A ono što je najbitnije, Mandić može da sanja 2. krug, džabe mu sve...
A jedini ko bi izgubio od DPS kandidata, i to sa 56:44 je upravo Manda, Bečić tijesno 52:48, mada tek on nema šanse za drugi krug iako ne stoji puno gore od vojvode, a Spajke lagano 60+ u drugom
Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Čekajte, to ova anketa sto se ,,vrti” po Tviteru?
Ko je zapravo izvor ove ankete?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
Fransoa la Rošfuko, francuski filozof
Nasukase Meda
https://twitter.com/StesevicPero/sta...653700/photo/1
Sent from my SM-N986B using Tapatalk
Ahahahaahaha, druže, pravo ne poznaje metafore. Ali me jesi lijepo nasmijao, svega mi
''Po sili zakona'' je krajnje egzaktan pravni termin, koji znači da neko pravno dejstvo nastaje nezavisno od volje strana, odnosno, imperativne je prirode.
U našem slučaju, to znači da (citiram) lice koje je dobrovoljno steklo državljanstvo neke druge države, gubi crnogorsko državljanstvo po sili zakona.
Tj, imperativno, tj. gubi ga čak i ako želi drugačije. Tj, ne pita se tu ništa, ni to lice, ni organ koji to sprovodi kao druga strana u postupku.
Da ti ne ostanem dužan ni za onu čuvenu ''retroaktivnost''.
Naravno da predmetno lice crnogorsko državljanstvo gubi momentom dobrovoljnog sticanja tuđeg, i nikakve tu retroaktivnosti nema.
Pa čak i da ti to ne piše u tom istom Zakonu o crnogorskom državljanstvu ( stav2, čl.31 ''Crnogorsko državljanstvo gubi se po sili zakona danom nastupanja činjenica ili okolnosti iz člana 24 ovog zakona..... tj, danom dobrovoljnog sticanja tuđeg), mogao si da iskoristiš logiku i da sam prosudiš:
U pravu je nedopustiva situacija da nekim zakonskim ili drugim javno-pravnim aktom dozvoljavaš situaciju suprotnu pozitivnim zakonima.
Iz tog razloga, nije moguće dopustiti da licu, koje po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ove godine, taj gubitak zakonski riješiš da nastupa tek iduće, kad ti recimo donosiš rješenje.
Jer si onda dopustio situaciju da je to lice tu jednu godinu imalo crnogorsko državljanstvo suprotno zakonu.
Ovime, dovoljno će bit pojašnjenja među nama, nemam baš toliko motiva da se bavim azbukom
@nikola,
u Zakonu i piše tako: da lice koje je dobrovoljno steklo državljanstvo neke druge države, po sili zakona gubi crnogorsko.
Permutovao si, tu se dobrovoljnost odnosi na sticanje državljanstva te druge zemlje, a ne naše, pa da ga poslije neko nešto pita, kako tumačiš.
Konačno, da Zakon predviđa puni upravni postupak u kojem će se rješavati da li je takvo lice izgubilo državljanstvo ili ne, i pitati ga da se izjasni o tome, upravo onda u Zakonu ne bi stajala stipulacija ''po sili zakona'', i sve bi bilo tačno kako tvrdite.
I, naravno, taj isti Zakon, u stav3, čl.31, ne bi predvidio da je postupajući organ obavezan ''...da omogući predmetnom licu da se izjasni na činjenice i okolnosti...''(tj. da ga pita da li potvrđuje ili negira dobrovoljno sticanje tuđeg državljanstva), već bi mu predvidio pravo da zadrži crnogorsko ako se tako izjasni i ispuni potrebne uslove. Što naravno ne moće da uradi, jer mu je gubitak crnogorskog državljanstva već utvrđen po sili zakona.
@Mstislav
Braniš li ti to, care, vladu Duška Markovića?
Jer, fun fact za vas, u njegovo doba je MUP po prvi put konstruisao takav postupak: ako saznamo da imaju tuđe,zovemo ih i pitamo koje će.
Takođe, u njegovo doba je takav postupak tri puta i stradao na Upravnom sudu, odakle su u procesima dobili pravnu sugestiju da pogrešno tumače i materijalno i procesno pravo, jer ono čuveno ''po sili zakona'' isključuje volju strana, tj. isključuje mogućnost da ih pitaš koje žele.
Naravno, politički tendenciozno, čoek bi zaključio da su tu konstrukciju tad učinjeli da bi sačuvali nekakvim inozemcima pravo glasa (recimo iz Luksemburga), ali ja to ne znam, iako se pričalo o tome.
Tek bi bilo politički tendenciozno da, poput nekih dvije-tri vrhunske pravne adrese ove zemlje, ovu odluku Krivokapićeve vlade koju ti navodiš, istumačim kao istovrsni (nezakonit) pravni pokušaj da se zaštiti pravo glasa nekim drugim inozemcima (recimo iz Beograda), o čemu se tek pričalo.
U svakom slučaju, obije su neusklađene sa Zakonom (kaže Upravni sud, a i zdrav razum ako pročitaš što u zakonu piše), i jedna je (a to ti je isto kao da su obije, jer predstavljaju isti pravni slučaj) na tumačenju ustavnosti. Čeka red
A i tebi su gore, po članovima, navedeni zakonski normativi za ovo, i strašno su prosti. Ove političke, za koje se hvatate, možemo neđe na posebnu temu.
Last edited by Buva+gacce; 06-02-23 at 17:30.
Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.
I ja mislim da ima razloga za takvo mišljenje.
Prosto, ona priča o stanu mu ni u čemu ne smeta za kandidaturu, i Medo može samo da mu laje pod prozor sa njom, isto tako ni sa prebivalištem, jer ga čoek potpuno u skladu sa zakonom nije odjavljivao, i jedino što realno može da mu ugrozi pravo na kandidovanje jeste dobrovoljno stečeno tuđe državljanstvo.
Što inače može da riješi na dva načina: da se osigurava da mi od Srbije ne možemo dobiti zvaničan dokaz o istom, ili da se ispiše iz njihovog prije zvanične registracije kandidature.
Što je, i jedno i drugo, sasvim jednostavno, ali on umjesto toga ćera onu priču kao kiša oko KGa, prosto kao da doziva da mu neko pokrene zahtjev za gubitak državljanstva.
A sve što treba da uradi je da izričito negira da ima njihovo i da se osigura da se do valjanog pravnog dokaza ne može doć, ili da se ispiše.
Ovo što radi je ni jedno, ni drugo, i sasvim je nejasno.
I, čisto da se izjasnim radi raje, ja sam, subjektivno, potpuni pristalica da Spajić učestvuje kao kandidat na izborima, i mislim da bi bili apsolutno neadekvatni bez njega. Ne šalim se.
.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Koliko su samo precjenjeni Ranko i Danilovic, narocito ovaj drugi. A dje on 3.2 da uzme?
Sve poskupljuje samo je covjek sve jeftiniji...
To je zato što obojica ovđe imamo luksuz da možemo da razmišljamo u subjektivnim kategorijama ispravnog i neispravnog, korisnog za sve ili ne. A Spajićevo učestvovanje na izborima ovom narodu može samo koristit, zla mu neće učinjet. Vladavina bi, po meni, bila nešto drugo.
No, pošto znam da ti znaš o čemu pričam, nevolja ovđe nastaje na nekom drugom kraju, nažalost, sistemskom, i zbog toga je vrlo opasne prirode.
Recimo ono kad Zakon jasno predviđa gubitak državljanstva po zahtjevu, i onda komplet postupak za to, ili predviđa gubitak po sili zakona, bez postupka samo sa rješenjem o brisanju iz evidencije, ukoliko se naravno ne dostavi dokaz da je tuđe državljanstvo stečeno u skladu sa našim zakonom (za slučaj koji je pozitivno normiran), a onda dobijemo MUP, Duška Markovića ili Zdravka Krivokapića, svejedno, koji podzakonski guraju potpuno nezakonite postupke kako im odgovara.
I upravo je to ta vrsta ponašanja koja zapravo ruši Državu, a primijetićeš da je fascinantno koliko ga brane sve političke profilacije, ovđe i svuđe, uzduž i poprijeko.
Jer je normalno da se zakoni krše dokle god nam to ide na vodu.
U tom smislu, Spajić nikako ne bi smio na izbore ako ima državljanstvo Srbije, ali i dok je sistem ovakav- pogrešan i naopak, treba da je opet jednak za sve.
Naravno, sve što sam gore u kilometrima zakona nadrobio, znači samo da sam za SDRPS, a bogami si i ti blizu do linča![]()
Ex lege tj. po sili zakona znaci da samim nastupanjem odredjene cinjenice ili okolnosti propisane zakonom odredjena prava i/ili obaveze nastaju, mijenjaju se ili prestaju a odluka drzavnog organa je tzv. "deklaratornog" karaktera odnosno samo konstatuje nastanak, mijenjanje ili prestanak prava.
Kod nas postoji ta mala nadgradnja upravnog postupka da, kada se formalno konstatuje cinjenica posjedovanja dvojnog drzavljanstva, ponudi se opcija "ispisa" iz drugog i dostavljanje dokaza o tome u odredjenom roku.
A vecina stanovnika ima dvojna drzavljanstva kada god imaju uslove za to upravo da ne bi u drzavama placali poreze na nekretnine kao stranci nego kao lokalci, sto je i primarna funkcija takvih aranzmana, nevezano za predsjednicke kandidature.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Evo jedna moja prognoza za prvi krug
Kandidat DPS, SDP, BS i ostalih partnera ukoliko se odluče za zajedničkog kandidata imaće 44%
Mandić 22%
Spajić 17%
Bečić 17%
Love, peace and respect.
Lako je krsiti zakon kad je on sam po sebi nakaradan i donesen sa nekom losom namjerom.
Zasto bi CG zabranjivala bilo koje dvojno drzavljanstvo? Zasto CG sa Srbijom, Bosnom, Albanijom, Hrvatskom i svim susjedima i Balkancima nema taj Ugovor o obostranom dvojnom drzavljanstvu?
Mi svi krsimo zakon ako primamo platu na ruke, ako ne prijavimo neku korupciju ili krivicno djelo, ako vozimo, a popili smo malo, ako kupujemo bilo sta bez fiskalnih racuna, ako castimo doktora, babicu, ako bilo sta.
Lise mozda nekog djeteta do 8. godine ne postoji osoba u CG koja neki zakon ili pravilnik nije prekrsila. A to je prvenstveno zbog toga sto su nam mnoge zakonske norme ili neprimjenjive ili kontradiktorne ili protivni nasoj tradiciji, manirima i kulturi.
I onda dodje ovako neka sumnja da je neko prekrsio neki Zakon (cije krsenje realno nikog ne ugrozava i nikome ne steti) i dohvatimo se price o tome ko pjan plota, a kad nam neko Zakonski skrka nasu djedovinu i imovinu nekakvim koncesijama i namjestenim tenderima, ili kad bivse sudije potpuno normalno nude milionske kaucije, e tu moralisemo da je to sve po zakonu i ispravno...
Kad se kod nas Zakoni budu usvajali kao interes gradjana i drzave mozemo da drvimo o krsenju istih, ali dok se rucice u skupstini i na Vladi dizu losenamjenski i usvajaju zakoni od interesa za bogacenje pojedinaca i dok svjedocimo da se bas svi selektivno primjenjuju onda nam je sva prica sipanje iz supljeg u prazno.
Last edited by Kliker17; 06-02-23 at 19:32.
Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
Fransoa la Rošfuko, francuski filozof
Ahahahahahaha, sad i ti sa tim stranim jezicimapričaj, brate, kako nama odgovara da bi te cio svijet razumio
Dopuna samo.
Zakonodavac je ovđe krajnje korektno uzeo u obzir činjenicu da ne postoji strogo formalizovan postupak kojim se utvrđuje da li neko lice ima državljanstvo druge zemlje, i kada i kako ga je steklo.
Upravo zato predviđa da se stranka izjasni na činjenice u postupku za gubitak po sili zakona: da bi uvtrdio da li je stečeno dobrovoljno- po zahtjevu, i kada- prije 03.06.2006. ili kasnije.
Ako utvrdi da je stečeno dobrovoljno, i nakon 03.06.2006., ide akt kojim se konstatuje gubitak našeg od dana prijema u tuđe, i brisanju iz evidencije naših državljana.
Što se tiče dvojnih, sa porezima ili ne, njih nema nakon navedenog datuma.
Već samo imamo faktičku situaciju u kojoj velik broj zemalja u okruženju dozvoljava upis u svoje državljanstvo bez traženja ispisa iz našeg, i ne obaještava nas o postupku.
Iz toga nastaje situacija da postoji određeni broj ljudi koji imaju faktički dva državljanstva (ne dvojno, ne postoje ugovori), a naš sistem to može uvesti u poredak samo uz pomoć magije i trikova.
Ovo ne pišem zbog tebe, jer znam da znaš. Ako te interesuje tema, B. Bugarin je prije par godina odradio mnogo lijepu analizu, čini mi se za CEMI.
Može da se kaže i drugačije: Zašto Srbija, Hrvatska, Bosna, Albanija, nemaju ugovor o dvojnom državljanstvu sa Crnom Gorom
Odgovor je, u svim slučajevima, jer se nisu dogovorile oko istih. A dugo su išli pregovori na tu temu.
Inače, konkretan Zakon je odličan, i isto tako ocijenjen sa stanovišta međunarodnih pravnih standarda, od strane najrelevantnijih mogućih EU adresa.
Njegova primjena, tj. sistem koji ga primjenjuje, tj. ljudi i politike i interesi koji ga zloupotrebljavaju, je ono što ne valja, i, koliko sam razumio, što te lično boli.
Sa punim pravom.
Zašto mislite da to procrnogorsko tijelo neće biti dovoljno polarisano/motivisano protiv kandidata koji javno pričaju o matici van matične države? Eto, da kažem da razmišljam naglas malo: na stranu što je dps od '20 na jako klimavim nogama, ovi izbori idu na njihovu vodenicu. Da pojasnim, generalno se svi kandidati vataju u vorteks koji nam je zadnjih 30 godina pogasio svaku sijalicu napretka - NACIONALIZAM. Močvara u kojoj partije koje su došle preko vatre nacionalizma najbolje plivaju.. Milo/Manda/Medo/Danilović (dopunite po volji) baljezgaju samo o nacionalizmu, Kosovu, Rusiji.. Dio kandidata (ili onih potencijalnih) ni vino ni voda.. Građanska opcija je u hibernaciji i osim izjava po novinama, ništa ozbiljno..
Kontra teg svemu tome, freško lice u vidu Mikija S. Koji je donekle gurnuo ovu državu naprijed (a vrijeme će pokazati da li je to naprijed put litice) i koji se bavi tematikom koja zalazi u populizam koji je globalni fenomen od pojave narandžastog pavijana sa žutom kosomGeneralno, ako može da na toj priči napravi dovoljno biračkog tijela, zašto da ne? Mislim ono, nije zabranjeno..
E što mene tu kopka, dosta ljudi je počelo da brani lik i djelo Mikija S. po svaku cijenu, čak i neki od naših forumaša koji su znam uvijek bili kontra svakodnevnom političkom boršču koji nam je serviran od kad ja znam za sebe.. Upadamo/ju u zamku kulta ličnosti, upravo onu zamku koja nas je dovela do ove tačke - da se bira između nacionalizma ili presipanja iz šupljeg u prazno..
Uz dužni respekt prema ljudima koji će se prepoznati, makar sam od njih očekivao da su siti sitani od biranja manjeg od dva zla..
but if you wanna find hell with me, i can show you what it's like, till you're bleeding
Не браним, само пишем како такву ситуацију рјешава МУП, без вредносних оцјена поступка. Дакле ако се од Марковића на тај начин "одузима" држављанство, зашто би Спајић био изузет од такве (да узмемо да је незаконита) праксе ?
Мени не би сметало да се Спајићу одузме или држављанство или могућност гласања/права да буде биран, али наравно да се исто деси и свима осталим цг грађанима који су у истој ситуацији као он.
Ја чекам посао али волим ову земљу!
А што пијем кад ми шкоди
ко ће кући да ме води?
Vjerujem da u biračkom spisku postoji bar 100 hiljada birača koji pored našeg imaju još neki pasoš i to svi znamo ali se pravimo blesavi.
Послато са SM-A536E помоћу Тапатока
Сваки Црногорац и Брђанин једнак је пред судом.
Upravo to boldovano. Ne razumijem forumase koji reaguju na nacin da ako im dovedes u sumnju Spajica, kao da si mu/joj ubo prst u oko. Pa ti odmah prilijepe etiketu, a ponekad doleti i po neka uvreda. Sto je znak niskog praga tolerancije za drugacije misljenje, sto je jako izrazeno na Balkanu, a narocito u CG. Crnoj Gori i Balkanu upravo to treba, da svako ko zeli da se bavi politikom bude "na ledini" izlozen paznji i, ako postoji neka sumnja, kritici. To je i najbolji lijek protiv hronicne bolesti na Balkanu koje se zove idolopoklonstvo, ili kult licnosti, ili vodje, kako volite.
Ja ne simpatisem Spajica, ali bih vjerovatno njega glasao, da glasam. Iz prostog razloga sto su drugi imali sansu i prokockali je. A za neke je bolje da je nijesu dobili. Prema Spajicu imam ozbiljne rezerve, neka od njegovih obecanja lice na SF, neka nije ni ispunio. Postavlja se onda pitanje zasto bi glasao nekom kome ne vjerujes? To je dobro pitanje. Na kraju se radi o vaganju izmedju opcija i trazenju one koja se cini najmanje losom.
Uzgred, kad sam se vec javio, jedan od problema Spajica moze biti nedovoljno izgradjena partijska infrastruktura. Istina je da se u Pg to nije vidjelo. Nijesam siguran da bi bilo tako u drugim djelovima Crne Gore.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks