Pricam iz licnog iskustva, upravo pogledah u arhivi placanja da bih se podsjetio koja je godina bila... U novembru 2019. sam bio prinudjen da uzmem Mastercard mjesec dana prije isteka tadasnje Visa kartice, jer navodno prekidaju da rade sa Visa karticama.
Da budem iskren nisam pitao detaljnije sta, kako i zasto ali mi je u poslovnici u Herceg Novom od strane lijepe tete na prvom spratu receno da je Visa nedostupna (iako ce mi tada postojeca Visa funkcionisati do isteka).
I sada upravo gledam sajt i vidim da itekako imaju dostupne Visa kartice, sta je bilo tada u pitanju nemam pojma.
Master Card imam godinama i jedino mi se na nekoliko mjesta u Makedoniji desilo da je ne primaju, samo Vizu (nemam je).
Sent from my iPhone using Tapatalk
Može li se tražiti dodatna Visa da se izda?
https://instagram.com/highlander_brushes/
Aj da mi neko objasni kad se neki proizvod uzme na rate zasto ne ide akcijska cijena?
Znaci za gotovinu ili odjednom akcijska cijena a ako je na rate onda ide puna cijena?
Aj please da se ovo rascivija
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Zato što kupovina na rate nije besplatna, već banka uzima proviziju od prodavca.
Ako je provizija niska (obično na rok do 6m), pojedini prodavci odluče da sami snesu trošak, a za dužu ročnost prenesu trošak na kupca.
Sent using Tapatalk
#fakenews
Banka uplacuje odmah pun iznos prodavcu e to mene buni dalje zasto se uzima tih 5%
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Pa banka uzima tih 5% od prodavca, samim tim prodavac onda ne daje taj popust tebi kao korisniku.
Banka te pare naplaćuje narednih 6-12-24 mjeseci, a prodavac dobija odmah (umanjeno za tu proviziju)
Ne znam šta ti nije jasno![]()
Ima bgm. Podgotovo kad VISA kompanija uleti ogromne pare u OTP grupu da sve njene banke širom Evropa koriste samo VISA kartice. Milioni su u pitanju. A to se plaća, taman kao reklama na fudbalski dres.
Kad žena uzme Visa revolving, biće da ona tebi pjeva ne tuguj noćas gore glavu...
Može može. Validnost plastike nema veze sa validnošću računa. Isto kao kad prijaviš izgubljenu karticu pa iako ti ta izgubljena još važi uradi ti se nova plastika sa nove 3 godine.
Odluka banke je isključivo u pitanju
Jedan meni interesantan detalj kod Master Card je recimo što u IDEA prodavnice možeš da digneš iz kase do 50 eura uz trgovinu kao sa bankomata tvoje banke.
VISA karticama to ne možeš za sad da radiš u CG.
Last edited by hercules; 06-04-23 at 22:13.
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
Los potez i bespotrebno cimanje korisnika.
Nisu mogli da puste da se koriste do isteka kartica…
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Juče sam baš štelovao provizije u jednom sistemu.
Kreću se u zavisnosti od broja rata i to od 1.5% do 8%.
Kupac dobija proizvod po punoj cijeni.
Prodavac dobija iznos umanjeno za %.
Banka % uzima kao kredit i tu banka zarađuje.
Većina sistema je uzela da im je isplativo da daju popust od 10% do 15%.
Matematički više zarađuju ako se uzme riba na odloženo iako banka uzima proviziju.
Primjer: nešto košta 500e u Tehnoplus
Za keš je - 15% ili 425e. Toliko dobija prodavac. Toliko plaća kupac.
Na rate (primjer 12 rata) banka uzima 5%.
Kupac plaća 500e.
Banka dobija 5% ili 25e.
Prodavac dobija 475.
Znači prodavac(u ovom slučaju Tehnoplus) je ukoliko se uzelo na rate dobio više za 50e ili za blizu 12%.
Slično je sa Multicom ili Tehnomax, samo se iznosi blago razlikuju.
Napominjem da kada platite karticom za keš prodavac ne dobija isti dan novac nego u najboljem slučaju sjutra. Isto je stvar ukoliko kupite na rate. Prodavac dobija tek u najboljem slučaju sjutra.
Poslato sa Ultra S22 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Konkretno za tehnoplus imaju popust i na rate osim ako se uzima na mqx broj rata u tom slucaju je puna cijena
Satelitski resiveri/oprema
Sa obzirom da je razlika 12% vjerovatno od tog dijela daju potrošaču.
Nisam upoznat, samo nagađam
Poslato sa Ultra S22 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Danas je malo drugacije vrijeme u odnosu na prije desetak godina, pa svako od nas ima po 2-3 kartice i jos drugih nacina za prebacivanje novca i placanje. Ali svejedno ne mogu da shvatim da neko moze tek tako da ukine kartice.
Evo recimo primjer pomorca, ode covjek na brod ponese tu karticu sa sobom da ima da placa po aerodromima i lukama i onda odjednom karticu proguta bankomat jer je nevazeca, a na njoj uredno pise da je validna do 12/23. Ja znam da me ta banka vise gledala ne bi.
Vec duze je info da prekidaju saradnju s njima... Nije to tek tako donešeno e sutra necemo s njima vise ali da je bzv jeste
Satelitski resiveri/oprema
Vjerovatno ce biti ponudjena neka nova kartica. Pitam se samo kako drugim bankama odgovara master..
Sto se tice CKB i MasterCard-a evo i mojih 5 centi na racun te price
Razlozi prekida izdavanja kartica (MC ce se i dalje prihvatati na terminalima i bankomatima) je iskljucivo finansijski.
Jednostvano, troskovi prema MC su porasli poslednjih godina znacajno (kako CKB ima svoj processing i direktnu saradnju sa MC tu nisu samo troskovi transakcija i kartica, vec i gomila drugih troskova, infrastrukture, opreme, linija, reporta itd), a kako banka u poslednje vrijeme vjerovatno optimizuje troskove svog poslovanja ukidaju neke servise koji nisu isplativi ili gdje nisu mogli sniziti cijene.
Kako je ugovor sa Vizom isplativiji, jednostavno se ta karticna šema ostavlja, a druga napušta.
Koliko sam shvatio ne gasi se svima i odmah MC, već je rađen neki plan, ko ne koristi često ili ne troši sa MC karticama, njima se prvo gasi, pa tek onda većim klijentima.
Druge banke koriste processore koji su izvan CG i plaćaju processoru direktno dogovorene provizije po pitanju kartica i transakcija.
Sto se tice MC Shopping Kartice postace nova Visa Shopping kartica, vjerovatno sa nekim boljim povoljnostima itd...
Mother, should I trust the government? (No Fu*king Way!)
Ja sam koristio samo i iskljucivo MC, sto preko terminala (jedno 80% ukupnih placanja), sto kesom koji sam opet podizao preko iste te kartice na bankomatima. I tako godinama, Visu nisam nikad iz novcanika vadio do prije 3 dana kad mi je deaktivirana MC. Brat nije imao Visu, samo MC, isto preko nje sve placao dok ga nisu zvali prije nedelju dana i rekli mu da dodje da podigne Visa karticu jer MC izlazi iz upotrebe.
Očigledno imaju neku šemu po kojoj rade.
Imam i Visa i Master, obje i osnovnu i dodatnu karticu, i da ne viđeh na forumu ne bih znao da odustaju od Mastera...
Poslano sa mog SM-S908B koristeći Tapatalk
Mozda su krenuli po azbucnom redu ne vidjeli se![]()
Ali najsmjesniji su ovi paketi 6 mjeseci besplatno usluge kao da je tv pretplata![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks