Originally Posted by
NHM
Zbog čega se rijetko sudilo za djelo prikrivanja učinilaca? I zar nije mnogo opasnije kad šef specijalne jedinice krije specijalce koji su uprskali stvar nego kad đevojka sakrije svog momka koji je tražen zbog... neka bude slično krivično djelo, zbog prebijanja nekoga. Po mom mišljenju, isto krivično djelo bi moralo da ima znatno rigoroznije posljedice po onoga ko je to djelo počinio u okviru posla čija je uloga da se sprečavaju ili otkrivaju krivična djela nego po nekoga ko je djelo počinio u uobičajenim okolnostima.
Što se tiče Marovića, njegov slučaj je dobra ilustracija za temu Pravo vs Pravda. Pravo je formalno zadovoljeno, pravda nikad. Dokazivanje svakako ne može biti ni u mojoj moći ni u moći bilo kog forumaša. Sve što kažem je samo moje mišljenje. Ne mogu da dokažem da je Marovićev slučaj namjenski vođen tako da izbjegne kaznu, niti da je slučaj šefa specijalaca namjenski odrađen tako da može da nastavi da se bavi istom strukom. Niti da ogroman broj dps vedeta, što zvanično partijskih, što onih koji su dps puleni van partije, nikad nisu uhapšeni, nije im suđeno ili nisu osuđeni zbog toga što su se namjenski gubili ili uništavali dokazi, što su se procesi namjenski vodili na način koji ne može da se završi osuđujućom presudom i slično. To što je dps sistem poslije 2020. upregnut od drugog gazde, koji još uvijek nije uspio da svoje pulene postavi na odgovarajuće pozicije, uz poslovičnu sklonost postojećih dps vedeta da promijene stranu jer su svakako na pozicije i postavljeni zato što su ništa roba, nije dokaz da je sadašnji sistem gori. Biranje sudija US, SS i TS po partijskom ključu i slična srnja dokaz su grčevite borbe da dps sistem opstane, uz elemente koji su prilagođeni trenutnoj većini. Zasebna je priča što je trenutna većina ovako nesposobna da zadrži svoj sastav duže od par mjeseci pa su i ta trvenja prenijeta na sistem u cjelini. Drugim riječima, sadašnja verzija istog sistema još uvijek nije stabilna.
Možda je samo trebalo da kažem da nemam dokaza, ali imam iskustvo življenja u dps sistemu od vremena zajedničkog dps-a, kad je lscg fizički sprečaan da održava mitinge i kad su se bacale bombe na njih, pa do dps sistema Medenice, Jovanića, Piperovića, Begovića, Serribora Markovića i ostalih. Da, u dps sistem ubrajam i bitange koji su politički protiv samog dps-a.
Bookmarks