Page 4 of 9 FirstFirst 12345678 ... LastLast
Results 76 to 100 of 205

Thread: Neuronauka

Thanks Thanks Given 
    1,631
    Thanks Thanks Received 
    1,734
    Thanked in
    1,399 Posts

A zna se da je kofein vrsta droge.

2. The Following 2 Users Say Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Ima onaj eksperiment spider web and drugs poznati.

https://www.jstor.org/stable/24943711

Crne životinje svakakve eksperimente vrše na njih.Miševi glavni.

4. The Following 2 Users Say Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

https://dietcommunity.com/2021/04/11...-science-says/

Ali ne zaboraviti ŠEĆER je jako bitan kao dodatak kafi.

Mislim da sam davno pročitao u nekoj knjizi o antropologiji, da civilizacije nikad ne bi započele sjedelački način zivota da nije bilo ŠEĆERNE TRSKE ili obične fruktoze.

Tad kreće civilizacija. Kad je čovjek provalio da mu je dobro na jednom mjestu, ukusno, šećer se razliva po mozgu, podize dopamin, endorfin, serotonin, sve zivo.

Tad je prosto neko rekao, evo ovdje nam je super i ukusno, slatko, nemamo se šta više ćerati po svijetu sa mamutima i dinosaurusima.

Bilo je to u Plodnom Polumjesecu, odnosno Mesopotamiji.

Tako je nastao i dijabetes, uzgred. Mislim da praistorijski čovjek nije imao dijabetes.
    Last edited by Saruman; 26-06-23 at 15:55.

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Dijabetes više ima sa genetskim predispozicijama i stresom kao autoimuna bolest.Možda su imali i prije sad se više sve prati laboratorijski.

7. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by Bluemoon View Post
    Dijabetes više ima sa genetskim predispozicijama i stresom kao autoimuna bolest.Možda su imali i prije sad se više sve prati laboratorijski.
    E što me dobro utješi. Moja cijela famelja sa očeve strane ima dijabetes tip 2. Sa majkine niko. Dako me promaši, a ne vjerujem da će jer se i ja stresiram. Paklena bolest, da bog sačuva do čega sve dovodi. A i komšiluk cijeli obolio od dijabetesa, sjeku noge ljudima, gangrene, haos. Skoro svaka kuća.

Čime se hranimo je mozda najviše bitno. Generalno svi volimo jeftinu i brzu hranu, jer tako podstiče mozak na dopamin, utiče na zadovoljstvo.

Niko neće da jede salate i brokoli, daj picu, hamburger, koka kolu, jafa keks, kolače, alkohol. Jbg. Mozak, šećer, dopamin, jake su to stvari i kombinacije.

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Stres je najgori jer je ljudski organizam pod stresom kao u samoobrani pa ako to postane konstanta kao da figurativno samog sebe napada otud autoimune bolesti i psihosomatska oboljenja.
    Gore postavih video za namirnice koje su bitne za CNS.

Inače razne dijete i šarlatani koje isti serviraju baš iz tog video-a može se naslutiti kako su opasne.

10. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Stres je najgori jer je ljudski organizam pod stresom kao u samoobrani pa ako to postane konstanta kao da figurativno samog sebe napada otud autoimune bolesti i psihosomatska oboljenja.
    Gore postavih video za namirnice koje su bitne za CNS.

Inače razne dijete i šarlatani koje isti serviraju baš iz tog video-a može se naslutiti kako su opasne.
    Sve zavisi šta je stres i kako ga prepoznati i suočiti se. Ponekad je latentan kao blaga depresija, a ustvari kida mozak na komate. Što se tiče dijeta, ja sam na ketogenoj, i šećer mi je sad 4.7, inače bio mi je ranije oko 7.0, što je u granici predijabetskog stanja. A još sam mlad majka mu stara. Znam da ketogena izaziva jojo efekat ali mislim da se nakon nekog vremena na paleo dijetu skrenem i tu ostanem, jer zadnji put sam se zeznuo kad sam ostavio cigare na dijeti, pa počeo da žderem. Žitarice, alkoholi i šećer, cigare su najgore droge, iako su naizgled hranjivi i lijep osjećaj je.

O ostalim drogama i štetnosti po mozak smo rekli u prethodnim postovima.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

https://www.cbsnews.com/news/excerpt...fferent-diets/

Izgleda da ima smisla ovo što pričam o paleo i keto dijeti.

