Muci se mjenjac malo prilikom kretanja.
Prema tome, šta da ti kažem?
Svi dzipovi i dzipolika auta spolja izgledaju i duza i sira nego sto jesu samim tim odaju utisak da su i unutra veoma komforna, a nisu bas toliko.
E sad, to je tema za sebe a tice se dizajna novi(ji)h auta, ne dzipova i dzipolikih auta, nego svih.
Da bi auta dobila sto obliji i zaobljeniji oblik produzava im se duzina, sirina, a unutra prostor ostaje isti ili nekako kraci nego na proslim modelima, da bi prednja strana auta bila obla i atraktivna dizajnerski produzava se hauba, da bi zadnji vjetrobran bio sto obliji i kosiji to se sve rasteze i rasteze. Tako dobijamo auta koja od branika do zavrsetka komandne table imaju neku duzinu koju auta nekad nisu imala. Nekad je komandna tabla bila pribijena uz sofersajbnu, ravna, prosta i to je to, danas moras zaoblit haubu, moras zaoblit unutrasnjost, moras zadnje staklo, koje rezultira time da neka auta imaju prevelike gepeke (S klasa, BMW 7, Audi A8). Nekad se velicina tih gepeka slikovito prikazivala lijeganjem jednog coeka unutra. Danas moze leci dvoje, krajnje bespotrebno velik prostor na ustrb kabine.
A ako pogledate prostor za noge u ovim premijum limuzinama, nema ga vise nego u Passatu cini se, osim u "L" verzijama. Dizajn auta utice i na sirinu pa neki naglaseni blatobrani i ispupcenja na vratima i slicno uticu da istripujemo da su i unutra siri no sto jesu.
Sve je to nekad bilo ljepse i jednostavnije ; )
![]()
Država univerzalnog normativnog morala i obrazovanja
Jos da reknem..
Bez da ocu falit neki narod spram dimenzija njegovog coeka, nismo mi ti po cijim se dimenzijama mijese te lemuzine u fabrikama, nazalost..Mi smo valjda posle Holandjana najvisi narod u Evropi a vjerovatno medju krupnijim u svijetu, i oni neoce da ih prave za nas Crnogorce, Hercegovce, Dinarce...Uzmu prosjecnu svjetsku visinu coeka, Njemca, Azijata, Arapa, Brazilca i to je to...nikad ta auta za nas nece bit komforna koliko treba..
Nekadasnja americka autoindustrija nam je bila najnaklonjenija, posle su nas i oni izdali..
![]()
Nekad si u tablama imao dvije žice i tu ga veži, danas su tu moduli, klapne, klime, navigacije, muzike, airbagovi, head up ekrani, zvučnici, senzori...
Ne znam čemu ta nostalgija, auta nikad nisu bila brža, sigurnija i bolja nego danas, plus što neuporedivo više dobija za isti vrijednost nego prije 30-40 godina
Sent from my SM-S901E using Tapatalk
Stay salty.
Nije samo dizajn već i tehnologija jer treba naći mjesta za istu, prije nije bilo deformabilnih zona, ojačanja u vratima, vazdusnih jastuka, raznih mehanizama u sjedištu, kanali ventilacije za nekoliko zona kabine, … zapravo, zbog sigurnosti i udobnosti, a tek onda zbog onakvih i ovakvih linija (GLC je, recimo, sav cetvrtast, a mjesta unutra nema ako ga poredim po meni koji sam 191 cm). A taj W126 je je u to vrijeme bio dobro promišljen dizajn (italijanska škola i njemacka tehnologija), jeste lijep (ljepši od bilo koje S klase, po mom skromnom mišljenju), ali tehnicki se ne može mjeriti sa nasljednicima, odnosno ni blizu opreme/tehnologije ne nisi kao moderniji primjerci.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Neki ljudi i dan danas misle da su W124, W126....sigurniji nego danasnji modeli Mercedesa te klase. To je veli tenk, a kad skines blatobran prazno.
Jes ima li su na onaj Crash test, Volvo koji je poznat po sigurnosti, konkretno onaj karavan s početka devedesetih mislim da je V70 i neki noviji grdni Reno minivan i pogodite ko je izvukao deblji kraj...
A vidis kako ljudi banalizuju, ja ne znam kako neko voli kao auta, a ne voli bas ni malo stara auta..
Pa nisam ja slucajno metnuo bas W126 a ovamo prica kao da sam stavio...Przulin..
Najuspjesnija S klasa do danas, a moguce da se i najduze proizvodila..ima W126 i automatsku klimu i airbagove, ABS, ASR, elektricne prozore retrovizore siber i sjedista, muziku i zvucnike, svijetla za maglu, neki su imali telefon, brisace farova, memorijska sjedista, protivpozarni aparat, grijanje sjedista, sve. Pa koje auto danas ima dvije prve pomoci?
Vide se nazad iza sjedista unutra
https://www.silverstoneauctions.com/...mmy=1689776836
Senzore za parkiranje, za kisu, pritisak u gume i za paljenje farova nema. To je napravljeno za zene...
Napravljen od mikrolegiranog super cvrstog celika, pa automatsko zatezanje pojaseva pri naglom kocenju, cruise control..
Danasnja auta su bolja u necem a u necem stara, ti stare Mercedese skoro nisi morao odrzavat a prelazili su stotine iljada, milion kilometara uz male servise, a danas uz sva moguca odrzavanja posle nekoliko stotina iljada hm...
Dje ce danasnja auta biti posle 30-40 godina...nidje...A evo ti danas ispred moje zgrade 3 Mercedesa W124, svaka se vozi, komsija skoro kupovao auto kupio 124...
Problem danasnjih auta je sto su napravljena da bi se kvarila i da bi profitirali proizvodjaci djelova..plus nakrcana gomilom bespotrebnih stvari...sta ce ti headup ekrani? Po vas dan gleda coek u ekrane na rabotu, pa na telefon i onda jos ka se vozi umjesto da gleda pejzaz i krajolik on gleda u ekran..
Evo recimo navigaciju...BMW je prvi put ubacio prije 30 godina u e38...ljudi misle da auta i navigacije pocinju sa Passatom B7 i Nissanom X Trail...I ta navigacija je danas krajnje nepotrebna...imas je na telefonu..a vazda je ljepse i nekako humanije zaustavit se, izaci izviniti se uctivo pitati prolaznika...mezes li mi reci dje se nalazi to i to...fala prijatno..Lakse je to nego povecavati cijenu auta zbog navigacije..kupis bolan kartu na pumpu, u knjizaru..Touch screen komande tek no comment..to je lose iz bezbjednosnog ugla..
Ocu da kazem da su auta iz 90ih i 80ih imala sve sto covjeku treba, ni malo ni puno, a danas imaju gomilu nepotrebnih kvarljivih stvari i djelova koji jos ne sluze nicemu..eto to je sustina nego razvukoh pricu..
Pogle recimo ovu kozu...ovo ne da ne moze da se pocijepa, ovo ne moze cak ni da se rastegne da se izguzva kao danasnja sjedista sto se guzvinjaju..
https://upload.wikimedia.org/wikiped...SEL_W126_1.jpg
.
.
.
Mislim da je to Volvo 940 i Reno Modus, ima na YT, Modus je bio jaci, ali ne bi imao sanse protiv Volva 850
Last edited by Platinum; 25-07-23 at 20:21.
Hoces da kazes da je BMW prvi automobil sa navigacijom?
Ne : ) a dok sam pisao reko neko ce to pomislit : ) nego prvi BMW sa tim je bio e38
Eo ovo nadjoh na Wikiprije njih na svjetskom nivou su valjda Japanci bili..Mazda, Toyota..
Last edited by Platinum; 25-07-23 at 22:52.
Poenta crash testa nije da li ce se auto poguzvati i koliko, nego putnici.
Stay salty.
Znam da je Alfa 166 imala navigaciju.
Imali smo je neđe 2007.
Poslato sa Ultra S22 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Honda je prvi automobil sa navigacijom
Sent from my Motorola 8400
Je li ovo neki uvoz za Dritka još ovih par sedmica?
Stay salty.
Bunker u francusku.
Kako ih je neko ukrao prije 50god i sakrio ovdje.
https://www.instagram.com/reel/Cv9jd...RlODBiNWFlZA==
Ovome bez Svetlane nema mane.
I sa Svetlanom mu nema mane
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Opet ista situacija…
https://www.instagram.com/reel/Cw_IN...RlODBiNWFlZA==
Auto staro preko 20 godina, pazite ovo stanje, kakva izrada sunce ti *****, gledaj kožu...![]()
Inače čoek kao da mene pita koja auta da dovodi, sve vlažni snovi mene kao tinejdžera...
Sent from my iPhone using Tapatalk
https://photos.app.goo.gl/XBFePK1YGXL4nMucA
Moze li neko da prepozna tamni Mercedes sa snimka? Ukrao mi je znak sa maske a rado bih ga pronasao
Last edited by zviuk; 25-09-23 at 08:50.
Je li CLS?
Kakav ciganin
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks