Hiperbolični paraboloid
PS.Fotografija je loša ali bar se čovjek može diviti uživo...sa Union bridge-a najbolja pozicija
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Parabola u Arhitekturi.
![]()
Hiperbolični paraboloid
PS.Fotografija je loša ali bar se čovjek može diviti uživo...sa Union bridge-a najbolja pozicija
Last edited by joni; 03-05-23 at 13:23.
Sportski centar, zgrada ETF-a, sanduci(zgrade stare vlade), KBC, stari studentski domovi...sve su to remek djela na svoje načine...
Last edited by Bluemoon; 03-05-23 at 14:53.
Da, a projekat je radio ispred i u ime Građevinskog preduzeća Titograd(?!) gdje je bio zapošljen,ali onda dođoše mladi,tek u povoju,komunisti koji nas kasnije prevedoše u neoliberalni kapitalizam i rekoše da je kvadar obložen staklom uzvišeniji od hiperboličnog paraboloida jer sa ovog drugog ne možeš ispaljivati postizborne vatromete.Takođe privatizovaše sve institucije koje su se i bavile projektantstvom i u.raše se u iste....Skrenuh s teme.Praštajte
Last edited by joni; 03-05-23 at 15:03.
Evo arhivski "izbunarih".
Da joni dosta su ga i zapostavili kao i sve kod nas a neke arhitekte "bacili u zaborav."Delta je ljudima centar svijeta - kocka kiča lice i naličje u šta se kolektiv pretvorio.
Meni su mostovi najveća impresija no ovdje si dobro primjetio savršenstvo parabole u arhitekturi.
![]()
Inače više je za temu Brutalizma no hajd ove su mi baš prkos vremenu.Dosta toga ima na prostorima bivše SFRJ kao pečat nekog vremena.
I sve je to "stara škola" ko Dmitrović.
![]()
Last edited by Bluemoon; 03-05-23 at 17:31.
Postavila sam ih ja bila, čuvene televizorke na autoputu u Beogradu.
Agrivoltaic Architecture
Tim: Jenny Sabin, Mariana Bertoni, Alexander Htet Kyaw, Begum Birol, Jack Otto, Angel Langumas, John Hilla
Saradnja biologa i arhitekta bi mogla napraviti svašta.![]()
Izazovna Barselona.
![]()
Ne sumnjam.Posebno oni što im je Delta City pojam arhitekture.
Inače,Barselona mi je jedan od najbolje "odrađenih" u tom smislu evropskih gradova.
U to ime.
Last edited by Bluemoon; 13-05-23 at 21:09.
Tunel Lćrdal,smješten oko 175-200 km sjeveroistočno od Bergena u Norveškoj, povezuje opštine Lćrdal i Aurland u okrugu Vestland.
Ovaj tunel proteže se u dužinu od 24,51 km i najduži je tunel na svijet.
![]()
Halley VI Antarktička istraživačka stanica.
![]()
U centru PG u najstroznijem centru, je najruznija i najniza zgrada, "Elmag". To treba rusiti ili dograditi da ima 8-9 spratova
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
OŠ "Olga Golović" izgrađena poslije ww2.
![]()
Praguue..
![]()
Zna li neko - posto su u Urbanizam nesposobni
Sta kazu propisi u CG - koja visina zgrade je limit nakon kojeg je obavezno da postoji poseban protivpozarni put?? (tipa stepenice sa vanjske strane zgrade)?
nekad je bila 22-23m, ali ne znam je li se mijenjalo (ne znam ni dje da nadjem potvrdu toga vise)
Japanci su mi carevi najjači na ovu temu.
Fascinacija Japanom i njegovom kulturom dala je krila mašti europskih i američkih umjetnika i dizajnera još krajem 19. stoljeća.
Ovaj pokret je nazvan Japonizam.
Veza između preciznog zanata, jednostavnosti materijala i snažnog umjetničkog eksperimenta ostavila je trajne tragove na slikarstvu i dizajnu plakata, dizajnu namještaja, tipografiji i arhitekturi.
Let's see.
Sou Fujimoto - "Primitive Future"
Pripada novoj generaciji mladih japanskih arhitekata čiji je rad izazvao ogromno interesovanje na međunarodnom nivou. Nakon osvajanja brojnih nagrada u Japanu i ostatku svijeta, Fujimoto je postao glavna prisutnost na japanskoj arhitektonskoj sceni.
![]()
Zanimljiva "prezentacija".
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
Iz nekog razloga svidja mi se u PG izgled zgrade uprave prihoda i carina, blizu autobuske stanice, ulica okotbarske revolucije, iako oko nje nista ne pase. Zna li se ko je radio ovu zgradu?
![]()
Having a parachute greatly increases your chance of surviving a long fall.
Have a parachute.
Neki arhitekta iz doba Yuge po stilu garant.
Poslano sa mog CPH2135 koristeći Tapatalk
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks