Na koliko ste mijenjali plivajući kad oslabi kvačilo ?
Čak ni bocu ne promijene
![]()
Na koliko ste mijenjali plivajući kad oslabi kvačilo ?
Ovo za Shell AV-L je iz 1 u 1.
Fiat bravo 2008. Reostat digitalne klime i motorici za regulaciju vazduha ima li dje po PG da se nadje?
14ti put pitas
o jadu se zabavi sa tim fiatom![]()
Vidi odje
https://instagram.com/fiat_polovni_d...d=Yzg5MTU1MDY=
Послато са SM-N975F помоћу Тапатока
A sto se ulja tice mnogo, bas mnogo jedete g*vna...
Bilo koje ulje zvucnog brenda koje ima standard za vas motor ce raditi posao.
Nikad nikome nije crkao motor jer je sipao Castrol umjesto Shella ili BMW-a a zamijenio je ulje na vrijeme.
Kad cujem ove sa tdi motorima - crkla mi bregasta - trosi kastrol a ne trosi shell mrak mi na oci pane.
Crkla ti je bregasta jer vozis golfa 5 koji je presao 800 000 kilometara i taj auto moli da umre.
Trosi ti ulje jer imas neki veci problem koji se vuce ko zna od kad a manifestovao se posle zamjene, nije sigurno ulje isparilo magicno nego ti je palo na pamet sipku da pogledas.
Bizbi vozis jebenog minija sa bmw motorom, sipaj ulje koje bilo i vozi i ne seri...kvarice se jer se kvari, curece malo jer je bmw
Ne vozis konigzeg regeru no forda njemacko engleskogNi ovi ljudi sto voze slagane motore za 1400 konja ne palamude, nego sipaj-vozi-mijenjaj
Last edited by Laz; 17-01-23 at 15:03.
citizen pg..., claudiocaniggia, Cydia, Emp, extravaganca, E_K_V, guvarana, kaemSe, METZ, miovrag, M_n_E, nexus4, Orgullo, TAKUMI, Wolverine
Laz, briljiraš ovih dana
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Odje se zahuktava ka nekad
Oce li jos ko kokica?
* Profesionalni detailing vozila *Instagram : Tico Detailing
Sent from my iPhone using Tapatalk
Da znam, bio bih vidovit.
Ali evo mogu napisat par teorija?
S obzirom da si sa sjevera( ne prozivam nista, nisi nista losiji covjek no ja), s obzirom da je mnogo manje trziste tamo, da li si kupio taj kastrol u nekoj od ovih poznatih radnji koje se bave veleprodajom i uzimaju kastrol direktno od dobavljaca? Ili u nekoj od manjih radnji?
Da li je ulje bilo bas za tvoj PD motor sa bas tvojim standardom?
Jer nikako nisu ista ulja lupam 505.01 ili 507.00 i ako na njih pise Volkswagen i Castrol i 5W40 a ima 30 razlicitih varijanti.
Koja je bila godina proizvodnja ulja(na svakoj bocici imas datum)? Da li je ulje pravilno skladisteno ako je stojalo u magacin godinu-dvije( znam da sigurno nemaju grijanje u magacin, a temperatura vam ide u minus zimi).
Ko je radio servis? Jesi siguran da je usuto na max?
Da li si vozio auto istim putevima, istim tempom, ili si ga manje - vise stiskao?
Eto toliko
Last edited by Laz; 17-01-23 at 15:58.
To je samo jedan dio a ja cu ti napisat sta je jedini razlog i jedina istina (iz iskustva, imao sam sigurno 10 slicnih scena):
Malo ljudi zna da vremenom dolazi do mijesanja ulja i goriva (cesta pojava kod turbo motora i motora sa direktnim ubrizgavanjem (PD, CR i GDI)), razlozi su veliki pritisak u komori za sagorijevanje, hladno vrijeme i kratke relacije. Ovaj proces se zove diluzija. Sto vise kilometara od zamjene to je veca kolicina goriva u ulju. Ne postoji turbo motor koji ne trosi ulje i sto starije ulje to je veca potrosnja (ulje postaje rjedje zbog diluzije i onda lako prolazi kroz lezaj/semering od turbine a u isto vrijeme isparavanje ulja je vece).
Kod nas najcesce ljudi zaborave na intervale i vozi se dok se ne upali lampica od ulja. Onda se ide kod majstora i majstor kaze da se ulje potrosilo zato sto je fals i da se predje na neko drugo ulje, najcesce se kaze da su Castrol i Mobil i ostali fals a da su Motul, Shell oridjinale…i najcesce majstori sipaju pola litra vise ulja “ako ga trosi” i onda vlasnik posle par hiljada kontrolise nivo (sto prije nije radio) i nivo je gdje treba da bude i onda se siri prica da ovo se trosi a ovo ne.
Moje iskustvo govori da mozes da sipas bilo koje ulje, bilo koju gradaciju - potrosnja ce biti ista. Ako motor trosi ulje, jedini lijek su karike a ponekad i kosuljice. I to je kraj svake price.
Ma probao sam sa svakakvim aditivima, STP, Seafoam, Lucas, Barns…sa raznim uljima, nista ne pomaze. Kad ti blokira uljna karika gotovo je.
Znaci trosi Castrol ali sa Shellom je sve OK - lovacke price bez ikakve baze.
Prema tome, šta da ti kažem?
odje se o ulju pise ka o eliksiru mladosti...
100x ispricana prica do sad...laz objasnio sve...
Jeste, ali to deluje dobro na njega
Sent from my SM-G998B using Tapatalk
Ima sam ja jednog druga što je volio da iskoči rano na Goricu i da se izdere(izvrišti) to što može.Veli tako je stres otklanjao, a eto može se isti efekat postići i sa lekcijom o uljima,potrošnji ulja i sl.
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
Uh, kad bi smo brinuli što u sebe sipamo, u pola koliko u auto...
Sent from my OnePlus 8 Pro using Tapatalk
Stay salty.
Pa forum sluzi da dijelimo svoja iskustva/misljenja, kome smeta tema o uljima lagano nek zaobidje.
Prije 5 godina sam sipao Castrol 5w40 kupljen stvarno u Novi Pazar a ne kod nas, mali servis sam radim, e sad koje je godiste ulje to nisam gledao, sto se voznje tice, vozim umjereno, niti prebrzo nesto a ni presporo, 90% voznje vozim na otvoreni put uvijek, sjecam se na oko 6000km mi je hvalilo oko litar ulja.
Onda sam presao na Motul po preporuci jednog prodavca ovamo, sipao sam 10w40 Motul neki, njega nije trosio ni na 10.000km ali posle 3000km je motor radio nekako bučno.
Posle Motula sam presao na Liqui Moly 5w40 i od tad njega sipam, primjetio sam da radi tise, a na 9000km mi hvali kako kad, nekad 200ml nekad 300ml ali ne prelazi pola litre (auto ima skoro pola miliona pravih km jer je kupljen od prvog vlasnima u CG).
Sta je najjace, ajde da sam samo ja ovo rekao za Castrol, ali dosta ljudi je imalo slicnog iskustva. NE ZNAM kako ko odrzava auto, pricam samo ZA SEBE, a auto odrzavam do maksimuma bez obzira na starost i predjenu km.
Ne kazem da @Laz i @TAKUMI nisu u pravu, cak se slazem da koje god se ulje sipa vazno da je novo i da se redovno mijenja.
Sipam Lukoil ulja Genesis made in Putin...
Neka vama tih SellovaCatrolaOem-cumurasha....
![]()
Moze li onda i ruske kape posle ovih njemackih kokica
* Profesionalni detailing vozila *Instagram : Tico Detailing
There are currently 8 users browsing this thread. (0 members and 8 guests)
Bookmarks