Uspio je program koji je planiran da bude finansiran iz zaduzenja. Cuno neko poimanje uspjeha. Osim ako mislis da je upsjeh sto smo se zaduzili.
Mada i to ce za kratko vrijeme biti uspjeh, jer ni sve drzavne zapise ne mogu da prodaju koje ponude.
Drzavi fali para, i dio su nadomjestili vecim akcizama na gorivo jer su inicijalno planirali da ce biti 50% snizene zbog divaljanja cijena i drzali su taj kec u rukavu ako niko ne bude htio da im da kredit.
A koliko joj fali para pogledaj kapitalni budzet i realizaciju istog ove i prosle godine.
Toliko lopata betona i kamena temljca je baceno ali se nista ne zavrsava. Kao ni kod prethodnika im.
Nadam se da nisi skoro imao potrebu za doktorom ili nekim lijekom u apoteku na recept jer bi saznao da je rasulo u tom sektoru vece nego sto je ikad bilo a znamo da je DPS to unistio pofino.
Pricam ti iz sopstvenog iskustva, bez floskula ministra Scekica.
Ako je u EU prosjecna inflacija 11% u susjednoj Hrvatskoj 13.2% a kod nas je po oslobodjenom Monstatu 18% onda je pitanje zasto je kod nas 18% kad je uvijek bila neznatno veca od Eurozone.
Mi iz Rusije nismo nista uvozili ni iz Ukrajine da nas to pogadja direktno. EU je vec druga prica, i to je tih 11%.
Imaj u vidu da se kod nas nisu dirali cijenu struje (gro inflacije EU) i nafta je subvencionisana, a u EU vecinom nije, Hrvatska je neke proizvode ogranicila. Necemo sto bi bilo kad bi bilo varijante, nema potrebe samo se nadajmo da EPCG i CEDIS nece poc u minus sa svojim odlukama i zaposljavanjem.
(P.S. Dove showergel je jeftiniji 70 centi u radnju na trg Bana Jelacica nego kod nas kad sam bio u septembru)
Ovo dolje znas i sam, kao i Mojsije ali pisem zbog ostalih.
Evropa sad je povecala kolicinu novca u opticaju odnosno raspolozivi dohodak gradjana, samim tim se traznja za proizvodima povecala, i usljed manje ponude kriva ponude i traznja se presijecala na vecoj cijeni.
To znaci i veci PDV drzavi u budzet.
Vrijednost novca odnosno kupovna moc gradjana je opala, i to pokazuju istrazivanja. I to je svako znao da ce da se desi.
Jer kad se poveca kolicina novca u opticaju bez stvorene nove vrijednosti dogadja se inflacija. Ovi stariji pamte 90te i stampanje dinara do iznemoglosti.
Valjalo bi da se manemo floskula da su ljudi za to da se vrate manje plate. Niko to ne pise ovdje, samo se sugerise da je ovaj koncept neodrziv jer se finansira iz zaduzenja. Dodatno je budzet ove godine opterecen raznim populistickim glupostima .
Ja prvi sam govorio da stedite ovo povecanje ukoliko ste u prilici. Na zalost to je bilo tesko jer narod je i ovako jedva uspijevao da prezivi, a praceno inflacijom postalo je jos teze.
Mnogi su uzeli kredite u januar i februar prije nego je krenuo rat u Ukrajini na te uvecane zarade, to potvrdjuje i kreditna aktivnost banaka. Ti ljudi sad mahom vracu kredite, a preostali dohodak im ne vrijedi jednako kao sto je prije, manje mogu da kupe.
A ovo ce neko morati da vrati. Jer smo povecali plate a nismo kreirali novu dodatu vrijednost. To se ne radi.
Imate i domino efekat zahtjeva za povecanjem drzavnih sluzbenika.
Povecanje je naravno trebalo da se odradi, ali horizontalno, nikako vertikalno.
Mizerna je minimalna plata 250 eura, i njima je trebalo povecati a zaposlenima cija je plata bila veca od potrosacke korpe npr nije trebalo. Neki modalitet je morao da se napravi, da bude pravedniji.
I ovo sto vam remark kaze, dosta firmi nema veci trosak zarada, vec je ono sto je davala u kesu sad je preusmerila na racun. To ce pokazati i bilansi na kraju ove godine. Uostalom pogledajte Voli i Lakovic. Broj radnica po marketima je znacajno manji. U Nas Diskont radi 5 kasa max.
Ista je prica za djecije dodatke. Djeciji dodatak ne treba djetetu zaposlenog u banci ili EPCG npr, ali treba zaposlenom u kladionici ili marketu i slicnim nisko placenim zanimanjima.
Ako smo vec drzava socijalne pravde, onda je trebalo odraditi da ta pomoc dodje bas do socijalnih slucajeva.
Kosmicka je pravda pa je Damjanovic sad ministar finansija i isplacuje onu nebulozu za majke sa troje djece. Sad valjda kapira sto je napravio guranjem tog zakona.
A mi smo povecali svima od minimalca do poslanika od po 2,000.
Paralelno sa ovim drzava je morala da poradi na boljoj naplati poreza, suzbijanju sive ekonomije, povecanju poreske osnovice.
Ali nama je Poreska Uprava (Uprava prihoda i Carina) u vd stanju evo dvije godine i poreski dug se ne smanjuje znacajno. Neki reprogrami potpisani ali i dalje ogroman poreski dug.

Reply With Quote
Bookmarks