Originally Posted by
Saruman
A čuš nema da se filozofira. Pa Rusija je rođena filozofija od zemlje. Nisu joj mogli ništa Tolstoj i Dostojevski, a ne mi po forumu ovđe. To je zemlja, beskrajna u svakom pogledu, evo da rečem privatno, moj otac je tamo boravio u periodu raspada 1992, 1995. U sklopu jedne građevinske investicije kao inzenjer, i ponio čoek tamo pršute, oni ga poveli na Bajkalsko jezero, tamo mu zaklali govedo pred njim, pa mu zatim donijeli bure vodke, prstenje one salate njihove i svega. Pojeli su to govedo, popili vodku i raspravljali o raspadu SSSR, Jugoslaviji, Americi i budućnosti svijeta danima, i smijali se, između ostalog, njegovom parčetu pršute. Ne znam šta se tačno kasnije desilo u svoj toj zbrci tokom tih godina tamo. Znam da je KGB tati oduzeo sve snimke iz Rusije na aerodromu Šeremetjevo 1 ili 2, jer valjda to što je snimao kamerom, bilo je tad zabranjeno. Barem se iskupao tata u lednom Bajkalskom jezeru, provozao Transsibirsk, Moskvom i Lenjingradom i najeo se kao ruski car. Neke detalje ću ostavit za privatnost.
Elem, tad Putin još nije bio došao, Rusi su se bili otvorili prema Zapadu, kao ni sam Zapad prema Zapadu. Što su kasnije zapali u tu histeriju tradicije, crkve, nacionalizma, to je gotovo i neobjašnjivo i dan danas. Onog Dugina su do skora jedino ovamo neki čudaci pratili na Facebooku. Sad ima hiljade pratilaca iz Amerike i diljem svijeta. Neki procesi se odvijaju bez ikakvog smisla, bez ikakve agende, oni se prosto odvijaju...Putin se isto tako odvija sam od sebe, kao simbol nečega što ljudi vide, ne što znaju, poznaju... nego prosto, dovoljno je da vide Putina i da se osjećaju sigurno ili zaštićeno. Isto kao mi ovdje do skora u nekim osobama, da ih ne imenujem, znamo svi.
Panta rei...
Bookmarks