Zna li neko šta je CMS transakciona provizija? U CKB mi nekoliko puta mjesečno naplaćuju to????
Podjem u NLB da uplatim nesto za PDV sto mi je stiglo na carinu, i treba da uplatim oko 20 i nesto eura za PDV, i 4 eura za postanske usluge, i kaze mi ova iz NLB-a da je dva eura provizija za te dvije uplate.![]()
Stavili proviziju euro da deru ove penzionere mrčene.
Iz principa pođoh u poštu preko puta, i platih ukupno 70 centi.
Da ne pominjem obezbjeđenje što se nekim neartikulisanim zvukovima doziva sa zaposlenima iz druge prostorije, same zaposlene na šalteru kako se ponašaju, i sl. No to je druga priča.
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Erste je vezana također.
Sent from my M2101K6R using Tapatalk
Sve tarife banaka na jednom mjestu.
https://www.cbcg.me/me/kljucne-funkc.../tarife-banaka
Loše stvari dolaze u paketu, za dobre stvari treba vremena.
XXI vijek, a nece ljudi da koriste karticu nego cekaju po salterima da podignu/plate… Madjari to odavno rijesili velikim provizijama
Kako se registrovati na PayPal https://forum.cdm.me/showthread.php?...75#post3771875
Nije bogme krivi dio domacim bankama nego deru sa provizijom vise nego ijedna banka u EU, a na ovaj 'standard'. Ima ljudi koji koriste karticu, pa bankomat krahira i ne izbaci pare i sta onda, ni para, ni kartice, ni nista. Isto tako za uplate preko bankomata, i aplikacija za placanje. Uplata kao 'prodje' a ustvari se ne proknjizi, i onda treba covjek da potrosi 5 puta vise vremena, da banka ispravi 'gresku' (ustvari nije greska nego los dizajn sistema, nedostatak pravilnog odrzavanja IT sistema), umjesto da je posao na salter, sacekao malo, zavrsio sto treba, i dobio papir da je sve zavrseno. Druga je stvar sto sad radnici na salterima rade sporije nego sto su radili kad nije bilo ovih modernih bankarskih sistema - ili ne znaju svoj posao/nijesu obuceni za isti, ili je sistem opet lose dizajniran te im ne omogucava efikasan rad.
U CG se od svega pravi filozofija, ne koriste se standardizovani bankarski/racunovodstveni software kao svuda u svijetu, nego se izmislja topla voda, i rezultat toga je totalni haos, kao i u svim drugim oblastima.
Jedini problem odje je sto ljudi ne znaju kako bankarske usluge funkcionisu, pa samim tim ne umiju koristit ni elektronsko bankarsrvo, a niko nece da nauci nego svi imaju misljenje a nemaju pojma o cemu pricaju. U banku je dovoljno jednom da podjes i otvoris racun, uzmes karticu i e/m banking. Poslije toga imas sve na raspolaganju, na tebi je da iskoristis.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
two things are infinite:
the universe and human stupidity;
and I'm not sure about the universe
Sve je to ok, ima i onih koji znaju to da iskoriste, ali opet nemas uticaja nikakvog hoce li IT sistemi same banke funkcionisati ispravno. Desavalo se da ne prodje uplata i da pojma nemaju zasto nije prosla, nego im treba po 2-3 dana da nadju problem. Stos je u tome sto covjek jednostavno ne moze da se osloni na takav nacin placanja, ako isti nije pouzdan kad zatreba. U tom slucaju je lakse, brze i pouzdanije jednostavno otici na salter. Drugi primjer (a desavalo se ljudima vise puta) bankomat zaglavi, zaglavi karticu, para nidje, i sta onda - cekas kao blesav da rijese problem. Jos gori primjer bankomat ne izbaci novac, a ocita u sistemu kao da je novac podignut, onda fino cekas kao blesav da oni 'vide' sto se desilo, storniraju transakciju u sistemu, i za to im sve treba 3 dana, a ti do tad nemas pare u dzepu.
Sve je to nekako radjeno krajnje amaterski (da se coek blago izrazi), dok kad treba da uzmu proviziju tu su extra brzi, pouzdani i azurni.
Meni se od 2009 nikad nije desilo da ne prođe uplata elektronski.
Ne znam šta drugi ljudi rade, ali princip je jednostavan.
Poslato sa Ultra S22 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Danas mi prvi put u zivotu stize mjesecni izvod na email, nlb banka - vec 8 godina imam racun tamo.
Nisam ga trazio, vjerovatno ce stalno dolaziti.
Poenta price je da tranzicija na bilo sto novo traje odredjeno vrijeme, u nasu drzavu jos vrtimo istu pricu ka prije 5-6 godina kad su elektronska placanja u pitanju. Sve te aplikacije i sistemi su napredovali za to vrijeme, zasto onda prica nije promijenjena? Jer niko nece da nauci.
Sent from my SM-A528B using Tapatalk
two things are infinite:
the universe and human stupidity;
and I'm not sure about the universe
Prije neki dan djevojka ispred mene podiže 3x po 20€, izgleda ne zna da moze da ukuca 60€ i da joj izadje 60€![]()
Radim i ja to ponekad kad mi trebaju sitne novcanice, jer ako kucas 60 najvjerovatnije ces dobiti 50+10
Sent from my iPad using Tapatalk
Ali onda je mogla 40 + 20 pa I dva puta a ne tri
Poslato sa Ultra S22 pisaće mašine
............ Ż\_(ツ )_/Ż.............
Pitanje je zasto tranzicija traje odredjeno vrijeme, zasto korisnicima nije omoguceno da sto lakse nauce koriscenje takvih servisa. Recimo da krene coek sad da koristi e-banking, ima li ijedna banka razumljivo uputstvo za koriscenje takvog servisa, i da li isto distribuira. Nije svejedno da li takav servis koristi neko ko se bavi IT-em i za koga je to zezancija, ili osoba kojoj se koriscenje kompjutera svodi na Google, Facebook i YT.
Druga stvar je sto su ljudi vrlo oprezni sa tim novim servisima ako se jednom opeku sa istima, onda oklijevaju da ih koriste ubuduce, jer u sustini nema nikakve odgovornosti za gresku u ovom nasem 'sistemu' niti odstete za nastali problem, izgubljeno vrijeme.
@Hercules ahahahaha a ko ce to da kazni banke tacno ako ti zaglave pare u sistemu pa ih cekas 3 dana, jer je kompjuter ocitao da si podigao novac, a isti ti nije isplacen na bankomatu? Sto taj vajni bankarski sektor i 'drzava' ne potpisu recimo SEPA sporazum pa da mogu ljudi da imaju dzabe platni promet sa inostranstvom, i mogucnost punih transakcija (ne samo slanje novca) preko Paypal-a, i desetina drugih e-banking servisa, koji su dostupni u drugim zemljama a u CG nijesu. A da, zestoke/extra provizije jer jedino tako domace banke umiju da zarade. Ne umiju da zarade na inovativnim servisima koji ce gradjanima i firmama da omoguce brze, lakse poslovanje.
A cus prevashodno ebanking ,kartice sve je to razvijeno da donosi profit banci, naplacivanje mjesecne pretplate pkus internet, plus za pos terminale trgovacke provizije do 5%... kes čudo i za trgovce i za gradjane.... jes da kartice olaksavaju zivot masu ali novac papir ima velike benefite
Sent from my 2201117TY using Tapatalk
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks