Malo ljudi zna, ali render i ovo sto se posalje gradskoj administraciji na aminovanje mogu da se znatno razlikuju. Tu kupac nije zasticen, ako to ne isprati.
Rezident je isto htio da nesto da petlja sa ovim dvorisnim dijelom i rostiljom ovamo dje zivim, i jos sa nekim natpisom za zgradu koji se sastoji od 8 stubova, jedva smo ga nacerali to da zavrsi, a bio je pokriven ovom drugom dokumentacijom da to ne treba nista da takne.
Ovaj slucaj sto se pominje je zbilja katastrofalan, ali ne mogu da vjerujem kako ljudi ne provjere covjeka kroz prethodne projekte makar, pa obisao bi mu skoriju zgradu i vidio kakav je kvalitet makar.
I za ovo sto kazete, dok pare nijesu uzeli, posle nista ne moze da se ucini, istina, ali.... ako dogovorite sa investitorom da odlozite placanje za neki dio, tipa ostavu ili garazno mjesto i sl a date veci dio novca, onda mozete da ga vucete za nos dok vam sve sto je obecao ne uradi, pogotovo ako se njemu to donekle isplati zbog poreza.
Situacija kod mene je bila da sam isto prevaren za nivo izolacije koji je bio obecan, a imao sam pokriveno ugovorom da sam sve platio - lik je htio da uzme dio na kes i da ne plati porez na taj dio, i onda je on meni ostao kratak za kvalitet, a ja njemu za taj kes, dobio sam gratis dvoriste i ostavu, pa se cesi...
Stvarno smo sužnji obični, ali tako nam i treba kad smo svi varalice, dobijamo posao za glas na izborima a ne radi kompetencija, radimo sve preko veze i varamo od osnovne skole prakticno, i zasto onda ocekujemo da se ovi glibovi od investitora prema nama korektno ophode? Nema te inspekcije za nas mentalni sklop...
hvala... javicu se ako sta trebadne
evo za pocetak - ako smatram da investitor stavlja fasadu koja je tanja od propisane zakonom - kome se zalim na to?
ako se ne varam vazeci nam zakoni kazu da izolacija mora biti 8cm +
ja sam gledao kvalitet Venturi, EntExtu (kao glavnome ciniocu iste) i svi se fale na zgrade do sada, sje je u roku itd...
ovamo ti obecavaju "novi standard zivljenja", a ispostavlja se na terenu da ti ugradjuju AUX klimu i GRUND bojler...
sta li su mi ispod povrsine metnuli kad je ono sto vidim GRUND
svadja i jadi oko pomjeranja instalacija (ne sa kraja na kraj stana, no po metar lijevo desno), insistiranja da mi radimo novi projekat struje za stan zato sto hocemo da pomjerimo 3-4 uticnice...
da ne ulazim u fukarske cijene toga - pomjeranje 3-4 kabla u kuhinju 250e + projekat, pomjeranje sudopere 180e, samo instalacije za klimu 650e (i 3 mjeseca natezanja da necu AUX jer je smece bez servisne podrske, a to je sve sto nude)... na sve to su zaracunali 300e INZINJERING...
Svi koje znam da su kupili stanove u Zetagradnju i KIPS su te sitnice zavrsili bez centa placanja... ne kazem da je trebalo biti dzabe, ali ~1500e je ukarluk
zato cu sad krv da im pijem na sve sto rade mimo propisa i projekta![]()
Samo papir i svaku sitnicu. Od krecenja do podova,liftova i hodnika.
I vrijeme izgradnje prestaje da tece kad ti isprave sve reklamacije. Ako su preskocili rok, penali.
Da li si imao mogućnost da u izgradnji pratiš što rade? Što se tiče izolacije, nisam sigurna postoji li zakonska granica, ako postoji onda su naravno dužni da ispoštuju. Nama kada je stigao stiropor išla sam odmah da vidim debljinu. Stavljeno je 8 a na balkonima je 3.
Oko pomjeranja instalacija znam da su baš svi rigorozni jer poslij eje teško odgovarati za nešto van projekta. Zetagrdanja isto n asto jada dozvole. Mi kako smo radočo spajanje stanova platili smo takodje kompletno novi projekat i sve.
Obavezno papit i olovku i sve primjedbe zapisuj. Kada se radi primpredaja, prvo predaš primjedbe pa tek onda ugovor. Vrijeme za peenale teče otkad ti isprave baš sve primjedbe. Budi uporan.
Nema to veze sa projektom. Bas nista se ne mijenja ako je pozicija uticnice metar u jednu ili drugu stranu. Veci je problem, sto sve cesce gledam, da se ne postuju standardi instalacija no kako kome od majstora padne na pamet.
Hvala za podrsku i informacije
Postoji nacionalna uredba o termoizolaciji novih objekata - po istoj bi stiropor morao biti barem 8cm... moram ispratiti sta su stavili
sto se struje tice - kao sto rekoh, mi smo pomjerili trofaznu uticnicu i par uticnica po kuhinji lijevo desno - nista drugo... iz razloga sto su isprojektovali sudoperu prakticno u hodnik da stoji (nema vrata, a sudopera je "prva" do prolaza na izvolte).
to smo im dostavili prije nego je postojao stan (samo vazduh) i opet seru (da prostite)
Najnoviji gaf - trazili smo multisplit sistem i nakon 100 jada dobili da nam ugrade samo instalacije (bez garancije) jer nijesmo htjeli da platimo ~2000e za AUX klime... slucajno ih pitam za debljinu kabla (tj napomenem da kabal treba da bude 4mm2 i osigurac 25A), kad kazu carevi - mi ugradujemo 3x2.5mm2 jer je to dovoljno za sisteme koje mi ugradjujemo (pomenuti AUX)
Sistem koji oni predlazu trosi izmedju 6.6-8.2kw dok ne postigne temeperaturu (zavisi od sezone) - max opterecenje 3x2.5 kabla je ~4.5kw - svako preopterecenje znaci i pregrijavanje (i vremenom paljenje)...
Jos imaju obraza da kazu da je kabal vec ugradjen i podlijeze troskovima zamjene ako zelimo drugi kabal... uredno ih potsjetih da su naplatili ne male troskove ugradnje instalacija i ~200e za trosak "inzinejringa" za koji sam ocekivao da su predvidjeli povecanu potrosnju multisplit sistema i da ocekujem da u najkracem roku isprave uocenu nepravilnost... trepnuo im nijesam na najavu da ce to da naplate... mogu im platiti, ali sam siguran da cu sa advokatom te pare nazad da im uzmem na kraju
To je bas teski preksaj - ne mogu ja nadzor da izigravam za svaku sitnicu jer su oni debili... a nije mi ni do toga da im dam 30 primjedbi kad bude primopredaja stana pa da se vucamo godonu dana oce li ili nece oni to ispraviti dje je "steta" po njih 150e mjesecno
Sinoc kod nekog druga, uzeo stan u novu zgradu,pa da vidimo za namjestaj itd. Skinuta klima u dnevnu(multisplit jedinica). Veli probijena cijev nedje. Da bi se to sredilo,moraju da raskopaju fasadu i novu instalaciju postave. Pa su mu rekli, ako zeli mogu mu tu jedinicu ugasiti i neka tako stoji.
Kolega mozes li napisat koji je investitor to? I ko je izvođač radova?
Ispade kuca majkavise se izgleda boravi na gradiliste kad kupujes stan nego kada kucu pravis
![]()
Koji je multi split u pitanju, koja snaga? Nisam siguran da ćeš moći išta da izvučeš ako je po projektu taj kabl, koji je dovoljan za projektovani sistem.
Bar ovako iz glave bih rekao da 95% sistema snage do 10kW idu na 3x2.5 kabl (po tehničkim specifikacijama i uputstvima proizvođača).
#fakenews
Tako je.
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
meni je u planu GREE 24/28 da ide tu + 3 unutrasnje jedinice - rekli su mi za to da ide kabal 4mm2 i osigurac 25A
taj kabal 3x2.5 je bio po projektu jer je tu isla monosplit klima
Ja ovo sto pricam je o Venturi, zgrada na Stari Aerodrom preko puta doma zdravlja
Skroz drugi pricu su za njih ranije pricali kad sam raspitivao oko kupovine
@GaD - manje sam taman kucu nadzorisao kad je gradjenaistina, imao sam povjerenja u izvodjaca
![]()
evo sad si me poljuljao
Imam prilicno povjerenja u ovoga inzinjera koji je to rekao.
Ne znam koji ce tacno modeli biti za godinu-dvije, ali mi je on slao pregled za neki aktuelni model GREE 28 de pise da trose ~6.5kw kad griju dok postignu temperaturu (cold start sto bi rekli u autoindustriji)... ide napajanje preko centralne jedinice za sve unutrasnje jedinice pa valjda zbog toga je predlozio deblji kabal - trajnosti radi ako sam dobro razumio
ti momenti kad s "nule" postizes temperaturu su rijetki vjerujem, ali opet sam siguran da ce ih biti (nijesam se nikad grijao na klimu, ne znam)
Generalno, razlika u kablu 3x2.5 i 3/5x4 je mozda euro-dva po metru... pricamo o 20e troska, no su ovi debili i sve bi na tezi nacin![]()
Stavi jači kabal i ne drži govor. Na kablu se ne štedi.
Takođe ako ne automatski osigurač stavi taj od 25A.
Poslato sa Ultra S22 pisaće mašine
............ ¯\_(ツ )_/¯.............
Nisma uopšte siguran da se u stanovima i stavljaju drugi kablovi od 3x2.5mm? Poslovni prostori su drugo.
Kakve 6.5 kw na cold start? Onda ti nikad ne smiju bit upaljeni bojler, šporet i klima istovremeno jer će ti iskakat sklopka u elektro sobu koliko struje vučeš.
Moji imaju Dakin sa 4 unutrašnje jedinice pa ne vuče toliko kad se sve 4 upale.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Nosivost kablova je definisana standardom IEC 60364-5-523.
Tu su date minimalne vrijednosti koje proizvođači kablova moraju da zadovolje.
U praksi, ako se kupi kabl iz dobre fabrike, dobije se kabl koji u kataloškom listu ima i nešto veću nosivost.
Na zgradama se ne ugrađuju takvi kablovi. Dobro je ako dobijete po standardu.
Po standardu, kabl 3x2.5mm2 može da nosi između 19,5 i 26A, zavisno od tipa razvoda. Najmanje je ako je kabl ugrađen u cijevi u gipsanom zidu, a najviše ako je ugrađen direktno u malter. Dođu tu još i koeficijenti za temp okoline, paralelno vođenje kablova....ali da ne komplikujem previše,
Nosivost kabla je definiše dozvoljenom strujom, a ne snagom. Radi se o trajno dozvoljenim strujama, a ne o kratkotrajnim strujama koje se mogu javiti prilikom uključenja.
U suštini se kabl štiti od pregrijavanja , kako prevelika temperatura ne bi oštetitila kabl. Kratkotrajno veća struja nema vremena da pregrije kabl. Kolega inženjer nije u pravu kad priča o kratkotrajnim strujama prilikom uključenja.
U konkretnom slučaju katalog kaže da je maksimalna struja ispod 10A, pa je kabl od 3x2,5mm2 i više nego dovoljan.
Osigurač treba da bude 16A, i ne više od toga.....da bi štitio kabl. Ukoliko bi stavio osigurač od 25A na kabl od 3x2.5mm2 postoji šansa da se ošteti kabl prije nego što osigurač reaguje. Zavisi od od tipa razvoda. U ovom slučaju je sve to na ivici....pa bi možda bilo i OK....ali ti ništa ne dobijaš pozitivno sa jačim osiguračem.
Kada mozak ne koristiš, čekaš da ti kažu
tada misliš da sve znaš, ne vidiš da lažu
Što se tiče demit fasade, Podgorica je klimatska zona 1 i trenutnim pravilnikom je predviđen koef prolaza toplote zida od 0.6 W/(m2K). Ovo je postiže i sa stiroporom od 5cm.
Trenutno je u izradi novi pravilnik. Mislim da još nije usvojen. U toku izrade je zaključeno da u Podgorici treba izolacija od 8cm ( koef 0.4 W/(m2K)), ali će se vjerovatno ići na 10cm zbog male razlike u cijeni.
Sve da je pravilnik i usvojen izvođač ima pravo da objekat završi onako kako je bilo u projektu na koji je dobio građevinsku dozvolu. A tada je sigurno bio stari pravilnik.
Last edited by high; 04-08-23 at 23:01.
Kad je elektricar mijenjao osigurace na kuci prije par godina, imali smo raspravu o osiguracima. Pokusavao je da me ubijedi da mi je bolje "jaci" staviti kako bi redje iskakao. Ja sam trazio slabiji da bi uredjaji bili bolje zasticeni jer su se ranije desavali cesti skokovi napona. I nikakvog problema, ne mogu se sjetit kad su iskakali zadnji put.
E kad se sjetim prije 12 godina kada sam radio fasadu na kucu, stavim na papir i vidim da mogu da stavim 8cm za razliku od nekih 300-500€ (bas velika kuca, investicija 10K).
Kako su mi se neki sprdali, aaaa svi stavljaju 5, na zalost u tom momentu nije bilo 10 inace bih nju stavio.
Toliko je mala razlika u cijeni a dobijas 60% bolju uzolaciju (ako racunam da je 8 za 60% vece od 5)
znaci mislis da ne komplikujem nista vec da ostavim 3x2.5?
5cm je, realno, premalo jer ostavi razne hladne zone zbog svakakvih kablova, oluka, losih spojeva itd. pa posle ljudi imaju problema sa pojavom budji... ali investitori ce, logicno, ici sa minimumom da zadovolje formu...
zona 1 ili ne, ne vidim sto standard ne bi bio 8/10cm++ - od viska vala nikome gore biti nece![]()
Ako ti je klima ovaj model za koji su gore navedeni kataloški podaci, ne treba ti ništa više od 3x2,5mm2 i automatskog prekidača od 16A.
Objasno sam da će pravilnik za izolaciju da se mijenja, a možda je već i promijenjen.
Cijene nekretnina će u narednih 10 godina značajno porasti
https://www.bankar.me/2023/08/01/cij...cajno-porasti/
Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk
Svuda će da rastu, samo u CG padaju cijene evo 5-7 godina.
Sad kad krenu da se oburdaju, eto u Budvu ce bit 900€ m²
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks