Page 7 of 9 FirstFirst ... 3456789 LastLast
Results 151 to 175 of 203

Thread: Neuronauka

Thanks Thanks Given 
    24,042
    Thanks Thanks Received 
    9,903
    Thanked in
    7,407 Posts

Znam ja takve to se zove hipohondar oni od svega na svijet boluju a nije im ništa.Još ako se gugla uhvate pa sve može bit a ne mora ucrtaju u ovo thats it.

Pušti se toga Sarumane jer čovjek je samome sebi obično neprijatelj najveći.

2. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ma opusteno, lagano samo... Ja sam dosad oguglao na skoro sve svoje neuroze i psihoze i ne znam sta. Jedino sto ostaje je taj osjecaj da si kriv jer si propustio dosta, a znas da nisi kriv jer si propustio dosta. I onda na kraju, pomiris se i sto si propustio ista i prepustis se ili hedonizmu ili prosto nekoj samoci i dosadi, znaci jednostavne operacije samo, kafa i cigara, neki dokumentarac na Viasat History o Hitleru ili Staljinu, napamet sam ih naucio sve, svaku bitku WW2 i svaki prijelomni momenat znam vala evo na nos mi izaslo, bas je glupo kako su Britanci predali Singapur Japancima, ili kako je Montgomery bezobrazan bio kod operacije Market Garden, ili Skorzeni kad je spasio Musolinija, a posle radio za Mossad. Ko penzioner, svega mi, a i pocele mi sijede skoro gledam, eto tako.

Thanks Thanks Given 
    1,503
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

Ja nisam istrazivao baš te psihičke poremećaje ali sa tom peičom si me posjetio na jedan period i mogu da rečem da u nekom davnom periodu, kad nisam imao baš zdrave i dobre navike, mislim da sam tada imao neku vrstu anksioznosti, možda blažu.

Sent from my S23 ultra using Tapatalk

5. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Nije to poremecaj, so bi se reklo, no stanje, sto bi rekli Amerikanci, condition. Mental health condition. I sto se tice toga, mislim da je mental health majka svog zdravlja.
    Znaci, samo mentalno zdravlje njegujte ljudi, nista drugo, nek vam gangrena nogu odnese, a bolje je imat zdrav mozak, eto majke mi.

7. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,042
    Thanks Thanks Received 
    9,903
    Thanked in
    7,407 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    Ja nisam istrazivao baš te psihičke poremećaje ali sa tom peičom si me posjetio na jedan period i mogu da rečem da u nekom davnom periodu, kad nisam imao baš zdrave i dobre navike, mislim da sam tada imao neku vrstu anksioznosti, možda blažu.

Mene jedino insomnija baš za*ebava ne mogu se te prokletinje riješiti nikako a tu su imale udjela i konstantne treće smjene.

Oko 3 ujutru kad si treća smjena kad sav normalni svijet spava ti su u pun kapacitet.U 7 kad vas narod se ustaje ti ideš doma.

Popiješ kafu da središ utiske.

U sovu se bukvalno čovjek pretvori.

A ovo oko anksioznosti,depresije i to s tim baš nikad nisam imala problema jer sam ladovina teška kad vidim da barometar ode u Q samo puštim sve što mi je na um odvrnem ventil i izdušim na nekoga ko mi diže pritisak.Kurtoaznim protokolima se uopšte ne prilagođavam jer to zna biti ono samodestruktivno jer zamisli samo koliko ljudi u stvari trpe kad glume.To je baš mislim pakao za neurotransmitere.

Zamisli um foliranta taj mora da prilagođava konstantno sebe drugima nekad mi takve dođe i žao pa se i sama foliram da ne vidim kakvi su jadovi.

9. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1,503
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

Ja sam sjećam se svoj problem riješio tako što sam svaki dan išao da radim jak trening, i posle nekog perioda vremena to mi se stabilizovalo.