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Quote Originally Posted by Saruman View Post
    Sve zavisi šta je stres i kako ga prepoznati i suočiti se.
    Sve je individualno.Meni bi stres bio recimo da živim u lažnim odnosima i pretvaram se da smo super kul sve ekipa/prijatelj/ljubav/šta god 1/1 mislim da bi u tom slučaju hormon stresa amplituda bila mi na maximum.

A vidiš nekim ljudima to sasvim odgovara čak mi se čini da serotonin im je tu na vrhunac.

14. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Sve je individualno.Meni bi stres bio recimo da živim u lažnim odnosima i pretvaram se da smo super kul sve ekipa/prijatelj/ljubav/šta god 1/1 mislim da bi u tom slučaju hormon stresa amplituda bila mi na maximum.

A vidiš nekim ljudima to sasvim odgovara čak mi se čini da serotonin im je tu na vrhunac.
    E ne znam, treba sa svima bit dobar u granicama mogućnosti i racionalnog.

Svako pretjerivanje i pretvaranje vodi u neminovan sukob i stres, prije ili kasnije.

https://www.smarttms.co.uk/brain-sca...ts-depression/

Veli Andrew Tate sinoć na Twitter, depresija je lični izbor. Čuš izbor. Majku ti j... sa izborom. Čovjeka treba zabraniti na društvenim mrezama.

Depresija nije nikakav izbor, i ne mozete reći osobama da se TRGNU iz depresije. To je stanje vrlo kompleksno i zahtjevno za liječenje.

Ko nije imao iskustva, bolje neka nikad ne komentariše ništa ljudima u depresiji.

Serotonin se moze pojačati sa SSRI, ali ima i lijek 5 HTP grifonija. Ona ne gasi serotoninske stanice, tako da da dopunjuje ove preostale u mozgu,

nego puni sve postojeće. Prirodno. I dobro radi.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Kao mali sam imao dijagnostikovan maltene ADHD, iako to tad nije bilo poznato u CG. Hiperaktivnost. Manjak koncentracije. Kognitivna inteligencija. To se i kasnije u adolescenciji produzilo, pa sam skakao sa teme na temu, sa ideje na ideju, da je postalo nepodnošljivo i depresivno. ADHD je zaista stanje mozga. Neki kazu iz spektra autizma. Ja i imam neke autistične crte, mada nemam problema sa neverbalnom komunikacijom. Imam to preostalo od ADHD. Vidim u Srbiji prepisuju legalan Concerta lijek metilfenidat za to stanje. Što mu dođe, drzavni farmaceutski spid nalik amfetaminu Adderalu u USA. ADHD izaziva depresiju, takođe. I bilo bi dobro da je narod kod nas upoznat sa time, prije nego što za nekog da dijagnozu da je šizofren ili bipolaran. Jer ADHD ima nekih dodirnih tačaka sa jakim psihičkim oboljenjima, ali daleko od toga da je isto što i šizofrenija ili bipolarni.

Naravno, neko moze imati i ADHD i neki poremećaj ličnosti. Nije isključeno. Isto kao i OKP i neki poremećaj.

https://www.unlockingadhd.com/adhd-f...point-of-view/

Jeste me navukli na ovaj thread, da čitav dan provedoh googlajući mozak i različite skenove mozga.

Ali baš, psihologija i neurologija bi se manje trebale baviti nekim kliše temama, a više ovim skeniranjima i naročito balansom neurotransmitera.

Jer to je cilj svakog liječenja, balansirati transmitere u mozgu. Upoznati ljude sa dopaminom, serotoninom, oksitocinom, endorfinom, epinefrinom... i kako ih hakovati.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hbm.25098

Jako dobra i obimna neurološka analiza koju su radili ispitanici ovog enigma programa. MRI na mozgu bipolarnog, ali i ostalih poremećaja. Ako se ne varam oko terminologije (laik sam), radi se o debljini cerebralnog korteksa (?), kod različitih oboljenja na grafici.

Šizofrenija i psihoza kao višak dopamina...

Zato ćete često čuti da su visoko inteligentni ljudi, ludi i ludaci, pod znacima navoda.

Ludilo.
    Last edited by Saruman; 27-06-23 at 08:11.

18. The Following User Says Thank You to Saruman For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Evo ti zanimljiva storija o Elon Masku.

https://theconversation.com/elon-mus...erently-194228

Elonova priča je može se reći prilika da naučimo o njemu, autizmu i "neuro-raznolikosti."
    Mala digresija.Ima on dosta mana (ko ih nema) no je meni nevjerovatno bilo kako se usudio i pored svih padova da pored NASA koja je decenijama bila jedino kredibilno nadobudno tijelo za svemirske ekskurzije riješio da osnuje svoju privatnu i bude dio priče.Čak je NASA-u izvukao iz stagnacije.I kad su ga najveći mu idoli zbog kojih je zavolio cijelu temu rekli da je vrh budala je istrajao u svemu.
    A ima i ono da je imao ogroman keš da se sa svim tim igra pa je išao na više semplova i rizika.Ono što se meni kod njega svidjelo jeste odnos sa timom.Sjećam se kad je Dragon pao tim inžinjera je očekivao (inače mu je tim sastavljen od nekih bivših NASA zaposlenih) da će ih sankcionisati a on je primjenio suprotnu taktiku.
    U tim trenucima se pokazao kao dobar lider i stalno je ponavljao sigurnost mojih ljudi na prvom mjestu.

A ovo za tebe.
    Ne treba toliko da ozbiljno uzimaš svijet,sebe i druge jer zanimljivo je sve to što jes jes no ako opteretiš svoj sistem to je kao analogno da preopteretiš procesor na kompu a svima treba povremena ladovina.

20. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Pa ja sam nekoliko puta bio banovan sa foruma i pisalo je u opisu: hlađenje, po mjesec dana, dva...

Ne, ja ne uzimam za ozbiljno, uzimam da eto znam ponešto, da čisto nisam nepismen iz ovih tema opšte kulture.

Imam ja standardna interesovanja. To su svakako na prvom mjestu istorija, filozofija, književnost, pomalo i medicina, geopolitika, razonoda oko farmacija i teorija zavjere...uglavnom stvari bliske smrtnicima i nešto o čemu mogu diskutovati s ljudima. Pratio sam i sport nekad aktivno. Sad baš slabo.

Sad sam pomalo ušao u AI tehnologiju, iz zabave, ali me sve više "konzumira" snaga te priče. Pomalo sam opsjednut AI i testiram chatbotove do krajnjih limita. Midjourney isto.

A polakote...vi ste dolje južni iz CG, nekako mediteranski...raskalašni i opušteni.

Mi sa sjevera imamo drugojačiji mentalitet. Hladni smo, pronicljivi, skeptični i dosadni, ozbiljni, i naravno veze s mozgom nemamo. Mada ima svakakvih, sto ljudi sto ćudi...

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Ja sam iz Nikšića ali u onom krugu ljudi đe svašta rečeš u stilu a makse i to i đe se ne folira ni zeru i đe je vazda ladovina teška u međuljudskim odnosima pri tom ne mislim na otuđenost no ono da ni druge ni sebe čovjek ne doživljava toliko ozbiljno pa pada u neke depresije i lelek nad samim sobom.

Zato ja rekoh gore meni bi nivo stresa najveći bila laž i lažna kurtoazija.Baš sam gore negdje postavila kako su u sudovima uveli bezuspješno detektor laži kao uređaj a bezuspješno iz prostog razloga što nekim ljudima koji vas život žive u lažima to je prirodno stanje svijesti pa je teško i detektovati.

Ko u onoj narodnoj slaga je a trepnuo nije.
    Što bi Tin Ujević reka.

..čovječanstvo živi u opsjenama,
    a pogiba sa laži na usnama...

23. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Znam da znaš dosta o biologiji, valjda si to izgleda i studirala ili šta znam. Psihologiju... Nego, znaš, pogodila si to oko stresa. Stres je smrt. Previše kortizola kad se oslobađa, dovodi do erozije mozga.

Previše kortizola kad se oslobađa u ranom djetinjstvu, dovodi do totalne erozije ključnih elemenata mozga za samoregulaciju i samodisciplinu. Mislim da znaš o čemu se radi, jer živim s tako nekim ljudima, ne moraš dalje analizirati...a volio bih im pomoći.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Bipolarna smjena - depresija, manija, depresija.

Aktivnost mozga.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

https://www.kcl.ac.uk/news/new-study...-schizophrenia

Proteini smanjenih sinapsi u šizofrenija/normal mozgu.

Thanks Thanks Given 
    1,631
    Thanks Thanks Received 
    1,734
    Thanked in
    1,399 Posts

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hbm.25098

Jako dobra i obimna neurološka analiza koju su radili ispitanici ovog enigma programa. MRI na mozgu bipolarnog, ali i ostalih poremećaja. Ako se ne varam oko terminologije (laik sam), radi se o debljini cerebralnog korteksa (?), kod različitih oboljenja na grafici.

Šizofrenija i psihoza kao višak dopamina...

Zato ćete često čuti da su visoko inteligentni ljudi, ludi i ludaci, pod znacima navoda.

Ludilo.

Kako dobra slika. Ja sam se ranije družio sa jednim likom koji je bio nevjerovatno inteligentan, ali često ga je fatala neka nervoza i htio je stalno da se svađa oko nekih totalno nebitnih i glupih stari. Nije nikad imao mira, ja sam tada pretpostavljao da on ima neki oblik blaže psihoze, ali vidiš velika je vjerovatnoća da ima po malo šizofreniju . Pazi ti kako je tim šizofreničarima aktivan temporalni režanj jbt. totalno crven. E ovdje možemo da se vratimo na onu neku prethodnu priču što je neko postavio link članka gdje se opisuje kako velika mentalna aktivnost nije dobra, e u ovom slučaju je to istina, gdje je ta aktivnost do te mjere velika da uništava mozak. Za depresiju znam da je smanjen nivo motivacije kod osobe, što bi po ovoj slici trebalo da znači da je orbito frontal cortex koji je odmah iznad / iza očiju da bude plave boje jer njima slabo radi taj dio mozga. A ovo za ASD je isto katastrofa, jer nešto slično je slučaj kod psihopata, njima je aktivnost u frontalnom režnju baš smanjena, slično kao ovo kod autizma, što je stvarno tužno.

28. The Following User Says Thank You to Solid For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ne samo kod nas, no i na liberalnom Zapadu je mentalno zdravlje i dalje taboo tema. Ali ako se uzme u obzir da su prije svega 50 godina, pa i danas, kastrirali ljude sa mentalnim poteškoćama, dobro je danas, makar na Zapadu, iako ih sad kastriraju na drugi način, a zovu se transformersi. Psihijatrija je i nastala iz kastracije još u 19. vijeku u USA. Neko se onda sjetio da eskperimentiše. A generalno, toliko toga je sugestivno kod mentalnih problema... čovjek sam sebe ubijedi da treba da uradi ovo, ono, da ne znam šta. Autosugestija, ali to razdvojiti od depresije. Plus ni mediji nisu najbolji prijatelji, filmovi, psihopate, svi su prikazivani decenijama kao najveća opasnost po društvo. A ne onaj ratnik što ide po Bliskom Istoku, Vijetnamu, Afganistanu, Iraku, Ukrajini da oslobađa i kolje... on je heroj već. Opasni su ljudi koji samo zele lijek za svoje stanje.

Stigmatizacija mentalnog zdravlja je dovela da se psihijatrija sve vrijeme uopšte nije bavila organom kojim treba da se bavi, MOZGOM, nego samo verbalnim običnim simptomima, eksternim i vidljivim. Ono kao, uzmi ovaj bromazepam ili antipsihotik i cool si. Da, i navučen do kraja zivota na Seroquel, bez kojeg ne mozes zaspati.

A psihijatri su jedini specijalisti koji nikad nisu vidjeli organ koji trebaju da liječe.

Tu citiram jednog američkog psihijatra. E sad zamislite to. Pa ovi brain scanovi, mozda sam malo pretjerao sa nizom postova, ali bila mi je zanimljiva tema, pa sam morao. Maltene sva stanja mozga i mentalnog zdravlja je moguće detektovati na skeneru mozga unaprijed 30 godina Alzheimer, mislim da za to svi znate. Tako da se u potpunosti spriječi bolest. Šta reći, koju posluku porati...

Hoću reći, za svaku bolest, pa i mentalnu, bilo koju, postoji lijek. Osobe se ne moraju patiti, ali je nedovoljno ono što se radi na tom planu. Nedovoljno je na Zapadu, a kamoli kod nas. Jednostavno je stigma takva da gazi progres, ili im se mozda više isplati da prodaju tablete i pills za mentalna stanja od pravog lijeka. A to je brate, SKENIRAJU TI MOZAK, LIJEPO, I SVE TI KAZU, kako jeste i kako nije, jer pravi neurolozi i psihijatri znaju znanje, nadam se da će AI tehnologija preuzeti tu oblast ubrzo, pošto ovi nemaju volje i rade za onog ko ih više plati, jer su isto veoma pohlepni, nadam se da će svi ti tzv. specijalisti ostati bez posla ubrzo. Čovjeku ne treba bromazepam kad ima GABA tečnost na biljnoj bazi sa onog ostrva u Pacifiku. Dokazano naučno djeluje i ima jačinu kao Lorazepam, bez ikakve zavisnosti, košta oko 30 eura po flaši. Kome je to u interesu iz Velike Farmacije, nikom. A Velika Farmacija bi mogla da napravi da košta 3 eura po flaši. Jer GABA sa tog ostrva proizvodi je mala radnja, small business. Ja lično naručivao.

Hoću samo da zaključim.

Pošto očigledno niko nije htio da radi posao za koji je nadlezan, radujem se napretku AI tehnologije i otkazima brojnim pohlepnim licima u budućnosti.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Quote Originally Posted by Solid View Post
    Kako dobra slika. Ja sam se ranije družio sa jednim likom koji je bio nevjerovatno inteligentan, ali često ga je fatala neka nervoza i htio je stalno da se svađa oko nekih totalno nebitnih i glupih stari. Nije nikad imao mira, ja sam tada pretpostavljao da on ima neki oblik blaže psihoze, ali vidiš velika je vjerovatnoća da ima po malo šizofreniju . Pazi ti kako je tim šizofreničarima aktivan temporalni režanj jbt. totalno crven. E ovdje možemo da se vratimo na onu neku prethodnu priču što je neko postavio link članka gdje se opisuje kako velika mentalna aktivnost nije dobra, e u ovom slučaju je to istina, gdje je ta aktivnost do te mjere velika da uništava mozak. Za depresiju znam da je smanjen nivo motivacije kod osobe, što bi po ovoj slici trebalo da znači da je orbito frontal cortex koji je odmah iznad / iza očiju da bude plave boje jer njima slabo radi taj dio mozga. A ovo za ASD je isto katastrofa, jer nešto slično je slučaj kod psihopata, njima je aktivnost u frontalnom režnju baš smanjena, slično kao ovo kod autizma, što je stvarno tužno.
    Mislim da ti je taj drug onda imao nešto od sljedećih, OKPL, BPD, Bipolarni, NPD, ADHD, a šizofreniju, po definiciji, u bilo kom obliku, teško. Ja sam se malo neukusno našalio oko inteligencije i šizofrenije. Dopamin jeste visok, ali to nije dobro za mozak nikako, lol. Jer izaziva masivne i teške psihoze u toj količini. Dok gore navedeni, opet imaju abillity da donekle funkcionišu efikasno u društvu, naročito ako uzimaju terapije. Osim što ne djeluje svaka terapija isto na svakog i treba vremena za svaku novu adaptaciju. To je još jedna greška psihijatrije i ne poznavanja MOZGA nego samo običnih verbalnih simptoma. Ljudi za bipolarni ili bpd godinama pa i deceniju tragaju za pravom terapijom. Sve probaju od farmacije. Poremećaj ličnosti ili PL nije duševna bolest, jednostavno odudaranje od uobičajenih crta lica koje mu onemogućavaju zdrave odnose u društvu, porodici, na poslu, emotivnim vezama itd... Štaviše, dosta ima veze sa opet sa MOZGOM, i kad bi se poradilo na mozgu i terapiji, ne bi bilo toliko problema oko PL i izliječenja, odnosno poravnanja tih crta lica u normalne i zdrave tokove.

Ali ljudi su pohlepni, gramzivi i jako LIJENI. Naročito ti specijalisti. AI tehnologija će to srediti na brzinu.

ChatGPT 4 mi je psihijatar i oduševljen sam.

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Znam da znaš dosta o biologiji, valjda si to izgleda i studirala ili šta znam. Psihologiju... Nego, znaš, pogodila si to oko stresa. Stres je smrt. Previše kortizola kad se oslobađa, dovodi do erozije mozga.

Previše kortizola kad se oslobađa u ranom djetinjstvu, dovodi do totalne erozije ključnih elemenata mozga za samoregulaciju i samodisciplinu. Mislim da znaš o čemu se radi, jer živim s tako nekim ljudima, ne moraš dalje analizirati...a volio bih im pomoći.

Donekle, mada radoznalost uglavnom.Kao djeca smo imali one enciklopedije šta,kako i tako to a kasnije mene je u svemu najviše radoznalost uvlačila u te teme.
    Ako se sjećaš one teme o mravima recimo meni je uvijek bilo zanimljivo sagledati i društvo u cjelini kojem sistemu u odnosu na neki biosistem se ponaša.
    I feromoni su zanimljiva tema evo na temi neuronauke moglo bi se svašta reći i o parfemima.

Everything is connected.

32. The Following User Says Thank You to Bluemoon For This Useful Post:

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Donekle, mada radoznalost uglavnom.Kao djeca smo imali one enciklopedije šta,kako i tako to a kasnije mene je u svemu najviše radoznalost uvlačila u te teme.Ako se sjećaš one teme o mravima recimo meni je uvijek bilo zanimljivo sagledati i društvo u cjelini kojem sistemu u odnosu na neki biosistem se ponaša.
    I feromoni su zanimljiva tema evo na temi neuronauke moglo bi se svašta reći i o parfemima.

Everything is connected.

Otkud to everything is connected? Jesu li to neka vjerovanja u enerđije i sile, bogove i mađije. Zar ti nisi hardcore ateista?

Ne da je samo connected, nego je sve u simbiozi. Sve se nadopunjuje i stvara simbiotski odnos koji traje vječno. Na ovom ili onom planu, svi utičemo na sve. Kroz bilo koji aspekat prirode ili civilizacije, tehnologije i ponašanja...sve ostavlja neki footprint koji zatim neko drugi prati i kojim se kreće i rukovodi.
    Vidiš kako obični forum thread proizvodi mišljenja i stavove, bez obzira koliko oprečni ili slični bili, oni jedno bez drugog ne postoje. Ako ja sam pišem (kao u nekom threadu) šta ostaje?
    Priroda je simbioza. Mozak je simbioza čitave biologije mozga. Sve u njemu ima svoj ritam, kao što Jung kaže: U svakom haosu se nalazi tajni red... Zbog toga sam ja agnostik inače. Mada nemam pojma kakve veze ovo sad ima sa agnostikom.

Thanks Thanks Given 
    24,835
    Thanks Thanks Received 
    10,607
    Thanked in
    8,008 Posts

Za*ebancija iz romana detektiv dirk džentli ništa spešl.
    A naravno da je sve povezano.Ako neki majmun napravi udes na kružnom toku,to znači da ću ja da zakasnim doma,i tako cijeli niz.
    U tom smislu uzrok-posljedica.

Što se tiče teme biologija,fizika,hemija,recimo onaj prvi snimak što je solid postavio.

Thanks Thanks Given 
    492
    Thanks Thanks Received 
    586
    Thanked in
    437 Posts

Ova me tema dosta zaintrigirala iako sam totalni laik oko nje. Mislim, pomaze mi ChatGPT da shvatim neke stvari oko mozga. Da li će Elon Muskov Neuralink biti taj breakthrough u ljudskoj psihologiji, recimo, da bude mogao da suzbije depresiju, barem malo. Pa onda kasnije da popravi i neke crte lica. Ali ko bi htio zivjeti u savršenom svijetu, savršenih ljudi, perfektnom svijetu, Brave New World? Mislim, ja bih se moguće i među prvima prijavio za taj Neuralink čip, da probam vala, jednom se zivi. A kako bi bilo dobro da onda krene masovna navala kompanija u tom sektoru, vidim ima ih još par, pa da se takmiče. To je nešto što sam čitao u Homo Deusu, biotehnološki upgrejd. Mozak, ako bi se do njega moglo doći, a moze, jer smo dokazali to kroz psihoaktivne supstance, pa je izvjesno da ćemo i na fizičkom planu isto tako. Da li će biti moguće da se mozak modifikuje kao što se to radi sa usnama, grudima, goozicom... bilo bi jako interesantno vidjeti uspjeh toga, ne mora besmrtnost vala, nego ostaje taj crv...govorili su da Elite budućnosti neće vladati tako što će nanositi bol i strah građanima, nego zadovoljstvo. Tada će sve ostalo biti nebitno osim zadovoljstva. Pa, kako sam rekao da je ŠEĆER učinio da čovjek počne sjedelački način zivota, mozda to ZADOVOLJSTVO u mozgu, kroz čipove i nadgradnju, bude mentalni, konačni sjedelački način. Kraj istorije. Ali ne i kraj čovjeka.
    Last edited by Saruman; 27-06-23 at 14:29.

Page 4 of 9 FirstFirst 12345678 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks