Kako ti pojma o pojmu nemaš o industriji piva ovo je šou program.Nikšićka pivara je korporacija ovi nešto prave na par stotina litara.Uzmi Nikšičko volim ga i ja ali ne pljujem po drugima.
A dobro je što extra veli naruči što te volja samo nemoj da pljuješ po onome što uzeo ne bi.
To kao kad dođe neki lik na kasu a viđala sam takve likove pa se istrese na kasirku što ovo ili ono košta koliko košta mislim se druže uzmi što te volja nemoj drugima po mozgu da skačeš.
Last edited by Bluemoon; 27-09-23 at 18:59.
pa jel tako malo zarada na pivo ???
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
jbg, u ovoj državi su osnovne namirnice skupe koje nam trebaju svakog dana. da vidimo u koje lokale će biti još, pa će se poći i popiti koje. da pomognemo sugradjanima@joni mora da je sa Zabjela
тапаталк
„Najveća tragedija u mom životu je smrt Ane Karenjine.“ - Dovlatov
O cemu ti, legendo? Odakle kasirka u svoj toj prici?
Ako ja svaki dan jedem zupski lisnati sir za 8 eura/kg i pojavi se neki novi sir za 16e/kg nije dovoljno da bude bolji...kako bih ga kupovao umjesto zupskog lisnatog.
Potrebno je da bude makar 7e/kg a bolji, pa da ja shvatim da nema potrebe da placam 8e/kg ako imam bolje za 7 eura.
A to sto se pojavio neki za 16 eura koji mozda jeste bolji...ali za 16 eura ima kozji koji ne da je bolji nego je druga liga.
Smaraš
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Vasilije je za vrijeme Kovida besplatno ljudima dijelio dezinfekciono sredstvo koje inače je koristio u ovu pivaru u Spužu pravio je Zoru inače.
Ja sam tad upoznala momka to je car najjači - lik obični nije vlasnik Nikšićke Pivare kapitalac no običan momak.
Tačno mi onda mrak na oči padne kad neko pljuje po ovim momcima koji eto nešto rade a ne znaju ni ko su niti su ikad s njima za sto sjeli.Vas im je život u parama to je vas život da kako đe jeftino prođu i okey sve to super samo mi nije jasno čemu pljuvačina na ljude koje nikad u životu nisu sreli.
Last edited by Bluemoon; 27-09-23 at 19:21.
Tako je. Bila je info da su dijelili. I svakako treba pomoći nekako, pa makar to bilo ispijanje piva
A nije ih popljuvao, ne prećerujnego je evo upro ne pušta
bas ste simpaticni a zabjelsko �� na 'fabriku'.
Enivej.
Oni iz Risna kad su počinjali su sa drugima jedva uspjeli da se akciza spusti im na proizvodnju u odnosu na Nikšićku Pivaru.
Zamisli neku sirovinu naručuješ u tone i tone a drugi u par stotina kilograma koja je razlika u cijeni samo u startu tu?
I onda ovaj drobi o cijeni krajnjeg proizvoda.
A da ne pričam o drugim karikama cijelog lanca.To samo u Njemačku je mali proizvođač pod zaštitu ođe je to fantazija.
Šta sve treba za pivaru?
Ulaganje u mini-pivaru može da iznosi od nekoliko hiljada do nekoliko stotina hiljada evra. Branko Popović iz pivare Ravangrad iz Sombora predlaže za manje domaćinstvo ili salaš proizvodnju piva u mini pivari kapaciteta 250 litara.
Popović navodi da je nedavno u Inđiji kupljena pivara kapaciteta 250 litara po ceni od 25.000 evra. Ta cena obuhvata sledeću opremu: sistem od dva suda - komovnjak (kuvač) i bistrenik, tankovi hladne i tople vode, tri fermentora od 500 litara, čiler, odnosno izmenjivač (uređaj za hlađenje piva), cevovodi i pumpe.
Pivari je još nephodna i hladnjača od oko 10 m2 čija je cena oko 3.000 evra, zatim punilica za flaše (po potrebi) koja se može nabaviti za oko 5.000 evra, perač kegova u vrednosti od 2.000 evra.
Neophodno je nabaviti oko 60 komada tzv. kegova (metalna burad u kojima se transportuje pivo koje se prodaje na točenje) za kapacitet 1.500 l za šta je potrebno izdvojiti oko 3.000 evra. Кeg glave, spojke, manometri, boce CO2 i ostalo koštaju 2.000 evra, dva točiona aparata vrede oko 1.000 evra. Tako se dolazi do ukupne investicije od oko 40.000 evra.
Vraćanje uloženog novca može da se očekuje za oko pet godina.
Najznačajnija razlika zanatskog od standardnog piva je što se za zanatsko pivo koriste sirovine u izvornom obliku, a fermentacija, odležavanje se rade na tradicionalan način – najčešće se ne filtrira i ne pasterizuje (što otežava transport i prodaju). Navodi da se pored osnovnih sastojaka – ječmenog slada, hmelja i kvasca, u zanatska piva mogu dodavati i druge žitarice, razni začini, voće i povrće.
@NetworkMaster - Al ga zakomplikova kakva crna hladnjača.
Sirovine za pivo možeš naručiti u Sloveniju ili Beograd od preprodavaca što uglavnom iz Njemačke uvoze (sirovina/kvasac) Kvasac je duplo skuplji od vinskog.
Oprema za pripremu sirovine i fermentaciju i odležavanje.
Pivo kao prehrambeni proizvod sa 5% alc u prosjeku zahtjeva daleko veću higijenu objekta od drugih alkoholnih pića kod rakije logično to nije slučaj.Sa higijenom objekta neđe đe alkohol 5% nije ista rabota ko sa rakijom đe cca 40%.
Kraft pivo se jednostavno ka biznis ođe ne isplati.
Više se sokovi isplate iscijediš flaširaš prodaš a kraft pivo ima ozbiljne konkurente.
Last edited by Bluemoon; 27-09-23 at 19:58.
Pa ne kupujemo.
Sent from my SM-N980F using Tapatalk
James Tiberius Kirk
Nisam sa Zabjela,ali pripadam dijelu grada na koji imaju aspiracije ili što bi Zabjelčani rekli istorijsko pravo,tako da ih gotivim.Poznajem ih dosta,a evo extravaganca reče da će dio ili sva dobit ić za FK Zabjelo,tako da mi je još milije,ako ne zbog FK onda zbog Sekretara Dada i njegovog entuzijazma i volonterskog rada za FK
Sekretaru se treba i javiti da bi ga kupio
Evo sam ti sve završio
I ja dobio njegov broj za kupovinu piva
Upoznaću ga i ja a znam đe mu je centrala.
Svaki put se iznova iznenadim koliko neki ljudi pojma nemaju o biznisu, a potom i o kvalitetu sirovina, krajnjeg proizvoda itd...
Je li moguce da je kriterijum da bi nesto bilo "bolje" da je jeftinije a ne kvalitetnije (ukusnije, drugacije, itd)?
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
Takodje i ja. Kad na trzistu plasiras proizvod i odredis mu cijenu, konkurencija su ti oni koji kostaju isto ili slicno kao tvoj proizvod. Kriterijum nije da je nesto jeftinije, vec da je bolje i da ima ispravan odnos kvaliteta i cijene, kad se proizvod probija na trziste on bi trebalo da je jeftiniji kako bi pridobio korisnike a tek kasnije moze da podize cijenu na osnovu imena koje je izgradio...pa je kasnije potrebno zadrzati neki kvalitet da bi se zadrzali korisnici kao i opravdalo ime.
Last edited by Zhuangzi; 28-09-23 at 15:43.
Ajde onda da se vodimo tom logikom. Koja je cijena ostalih proizvođača kraft piva kod nas? Pa onda možemo dalje.
Kraft piva kod nas? Zezas li se sa mnom?
Dodjem na raf sa pivom i gledam ponudu, je li boca 0.25l, 0.33l, 0.5l i koliko to kosta.
Koliko kosta zabjelsko i koja se jos piva mogu kupiti za iste pare? Bavarija? Hajniken? Erdinger? Lefe?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks