ako je 'iz cista mira" poceo vise da dimi onda moze bit da je neko crijevo puklo, a zvuk flutter na ubrzanje moze znacit i da je turbo pri kraju... Najbolje rjesenje ti je da se prvo pogledaju crijeva, turbina ima li lufta, onda dijagnostika da se provjere pritisci...
Edit: Licno nisam imao iskustva ali sam od xxx ljudi cuo da to busenje dpf sa borerom je bukvalno kao tempirana bomba i da je samo pitanje kad ce se auto zapalit. Uglavnom kad se radi dpf off onda ide skroz praznjenje i gasenje softverski bez ikakvog burgijanja i busenja...
Last edited by LUKA!; 15-12-23 at 15:36.
But if you never try, you'll never know..
Motor koji dimi je loš motor imao ili ne kat/dpf….
napravi ga da nema dima i montiraj ispravan dpf i nema polemike![]()
ako dimi zalud mu busio i gasio dpf…
Idealna smesa vazd/goriva/ je u softu izračunata neki kvazi babe vange sa google play prodavnica copy paste i buši dpf…![]()
E stvarno mi nije jasno to busenje burgijama dpf a vidim sve cesce to kod nas . Ili ga zamijeni ili ga makni skroz , ta improvizovana resenja su samo da te glava zaboli … i posle se cudimo ljeti kad se zapali auto na autoput
Sto se tice dimljenja auta moze biti vise stvari , a izmedju ostalog sto su nabrojale kolege mogu biti i dizne . Tacno se raspoznaje boja dima , plavo je kad ti trosi ulje i kad je motor u Q , crni dim je visak nafte e sad kad je crn dim moze biti do crijeva , turbine , dizni … uglavnom losa smjesa prebogata naftom . Naravno zbog turbine moze biti plavi dim da kroz turbinu ulje salje ali to bi odmah vidjeo po potrosnji ulja
Sent from my iPhone using Tapatalk
" If you love something let it go, if it comes back to you it's yours. If it doesn't, it never was."
Izvini nisam te poznao sigurno si izmislio dizel motor sa direktnim sagorijevanjem i elektronskom kontrolom predpaljenja i mnoštvo senzora i regulatora da bi smesa bila idealna…![]()
Neka inekcijo,znamo i mi kako rade moderni motori. Sve moze ali da ne dimi teško.
James Tiberius Kirk
Izlaze li iz fabrike auta koja dime?
Koji imalo motor sa Euro3-4-5-6 standardom dolazi ima propraćeno niz senzora,aktuatora,regulatora i sondi za praćenje smese i odnos nafte ili benzina daa bude bliži ideali… evo se samobanujem iz učešća sa diskusija poyy
Ćekajte dećki, pa za kaj niste definirali što toćno znaći "dim"?
Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk
Stay salty.
Na 3 auta iz firme imamo kompletno uklonjen DPF filter (znaci nema ga, samo je ostalo lonce od njega) jer na oko 200 000 kilometara peta dizna pocne da pravi problem..(ta koja treba da podize temperaturu za regeneraciju dpf filtera)
Nusproizvod skidanja filtera je malo bijelo/plavog dima pri hladnom startu zimi(mozda 6-7 sekundi, jebaj ga, kangu na 300 iljada tovarenja i gazenja i raznih vozaca) i dosta jaci smrad koji "pece" za oci dok stojis iza auta.
Na leru se nesto glasnije cuje "zvizdukanje" turbine ali u voznji skoro isto.
Ni jedno od ovih auta bez dpf-a ne dimi crno ni pri punom gasu.
Iz tog razloga mislim da ti je geometrija turbine zaglavila u nekom polozaju, ili je neko strano tijelo proslo kroz filter vazduha pa ostetilo lopatice turbine jer flutter ne smije da se cuje, pogotovo ako kazes da se cuje i pri ubrzanju...
Evo kod mene razlika u dimu izmedju fabrickog auta i stage 2 mape...turbo je na 1.5 bar umjesto na fabrickih 0.8 pa se opet ne cuje flutter
dimi crno jer mu opet fali vazduha jer pritisak turba nije bas proporcionalan kolicini vazduha...treba da se stavi ili hibrid ili veci turbo
Hvala Lazare
Nema pravila kada se cuje nekada se cuje I pri laganoj voznji, nekada se opuste na cuje. ...
Nije se desilo odmah posle skidanja DPFa
Moze li biti da mu maf senzor dalje losu informaciju o kolicini vazduha pa pravi losu smjesu
Na dijagnostici nema gresaka
Ulje ne trosi, palio je I samo sa jednim ispravnim grijacem ispod nule (tada je bilo malo bijelog
/Plavog dima prestalo je kada Sam zamijenio grijace,)
Sent from my Mi A2 using Tapatalk
Treba provjeriti live parametre, odnosno parametre u toku voznje.
Ne mora on da baca gresku uopste.
Treba provjeriti pritisak turbine, osim toga provjeriti koliku kolicinu vazduha zapravo maf ocitava...Pritisak nafte u toku voznje, na leru, provjeriti korekciju dizni...Jer ECU sam "kompenzuje" ubrizgavanje goriva do odredje granice kad vise nije moguce "ispeglati" diznu...Ukoliko je neka dizna previse u plusu ili minusu treba je mijenjati.
Tesko je preko foruma dati dijagnozu...Konkretno kod mene kad raskacim MAF auto i dalje radi normalno, jedino podigne ler gas na 1000rpm umjesto 800rpm...Posle 50tak km baci check engine, ali ne dimi. (ovo je bilo ponasanje prije cipovanja naravno)
Zvuk turbine ti ne moze biti zbog maf-a...Ili je neko crijevo napuklo, ili zaglavila geometrija ili turbina losa.
Napisao sam ti da moze biti i da egr nesto zeza, jer i on moze da preusmjerava izduvne gasove...U svijetu tjuninga znaju da se poigraju sa tim podesavanjima pa dobijes ovako nesto:
Initiale Paris
2021
2.0 190 ks
Sent from my iPhone using Tapatalk
Dacia Jogger, benzin, plin ili hibrid...
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks