Ima jedno pola godine od kad sam napustio forum. I nemam se namjere vracat. Ali, kao nekadasnji popisivac, rekoh da kazem svoje iskustvo iz davne 1981, godine. Dostina na forumu se tad ni rodila nije bila, pa da i njima priblizim. Kao doprinos diskusiji. Prosle su godine, dosta sam zaboravio, ali poneceg se sjecam. Apsolutno nikakvih instrukcija nijesmo dobili. Samo nekakav "pravilnik". Uputstva. Isao s jednim drugom da popisujemo naselje. Tad nije bilo aktuelno ko je Srbin, ko Crnogorac, kojim se jezikom govori, u koju crkvu idete. Nikog nije bilo brige za to. Sve opusteno, bez ikakve presije. Rajet. Ovo sad je neko cudo. Ni da su izbori. Ili nekakva utakmica. Dje je rezultat bitan. Koliko ce bit Srba, a koliko Crnogoraca. I kojim jezikom se prica. Sto samo govori kako smo mi zatucan narod. Ono sto mi je ostalo kao sjecanje na taj popis jeste da sam svaki dan pijan doma dolazio. Udjes kod nekog da mu popises familiju i onda "oces-moras" po rakiju-dvije. Nakupi se fina kolicina

Pa se desavalo da ja i drug zaboravimo da smo nedje popisivali, pa zazvonimo na ista vrata. Obraz okidjeni

Bog me spasi te se makoh otuda. Ali mi je isto zao u sto se pretvorila Crna Gora. Bila je to nekad fina zemlja.
Za razliku od tada, sadasnjim popisivacima nece biti lako.
Izvinjavam se na upadici. Necu vise

Bookmarks