Što se tiče samog sna sa medicinske tačke gledišta posmatrano znam da čovjeka ujutro budi kortizol, to je kako ga zovu "hormon stresa" i on se luči kada je čovjek pod velikim mentalnim i fizičkim stresom i da bi mogao da podnese taj hormon mu pomaže ali na loš način, jer uništava tijelo. Ali taj isti hormon ima neke dobre razloge zašto se luči, tipa kad se ujutro probudiš i nisi ono komiran i razvaljen nego ti taj kortizol pomogne da se potpuno rastrijezniš i onda si spreman za novi dan. A sa tim trećim smjenama čovjek sigurno može da napravi neki disbalans u lučenju tog hormona pretpostavljam, takođe meni se isto ponekad dešavalo da se nešto uveče probudim u pola noći ali nastavim posle, a otkako sam prestao da pijem kafu više mi se to ne dešava nego od momenta kad zaspem više se ne budim do ujutro, tako da sam tu vidio da meni lično ta kafa negativno utiče na san. Ali ovo nisu jedini razlozi zašto čovjek ima problema sa snom, u dosta slučajeva su to problemi sa želudcem ili stomakom, ko ima gastris i slične bolesti taj slabo spava i mora prvo da se riješi tih problema da bi mogao normalno da zaspe.

A evo i da se dotaknemo malo baš ove teme "Neuronauka" znam da hipotalamus reguliše te neke procese kao što je umor, žeđ, san i cirkadijalni ritam a današnji ljudi nemaju baš dobre navike, loše se hrane, ne treniraju, puše, piju itd. i onda tokom vremna se možda malo i poremeti rad tog hipotalamusa i moguće da se to onda odrazi na cirkadijalni ritam (pa ne spavaš kad treba a budan si kad ne treba), san i sve ostalo.

11. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Definitivno ima nešto magično u tim sitnim jutarnjim satima. Npr. biti budan između 1 i 4, ili 2 i 5.... vrijeme tri puta brže prolazi....leti u odnosu na neke druge periode dana. Kad gođ mi se ukaže prilika a da me ne brka u nekim planovima za naredni dan ja je iskoristim Možda se radi i o nekom poremećaju(mada nikad nisam od kad znam za sebe moga spavat duže od 5-6 sati)...ne znam, ali znam da sam zaljubljen u te sitne sate i vrlo rado ih "posjećujem"
    Probajte?

Thanks Thanks Given 
    1,503
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

Meni najmilije doba dana je 6 ujutro (ko se tako rano probudi), početak dana, teško je biti tužan u to doba dana, ne znam zašto, možda zbog toga što su svi naši preci prije Nikole Tesle zaspijevali kad padne mrak a budili se čim svane sunce i odma počinjali sa radom pa nam je to možda ugravirano u genetici, njima je definitivno cirkadijalni ritam bio baš dobar, osim možda onima što živa blizu sjevernog polarnika đe je dužina noći i dana izremećena.

14. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,042
    Thanks Thanks Received 
    9,903
    Thanked in
    7,407 Posts

Meni najmilije doba dana je 6 ujutro (ko se tako rano probudi), početak dana, teško je biti tužan u to doba dana, ne znam zašto, možda zbog toga što su svi naši preci prije Nikole Tesle zaspijevali kad padne mrak a budili se čim svane sunce i odma počinjali sa radom pa nam je to možda ugravirano u genetici, njima je definitivno cirkadijalni ritam bio baš dobar, osim možda onima što živa blizu sjevernog polarnika đe je dužina noći i dana izremećena.
    Čuš probudi a zamisli da si treća smjena budan si svu noć i dočekaš izlazak sunca.

E to je tek osjećaj.

Da se vratim na temu neđe sam se baš presmijala da čovjek treba da spava osam sati kao to je prosjek a ja jedan mjesec ako sam u prosjeku imala 5 sati to je bila premija.Hoću reći i kad ne bi morala da se odričem sna ja kad bi imala prostora preko 5 sati ne bi mogla ni odspavati.Znam iz iskustva jer kad sam imala prostora to je bilo to 5-6 sati maksimum.

Thanks Thanks Given 
    1,503
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

Ti treba da probaš da počneš da piješ magnezijum, jer moguće da ga ne unosiš u dovoljnoj količini kroz ishranu. Ja kupujem stalno neke kesice magnezijuma sa b kompleks vitaminima i svaki dan po jednu popijem, i često mi se desi neđe u pola dana kad popijem to da mi se odma prispava i moram jedno sat vremena odspavat , dobra stvar.

17. The Following 2 Users Say Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Thanks Thanks Given 
    24,042
    Thanks Thanks Received 
    9,903
    Thanked in
    7,407 Posts

Ti treba da probaš da počneš da piješ magnezijum, jer moguće da ga ne unosiš u dovoljnoj količini kroz ishranu. Ja kupujem stalno neke kesice magnezijuma sa b kompleks vitaminima i svaki dan po jednu popijem, i često mi se desi neđe u pola dana kad popijem to da mi se odma prispava i moram jedno sat vremena odspavat , dobra stvar.
    Nije to do Mg-nazijuma.

A ovo ću da postavim samo jer Saruman skrnavi temu Karleušom.

Diga mi je pritisak na 6 bara aktivira mi je kortizol na maksimum.

Neurosajens u praksi.

20. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

I lice je sveze, i stari se teze, 7 noci kad se povezeeeeee PA KAZE, hajde zovi me nocas u 3 insomniaaa

Thanks Thanks Given 
    24,042
    Thanks Thanks Received 
    9,903
    Thanked in
    7,407 Posts

Nađoh nešto na ovu temu o cirkadijalnom ritmu na neurosajens institute..

Cirkadijalni ritmovi usmjeravaju širok spektar funkcija od dnevnih fluktuacija u budnosti do tjelesne temperature, metabolizma i oslobađanja hormona.
    Oni kontrolišu vrijeme spavanja i uzrokuju da budete pospani noću i vašu sklonost da se ujutro budite bez alarma.
    Biološki sat vašeg tijela, koji se zasniva na otprilike 24-satnom danu kontroliše većinu cirkadijanskih ritmova.Cirkadijalni ritmovi se sinhronizuju sa znakovima okoline (svetlo, temperatura) o stvarnom dobu dana, ali se nastavljaju čak i kada nema znakova.

Zanimljivo.

Onda bi se moglo reći da bi čovjeku današnjice da bi uspostavio to o čemu ti pričaš trebalo da stvori neku vrstu rituala iliti skup zdravih navika za frekvencije koje se ne mjenjaju iz dana u dan na ovaj grafik.Vele da je Kant bio takav u tačno vrijeme je išao u šetnju itd pa ima anegdota kako su stanovnici grada po njemu sat navijali.

23. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ma samo kortizol. Omega-3, za 20% - 30% u odnosu na placebo smanjuje kortizol.

Magnezijum spušta, B complex podiže i daje energiju tako da je dobra kombinacija za preko dana.

Melatonin ima da se uzme, ali se on može i kroz bukvalno svaki ostali vid proizvodit.

Najbolje je uzeti 5-HTP (Grifonija), to je prirodni antidepresiv odnosno neophodan sastojak sa sintezu Šerotonina. Ja sam uzeo kutiju posle dugo vremena i oduševljen sam.

Isto i L-Tirozin, tirozin je gradivni blok dopamina, L-Tirozin omogućuje da mozak pravi više dopamina. Šteta što ga nema niđe u CG da se kupi.

Idealna prirodna kombinacija za ove neurotransmitere je
    5-HTP (Serotonin)
    L-Tirozin (Dopamin)
    Ashwagandha KSM-66 (GABA receptori)
    Omega-3,6,9 (Kortizol)
    Magnezijum (cijeli mozak i tijelo bukvalno)
    Svi ostali vitamini i minerali...
    Naročito B12, ali i vitamin D, kalcijum i ostalo...
    Hrom je dobar za gubitak kilaže, na primjer.

Naravno, ishrana je jedno 96% zdravlja. Teško se može od pizze i koka kole biti circadijans i u ritmu. Trening je isto bitan. Cigare smanjuju apsorpciju vitamina u organizmu, naročito vitamina C. Baš dosta. Zbog toga smo mi što pušimo često prehlađeni i sve to.

Eto tako.

25. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Ja šćah još sinoć da prokomentarišem razliku između neverbalne i ovakve digitalne komunikacije(upade mi u oči), ali se fookusirah na posljednje postove....
    Svaka neverbalna komunikacija je vrlo podložna moćima manipulacije. Koliko gođ se nama činilo da smo nekim iskustvom stekli određeni imunitet, ali to nije tačno. Tačno je jedino to da svi mi(kakvi gođ lisci :P bili) imamo određene slabosti na koje sposobnost manipulacije NEVJEROVATNO KAKO LAKO odrađuje svoj "posa". Ovo se pogotovo odnosi na ženski živalj U pozadini svega stoji neka PODvrsta hipnoze(zato smo nemoćni).
    Vjerovatno da se svima vama desilo dopisivanje sa nekom osobom koju nikad uživo niste viđeli, pa kad se sretnete sa njom slijede iznenađenja u smislu.... niste primijetili prilikom dopisivanja ove ili one stvari koje stvaraju u najčešćim slučajevima razočarenje(rijetko oduševljenje). U stvari radi se o tome da zapravo NAJREALNIJU sliku o toj osobi ste stekli upravo tom digitalnom komunikacijom! Jer na taj način ste ostali pošteđeni od bilo kakvih predrasuda koje su plod vaših ličnih "slabosti" (i ako ih vi uopšte tako ne doživljavate), a koje su OPETTTT sa druge strane gledano najranjiviji dio vas prilikom hipnotičkog dejstva manipulativnih sposobnosti sagovornika.
    Složili se ili NE, ovovi je tako

Thanks Thanks Given 
    24,042
    Thanks Thanks Received 
    9,903
    Thanked in
    7,407 Posts

Quote Originally Posted by pecaros View Post
    Ja šćah još sinoć da prokomentarišem razliku između neverbalne i ovakve digitalne komunikacije(upade mi u oči), ali se fookusirah na posljednje postove....
    Svaka neverbalna komunikacija je vrlo podložna moćima manipulacije. Koliko gođ se nama činilo da smo nekim iskustvom stekli određeni imunitet, ali to nije tačno. Tačno je jedino to da svi mi(kakvi gođ lisci bili) imamo određene slabosti na koje sposobnost manipulacije NEVJEROVATNO KAKO LAKO odrađuje svoj "posa". Ovo se pogotovo odnosi na ženski živalj U pozadini svega stoji neka PODvrsta hipnoze(zato smo nemoćni).
    Vjerovatno da se svima vama desilo dopisivanje sa nekom osobom koju nikad uživo niste viđeli, pa kad se sretnete sa njom slijede iznenađenja u smislu.... niste primijetili prilikom dopisivanja ove ili one stvari koje stvaraju u najčešćim slučajevima razočarenje(rijetko oduševljenje). U stvari radi se o tome da zapravo NAJREALNIJU sliku o toj osobi ste stekli upravo tom digitalnom komunikacijom! Jer na taj način ste ostali pošteđeni od bilo kakvih predrasuda koje su plod vaših ličnih "slabosti" (i ako ih vi uopšte tako ne doživljavate), a koje su OPETTTT sa druge strane gledano najranjiviji dio vas prilikom hipnotičkog dejstva manipulativnih sposobnosti sagovornika.
    Složili se ili NE, ovovi je tako
    Samo mali osvrt ovo oko manipulacije da se odnosi posebno na ženski dio populacije.

Ja da ti rečem a da ne generalizujem dobar procenat muškog svijeta padne na proste vizuelne efekte jel se zagledao u pozadine ili dekolte zablene se ka tele pa se ne može fokusirati na ono što je bitno.
    Poaveta da ga se žednog preko vode može prevest ka onu ticu tetrijeba poslije mu vas svijet kriv kad ga neko baci sa grane.

Pa da se vratim na ovo oko neverbalne komunikacije tu ima dosta na temu a više se odnosi i na one koji rade sa javnošću na njih pogotovu.Uzmino npr zanimanje političara.

Političar da bi briljirao u govoru akcenat mu je i na neverbalnu komunikaciju (govor tijela) jer nju publika nesvjesno prihvata a daleko je uticajnija.Primjer dobrog govornika je recimo Vinston Čerčil.

A zašto je sve to bitno?Pa kao u slučaju onoga što smo Solid i ja pisali o psihopatama sa lošim ciljevima, sa druge strane su potrebni briljantni umovi koji imaju i harizmu da bi neko društvo vodili ispravno.

28. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Nisu to psihopate, to su sociopate, Bluemoon.

Psihopatija je sve od anksioznosti do poremećaja ličnosti.
    Sociopatija je posebna priča. Sociopate i psihopate je lako razdvojiti. Sociopate su nevjerovatno šarmantni ljudi u 99% slučajeva. Posjeduju neku harizmu neobjašnjivu i plijene ljude. Npr. Pogledaš Al Capone je bio popularniji i više su ga ljudi voljeli nego Eliot Nessa. Imaju taj osmjeh, pogled, šarm, često su sociopate i izuzetno fizički privlačne (Zato su Marlon Branda stavili za Don Korleonea), sociopate ti ulaze pod kožu, umiljavaju se, znaju svaki vid manipulacije. Vrhunske sociopate je gotovo i nemoguće provaliti, ali dođe i njima trenutak kad imaju svoje "pražnjenje", manje inteligentne sociopate imaju problema sa zatvorima i tučnjavama.

Žene vole sociopate, to je fakat. Ali baš zato što su sociopate tako šarmantne... Pa ko ne voli Al Paćina u Skarfejsu? Kad kaže: Chico, the eyes, they never lie... Ko ne voli onog iz Birmingema, Tommy Shelby jel' bješe? Ko nije navijao za Cercei Lannister u Game of Thrones? Ona je oličenje ženskog sociopate...

Mogli bi dosta o tome. Eto tako.

30. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Pored Cersei Lannister, i Daenerys Targaryen je ženski sociopata, ali mnogo bolji od Cersei u egzekuciji svojih namjera. Daenerys cijelu seriju vješto prikriva svoju sociopatiju a svi je obožavaju. Ona oslobađa robove, ona jaše zmajeve, ona je lijepa i izuzetno šarmantna... Sve to da bi na kraju pobila i više ljudi nego Cersei i uspostavila tiraniju.

Sa druge strane, psihopatija može biti depresija, može bit poremećaj ličnosti (sociopatija i valjda spada tu, mada je neki razdvajaju, jer je totalno druga priča u pitanju, antisocijalni poremećaj ličnosti, što je smiješno)

Ne može sociopatija biti poremećaj ličnosti kao drugi poremećaji. Sociopatama je sociopatija LIČNOST, a ne poremećaj. Oni se ne mogu izliječiti. Ne može sociopata popiti bromazepam i prestati da kuje neku zavjeru protiv nekog. Ubistvo mafijaško ili neko pak prisluškivanje i lociranje.

Thanks Thanks Given 
    1,503
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

Ja mislim da si malo neprecizan u definiciji, ali možda se varam i ja. Neka me neko ispravi ako griješim ali zar nisu psihopste rođene sa tim deformitetom da im je frontalni režanj (bukvalno glavni dio cerebruma) vrlo malo aktivan u poređenju sa normalnom, zdravom osobom, zbog čega oni iako bi to možda htjeli nisu u stanju da budu empatični, da donose odluke koje su dobre na duge staze, multitasking, apstraktni ciljevi itd. Jer jednostavno taj dio mozga im ne radi. Dok socijopate, donose loše odluke, nisu empatični itd. Zbog toga što je to njihov izbor ili zbog toga što ih je okuženje napravilo takvima, primjeri su sljedeći: djeca i ljudi koji su odrasli u ratnom okruženju i doživjeli razne strahote, ljudi koji su rano u mladosti ušli u mutne vode kao što je mafija pa im nema više povratka u normalan svijet pa od parankje postanu okrutni i brutalni, onda ljudi koji imaju toliko jake ambicije da su spremni da gaze preko mrtvih i da čine razne nemoralne stvsri da bi postigli svoje ciljeve itd. Itd.

Thanks Thanks Given 
    4,281
    Thanks Thanks Received 
    8,266
    Thanked in
    3,144 Posts

Na temu nespavanja i ritma, poslije povratka iz amerike, trebalo mi je 5-6 noci da se vratim u moj ritam da zaspem oko 11pm... po povratku nisam prije 3 i po-4 ujutru mogao zaspati, iako umoran legnem oko 11.... svake godine sam put amerike 2-3 puta, ali me ove godine jet lag dobro strefio, ne znam zasto...

Inace sam prije malo vise od 2 mjeseca poceo da uzimam MaxiMag, Mg+B6, +plivanje jutarnje oko 7 i zdravija ishrana... mnogo bolje sam podnio jul i avgust, s obzirom na vrucine i kolicinu posla i putovanja.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    24,042
    Thanks Thanks Received 
    9,903
    Thanked in
    7,407 Posts

@Solid Mislim da zabuna ide oko prevođenja na našem jeziku jer ja sam uglavnom pod tim pojmom čitala ili slušala dokumentarne na engleskom.Evo ovaj članak gdje piše psihopate koje su završile u zatvoru.

https://www.rd.com/list/most-famous-...hs-in-history/

Ne piše sociopate.Možda je drugačije na našem jeziku i mene to oko pojmova zbunjuje.Inače volim dokumentarce i filmove kao i knjige na temu profilisanja koje su razvile službe u razotkrivanju takvih likova.Različite od holivudskih blokbastera koji daju pogrešnu sliku kao ovo oko Al Kaponea.

Jes sve je to kao tako a daleko je od onoga po tim blokbasterima što se neđe pomenuše i grupe ovih profila ili nesretnika koji su upali u te gangove radi neke teške situacije a nemaju te profile.

Elem.

Ovo profilisanje je bitno jer se nalaze obrasci ponašanja koji mogu čak da se ponove od slučaja do slučaja iako je svaki čovjek individua za sebe.Može isto da pomogne policiji da prepozna te obrasce i ne ponovi greške.Tako da uvođenj neurosajnsa/psihologije u istrage je odličan potez.
    Last edited by Bluemoon; 01-09-23 at 10:26.

35. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ja nisam toliko upućen u temu odnosa neurologije sa socio ili psihopatijom, pa ne mogu reći sad ni ja precizno nešto o tome. Govorim o onome što znam iz iskustva. Ličnog iskustva u dodiru sa sociopatama, muškim i ženskim, to se ne može porediti sa onim ljudima koji su poznati kao psihopate u lokalu... Sociopate koje sam ja upoznao bi mi dali sve na svijetu. Prepuni su empatije i šarma, zgodni su. Ali znaš šta? Dali bi, ali bi mi uzeli duplo više od svega na svijetu, potom. Nekim drugima jesu, pa sam unaprijed planirao kako da pobjegnem od tih ljudi. Slučaj 1. Sociopata je rijetko išao u zatvor, iako se bavi kriminalom aktivno, DRUGI ljudi idu u zatvor za njega, možda je planirao i mene da angažuje na tom planu, kupujući me lijepim riječima, saosjećanjem i skupim provodom. Da bi mi na kraju te lijepe epizode direktno ponudio da idem da radim nešto, pa protivzakonito, za njega. Ne znam gdje je sad i u kojoj državi, nikad se sociopati ne zna trag. A zgodan lik, i kad ga pogledaš i čuješ mu priču, rekao bi, ovaj mrava ne bi zgazio, ovaj čovjek je duša, ovo je ljudina. A ono tamo otvara lobanje pištoljem, reketira i upada u kuće po inozemstvu i nosi sve što stigne. Nije to prosto "osoba koja je zalutala", to je sociopata. On ima izbor da pere automobile, radi kao konobar... Ne. Sociopata iz ovog slučaja prosto svoju sociopatiju ima kao ličnost. On će iskoristiti svaku priliku, da antisocijalnom štetom dođe do koristi. On će biti najempatičnija osoba da dođe do tog cilja, on će biti najokrutnija... Itd.

Psihopatija se može dijeliti na milion kategorija, jer ni psihijatrija sama nema pojma o tome šta je šta tu zapravo. Psihijatrija samo okvirno zalazi u kategorizaciju. Mogu ti lupit dijagnozu, ali možeš i ti njima. Pročitao sam davno jedan čudan podatak da su, na primjer, većina ženskih psihijatara zapravo visokofunkcionalne granične psihopate. Pa hajde ti sad znaj.

Thanks Thanks Given 
    1,503
    Thanks Thanks Received 
    1,612
    Thanked in
    1,308 Posts

A dobro to pišu novinari koji se ne razumiju baš u detalje. Ali iz ove priče možemo isto izvući neku pouku o tome do ooje mjere je nama razvijen taj frontalni režanj da imamo čitsv jedsn spektar ljudi koji donose raznorazne različite odluke, čak do te mjere da neki ljudi (socijopate) svjesno donose loše odluke, znaju da to nisu dobre odluke za njih i svjesno idu protiv razuma i instinkta. A dje ti možeš vidjet takvo ponašanje kod životinja, kod njih nema toga, nego se maksimalno oslanjaju na instinkt (čitaj limbički sistem, u kontekstu priče o ovoj temi), pa iako je možda bilo slučajeva da neka životinja ili vrsta životi je ima tendenciju da donosi odluke suprotno svom instinktu, ona je sigurno izumrla u okrutnom svijetu životinjskog carstva.

38. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Dobro, da pojednostavim termin, neću reći ni sociopate i ni psihopate, jer mi je cijela nauka psihologije i psihijatrije dosta diskutabilna danas u ovo doba, nego eto elegantno književnički, Makijavelisti...prosto rečeno. Makijavelisti vrhunski, stvarni ljudski vladaoci i oni što determinišu tokove ljudske civilizacije, i oni manje vrhunski, koje znamo kao mafijaše i krimose, svodnike, madame ili pljačkaše i razbojnike, odnosno na "visokopozicionirane" i "nižerangirane" pripadnike piramide savremenog brutalnog makijavelizma, iliti ove sociopatije.

Ja znam da se kad se kaže sociopatija, misli na osobu koja je bijesna stalno, bije ženu i kera pijan, i puca na ljude. Ali sam pročitao i druga stanovišta o sociopatiji i koliko je to duboko. Odnosno, koliko su sociopate, pa i ti političari koje nazivate psihopatama, makijavelisti, to jest, sociopate.

Jer psihopatija je okrenuta ka unutra, prema unutrašnjosti čovjekove psihe, psihopate pate u sebi, prema sebi. A sociopatija je okrenuta prema spolja, prema drugim ljudima i društvu. Sociopate pate prema društvu, dakle prema drugim ljudima i njihovim sudbinama. E, to što su neki vrhunski a drugi manje vrhunski u svojoj patnji, makijavelizmu, pa ih vi ovdje prosto nazivate psihopatama, to je druga stvar.

40. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Page 7 of 9 FirstFirst ... 3456789 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks