Svakako velika tragedija, roditelji posalju djecu u skolu (osnovnu) i neko im javi da je doslo do pucnjave i da im je dijete ubijeno, znaci sta da se ovdje komentarise, kosmar koji postaje stvarnost, uzas...
Predstavnici MUPa kazu da je mjesec dana ranije planiran zločin.
Napadač je pored vatrenog oružja imao i pripremljene molotovljeve koktele.
Kosta Krsmanović je imao spisak djece koju je htio da ubije. Spisak je pronađen na njegovom radnom stolu.
Danas vise ni odrasli ne citaju a ne omladina. Ne mora se ici puno dalje od toga...
Cinjenicno je stanje da nas neki novi, iskvareni prioriteti kojima vecinom skoro pa svi tezimo itekako udaljavaju od pravih vrijednosti a to je nesto, sto na zalost, ne moze i nece biti promijenjeno na nasim prostorima.
Pa mogu djeca i u prirodu da se druže.
Ne znam šta bi falilo da idu u izvidjačke ture sa školim tipa Blace u Nk, Gorica ili bokje ćete vi iz PG znat dje još ima dobroh tura, pa im dati malo loptu, nek se istrče.
Ja se sjećam u osnovnu kad sam bio, često su nas vodili na Trebjesu ili ispod nje, pa uzmemo po odeljenja se podjelimo pa nam bače par lopti igramo fudbala, ispunjen dan, istrčao si se, išetao, umorio
Forever young, i want to be forever young
Ima toliko toga što bi ja predložio ali pogledaj ovu tragediju. Dijete je bilo izuzetan đak i zbog toga maltletiran. Promijenio je nekoliko odjeljenja... Mi imamo problem od raspada SFRJ , a to je da nam se urušio sistem vrijednosti. Dobra djeca ili đaci su predmet sprdnje, nastavni kadar trpi maltletiranje tatine i majkine djece. U suštini, kao što je neko ovdje napisao, novac je postao nova religija, a vrijedis onoliko koliko si cijenjen na "tržištu personalnosti". Djeci treba samo zdrava igra i zdravo provedeno vrijeme, a mnogim roditeljima je bitnije đe proslavit rođendan, koju tortu kupiti, da li nosi markiranu robu itd..
bo8an, extravaganca, joni, MLS, ReBorN7, remark, Shadow'91, Stradivari, ^izzy^
Djeca kriju od porodice uglavnom sta im se desava u skoli,pogotovo ako je nesto lose.
"Circle of trust" ne postoji...nazalost to neminovno pod ovakvim okolnostima vodi do tragedije.
Dr.Vlada "Kec" je moj poznanik, sjajan covjek,ubitacno strucan obrazovan i posvecen ljekar,ali...na najvaznijem pregledu je zakazao nazalost.
Tragedija
Sent from my SM-S901B using Tapatalk
Last edited by Sidewinder; 03-05-23 at 15:56.
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Nasilje se i kod nas zataškava, sve se sistemski krije a kao što svi znamo đeca su okrutna.
U ovom slučaju su se na veliku nesreću kockice poklopile, dječak je očigledno psihički popuštio a bio je obučen za korišćenje oružja i imao pristup istom. Ako ovo nije upozorenje za čitav region onda ne znam što je.
Što reče director proklete pare su nova religija.
Ova priča oko druženja i izviđača, prirode... vam je za djecu do 10-11 godina.
Ovaj ubica je tinejdžer, to iziskuje drugačije ophođenje, neke druge hobije i zabavu. Meni je 14 bilo prije skoro 20 godina, vjerujte da me priroda, loptanje i slične fore nisu zere zanimale.
Sent from my SM-S901E using Tapatalk
Last edited by guvarana; 03-05-23 at 15:56.
Stay salty.
Kad se smo sjetim šta sam/smo radili sa 13, 14 godina uhhh. Ne mogu da zamislim da moje dijete i pomišlja na to a ne da radi isto.
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Šta kaže zakon sedamdesetih-osamdesetih npr, bi li isto ovako bio oslobođen svake odgovornosti sa 13 godina ?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Last edited by BiTrAtE; 03-05-23 at 16:08.
Ne mogu mu ništa, za 48h mali monstrum ide napolje.
Išla sam i ja na streljaštvo od srednje škole ali to je nama bio sport ništa više od toga.I nedavno kad gledam temu tu na forum svi vele o dozvolama meni tad na pamet nije padalo ništa oko dozvola.
A to da su izviđači stvar djece od 10 godina ne pije vodu ili neki baš nemaju dodir sa tom temom.
Da li će kasnije da krene u planinarska društva i neka druženja u prirodi kao dio dobre ekipe stvar je pojedinca no biće da jedino po prirodi ovdje srećemo strance slučajno kako onako parkiraju kamp kućice i rašire šatore.
Kako se ovom malom desilo ovo da se uhvati revolvera je tragedija i tu se sva priča na tu temu završava osim onog da ljudi ovdje mnogo vole da vode tuđe živote ima i toga.
O tome bi u normalnom društvu trebala da brine socijalna služba.
Last edited by Bluemoon; 03-05-23 at 16:18.
Mađari a i još dosta zemalja ne misle da su sa 13 đeca no se odgovara za najteža djela i sa 12 godina dok za krađe i ostalo "tek" sa 14.
Ispravno potpuno.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Age_...responsibility
Pa pazi ovako, ne znam je l’ monstrum pravi naziv, jer dijete sigurno ima psihickih problema. Ali nemojte mi reci da on nije opasnost po drustvo, kad napuni tih famoznih 18 godina?
Svi smo mi bili klinci, i dirali su nas, i nazivali imenima. Neko je bio gojazan, neko mrsav, neko streber, pa je najveca reakcija bila tuca u dvoriste skole (dje bi vrhunac bio koja ogrebotina i cupanje kose).
Ovo ljudsko bice je imalo hladnokrvnosti da promijeni tri sarzera i upuca 15ak osoba, i planirao je to mjesec dana.
Nemojte ga zbog godina gledati kao obicno dijete. Jer je sve samo nije obican. I rizik je, i predstavlja ozbiljan presedan u drustvu. A sve zbog cinjenice da ce proci nekaznjen. Njega i slicne moze to samo da ohrabri.
Svi smo sigurno nedje pomislili, kad se desilo to sto se desilo na Cetinju, da je samo pitanje vremena kad ce se ponoviti.. mislim da nije niko ocekivao da ce biti ovako brzo.
Moze li neko da garantuje da mali nije citao o tome i pomislio “ovako cu ja”? Znam, sve su to teorije, ali svaka opcija je za analiziranje.
Roditelja koji ga je vodio u streljanu i davao mu obuku rukovanja oruzjem treba zatvoriti kao da je on pucao.
A mali bi trebao biti u ustanovi, gdje bi bio pod konstantnim pracenjem. Jer mislim da on ne moze biti normalan clan drustva, u bilo kojoj buducnosti. Mozda grijesim, ali ne vidim nacin kako bi mogao.
Last edited by the.dark.knight; 03-05-23 at 16:32.
Rekoše mediji da je bio pod uticajem psihoaktivnih supstanci - narkotika...
Rekli su da je i nastavnica mrtva i da je još jedno dijete podleglo, pa nije.
Sent from my SM-S901E using Tapatalk
Stay salty.
Kristalno.
Sent from my SM-S901B using Tapatalk
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Psihopata, monstrum.... sve su to blage rijeci jednostavno nije mu mjesto ni kaznu da sluzi
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Nevjerovatan broj pogodaka koji je imao, osim što kaže da je vičan oružju, ukazuje i na jednu mnogo bitniju i ozbiljniju stvar: hladnokrvnost, odnosno, pribranost, i to potpunu.
Ako ste, možda u nekom od brojnih ratova iz naše nedaleke prošlosti, bili u prilici da pucate na ljude, ili da pucaju na vas, znaćete o čemu govorim. I znaćete koliko je zapravo teško izvest ovo što je on uradio, i koliko je um morao da mu bude kristalan za to.
Izjave svjedoka koje su se pojavile, kao i saopštenje policije, da je u rukama nosio dva rezervna klipa, ukazuju da mu je otac vojno lice, policajac, s obzirom na posjete streljani manje vjerovatno kriminalac, ili što slično, u svakom slučaju neko kome oružje nije služilo za zaštitu i da skuplja prašinu po kući. Jer ''standardna'' oružja za ''držat u kuću'' najčešće dolaz sa max. jednim rezervnim klipom, a često i bez toga, dok ljudi koji oružje nabavljaju i drže radi zaštite najčešće nemaju ni potrebu za više, nego im je i to mnogo.
Način i preciznost planiranja i izvođenja su užasavajući- kao mašina. Prvo je eliminisao vjerovatno jedinu osobu koja j mogla da ga zaustavi, a onda je pucao sa vrata kabineta i učionice, čime im praktično nije ostavio mogućnost bježanja.
To što su ogromna većina od ubijene đece curice i te kako ima značaj.
Isto kao i to što nije izvršio samoubistvo ili išao na bračun sa policijom do kraja, nego se sasvim smireno predao.
Na kraju, umobolna inteligencija i sposobnost sa kojom je ovo izveo, do stepena da je sam nazvao policiju i prijavio se, izvadio klip i odložio revolver da ga ne ubiju prilikom hapšenja, kažu da je sasvim sigurno znao i kakve će biti posledice toga što je uradio.
Odnosno, da monstrum i te kako zna kako će proći sa tim brojem godina koje ima.
I, da se razumijemo, ja ovo ne pišem da bih radio nekakvu analitiku, ili cijenio uračunjlivost počinioca. Niti sam sposoban za to.
Inače sam prilično imun na takvu vrstu vijesti iz svijeta, i nekako ih racionalizovano ''uskladištim'' u neki najmanji mozak da im se nikad više ne vratim. Ali evo ravno trideset i jedna godina da me nešto nije pogodilo i potreslo ovako. I prva pomisao mi je bila kako li je toj đeci bilo gledat u cijev oružja i kraj života koji još nije ni počeo. I kako li je tim roditeljima bilo kada im je zazvonio telefon.
I koliko je to dječijih budućnosti koje se nikada neće desiti. I roditeljskih života koji su danas nestali.
Ovo pišem da svi neđe shvatimo da se te stvari dešavaju, i to lako sasvim.
Ovo pišem da shvatimo da su realnost, i tu neđe sasvim blizu nas.
Ovo pišem jer je jedna od posledica da će svaki naš trinaestogodišnjak, ukoliko ovaj događaj bude imao pravni epilog predviđen propisima, dobiti poruku da može da uradi bukvalno što hoće i da mu sistem ništa neće moći.
Ovo pišem jer svaki dan šaljem žensko dijete u sedmi razred osnovne škole.
Ovo pišem jer nam đeca više postoje na internetu nego u životu. Jer od tri časa fizičkog nedeljno bar jedan preskoče, lopta im je nepoznat i prljav pojam, a na drvo se ne umiju popet. I sva im je energija na tik-toku, insta, u telefonu, garderobi, ili čemu već sličnom. Uzore traže po zadrugama i među influenserima, a sam vrh životnog uspjeha je onaj koji privuče najviše pažnje.
Ovo pišem jer mi svi osudimo dječije nasilje, a onda nastavimo da se i dalje bavimo bitnijim stvarima- parama, politikom, ili čime već. I ništa ne mijenjamo. I mislimo zbog toga da se ni svjet nije promijenio. A jeste. I to užasno.
Ovo pišem iz milion beskrajnih razloga. A vi dodajte svoje.
I upalite neki alarm neđe, i nemojte ga gasit.
I budite shjutra u dvaes do devet izjutra ispred škola. Da pošaljemo đeci poruku koliko je loše, koliko je strašno. I koliko mora da prestane.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
Wtfff
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks