Ma jasno. Konkretno ti mogu reci sledece:
1.) Da obavezan je i nerezident da plati porez. Placa ga onaj ko izdaje stan, ne onaj ko ga iznajmljuje. Dzaba sto je gore neko napisao da se to moze definisati u ugovoru, ove informacije imam jer sam 7-8 godina bio upravo u toj situaciji gdje je stanodavac tako htio da definise ugovor, srecom se konsultovah sa advokatom te dobih informacije da to jednostavno nije ni moguce (sto ne znaci da stanodavac jednostavno nece dignuti kiriju da pokrije troskove poreza). Zakonski je obavezan stanodavac to da plati, podstanar nema dodirne tacke sa time (niti ima logike da bude tako...).
2.) Do 50% (ne mogu se sjetiti tacno koja cifra bjese) prihoda od izdavanja se smatra troskovima te se na iste ne mora platiti porez. Tipa izdaje se stan za 500 evrica, porez se naplacuje samo za 250.
3.) Moze se uplatiti direktno poreskoj, na zalost nemam broj racuna niti sifru placanja jer isto nisam licno ni placao.
E sad ono najbitnije... Ako je mene slagao advokat lazem i ja tebe a uz to i komentar koji sam u vise navrata dobio od advokata ispod.
"Ovo samo budala stranac moze da placa, samo ce otvoriti pandorinu kutiju sa ovim."

). Zakonski je obavezan stanodavac to da plati, podstanar nema dodirne tacke sa time (niti ima logike da bude tako...).
Reply With Quote
Bookmarks