Vrata postoje jer ako hoces mozes da ga koristis ali bi onda placao koriscenje.
Nadam se da su napravili neki sistem tipa kartice, da ovi sa 3-4 ne mogu da ga koristetj da odu na peti pa se spušte
![]()
Ovo su beogradjani pokupili iz Beca, jer je to skoro pa standardno u starim zgradama koje su nadzidali po 2 sprata po beckom zakonu. Ko ucestvuje taj ima i za svoj sprat, ali kao kod mojih prijatelja koji su sami finansirali uz dozvole itd. ostavili su sve tipke, koriste kljuc, ali prihvataju i naknadnu pamet komsija za nadoknade. Zakon nikoga ne primorava da ulaze ako nece ili ne moze to sebi da priusti, iako su vrijednosti tih stanova i bezirka nevjerovatni za ex yu cijene.
Last edited by LadyHawk; 16-04-23 at 11:55.
Da li je neko vidio kako izgledaju renovirani stari liftovi u CG, tj. kako izgledaju, i vrijedi li ta intervencija uloga?
odje kolegi iz prilozenog vidim da je jeftinije da zaposle domara no kako zgradu odrzavaju....
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Stara kabina koju valjda renoviraju, a motor, kablovi i ostalo novo. Koliko shvatih upola cijene od kompletne zamjene sa kabinom.
Mislim da se to cesto radi, ali ne znam kako estetski resavaju, da li je i dalje bucan, itd.
Mogu prenijeti samo iskustvo sa vise firmi koje se bave time i to u kratkim crtama.
1.) Stare motore nije moguce nabavite nove, jednostavno vise ne postoje. Mogu se "remontovati" ali nece niko da se prihvati toga. Ovdje pricam o liftovima iz stare YU, ne znam kakva je situacija sa onima koji su ugradjivani devedesetih.
2.) Za sredjivanje kabine smo dobili od svakoga odgovor "Mi to ne radimo, u slucaju kabina moze samo u potpunosti novi lift da se ugradi".
3.) Kablovi/sajle mogu da se srede novi i to ne predstavlja nikakav problem. Vjerovatno mogu doci i do broja firme (u zgradi gdje zivim su mijenjani prije nekih 7-8 godina).
Ako pak stvarno nadjes nekoga da ima neku opciju da je spreman remontovati sami motor i srediti stare kabine slobodno shibaj PM.
Last edited by beatnological; 16-04-23 at 20:40.
Plan i razgovori su u tom smjeru i javicu cim postignu dogovor sa nekom od firmi sa kojim pregovaraju.
Hvala za info oko motora, jer je prica na Skupstini bila da ce se staviti novi motor, zato sam sad sumnjicava jer su liftovi iz ex YU, a pitanje moze li da odgovara neki novi motor i instalacije.
Bas sam sad gledala kako to rade u BG jer nisam imala predstavu na sta to renoviranje moze da lici :
https://www.kone.rs/sr/existing-buil...modernization/
Pregledala sam i modele, i zaista ljepse mogu da izgledaju od ovih novih " serpi" na kojima ostaju i fleke i ogrebotine nizasta.
Ali, sumnjam da kod nas koriste ovakve plocaste materijale male tezine ili bilo sta slicno, ali sad bar znam kako moze da izgleda ako se vec radi kompletno.
Javicu cim saznam s kim je pao dogovor, cijena, i koji su predlozi prosli.
Pade mi na pamet da bi i ovi iz Srbije radili da mozemo organizovati za vise liftova da iim se isplati dolazak, i jasnija ciijena, ali je tesko naci dogovor i u ulazu a kamoli vise lftova za renoviranje...
Last edited by LadyHawk; 16-04-23 at 20:57.
Kone imas i u Podgorici
Hvala.
https://www.kone.me/en/contact-us/of...podgorica.aspx
Svaka cast na info.
Ali kamate banke 🤣
nothing comes from violence and nothing ever could
Kazem ja jeftiniji domar ili da angazuju studente
Nama svaki mjesec pare idu na održavanje lifta i popravljanje rampe. Rekla sam im, sledeći put ko je očepi, sam će je platiti. I evo, da kucnem...
Ako ne postoji razlog da se pije, to nije razlog da se ne pije...
Ne mora da znači, zavisi kolika je zgrada/ulaz. Recimo zgrada ima pet spratova (šest etaža), u zavisnosti od lifta (proizvođač i karakteristike) mjesečno održavanje istog je od 10 do 20 € po etaži (od 60 do 120 € samo ta stavka), onda higijena je najčešće jedanput nedeljno, ali negdje stanari zahtjevaju i dva puta nedeljno (pa je skuplje), zgrada/ulaz se tretira kao pravno lice, možda nisu imali dovoljno na računu pa su digli kredit za neke radove i to je trošak banke, ili imaju elektronsko bankarstvo ili… poenta, ne bih na prvu loptu rekao da je skupo/jeftino dok se ne znaju detalji.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sve zavisi koliko stanova ima kao i koliko liftova.
Evo okvirno kod nas situacije:
1.) Upravnik > 200 € (nesto manje od 3€ po stanu). Paprena cifra ali prakticno svi koji se bave ovim (u HN) uzimaju toliko osim ako je u pitanju agencija a sa agencijama smo imali pakleno losa iskustva.
2.) Lift ~109-119€ (dva lifta) - ne sjecam se tacne cifre ali tuda negdje oko 110€
3.) Ciscenje 80€ (tri puta mjesecno)
Mjesec ni ne pocne a nama ode 400€ sa racuna.Ali je sve crno na bijelo sa racunima i ugovorom a od kako je novi upravnik je naplaceno ~2.5k € duga stanara i trenutno imamo ~4.5k€ na racunu.
---
Situacija koja je bila ranije dok se nije promijenio upravnik je ispod... I da, znam da je totalno nebulozna ali je svakome jasno sta se tu desavalo ako malo bolje pogleda.
1.) Lift (2 lifta) 80€. Kesh na ruke, kada se desi kvar cekalo se i danima da dodje majstor.
2.) Ciscenje + agencija (koja je bila predsjednik skupstine na neku foru...) 160€
3.) Upravnik (stanar iz zgrade) 150€
Kranja situacija je bila da smo imali skoro 5k € duznika i nesto manje od 500€ na racunu.
NIsam vidjela da je za 3 mjeseca, onda je ok. Vidjeka sam da je prihod mali tako da sma pretpostavula da je ispod 30 stanova. Kod nas 6 spratova, lift, 34 stana. Agencija je i upravnik i sve to je oko 250eur i čišćenje dva puta sedmično.
Evo veli mi da joj je stiglo da plati taj dug od 300+ eura + 40e za javnog izvrsioca + zatezna kamata od prije mjesec dana, koliko je trebalo postaru da donese rjesenje + kamata javnom izvrsiocu na njegov privatni racun + blokada svih racuna do izmirenja duga u potpunosti.
To ne moze bog izracunat' i izmirit', srece mi![]()
--------------------------
Do Not Disturb.
--------------------------
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks