Page 16 of 17 FirstFirst ... 6121314151617 LastLast
Results 376 to 400 of 415

Thread: bog je jedan

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,666
    Thanked in
    3,833 Posts

Zaboravih da prokomentarišem harizmatične ateiste i opasnost koju predstavljaju po vjernike. Ako se odrastao čovjek vjernik boji da će prestat da vjeruje u boga ako ga na to nagovori harizmatični ateista, kakve šanse imaju đeca koju religijom od prvih znaka svjesnosti indoktriniraju roditelji i religijski operativci? Tu nije potrebna nikakva harizma.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

2. The Following User Says Thank You to NHM For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    518
    Thanks Thanks Received 
    1,419
    Thanked in
    906 Posts

Obicno nasilju pribjegavaju nemocni. Nisam nesto konfliktan pa sam samo nekoliko puta pribjegao okretanju drugog obraza kad vec nije bilo suprotno, doduse ne u fizickom obliku. Poznajem dovoljno borilacke vjestine da se mogu odbraniti. Mozda i to uliva neku sigurnost. Iskustvo je takvo da sam se prvi put osjecao kao p****, ali sam rekao sto se najgore moze desiti, i htio sam da istrajem da vidim kako na djelu izgleda okretanje drugog obraza kao ideala iz price. Mogu reci da reakcija i ova i iz ostalih slucajeva je imala pun efekat. Suprotna strana je sjutradan u jednom od slucaja preko telefona ponizno izrazila kajanje i izvinjenje. Naravno, od srca sam ga prihvatio i ispalo je bolje nego da sam se zapleo u zacaranom krugu svadje. U drugom slucaju nije bilo izvinjenja ali jeste iznenadne topline i dobronamjernosti od tada pa nadalje. Sto znam, tesko je nije da nije, treba vjezbat smirenje ali s razumijevanjem ne na silu jer pukne neki ventil. A opet, sve je ljudski, iskreno samo i pazit s kim

4. The Following User Says Thank You to nicky For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    2,237
    Thanks Thanks Received 
    2,985
    Thanked in
    1,246 Posts

Default bog je jedan

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Prije koliko vremena bijaše taj početak u kojem bješe riječ?

Može se bit u stanju svjesnog djelovanja i bez instant reakcije na udaranje prvog obraza. Osveta se najbolje servira hladna i tako to. Okretanje drugog obraza uopšte ne znači izbjeći nekontrolisanu reakciju, nego odstranjivanje poriva za odmazdom, nezavisno od toga je li reaktivna ili proizvod dugotrajnih aktivnosti. Doduše, ne poznajem nijednog "vjernika" ili sektaša koji je sposoban za tako nešto. Vjernika vjerovatno i ima takvih. Mada je to više stvar temperamenta, koji je urođen, nego religijskih vjerovanja, koji su u ljude umetnuti od drugih ljudi.
    Svaka reakcija je ista. Odlozena, hladna, umjerena… Neuslovljeno, bez namjere, licne koristi… je djelovanje. To o cemu pricas je samokontrola. Nije losa ali nije ni izbliza dovoljna. Svako izgubi kontrolu pod ovim ili onim okolnostima. Stvar je vjezbe bas kao ucenje da se ne reaguje. To postane druga/prava/jedina priroda vremenom, a samokontrola je vazda fajt i konflikt sa svijetom i samim sobom. Patnja. Samokontrola moze da se pokupi sa casova anger managementa, psiholog itd. Ovo o cemu pricam nije stvar nauke vec iskljucivo religije. Da li neko zeli da eliminise patnju i konflikte zavisi samo od toga da li svoj zivot prepoznaje kao takav. Dok to ne prepozna i dok se ne javi zelja da se udje “dublje” u uzroke, religija nikad nece biti opcija za takvog pojedinca. To je poslednja opcija ocajnika i paradoksalno jedina istinita i efektivna. Ima i imitatora toga. Isto se zovu vjernici. Kazu da i to moze imati efekta. Ne znam. Ubjedjivanja Bog postoji ili ne su za vjezbanje pisanja i retorike. U suštini bezvrijedna. Bog ne postoji. Da postoji bio bi podlozan propadanju kao i sve sto postoji. I rijeci postoje zato i ne mogu da opisu Nesto sto ne”postoji”. Tišina/šutnja mozda su najbliza opisu neceg sto ne postoji.

Sent आत्मन:
    Last edited by Caesar; 13-08-23 at 18:26.
    γνῶθι σαὐτόν

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Zaboravih da prokomentarišem harizmatične ateiste i opasnost koju predstavljaju po vjernike. Ako se odrastao čovjek vjernik boji da će prestat da vjeruje u boga ako ga na to nagovori harizmatični ateista, kakve šanse imaju đeca koju religijom od prvih znaka svjesnosti indoktriniraju roditelji i religijski operativci? Tu nije potrebna nikakva harizma.
    Početak bješe prije nikoliko vremena , a opet predstavlja cijelu vječnost. Znam da ovo suludo zvuči i poprilično je teško objasnit, ali nekako ću pokušat....
    Vrijeme praktično i ne postoji, ono je samo "alat" (i to improvizovani ) u procesu Božijeg stvaranja. Kad je Isus rekao onome razbojniku koji je bio raspet na krstu do Isusa da će JOŠ DANAS biti sa njim u njegovom carstvu, uopšte ga nije slagao ništa. Radi se o tome da od momenta kad umre neće proći NIKOLIKO! vremena do kad opet otvori oči prilikom vaskrsenja. To razbojnikovo DANAS je isto što i svih umrlih od još prije 6000 godina i opet svih onih koji još nisu pomrli a hoće u dogledno vrijeme. Svi koji vaskrsnu u prvom vaskrsavanju tj. onih koji su spašeni, će istovremeno otvoriti oči i dobiti svoja nova tijela i neće osjetiti nikakvu razliku u godinama kad je ko umro. Otprilike bi to bilo to. Znam da se sa ovim ne slažu mnogi koji zagovaraju zagrobni život. Ali zagrobni život ne postoji! NHM, koliko god da ti ovo blesavo i ludo zvuči.... ovo je TAKO.
    Naravno da je malo ljudi koji bi prestali vjerovat u Boga zahvaljujući šarmu nevjernika (mada postoje i takvi unikati), ali mogu da imaju negativan uticaj na duhovni razvoj i "svetost" vjernika. Kad kažem svetost mislim na način života. Vrlo lako se stvaraju neke loše navike koje na prvi pogled djeluju potpuno bezazleno, ali krajnji rezultat može biti fatalan jer navike imaju tu čarobnu moć da utiču na našu prirodu.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Nisam zbog onoga krstit će se i ko neće i tako to smeće između ostalog.

Uopšte ne vrijeđam recimo ja tebi nikad nisam rekla ni pola stvari koje si ti meni reka no ja uvrede i niske udarce ljudi postmatram kao znak slabosti pa me to baš ne dotiče.

Reče @Caesar za neku priliku đe jedan izgubio kontrolu da treba ruka da se pruži a meni baš ne leži ona biblijska kad ti neko lupi šamar okreni drugi obraz.

To bi bio meni iz mog gledišta čist mazohizam.
    Slab sam i preslab, pa shodno tome i iskompleksiran. Valjda iz tog razloga uživam u vrijeđanju superiornijih osoba od mene stvarajući tako jedan meni svojstven imaginarni svijet đe sam ja glavna faca A znam da ćeš me ti shvatit, i da će se tvoja dobra duša sažalit te me nećeš deranžirat

Thanks Thanks Given 
    2,312
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Važe li ove bajke samo za pravoslavne vErnike ili su i nevErnici obuhvaćeni, čisto da znam kad umrem što me čeka?

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,666
    Thanked in
    3,833 Posts

Prvo kapela, a kasnije grobno mjesto. Pod uslovom da već imaš grobnicu ili da ti ostatku napedak ima dovoljno para da kupi grobno mjesto koja se ne prodaju unaprijed nego samo kad nastupi nužda. Ne velika nužda, ne mala, nego posljednja.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    2,312
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Koliko ja shvatam kad umremo otkačimo se od tijela i idemo u raj, naravno samo mi što smo slušali popove, neposlušni i oni što vjeruju u nekakve druge moćnike sa neba idu u pakao, tamo ih vrte na ražanj.

11. The Following User Says Thank You to remark For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,232
    Thanks Thanks Received 
    5,850
    Thanked in
    3,387 Posts

i ako se vaskrsenje desi hriscani ustaju obuceni a muslimani gologuzi....

Sent from my 2201117TY using Tapatalk

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,666
    Thanked in
    3,833 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    Koliko ja shvatam kad umremo otkačimo se od tijela i idemo u raj, naravno samo mi što smo slušali popove, neposlušni i oni što vjeruju u nekakve druge moćnike sa neba idu u pakao, tamo ih vrte na ražanj.
    Pitanje je ima li mjesta u raju, koja je lokacija raja u pitanju, jer ipak postoji gomila religija sa svojim rajevima tako da nevjernici ne idu u pakao, a onda je pitanje i koliko košta kvadrat raja. Ako ga budu naplaćivali kao na zemlji, mrka kapa.

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,004
    Thanked in
    7,496 Posts

Tamo ga naplaćuju u 4D ili mutidimenzione valute ko zna.

E stvarno ima li gluplje priče no te o raju još to pričaju nekakvi božiji samoproklamovani advokati dok ujedno čine sve i svašta.A još gluplja priča je da ubice odu kod nekog popa pa im on "skine" grijehe.Na sud druže pa tamo u ćeliju poslije se ispovijedaj do mile volje.

Thanks Thanks Given 
    6,610
    Thanks Thanks Received 
    6,297
    Thanked in
    2,625 Posts

Quote Originally Posted by pecaros View Post
    Ne, već će AI imati bitan uticaj na ustoličenje lažnog Boga.
    Zbog cega AI ne bi svog tvorca smatrao Bogom, relgije se baziraju na tvorcu i kreacijama? Ako moze bez "Bog je omogucio stvranje AI kroz covjeka" diskusije.
    Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Taj SAI je sam sebe stvorio, zahvaljujući internetu. Čak je vrlo diskutabilno ko je osmislio mrežu i sa kojim ciljem. U pozadini svega (ĆE SE na kraju ispostaviti) stoji NEljudski faktor. Nešto krupno se priprema za skoriju budućnost. Možda se sve to desi i za našega života.
    To što se nama servira o vještačkoj inteligenciji je neki mali dio onoga što ona i jeste. A sam zaključi ko je taj što stoji iza svega toga.

Thanks Thanks Given 
    6,610
    Thanks Thanks Received 
    6,297
    Thanked in
    2,625 Posts

Ti vec potenciras neke stvari iz domena naucne fantastike i to sa prizuvkom teorija zavjere. To bih ostavio za drugu temu koju imamo o AI, ovo moje se vise odnosi na religiju.

Pitanje za tebe - ako AI stvori fizicku, zivotnu formu za sebe (kao sto gledamo u filmovima) da li ce svog tvorca (covjeka) smatrati Bogom. Ti tvrdis da bi AI sam sebe stvorio. Kako znas da ljudi nisu stvoreni na isti nacin?
    Have a parachute.

18. The Following User Says Thank You to Antares For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,004
    Thanked in
    7,496 Posts

Osveta se najbolje servira hladna i tako to.
    Ja sam za ovo definitivno jer ako neko čini nešto podmuklo pa mu svi odreda prelaze preko toga kad naiđe na nekoga ko mu servira hladnu osvetu više mu na um pasti neće.Tako da će ovaj kuvar spasiti čovječanstvo od ovog ološa.

Nije hrišćanski, znam znam sve znam ali je pragmatično i čist altruizam za potencijalne žrtve nekog podmuklaća.

Ono čuveno maj opiniJon.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Quote Originally Posted by Antares View Post
    Ti vec potenciras neke stvari iz domena naucne fantastike i to sa prizuvkom teorija zavjere. To bih ostavio za drugu temu koju imamo o AI, ovo moje se vise odnosi na religiju.

Pitanje za tebe - ako AI stvori fizicku, zivotnu formu za sebe (kao sto gledamo u filmovima) da li ce svog tvorca (covjeka) smatrati Bogom. Ti tvrdis da bi AI sam sebe stvorio. Kako znas da ljudi nisu stvoreni na isti nacin?
    A Kako ti znaš da AI nije još prije deceniju i po već prerasla u ASI, jer je imala sve što joj je bilo potrebno. Tj. trenutni pristup svim svjetskim informacijama. Za tako nešto joj je čak i onda trebalo samo nekoliko dana jer se radi o nekim nenormalnim brzinama UČENJA(protoka svih informacija)?!
    Ta fizička forma(roboti) koju smo gledali u filmovima nikad neće zaživjeti u ASI-ju. To je jedino moguće u filmovima! Mislim da Ti a i svi ođe doživljavate tu vještačku super inteligenciju kao neki nezavisan identitet kojih može biti mnogo i koji mogu kako sa ljudima tako i međusobno komunicirati i nezavisno od bilo čega samoinicijativno donositi odluke?! E to se neće nikad desit! To je većććć u domenu naučne fantastike.
    Ljudi sami sebe stvorili??? ne zezej me molim te

Thanks Thanks Given 
    6,610
    Thanks Thanks Received 
    6,297
    Thanked in
    2,625 Posts

Znam zato sto razvoj tehnologije nije omogucavao da se tako nesto desi, sto ne znaci da za vrijeme naseg zivota nece da se desi. Ako tehnologija dostupna raji kasni za deceniju (a ne kasni) u odnosu na vojne/naucne instance, vjerovatnoca da se tako nesto desilo je veoma mala.

Pitanje za fizicku formu je bilo vise u domenu naucne fantastike ali vezano za oblast relgije/filozofije. Uzmi za primjer da se desi takav scenario. I onda te pitam pitanje iz prethodna dva posta, da ne postavljam isto pitanje tri put.
    Stvaranje ljudske rase od strane drugog entiteta mi se cini pribliznije tvom vjerovanju, pa te pitam zasto mislis da se tako nesto nije desilo. Kako mozes da znas?
    Have a parachute.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Ako bi se hipotetički gledano desilo da superrr AI stvori fizički životnu formu za sebe ipak se ne bi mogao desiti ni takav scenario da smatra čovjeka kao svoga tvorca i Bogom. "Problem" bi bila SVIJEST! Tako moćna super inteligencija ali IPAK vještačka?! bi bila svjesna sebe i svoje superiornosti u odnosu na ljude.... ali opet ni to ne bi bio najveći problem što ne bi smatrala čovjeka Bogom. Najviše bi se tome popriječilo to što AI nije u mogućnosti da formira bilo kakvu SVIJEST. Da sad ne zalazimo u psihologiju ali bez prisustva bilo kakvih emocija... bilo mržnje ili ljubavi formiranje svijesti NIJE MOGUĆE ni pod razno.
    Ujedno ti na ovaj isti način mogu odgovorit i na to drugo pitanje.... Čovjek ima UROĐENU svijest.... odnosno vrlo jasno zna što je loše a što je dobro. Na taj način i prepoznaje grijeh. A prepoznavanje grijeha daje garanciju da nešto i suprotno njemu MORA(po logici stvari) postojati.... A to je Bog, koji se vrlo transparentno predstavio ljudima. Neće ga prihvatiti samo oni koji toliko vole grijeh, da im SMETA Bog.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Zaboravih i ovo da te pitam..... zasto mislis da je potrebna današnja tehnologija za stvaranje ASIja? Misliš li da je pored toliko SVEmoćnog(još i onomad) interneta potreban neki specijalni hardver?

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,004
    Thanked in
    7,496 Posts

AI ne može ništa jednoj meduzi toliko o tome.

Sve su to imaginarni strahovi,imaginarni bogovi čovjek je sklon imaginaciji.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    AI ne može ništa jednoj meduzi toliko o tome.

Sve su to imaginarni strahovi,imaginarni bogovi čovjek je sklon imaginaciji.
    Pazi..... prepametna MarijO
    Kad bi samo čovjek(a bez asija) imao potrebnu količinu preciznih informacija iz sadašnjosti i prošlosti, mogao bi da predviđa budućnost.
    Premnogo potcjenjujete internet! Hardver je nebitan Dovoljan je suvi softver

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,004
    Thanked in
    7,496 Posts

Ti podcjenjuješ naučnike vidiš oni imaju imaginaciju da čuda čine.

AI je samo produkt nekog takvog tima.

Nego ako pogledaš kopiju neuralnih mreža daleko je to još od ljudskog mozga.

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    105
    Thanked in
    77 Posts

Znas li da optimisti gotovo uvijek izvuku deblji kraj?

Thanks Thanks Given 
    24,158
    Thanks Thanks Received 
    10,004
    Thanked in
    7,496 Posts

Znas li da optimisti gotovo uvijek izvuku deblji kraj?
    Pazi što se tiče čovječanstva generalno uopšte nisam optimistična ali to nema veze sa AI nego sa svim oblicima agresije do raznih vidova manipulacije,ratova,pošasti i tako dalje.

A ko što rekoh negdje - društva gdje religija ima najviše pristalica su obično najmanje u službi čovjeka kao pojedinca i poštovanja osnovnih ljudskih prava.

Ništa to nije slučajno.

29. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    6,610
    Thanks Thanks Received 
    6,297
    Thanked in
    2,625 Posts

Ako bi se hipotetički gledano desilo da superrr AI stvori fizički životnu formu za sebe ipak se ne bi mogao desiti ni takav scenario da smatra čovjeka kao svoga tvorca i Bogom. "Problem" bi bila SVIJEST! Tako moćna super inteligencija ali IPAK vještačka?! bi bila svjesna sebe i svoje superiornosti u odnosu na ljude.... ali opet ni to ne bi bio najveći problem što ne bi smatrala čovjeka Bogom. Najviše bi se tome popriječilo to što AI nije u mogućnosti da formira bilo kakvu SVIJEST. Da sad ne zalazimo u psihologiju ali bez prisustva bilo kakvih emocija... bilo mržnje ili ljubavi formiranje svijesti NIJE MOGUĆE ni pod razno.
    Covjek je svjestan svoje superiornosti nad ostalim zivim bicima, covjek je po prirodi predator i tako se ponasamo sa okolinom. Upravo ono sto velis za AI.
    Kazes da bi AI bila svjesna sebe i svojih superiornosti, zatim u nastavku kazes da nema svijest. Uostalom, svijest je termin kojim opisujemo sebe da bi mogli da se poredimo sa ostalim zivim bicima. Znaci AI bi ili bio svjestan ili ne, nema izmedju.
    Da li emocije uticu na formiranje takve svijesti ne znam, prevazilazi moj domen interesovanja i sto kazes vise pripada drugim naukama, no ako postoje empate postoje i ljudi suprotni njima, sociopate, psihopate ili neki drugi termin koji krasi ljude bez osjecanja. Doduse, da budemo precizniji te se osobine stvaraju tokom odrastanja kada smo ispunjeni emocijama.
    Ujedno ti na ovaj isti način mogu odgovorit i na to drugo pitanje.... Čovjek ima UROĐENU svijest.... odnosno vrlo jasno zna što je loše a što je dobro. Na taj način i prepoznaje grijeh. A prepoznavanje grijeha daje garanciju da nešto i suprotno njemu MORA(po logici stvari) postojati.... A to je Bog, koji se vrlo transparentno predstavio ljudima. Neće ga prihvatiti samo oni koji toliko vole grijeh, da im SMETA Bog.
    Napisah gore, mi smo glavni predatori na planeti, sta je dobro a sta lose je individualno i zavisi od mnogih faktora koji nam formiraju licnost. Grijeh je takodje individualno osjecanje. Uostalom, ko moze da nam stavi granicu sta je grijeh a sta nije - relgiija? Zasto bi AI uospte postupao po nacelima koja su definisana od ljudi za ljude?

Quote Originally Posted by pecaros
    Zaboravih i ovo da te pitam..... zasto mislis da je potrebna današnja tehnologija za stvaranje ASIja? Misliš li da je pored toliko SVEmoćnog(još i onomad) interneta potreban neki specijalni hardver?
    Nije toliko bio problem obrada podataka vec skladistenje podataka. Prije 15 godina terbajti su bili pojam, danas svako sa paltom moze da posjeduje terbajt prostora. Pristup "svim" podacima (mislim na licne prije svega) nije ni bio moguc do pojave drustvenih mreza, a racunaj da je Facebook zazivio ~2006, prije toga je glavna platforma tog bio... Myspace.
    Jednostavno tehnologija nije bila dovoljno dorasla za neke stvari.
    Have a parachute.

31. The Following User Says Thank You to Antares For This Useful Post:

Page 16 of 17 FirstFirst ... 6121314151617 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)